Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan høre på lydbøker uten å "ramle ut"?

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har prøvd, virkelig prøvd, flere ganger å høre på lydbøker og podcaster, og jeg liker det men problemet er at jeg ramler så fort ut. Plutselig har jeg mistet fem minutter uten å innse det, sitter i egne tanker. Tenker på jobb, familie, hva jeg skal ha til middag i morgen, gulvet som må vaskes, kjolen jeg så på butikken i går. Henter meg inn igjen og lytter, og så ramler jeg ut igjen. Jeg har prøvd MANGE ganger nå og klarer det bare ikke. Er dette noe som kan trenes opp, eller er det rett og slett bare sånn at lydbøker og podcasts og lignende ikke er for alle? Jeg klarer fint å lese fysiske bøker selv om jeg kan ramle litt ut der og, men da leser jeg jo det jeg "mistet" på nytt, jeg orker jo ikke å holde på å spole tilbake hundre ganger i løpet av en time.

ALLE hører jo på lydbøker og podcaster for tiden, virker nesten som om jeg er alene om å ha dette problemet.


#2

Niobe sa for siden:

Jeg har aldri fått til lydbøker. Jeg elsker å lese, men lydbøker funker ikke for meg. For min del tror jeg hovedproblemet er at teksten leses så mye saktere enn jeg leser selv, så jeg blir utålmodig og ramler ut.


#3

Elise sa for siden:

Jeg er også sånn, og har gitt opp. Det fungerer rett og slett ikke før hodet mitt.


#4

Isolde sa for siden:

Jeg går tur. Sitter jeg faller jeg ut. Ligger jeg sovner jeg. Har pensum på lydbok, hører når jeg går eller kjører. Eller så må jeg sitte og lese i boken samtidig.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Det er så dumt, for sambo liker godt å høre på podcaster i bilen og vil gjerne ha meg med som lytter, og de podcastene han lytter til er jo kjempeinteressante for meg og! Feks. Rich Roll sine podcaster som vi begge elsker, men jeg ramler jo ut hele tiden og da mister jeg jo hele samtalen. Så sitter sambo og dunker i meg og "jaa er du ikke enig i det han sier nå?" og jeg bare "hø? Eh ja, sikkert det :sparke:".


#6

Input sa for siden:

Jeg får det heller ikke til. Plutselig vandrer tankene mine.


#7

Synnemor sa for siden:

Jeg har samme problem. Ramler ut temmelig raskt enda jeg liker å lese selv. Det går rett og slett for sakte for meg.


#8

Xian sa for siden:

Akkurat sånn har jeg det også. Med bøker. Men podkaster hører jeg på når (hvis :knegg: ) jeg løper. Og da faller jeg ikke ut.

Vi har forsøkt både lydbøker og podkaster i bilen, men det funker bare ikke.


#9

Dixie Diner sa for siden:

Aha, kanskje det er DET som får meg til å komme meg ut og løpe? :knegg:


#10

Stompa sa for siden:

Jeg er akkurat lik. Jeg er rett og slett altfor visuell, og får ikke med meg noen ting hvis jeg bare skal høre. Gidder ikke å prøve mer. :nemlig:

Dette er nok førøvrig grunnen til at jeg aldri hører på radio heller. "Alle" blir helt sjokkerte når de hører at jeg ikke har radio hjemme, og at jeg ikke har tenkt å bytte ut den som sto i bilen da jeg kjøpte den med en DAB-radio, men for meg er radio bare irriterende bakgrunnsstøy og ikke noe jeg er villig til å bruke penger på.


#11

Input sa for siden:

Jeg kan høre på radio mens jeg går, men aldri ellers.


#12

Millen sa for siden:

Jeg fikser ikke lydbøker for jeg ramler ut, tenker på andre ting.
Men, jeg liker hørespill og Radioteateret ( NRK, og de har endel liggende på appen) da klarer jeg å henge med. Tror det har med flere skuespillere og dialog det gir meg mer.
Isted stod jeg og brettet masse tøy og hørte på Sherlock Holmes på nrk sin påskekrim og det gikk strålende.


