Bluen sa for siden:
.. eller fra 10 til 1, der 10 er forbeholdt de største entusiastene og 1 gjelder dem som hater dagen såpass at de helst rømmer landet.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Et forum for å diskutere praktiske forberedelser knyttet til jubileer, bryllup, konfirmasjon, bar mitzva, ramadan, dåp og navnefest, mm.
Bluen sa for siden:
.. eller fra 10 til 1, der 10 er forbeholdt de største entusiastene og 1 gjelder dem som hater dagen såpass at de helst rømmer landet.
Bergensis sa for siden:
Vanligvis er eg glad i 17.mai, og gir dagen ein niar. I år har me nett hatt konfirmasjon, og lysten på å klargjere bunad tre dagar etterpå er minimal. Me får sjå kva det blir til. Det er kjekt å gå i tog, synes eg. Det er kjekt å helse på sambygdingar, kjentfolk, slekt og venner på ein sånn dag. Og det er fint å sjå desse staselig pynta ein gong i året.
Luftslottet sa for siden:
Jeg er definitivt på :gaah: og :lalala:. :surpomp:
Men holder det inne pga. ungene og later som det er ok til det er over.
Olvina sa for siden:
Det avheng av kor tid på dagen du spør. :nemlig: Når eg endeleg er ute av bunaden om ettermiddagen, kan slenge på meg ei treningsbukse og gå meg ein tur, før avslapping med beina høgt resten av kvelden, då er det minst 9. Tidlegare på dag vil det variere frå 2 og oppover, der stresset med å bli ferdig i tide er det absolutte lavpunt.
Blå sa for siden:
For meg er 17. mai den eneste dagen i året som ikke er blitt morsommere av å få barn. :ærlig:
Da jeg var barnløs var det tidlig opp, morgenprosesjon, champagnefrokost, se på hovedprosesjonen og så bare vandre i byen, spise noe, drikke øl og hjem og slukne når jeg ikke orket mer.
Nå er det klesstyr og bunadsstyr og nå fremmøtetiden til prosesjonen og finne på noe som både er hyggelig og tenåringsvennlig om ettermiddagen (vi er ferdige med skolearrangementene). Jeg blir fremdeles i godt humør av flagg og fine klær og stemning. Men jeg hadde det mye morsommere før og gleder meg litt til jentene blir så store at jeg ikke trenger å tenke på dem lengre, akkurat den dagen. Eventuelt til de vil gå i morgenprosesjon og drikke champagne med meg. Det hadde jo vært det beste.
Skilpadda sa for siden:
Jeg er ikke spesielt opptatt av 17. mai, hverken positivt eller negativt. Jeg synes det er fint med bunad, og pleide å små-pushe Poden til å gå i tog da han var yngre, fordi jeg synes nasjonaldagsfeiringen i Norge er en fin tradisjon (selv om jeg personlig ikke synes det er kjempegøy, særlig ikke i kaotiske og overfylte Oslo sentrum). Nå er han stor nok til å si at han ikke vil gå i tog, og da slipper han. :knegg: Felleslekene i skolegården har han aldri likt, så dem har vi droppet unntatt de årene da vi har hatt forpliktelser.
Vi har ingen familietradisjoner knyttet til dagen, men pleier å dra bunaden på dem av oss som til enhver tid har en bunad som passer, og gå ut for å i det minste spise is og ta bilder. Temmelig lavnivå og lite stress, bortsett fra akkurat det med skjortestryking og søljefesting. :knegg:
Bluen sa for siden:
Jeg vaker rundt en 2-er eller 3-er, kjenner jeg. Mitt forhold til dagen ble torpedert av alle åra i korps i oppveksten, og det fikk seg enda et skikkelig skudd for baugen i perioden da vi var ufrivillig barnløse. Da rømte jeg helst landet.
