Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor store smågutter går i bunad/festdrakt?

#1

Tjorven sa for siden:

Jeg vet at dette er et spørsmål som egentlig er helt umulig å svare på, men greia er som følger. I år skal festtøyet til ungene brukes 2 ganger. Vi skal i konfirmasjon og det er 17. mai.

Knerten går i 4. klasse og vil aller helst gå i hettegenser. Det er uaktuelt. Han passer fremdeles inn i festdrakten han har arvet. Er jeg VerdensSlemmesteMor TM hvis jeg mener at festdrakt er et fint festplagg for en liten kar på 9,5 år?

Selv protesterer han veldig, men det gjør han egentlig til alt fintøy.


#2

Joika sa for siden:

Poden blånektet fra han var 8 år. Jeg lot han slippe. :jupp:


#3

Teofelia sa for siden:

Jeg skjønner godt at en gutt på 9,5 år blånekter på bunad/festdrakt og ville nok ikke insistert på det.


#4

Millen sa for siden:

Hva med annet fintøy? Er det aktuelt.
Mine vil ikke ha festdrakter/ bunad og jeg ser ingen grunn til å tvinge det på de.


#5

Kanina sa for siden:

Jeg ille aldri i verden klart å få sønnen min på 9 år inn i en festdrakt eller bunad. Ei heller matrosdress eller dets like. Men skjorte skal vi nok klare, i det minste.
Det er stas å se festpyntede barn på 17. mai, men jeg bryr meg ærlig talt ikke så mye om alle er så pynta. I barnetoget ser man unger som går i hettegenser og jeans, men med 17. mai-sløyfe, og det viktigste er stemningen. Det er alltid en viss overvekt av pyntede mennesker i byen på 17. mai uansett. Om ikke annet, så i alle fall korpsene. :knegg:


#6

polarjenta sa for siden:

Min 9åring hadde ikke gått i festdrakt/bunad, og jeg hadde ikke tvunget han.


#7

Niobe sa for siden:

Jeg tror eldstemann var 9 første året han ikke hadde festdrakt. Da ville han heller ha dress, og det synes jeg jo han skulle få bestemme selv. Jeg synes han var finere i festdrakt, men det er nå så. :sparke:


#8

Tjorven sa for siden:

Han har ikke annet pentøy og det må i så fall kjøpes inn.


#9

Bergensis sa for siden:

Poden brukte sin festdrakt siste gong våren han vart ni år.


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg er litt nøyere på pynting enn den gjennomsnittlige guttemammaen. Min sønn får ikke gå i jeans på 17. mai. (Joggesko får være greit siden de tross alt skal gå nesten en hel mil.)


#11

Niobe sa for siden:

Min passet fremdeles festdrakten da han ikke ville bruke den mer. Jeg synes likevel han skulle få bestemme selv, særlig siden han nok var en av de siste til å slutte å bruke festdrakt. Men om han hadde protestert like mye på dress, så hadde jeg kanskje ikke giddet å kjøpe noe nytt. Jeg er nok også litt konservativ når det kommer til pentøy. Hverken jeans eller chinos hadde blitt brukt på 17. mai her. Men jeg bryr meg ingenting om hva andre går i, jeg bare like pentøy. ;)


#12

Input sa for siden:

Spørsmålet her er om han protesterer mer på festdrakt enn på pentøy. Du kan jo rett og slett spørre ham, om han synes dress er bedre enn festdrakt. Om han mener det, ville jeg kjøpt dress.


#13

Isolde sa for siden:

Her skal snart 10åringen gå med festdrakt. Det er en kystdrakt lik lillebroren og meg. Han har ikke sagt noe om at han ikke ønsker, tror ikke han har tenkt over det engang. Kanskje det er forskjellig når man har en hjemmesydd og at det er langbukse. Tror ikke knebukse hadde vært like populært.


#14

Acsa sa for siden:

Plutten gikk i bunad på 17. mai i fjor, da var han nesten 11, og var strålende fornøyd og følte seg kjempefin.


#15

carmenzita sa for siden:

I 2 klasse var det slutt med festdrakt,og det virker som det var slik blandt resten av guttene i klassen også.
Nå er det dress eller chinos og penskjorte som gjelder.


#16

millact sa for siden:

I vår klasse, tredje, er det en gutt som kommer til å komme i bunad. Han har ekte. Han var eneste i fjor også.

