Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bøker til 5-åringer?

#1

frukt sa for siden:

Har dere noen bøker å anbefale? Gjerne noe som ikke er så fryktelig jentete og prinsessete. :jupp:


#2

IzziCreo sa for siden:

Alle barna her elsker/har elsket Kari Grossmann sine bøker. Dette er bøker barna kan utforske selv, men også sammen med oss voksne. Det er i stor grad myldrebøker. Barna har glede av de fra de er små og nærmest litt opp i skolealder, siden man kan finne nye ting og se linker man ikke har sett før.


#3

Matilda sa for siden:

Du vil ha Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid. Og Da lille Larsens hus blåste bort av samme forfatter. Og så alle Gubben og katten-bøkene av Sven Nordqvist.

Hvis de har tålmodighet til å sitte stille uten så mange bilder, så gjerne Roald Dahl. Vi leste SVK, bøkene om Charlie, Danny og den store fasanjakten før storebror fylte seks - typisk to kapitler hver kveld. Og så Matilda, så klart. :cool:


#4

nokon sa for siden:

2012-eren min liker veldig godt Den utrolige historien om den kjempestore pæra og Mimbo Jimbo-bøkene av Jakob Martin Strid, Superlykkelige magiske skogen, Ruffen-bøkene (det finst ein heil haug av dei, vi låner dei på bibliotek), Kardemomme by og Hakkebakkeskogen, Bukkene Bruse på badeland og klassiske eventyr som Askeladden som kappåt med trollet, Bukkene Bruse og Geitekillingen som kunne telle til ti.


#5

IzziCreo sa for siden:

Og så elsker pjokken bøker om vulkaner, jordskjelv, verdensrommet, kart/verden etc.

Ta turen til biblioteket og utforsk sammen :jupp:


#6

mkj sa for siden:

Dunderly. Min sønn elsket den i den alderen.


#7

Isolde sa for siden:

Min 5åring virkelig elsker pulverheksa og mamma mø. Han har mange av begge seriene og vi leser og leser.

Mange av bøkene som nevnes her blir for avanserte og skumle for han.


#8

polarjenta sa for siden:

Pulveheksa, mamma mø, gubben og katta, gruffalo.


#9

Myria sa for siden:

Albert Åberg, alt av Jacob Martin Strid, Roald Dahl, Gubben og Katten-bøkene og David Walliams.


#10

frukt sa for siden:

Takk for mange gode tips! Det blir nok nye bøker til bursdagen.


#11

Matilda sa for siden:

Når det gjaldt Dahl, så begynte vi med de minst skumle, altså. Charlie gikk bra, SVK var litt skummel, Danny gikk bra, Matilda er så absurd at den funker. Heksene har jeg spart til sist, den har vi så vidt begynt på, og nå er de 7 og 5,5. Det må jo være om ungene ønsker lengre bøker, de klarer å følge med når historien stykker opp, og de ikke blir redde.

Men pæra, altså. Mellombrors yndlingsbok, går stadig på repeat.

Gruffalo og Lille Gruffalo leser vi med ham på snart tre - den hender storebrødrene synes det er gøy å sitte sammen med oss, så jeg henger meg med på anbefaling av de bøkene.


#12

Myria sa for siden:

Våre liker også godt Dustene, Giraffen og Pelli og jeg, Den fantastiske Mikkel Rev, Eddap Liks og Den kjempestore krokodillen. :jupp:


#13

Frøydis sa for siden:

Detektivbyrå 2! Minsten min elsker de bøkene.


#14

Matilda sa for siden:

De har vi også lest, men ingen av dem slo sånn veldig an. Krokodillen har vi vel lånt på biblioteket noen ganger med jevne mellomrom, riktignok:


#15

Matilda sa for siden:

Mens de blir for avanserte for 11-modellen min, han gidder ikke følge med. 10-modellen liker dem. Frukt har vel 12-barn.


#16

Galathea sa for siden:

Bøkene om Tambar troll (Tor Åge Bringsværd) har vært populære her, samt faktabøker om insekter, haier, dinosaurer, vulkaner og drager.
Ellers så er vel Karsten og Petra innenfor målgruppen også, mener vi leste dem ofte i 4-5-alderen.

Den kjempestore pæra og andre bøker av samme forfatter har slått veldig godt an her også, morsomme tegninger og tekst.


#17

Frøydis sa for siden:

Det finnes enkle bøker i serien også.


#18

Blå sa for siden:

Det er stor forskjell på barn i den alderen. Ingen av mine har vært klare for kapittelbøker ennå da og vi holdt oss til billedbøker lenge.

Mine var veldig glade i Pulverheksen, Mamma Mø og Karsten og Petra. Mamma mø finnes både som billedbøker og som mer kapittelbøker med mindre bilder om du vil prøve det.

Og så vil jeg anbefale den serien som heter Mine små leksikon. Enkeltbøker om hvert emne, opprinnelig franske. Fine bilder og gode forklaringer og mine var uendelig fascinert. Kanskje særlig av den om dinosaurer.

For de som er klare for kapittelbøker kan Astrid Lindgren være fin. Og kanske Dr. Proktor? Den fungerer ganske tidlig. Det er en del bilder og prompehumor er jo populært i mange aldersgrupper.


#19

Frøydis sa for siden:

Det er en serie som heter Smarte små, og de bøkene har mine elsket fra de var 3 år. Minsten leser i de enda. Finnes mange ulike kategorier og emner, og det er klaffer i de.


#20

Skilpadda sa for siden:

Vi leste de første Mummitroll-bøkene på den alderen, husker jeg - Kometen kommer og Trollmannens hatt.


#21

nokon sa for siden:

Ja! Dei er fine. Ungen har fem av dei (Gravemaskiner, Farger, Bondegården, Trafikken og Mine favorittdyr). Han kan dei utanatt og "les" dei for bamsane sine kvar kveld. Eg trur likevel at dei er såpass barnslige at eg ikkje ville kjøpt dei til ein femåring. Ungen har fått dei frå toårsalderen og opp, og sjølv om han framleis liker dei, er klaffebøker med fargar på ulike frukter litt under nivået på nye bøker.


#22

frukt sa for siden:

Vi har 4 av de, og de er populære. ;) Mammaen syns de er litt kjedelige å lese da. :knegg: Gruffaloen og Hairy McLairy derimot blir jeg ikke lei av.


#23

Myria sa for siden:

De andre bøkene til Julia Donaldson (som har skrevet Gruffalo og Lille Gruffalo) er også veldig fine, spesielt Apestreker og Plass bakpå kosten. :jupp:


#24

Isolde sa for siden:

Jeg og mannen holdt på å le oss i hele av mamma mø på lydbok i ferien. Kråka er morsom.


#25

Syrinx sa for siden:

Bøkene om reven og griseungen av Bjørn F. Rørvik


#26

frukt sa for siden:

Har bedt svigers om å kjøpe med Room on the broom Og The Gruffalo's child fra England. Liker de bes på engelsk, jeg. Men Apestreker har vi visst ikke lest før.


#27

millact sa for siden:

Albert Åberg er også fine.


#28

venla sa for siden:

Det har kommet en ny bok fra henne på norsk som heter Pinnemann (Stick man). Den var også veldig fin, om en kvist som kommer bort fra familien sin. Ikke helt ulik Knerten.


#29

Anikka sa for siden:

Enig! Stor slager her for både 2011 og 2013-modellen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.