Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan jeg kjøpe streaming av norske kinofilmer som går nå?

#1

daffy sa for siden:

Hvor kan jeg kjøpe og laste ned norske filmer som går på kino nå? Tenker spesielt på Margaret Ohlins "Barndom". Noen som vet?


#2

daffy sa for siden:

Ingen som vet? Kanskje fordi det ikke fins en slik løsning?

Så rart at det er gode streaminløsninger for musikk og TV-serier, men ikke for film.


#3

nokon sa for siden:

iTunes pleier vere oppdatert og ha leige av relativt nye fil ar, men ikkje tidlegare enn at dei ville blitt slippe på DVD.


#4

Tallulah sa for siden:

Det handler om inntjening, områder og ulike slippdatoer. Kinoene ønsker en periode med eksklusivitet for å tjene penger. De tjener jo ingenting om filmen blir tilgjengelig for streaming samtidig.

Musikk og TV-serier fungerer annerledes, siden musikk og TV-serier må nå ut bredt for å tjene penger. Men det er vanlig der også at det slippes i noen kanaler først.


#5

daffy sa for siden:

Var litt upresis der. Streaming skjønner jeg jo at ikke er fornuftig, men kinoene kunne tilbudt å leie film for en dag f.eks samtidig som de går på kino.


#6

zinatara sa for siden:

Men da kan de jo ikke styre hvor mange som ser på en film. For en familie eller vennegjeng vil det jo da lønne seg å kjøpe en kinobillett og se den hjemme.


#7

Tallulah sa for siden:

Nei, for kinoene har ikke rettighetene på filmen. Enn så lenge er det såpass attraktivt med kinorelease at distributøren ønsker å maxe ut på inntjeningen, og kinoen ønsker også å tjene penger. Ergo har de en gjensidig avtale om at filmen kun skal være tilgjengelig på kino i en viss periode før den legges ut i andre kanaler også.


#8

nokon sa for siden:

Det har jo "alltid" vore slik at leigefilmar på VHS eller DVD slippes ei god stund etter filmpremiæren. I gamle dager stod vi jo i kø utføre videobutikken for å leige moviebox, den dagen filmen kom på VHS. :knegg: Eg hadde ofte oversikt over slippdato for leigefilm. Når det gjeld døgnleige av film, meiner eg at dei kjem ei veke eller to før til 48-timers leige på iTunes, deretter til kjøp.


#9

zinatara sa for siden:

Itunes har noen ganger førsalg på enkelte filmer. Så det hender vi kjøper en film 1-2 uker før den kommer på dvd der. Ellers kommer de for salg en uke før de kan leies.


#10

daffy sa for siden:

Vet dere hvor norske filmer pleier å legges? For eksempel "Barndom"?


#11

Tallulah sa for siden:

Hva mener du med "pleier å legges"? Typ Netflix? Det kommer helt an på hvem, om noen, kjøper streamingrettigheter til den. Det du kan gjøre er å ta kontakt med distribusjonsselskapet og høre.


#12

zinatara sa for siden:

Det er mange ulike som tilbyr leiefilm, som itunes, get, canal digital, viaplay osv....

Her står det at barndom har releasedato 10 juli på dvd cdon.no/film/barndom-40384751 Så du kan vel forvente at den kan leies midt i juli.


#13

nokon sa for siden:

Eg anbefaler gratisappen Filmgrail (Filmgrail av Filmgrail
appsto.re/no/UrXC1.i) for å følgje med på når/kor filmar blir slippe for leige eller streaming. Den gjer det generelt lettare å finne ting, i staden for å leite seg gjennom Metflux og Viaplay på eiga hand.


#14

daffy sa for siden:

Ja, tenkte på hvor norsk film typisk blir kjøpt opp og distribuert fra.

Fant forresten denne (gratis med nasjonalt lånekort) tjenesten som distribuerer norske filmer og dokumentarer. Ser ut som de fleste av Olins gamle dokumentarer ligger her.

www.aftenposten.no/digital/Lanserer-ny-strommetjeneste-for-norsk-film-6912b.html


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.