Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Utfordring: Sunnere gjærbakst

#1

amo sa for siden:

Jeg elsker brødmat, og det er ikke bra for kroppen min. Jeg prøver å redusere inntak av hvetemel og sukker. Klarer ikke finne frem til optimal bakst uten mye hvetemel. Vil dere hjelpe?
Jeg har siktet hvetemel,sammalt hvetemel,sammalt rugmel, havregryn og havremel (og 161 m til nærmeste matbutikk ;) ).
Jeg er på jakt etter oppskrifter på pizzadeiger,rundstykker,scones og pannekaker.
Håper noen kommer med gode forslag. :riktig:


#2

Niobe sa for siden:

Mitt beste tips er å klare å kutte ned så mye på brødmaten at de få gangene du unner deg noe så kan du spise vanlig, ekstra god gjærbakst. For meg fungerer det best, jeg vil heller spise noe skikkelig godt de gangene jeg unner meg brød/gjærbakst, enn å spise halvgode erstatninger til vanlig. Men når det er sagt så spiser jeg en del "blytungt" grovbrød/rugbrød til hverdags, men jeg vil ikke akkurat si det er noen nytelse. :knegg:


#3

løve70 sa for siden:

Disse er veldig gode. Vil tro du kan erstatte hvetemelet med noe annet. Havremel eller speltmel.

Eltefrie grove rundstykker med chiafrø

Ingredienser:
• 5 dl romtemperert vann
• 2 ss GoGreen økologiske chiafrø
• 350 g grovt mel
• 150 g hvetemel
• 50 g GoGreen solsikkekjerner
• 25 g GoGreen sesamfrø
• 1 ts salt
• 1 ss honning
• 1/2 ts tørrgjær

Fremgangsmåte:
Ha chiafrøene i vannet og la det stå å svelle i ca. 15 minutter.

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet med chiafrø oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (helst 12 timer eller lengre).

Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner og chiafrø (eller andre frø og kjerner) over.

La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Ca. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.

Del deigpølsen i 8-10 jevnstore biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 11-15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.


#4

Tallulah sa for siden:

Jeg syns havremel hever godt, selv når det er fullkorn. Det blir ikke like tungt som rug.

Mine favorittpannekaker består av egg (ett eller to fler enn antall mennesker som skal spise dem), finrevet gulrot, lettmelk, eliten dæsj vann og havremel. Steker uten smør i teflonpanne. De er gode å spise med kjøttfyll og grønnsaker, f.eks.

De gulrotsconesene fra Josefinespillet går det også an å bytte ut det fine hvetemelet med havremel:

4 kopper havremel
1 kopp grovt hvetemel
1 teskje salt
4 teskjeer bakepulver
blandes i en bakebolle.

100 gram mykt smør blandes oppi med fingrene til smøret er løst opp i melet.

Ha oppi 2 revne gulrøtter og 1 kopp revet ost.

Ha oppi 2 kopper skummet kulturmelk eller litt mer. Røres sammen. Hvis deigen blir for klissete, har du i litt mer mel.

Del deigen i 4 og klapp hver del ut til en flat rund leiv, omtrent så stor som en lompe. Skjær hver leiv i 4.

Stek kakene på 230 C i 15–20 minutter.



#6

GinaK sa for siden:

Jeg burde sikkert men jeg gidder ikke sånn helt uten sukker men det hender at jeg ramler innom forskjellige nettsteder i min søken etter mat og kaker.
Tror du kan finne sunne oppskrifter uten sukker på bloggen til Berit Nordstrand og Linda Stuhaug.


#7

Niobe sa for siden:

Jeg har forresten god erfaring med sammalt rug i pizzadeig. Jeg synes den syrlige smaken på rug er bedre enn sammalt hvete.


#8

Galathea sa for siden:

Jeg pleier å ha i et par egg i gjærdeigen, både brød, rundstykker og boller, om ikke annet så hever det proteininnholdet litt.


#9

Pingis sa for siden:

Jeg synes disse proteinrundstykkene (som strengt tatt er mer sconesaktige, siden de er uten gjær) er gode. Funker fint med annet mel enn havregryn også, du er ikke avhengig av gluten for at de skal bli gode, så du kan gjøre dem omtrent så grove som du vil.



#11

amo sa for siden:

Tusen takk for linker og tips. Nå har jeg rundstykker på heving, men hva skal jeg pensle de med før steking?


#12

Pelen sa for siden:

Litt sent svar, men jeg pensler som regel ikke med noe.

#13

trøtt sa for siden:

Jeg pensler aldri rundstykker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.