Jeg elsker brødmat, og det er ikke bra for kroppen min. Jeg prøver å redusere inntak av hvetemel og sukker. Klarer ikke finne frem til optimal bakst uten mye hvetemel. Vil dere hjelpe?
Jeg har siktet hvetemel,sammalt hvetemel,sammalt rugmel, havregryn og havremel (og 161 m til nærmeste matbutikk ;) ).
Jeg er på jakt etter oppskrifter på pizzadeiger,rundstykker,scones og pannekaker.
Håper noen kommer med gode forslag. :riktig:
Mitt beste tips er å klare å kutte ned så mye på brødmaten at de få gangene du unner deg noe så kan du spise vanlig, ekstra god gjærbakst. For meg fungerer det best, jeg vil heller spise noe skikkelig godt de gangene jeg unner meg brød/gjærbakst, enn å spise halvgode erstatninger til vanlig. Men når det er sagt så spiser jeg en del "blytungt" grovbrød/rugbrød til hverdags, men jeg vil ikke akkurat si det er noen nytelse. :knegg:
Disse er veldig gode. Vil tro du kan erstatte hvetemelet med noe annet. Havremel eller speltmel.
Eltefrie grove rundstykker med chiafrø
Ingredienser:
• 5 dl romtemperert vann
• 2 ss GoGreen økologiske chiafrø
• 350 g grovt mel
• 150 g hvetemel
• 50 g GoGreen solsikkekjerner
• 25 g GoGreen sesamfrø
• 1 ts salt
• 1 ss honning
• 1/2 ts tørrgjær
Fremgangsmåte:
Ha chiafrøene i vannet og la det stå å svelle i ca. 15 minutter.
Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet med chiafrø oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (helst 12 timer eller lengre).
Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner og chiafrø (eller andre frø og kjerner) over.
La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Ca. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.
Del deigpølsen i 8-10 jevnstore biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 11-15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.
Jeg syns havremel hever godt, selv når det er fullkorn. Det blir ikke like tungt som rug.
Mine favorittpannekaker består av egg (ett eller to fler enn antall mennesker som skal spise dem), finrevet gulrot, lettmelk, eliten dæsj vann og havremel. Steker uten smør i teflonpanne. De er gode å spise med kjøttfyll og grønnsaker, f.eks.
De gulrotsconesene fra Josefinespillet går det også an å bytte ut det fine hvetemelet med havremel:
4 kopper havremel
1 kopp grovt hvetemel
1 teskje salt
4 teskjeer bakepulver
blandes i en bakebolle.
100 gram mykt smør blandes oppi med fingrene til smøret er løst opp i melet.
Ha oppi 2 revne gulrøtter og 1 kopp revet ost.
Ha oppi 2 kopper skummet kulturmelk eller litt mer. Røres sammen. Hvis deigen blir for klissete, har du i litt mer mel.
Del deigen i 4 og klapp hver del ut til en flat rund leiv, omtrent så stor som en lompe. Skjær hver leiv i 4.
Jeg burde sikkert men jeg gidder ikke sånn helt uten sukker men det hender at jeg ramler innom forskjellige nettsteder i min søken etter mat og kaker.
Tror du kan finne sunne oppskrifter uten sukker på bloggen til Berit Nordstrand og Linda Stuhaug.
Jeg synes disse proteinrundstykkene (som strengt tatt er mer sconesaktige, siden de er uten gjær) er gode. Funker fint med annet mel enn havregryn også, du er ikke avhengig av gluten for at de skal bli gode, så du kan gjøre dem omtrent så grove som du vil.