Jeg hadde latt han få velge.


#17

Vianne Rocher sa for siden:

Mine får heller ikke gå med jeans i selskaper og 17. mai, men mørkeblå chinos i et pent snitt (jeg liker de smale) og en penskjorte med en kul cardigan/vest/dressjakke over er pyntet i mine øyne.

Skjønner egentlig godt at gutten ikke vil bruke bunad lengre, det er et plagg jeg forbinder med smågutter. Min eldste hadde nok nektet et slikt plagg fra 6-årsalderen, kjenner jeg ham rett.


#18

Robyn sa for siden:

Jeg hadde gitt han valget mellom noe dressaktig og festdrakten, så får det bli opp til han selv.
Men egen erfaring tilsier at tiden for festdrakt er over etter de første par årene på skolen. Dessverre, for jeg er helt enig i at det er fint.


#19

millact sa for siden:

Du får rimelig dressbukse og jakke på kjedebutikkene.


#20

Charlie sa for siden:

Hvis jeg hadde hatt en festdrakt ungen passet, tror jeg nok det skulle litt til å kjøpe nytt bare for konf/ 17. mai - og jeg tilogmed kunne argumentert for at det var siste gang, og at neste gang kunne han få større innflytelse. På den annen side - hvis jeg uansett skulle gått til innkjøp i nær framtid av bukse/ skjorte, kunne jeg gått inn for at det kunne brukes første gang på 17. mai. For konf tror jeg jeg ville holdt på festdrakt, uansett (altså - hvis man ikke ellers har planer om dresskjøp). Hettegenser 17. mai ville ikke vært et alternativ for toget.


#21

Lykken sa for siden:

Min gutt brukte festdrakt siste gang da han var 6 eller 7 år. Han nektet og jeg synes det var unødvendig å tvinge på noe som tydeligvis var ukomfortabelt for han sosialt sett. Det var jo broderier på buksa! :knegg:


#22

Nenne sa for siden:

Mine gutter (02 og 04) hadde til søstras konfirmasjon i 2014, etter det ble det vanskelig å finne noe som passet.


#23

Bluen sa for siden:

Oi, dette var en fremmed tanke! Kan aldri tenke meg at min snart-9-åring vil protestere på bunaden, men det må jeg kanskje ete i meg. :knegg: Liv mener at i alle fall et par av gutta i hennes klasse brukte det i fjor, da de var 10.

Det eneste han har nektet av pentøy så langt, er strikkevest med V-hals. Den mente han var for damer, så jeg måtte pent bytte den inn igjen. :knegg:


#24

Bloppy sa for siden:

Jeg har en pode som elsker å pynte seg. Og som omtrent bare går i chinos og skjorte på skolen. Han hadde vel festdrakt siste året da han fylte ni.
Da kjøpte vi dress det året, og han elsket den dressen. Gledet seg til hver gang han skulle bruke den.

Nå går det i uniform på han 17.mai. Men ellers hadde det vært dress ja. Kjøpte ny nå på Cubus. Var eneste jeg har funnet som har stramming i livet. Vi prøvde en fantastisk flott en på junior barneklær. Jakka passet utmerket. Buksa var alt for stor i livet. Og det var visst slim Fit modellen. :undrer:
Ikke like fin i snittet og i stoffet den fra Cubus. Men han MÅ ha dress til korpset også. På konserter og konkurranser spiller de i dress. Også trenger han den julaften også.


#25

Niobe sa for siden:

Vi kjøpte dress til eldstemann på Obs, den har stramming i livet. Det har også dressene på Zara. De er veldig fine.


#26

GinaK sa for siden:

Eldste min blånektet når han var 4,5 og rev i stykker hele greia. Etter det ble det dress. Minsten arver.


#27

mina sa for siden:

Da vår eldste ble konfirmert for 3 år siden var minstemann, da 9 år, skikkelig fornærma fordi jeg ikke hadde kjøpt ny festdrakt til han!
Storesøster ble konfirmert i slutten av april, så jeg rakk heldigvis å kjøpe ny til 17-mai.

Året etter spilte han i korps, så han har vel ikke brukt festdrakt etter den 17.-mai'en.
Nå synes han det er greit med chinos og skjorte+slips til pent.