#13

Guava sa for siden:

Kun krim/thriller funker som lydbok for meg, men jeg må konsentrere meg hardt i starten. Etterhvert går det bra å henge med.

Andre bøker sliter jeg med som lydbok.

Det hender jeg laster ned lydbokversjon av fagbøker og lytter til i bil. Det hjelper på lesingen, men lydbok alene der hadde ikke funket.


#14

Floksa sa for siden:

Jeg har begynt å høre lydbok (Storytel) i fjøset. Det er deilig. Hender jeg detter litt ut men som regel har ikke det noe å si. Hørte Den tomme stolen og snufset meg gjennom slutten. Hører Anken nå, men hun som leser den er ikke så flink så jeg får ikke samme intense opplevelsen som sist. Da var jeg i Pagford :love:


#15

Floksa sa for siden:

Men jeg ser knapt på TV og leser (alt for) lite. Radio er mitt medium.


#16

Bluen sa for siden:

Jeg har det på samme måte, og har for lengst forsonet meg med at det ikke er mitt medium, rett og slett. Måtte være noveller, i så fall. :knegg: Jeg kjeder meg og faller ut ved nesten enhver form for lydbok, og i like stor grad forelesninger etc. Jeg må kunne skumme.


#17

Bluen sa for siden:

Ah, du och jag! :rørt:


#18

Magica sa for siden:

Det må være spennende krim for at jeg skal få til lydbøker.


#19

Myria sa for siden:

Jeg er som de fleste andre her. Jeg elsker å lese bøker, men takler ikke lydbøker. Det går for sakte ja. Jeg hører forøvrig heller ikke på radio. Har aldri tenkt over at det kan være en sammenheng, men det er kanskje noe i det.


#20

Dixie Diner sa for siden:

Jeg hører mye på radio jeg, det går faktisk helt fint, men da sitter jeg ikke og hører skikkelig etter, liksom. Og jeg kjeder meg ikke når jeg hører på podcaster jeg liker, allikevel ramler jeg ut, enda jeg synes det er superinteressant. Det er vel bare sånn at noens tanker vandrer fortere enn andre. Jeg har alltid vært en filosof, en tenker. Tenker på alt mulig, mye kaos i hodet. Kan hende det er derfor.


#21

amylin sa for siden:

Jeg har kun hørt på en lydbok, for jeg har samme problem som deg. Jeg setter på en lydbok og plutselig har jeg ikke bare falt av, men jeg har satt på musikk eller en video på Mac'n... Tror en av årsakene til at jeg ikke orker lydbøker, er at jeg leser så utrolig mye fortere selv. Jeg klarer fint å høre på podcaster og radio.


#22

ming sa for siden:

Jeg detter også ut. Hører mye radio, det blir noe annet. Har forsøkt med lydbok på bussen til/fra jobb, når jeg er ute og går eller når jeg gjør husarbeid, men det skjer så mye annet oppi hodet mitt, så det kan jeg bare glemme. Det er veldig dumt, da, for det er jo så mange fine bøker, og så alt for lite tid til å sette seg ned og lese! Lever fortsatt i håpet om at jeg skal lære meg å lytte.


#23

Timar sa for siden:

Jeg må gjøre noe når jeg hører på lydbøker, feks så går jeg gjerne lengre turer. Jeg faller nok ut litt, men det er først hvis jeg skjønner at jeg har gått glipp av noe viktig at jeg gidder å "spole" tilbake.


#24

trøtt sa for siden:

Jeg klarer ikke lydbøker. Tankene vandrer og jeg blir bare irritert over hvor sakte de leser.


#25

Fløyel sa for siden:

Jeg hører mye på lydbok, i bilen når jeg sitter alene og i godstolen når jeg strikker. Når jeg driver med pirkarbeid som å brodere kan jeg ikke høre på.