#28

Ru sa for siden:

Svart bukse og hvit skjorte får du på Kappahl. Sleng på en vest, og voila!
Pent nok i massevis, samtidig som delene er brukbar til mye mer enn bare dresskodefestligheter.


#29

Malama sa for siden:

Min på 8,5 elsker sin festdrakt og ser ikke for seg at han skal slutte med det (mulig påvirket av at faren har bunad) men jeg ser jo likevel for meg at han slutter. Ikke minst fordi jeg slutter å kjøpe nye så lenge nasjonaldagen skal tilbringes i korpsuniform, det er ikke så mange konfirmasjoner fremover....

Han passer i den i år, og trolig også et år eller to til, men vi får nå se, jmf det med korpset. Han er aspriant i år og det er ikke avgjort om de skal gå i det super-fest-pregede antrekket bukse og rød college-korps-genser eller "fritt antrekk". Fra neste år av er det uniform så lenge han spiller i korpset.

Men altså, hvor store gutter som går i festdrakt og bunad, det gjør de helt opp i voksen alder. Nemlig. (Men jeg ser egentlig for meg en mulig pause sånn mellom 10 og "voksen" hos mange...og enda flere begynner sikkert ikke igjen...)


#30

Fløyel sa for siden:

Dette er en av kampene jeg ikke har tatt. Siste bilde jeg har med Mini i festdrakt er han kanskje 5 år? Han har fått være med å velge klær selv, eneste kravet er at det skal ikke være hverdagsklær. Siste årene har han hatt dressbukser m/skjorte og jakke.


#31

millact sa for siden:

Enig, det kan vel brukes i bursdager også.


#32

dharma sa for siden:

Etter skolealder så har jeg ikke tatt den kampen.

Sort eller blå bukse og en skjorte har det gått i her og de klærne blir også brukt i bursdager.


#33

Blondie sa for siden:

Jeg tenker 'grensa' går når han ikke vil. Jeg ville forsøkt å kompromisse med penbukse/skjorte. Min har elsket å gå med vest, men hatet jakke for eksempel.


#34

My sa for siden:

Min fjerdeklassegutt vil helst ha bunaden sin på 17.mai, men jeg er usikker på om den fortsatt kan brukes (minner meg på at jeg må hente ned bunadene fra loftet i dag og ta en prøverunde). Jeg nevnte en dag at den kanskje ikke passer, og at han kanskje må ha dress eller andre finklær på 17.mai og i konfirmasjon i vår, og da sa han nei. "Æ e liksom mer en bunadgutt". :knegg: I andreklasse var det bare han og en gutt til som hadde bunad. I fjor, da de gikk i tredje, var det bare min gutt, for den andre gutten var ikke her på 17.mai. Men likevel insisterer han på å ha bunad. Jeg vet at den andre gutten skal ha, for mor hans har spurt om å låne Sigurd sin vest for å se etter den, for hun har tenkt til å sy ny til gutten sin (som er litt mindre enn gutten min). Så her går det mer på å strekke bunaden så langt det lar seg gjøre. Han har en ekte Gudbrandsdalsbunad som mamma har sydd. Men mest av alt ønsker han seg nok en Sunnmørsbunad, slik som pappaen har. Men det blir vel ikke særlig aktuelt i den alderen han er nå.

I klassen til storesøstera, de som går i sjetteklasse nå, var det i alle fall en gutt som hadde festdrakt i fjor.


#35

Luftslottet sa for siden:

Min 08-er nekter. Han elsker å gå i dress (:stuart:), da, så det blir det som blir pentøyet.


#36

emm sa for siden:

Jeg har jo ikke gutt engang, så hva gjør jeg her!? :knegg:
Jeg tenker at de begynner å få sterkere egne meninger, særlig når det kommer til klær i den alderen. Når det ikke er noe viktigere er jeg veldig lite tilhenger av tvang og trumfe gjennom noe. Men mer møte dem på midten et sted.
Om dere bare skal vanlige 17. mai ting, altså ikke på en veldig fin restaurant eller noe, så synes jeg vanlig "bursdagsfin" holder på denne dagen om de ikke vil ha bunad.

Men i konfirmasjonen kan han godt ha den, det er en litt annen setting mener jeg.