#26

Fløyel sa for siden:

I Storytel kan du økte lesehastigheten.


#27

Guava sa for siden:

Det er stor forskjell på hvem som leser også.
Enkelte er mareritt å lytte til og enkelte har gode stemmer.
Det handler nok mest om smak og behag, men for min del har det mye å si for opplevelsen.


#28

Bobbelur sa for siden:

Jeg hører masse på lydbøker, og har en tendens til å ramle ut og bli borte i egne tanker. Som regel vet jeg at det ikke har vart så lenge så jeg spoler ikke tilbake, men av og til er boka vanskelig å komme inn i og jeg ramler mer ut enn før. Da pleier jeg å høre et stykke inn i boka og så heller starte på nytt. Det skjedde med en samling historier om Drizzt Du Ordan (elns) og jeg startet om igjen tre ganger. Nå er jeg i gang med hele serien om Drizzt.

Men jeg hører på lydbok mens jeg går tur og mens jeg kjører lang biltur. Av og til mens jeg gjør huarbeid eller strikker også.


#29

Tallulah sa for siden:

Jeg hører på podcast når jeg går til jobb, og selvsagt hender det at jeg faller ut, men jeg henter meg gjerne greit inn igjen. Lydbok går bare om jeg enten er helt dedikert til det, eller at jeg f.eks. sitter og strikker.


#30

mkj sa for siden:

Jeg hører bare på når jeg ikke går. Mest i bilen. Enkel litteratur må det være. Og det funker best med en serie, å begynne på ny bok med nye personer krever litt mer.


#31

mkj sa for siden:

Ja. For min del skLdet mye til før jeg liker bøker med kvinnelig oppleser. Jeg liker litt rustne mannestemmer.


#32

Fløyel sa for siden:

Dersom leseren har stemte s'er er jeg fort ferdig med boken. Jeg klarer ikke å høre på "Zigurd zom zkal zykle til kiozken for å kjøpe iz". Ari Behn er derfor en uaktuell oppleser for meg.


#33

frukt sa for siden:

Hører ikke på lydbøker for jeg er opptatt av å prøve å være mer tilstede i det jeg gjør, så ingen tips fra meg. :knegg:


#34

Polyanna sa for siden:

Jeg kan ikke BARE høre, jeg må gjøre noe annet samtidig. Jobbe i hagen, lage mat, løpe, gå til banen, sitte på banen og fikle med et hjernedødt spill på mobilen...

Ellers faller jeg ut, ja. Veldig kjent.


#35

Strå sa for siden:

Jeg har i hverr fall ingen råd å gi, jeg faller ut av radioprogrammer også.


#36

Elise sa for siden:

Jeg kan fint høre radio, men av og til ramler jeg ut der og. Jeg kan også falle i andre tanker når jeg ber elevene mine lese høyt fra boka, så det gjør jeg nesten aldri. Jeg har derfor kommer frem til at det er "opplesning-stemme" som er problemet mitt.


#37

emma71 sa for siden:

Jeg må høre på lydbøker og podcaster mens jeg gjør noe annet. Kjøre bil, lage matpakker, lage middag, rydde, vaske badet osv. Men det er veldig avhengig av oppleseren hvor lett det er å bli fenget. Jeg hører nå på Kepler-bøker, og det tok litt tid å venne seg til den slepne finske aksenten til oppleseren. Og når jeg hørte ørten bøker på rad om Konrad Sejer så var det veldig frustrerende når de byttet oppleser utover i serien.


#38

Charlie sa for siden:

Kan pussig nok følge med på barnebøker vi spiller i bilen, men ikke romaner o.l. Det er nok pga forskjeller i tempo i handling, men også fordi opplesere for mange voksenbøker leser så sent. Dessuten har endel av oppleserne så messende "nattradio"-stemmer at jeg sovner (altså - det har jeg spilt hjemme. Ikke i bilen. :knegg: ). Så har gitt opp for min egen del. Låner bare barne-og ungdomslydbøker til lange bilturer.