#37

Tangerine sa for siden:

Da min gikk i fjerde, hadde han på bunad. Det hadde også minst et par andre i klassen. I år passer den ikke, så da blir det dress. Jeg aner ikke om han hadde villet hatt eller ikke. Men jeg merker han begynner å tenke mer over hva han vil ha på seg. Og på håret. :cool:


#38

Daisy sa for siden:

Min har med glede gått med bunad frem til nå, han er 11. Men festdrakt hadde jeg ikke bedt ham gå i.


#39

liefje sa for siden:

Vet barna forskjellen på festdrakt og bunad, da?


#40

Daisy sa for siden:

Jeg vet ikke hva andre barn gjør, men mine ser forskjell. De har jo også alltid fått mange komplimenter for bunadene sine, så det har vært med på at de har likt å bruke de.


#41

My sa for siden:

Det tror jeg ikke mine gjør.

#42

Tjorven sa for siden:

Nei. Vi kaller hans festdrakt for bunad, så han tror han har bunad.

I år skal alle de 3 andre familiemedlemmene ha bunad/festdrakt (også faren hans ... for første gang), så jeg synes det hadde vært litt ålreit å matche.


#43

Input sa for siden:

De gjør vel kun det om de er blitt fortalt at det er en forskjell.


#44

Skilpadda sa for siden:

Det er jo en avveining hvor mye man skal pushe. Jeg synes man kan dytte litt ekstra for å få ungen med på å i det hele tatt pynte seg, men så synes jeg ingen skal tvinges til å gå i noe de absolutt overhodet ikke vil ha på seg. Så må man jo nesten finne en balanse inni der.

Vi er ikke så veldig pyntete av oss, og da Poden hadde vokst ut av den strikkede "bunaden" sin, hadde han typisk nye bukser (ofte dongeri :sjokk: ) og nye joggesko til 17. mai, med en skjorte til.

Men i 7. klasse var han plutselig lang nok til å låne pappaens (ordentlige) bunad, så den hadde han på seg da og i fjor, og var veldig fornøyd med det, tror jeg. Så til spørsmålet i overskriften vil jeg vel si at både ganske små og ganske store gutter går i bunad - men kanskje ikke de som er midt mellom, ut fra det de andre i tråden sier? :humre:


#45

Daisy sa for siden:

Siden vi har investert i en bunad til mange tusen så hadde jeg lagt mye press på ham selv om han ikke ville gå i den, til den ikke passet mer. (han ønsket seg denne bunaden originalt) Og det hadde ikke vært aktuelt med dongeri.
En festdrakt er ikke like kostbar så da hadd jeg ikke stresset med saken.

Vi må prøve dressen.


#46

Tussa sa for siden:

Enig. Eg syns det er stor forskjell på pushing på bunad og festdrakt.

Min hadde sitt siste år med Sunnmørsbunad då han var åtte, då var den for liten.


#47

Niobe sa for siden:

Det er litt forskjell på festdrakter også. En del av dem ser veldig "smågutt" ut, mens noen helt klart passer eldre barn også.


#48

millact sa for siden:

Enig! Bestilte maxemilia til eldste og yngste kunne fint hatt en han også, men han ønsker ikke. De likner jo ganske mye på de ekte bunadene.


#49

Input sa for siden:

Min 6-åring ville gjerne ha festdrakt, så lenge vi fant en uten skinn på rumpe-delen, og det støtter jeg ham i as.


#50

Malama sa for siden:

Den skinn-på-baken varienten har jeg unngått til min i alle tider, så det forstår jeg godt, Input.

Min nå 8,5 år gamle sønn har en fra maimilia som han har brukt sikkert tre år og den har bruk å gå på enda den (det skal sies at gutten er liten av vekst. Men vi måtte legge opp/forkorte selene med sikkert 20 cm, de var absurd lange. Og da bruke han den på korteste knepping så ved å senke kneppingene har den lang brukstid.

Jeg kaller det festdrakt, ungene kaller det bunad. De vet ikke egentlig forskjell men jeg hadde nok likevel absolutt pushet mer om det var en ekte bunad fordi å ha noe så dyrt hengende uten å bruke virker absurd.


#51

Bergensis sa for siden:

Dette.

Ein dress på HM eller Cubus eller tilsvarande kostar ikkje så veldig mykje. Det er også ein del å få kjøpt brukt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.