#39

Floksa sa for siden:

Det med oppleser er viktig ja. Den som leser i den jeg hører på nå har så britisk uttale av alle steds og egennavn at jeg skvetter. Det holder meg på :knegg:
Også har jeg høyt volum. Det hjelper.


#40

Inagh sa for siden:

Jeg sovner av lydbøker. Jeg sitter og lytter, og så skal jeg bare lukke øynene litt, for å konsentrere meg bedre... :sparke:


#41

nokon sa for siden:

For meg har det å høyre på lydbok krevd litt tilvenning. Før klarte eg heller ikkje følgje med og eg foretrakk å lese sjølv. Eg opplever og mykje tankar og indre kaos som overtar, så for meg er det å konsentrere seg om å lytte ein måte å aktivt fokusere bort frå anna tankespinn. Eg strikker eller spiller Candy Crush medan eg høyrer på lydbok. Viss eg gjer andre aktivitetar mister eg lett tråden.

Dei siste åra har eg ofte blitt overvelda av inntrykk når eg har har sett på TV, så eg har trent meg opp til å bruke lydbøker som avkobling i staden for TV.

Ja, det er stor forskjell på bøker. Eg har aldri likt verken lydbok eller krim, men kombinasjonen er veldig god. Minus og minus blir pluss. Eg trur det er viktig å velje bøker med litt handlingsdriv, når ein skal lytte. Opplesaren er og viktig.


#42

Bobbelur sa for siden:

Oppleseren er veldig viktig. Jeg har et par ganger lastet ned nye og ukjente bøker bare på grunn av oppleseren.
Og jeg tror det du sier er viktig, nokon. Det å aktivt fokusere bort fra annet tankespinn, og det krever en del øvelse for å få det til.


#43

tink sa for siden:

Jeg fikk ikke til å høre på lydbøker de første gangene, da prøvde jeg å ha det som bakgrunn til husarbeid på stereoanlegget i stua. Det er noe annet i bil, kjører langt til jobb og har hørt meg gjennom mange bøker som har vært uaktuelle å lese selv. Det er ikke alltid så farlig om jeg faller litt ut. De siste årene har jeg fått både lydbok og podcast på telefonen så nå kan jeg høre når jeg ordner i hagen, når jeg maler (da er man jo i samme rom) eller med headsett og telefon i lomma også når jeg gjør husarbeid (og beveger meg rundt i huset).

Har hørt på mens jeg går og sitter på bussen, men aldri testet ut å løpe til lydbok eller podcast. Det går sakte nok med musikk.


#44

løve70 sa for siden:

Jeg hører på lydbok når jeg kjører bil, løper og går tur. Av og til bruker jeg det som 'sovemedisin' på fly også. Det hender at jeg detter litt ut, men lydbøkene jeg hører på (krim og spenning), er stort sett slik at jeg får med meg sammenhengen. Bortsett fra når jeg sovner på flyert da, da må jeg spole tilbake.

Det hender at boka er så spennende at jeg går/løper en lengre sløyfe for å få med meg mer;)


#45

Einhyrningur sa for siden:

Jeg er ikke auditiv (?) og klarer ikke lydbøker, lange forklaringer bare per ord osv. Jeg har bare gitt opp. Radio og slike korte snutter hår fint, men jeg ramler altfor fort ut for bøker. Jeg tror noen bare er slik.


#46

mina sa for siden:

Jeg hører på lydbøker "hele tiden", særlig når jeg er alene på jobb og gjør kjedelige ting som å vaske. Da er lydboka gull verdt!
Men jeg må gjøre noe samtidig som jeg lytter. Jobbe med noe, strikke eller gå tur. Hvis jeg setter meg ned og bare lytter så sovner jeg.

Å! Det visste jeg ikke, takk for tipset! Tror jeg har vært borti bøker jeg har gitt opp fordi oppleseren er så treg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.