Nå er det jo koselig å se glade barn, men mine egne gruer seg bare. :sparke: Jeg klarer ikke se på det som annet enn stress og mas, i den grad at jeg nesten blir barnslig trassig. (Men jeg formidler det ikke til barna, altså!) Stryking av bunadskjorter, vonde sko og klær, lange køer og masse folk, taler som ingen hører, jevnlige værkriser, 17. maikomiteroller, dugnadsvakter og tvangsbaking, ingen steder å sitte, gjester som inviterer seg selv ... :trasser:
Den beste nasjonaldagsfeiringa hadde jeg det året jeg var på studietur til Tyskland. Da var vi kanskje 80-100 personer som gikk i (et kort) tog, og vi vaset rundt og drakk musserende hele dagen. I år skal jeg prøve å få klargjort mest mulig av mat, kaker og klær dagen i forveien (dvs. i morgen! :skremt: ) og forsøke å gjøre det hyggelig og så avslappet som mulig når vi kommer hjem fra skolefeiringa. Jeg skjemmes over meg selv, men dette er virkelig ikke min dag. :flau:
Niobe sa for siden:
Jeg synes 17. mai er veldig koselig, så lenge det minimum er oppholdsvær. Og så trekker jeg fra litt fordi barnetoget går så tidlig som 9 her. Det er jo et salig styr om morgenen. Resten av dagen går jo i ett, men det er koselig å treffe venner og naboer på skolens arrangement. Jeg svarte 7.
Darth sa for siden:
Jeg elsker 17. mai, men gav bare en åtter likevel - dagen har tross alt noen minuser også.
Vi har en speider i hus, så vi er tidlig oppe, men fordi vi har en speider i hus, så slipper jeg i alle fall å tenke på hva han skal gå med.
Har ingen tradisjoner for å diske opp med kaker og middag hjemme hos oss selv, så det er null stress forbundet med dagen sånn sett. Jeg baker kake til en slektning som har bursdag på 17. mai, men siden vi ikke feirer den dagen hjemme hos oss, så trenger jeg heller ikke å tenke på støvsuging og rydding etter stryking og baking kvelden før.
Vi er i sving fra fuglene fiser til rundt klokka 16-17-ich. Da siger vi ned i sofaen hjemme og snakker ikke mer til hverandre den dagen.
Egentlig savner jeg å spille i korps, spesielt på 17. mai.
Retz sa for siden:
Da ungene var små mislikte jeg 17 mai ganske intenst, men nå da alle er voksne og ute av redet føles det bedre. Jeg forholder meg rett og slett ikke til dagen som en festdag, men setter pris på en ekstra fridag. Null festivitas, men signaliserer en eller flere av ungene at de gjerne vil komme til lunsj e.l., så varter jeg opp med koldtbord og pavlova.
Toffskij sa for siden:
Barneskole-17. mai er bånn i bøtta, synes jeg. Stress og mas og frysing og kaos i Oslo sentrum og sure plikter. Det blir en treer. :grinch: Spør meg igjen om noen år.
Charlie sa for siden:
Slo en 6'er og erklærer meg enig med Blå. Feiret dagen skikkelig fra morgen til kveld i min omgangskrets før vi fikk barn, sånn sett var det "morsommere" før - fordi nå er man logistikksjef og transportsjef, vakt på skolen og alt det der. Så akkurat nå - litt over midten for praktisk gjennomføring.
Konseptet 17. mai liker jeg godt! Det forsvinner bare litt i ansvar og jobb nufortiden.
Sissel sa for siden:
Lurer på om ikke du bor i samme bygd som meg? Er ihvertfall enig, skjønner ikke hvorfor toget skal gå så tidlig.
Jeg er ikke spesielt glad i 17. mai, synes det er mer stress enn gøy, men har jo ikke gitt uttrykk for det til ungene. I år skal vi inn til Stavanger, har bestilt bord på restaurant der.
Krysset på 3, det er jo tross alt en fridag. :)
Bluen sa for siden:
Jeg ville jo mye heller ha sittet og kost meg på kontoret. :knegg: Mange hakk mer avslappende.
amylin sa for siden:
Tja, sånn midt på treet. Styr å komme seg til sentrum for å se ungene i barnetoget og fulle restauranter i etterkant. Men jeg liker tradisjonen, og jeg er virkelig entusiastisk for at det skal være et barnetog og liv i gatene den dagen. I år er det ingen av ungene som skal gå, så det blir litt roligere. Vi tar nok turen ned til sentrum uansett for å få med oss litt av stemningen.
Polyanna sa for siden:
Jeg er i teorien veldig glad i 17. mai, men blir alltid veldig sliten av dagen, jeg har alltid følt at jeg ikke "får til" den dagen. Men gradvis har det blitt bedre, og det har vokst frem noen tradisjoner jeg har blitt glad i.
Jeg liker barnetoget og bunadene og at det rent estetisk er en veldig vakker dag.
Jeg er MØKKLEI bråket om andre lands flagg, der vekselsvis velmenende nordmenn og rablende rasister skyver stakkars utlendinger foran seg og enten hevder deres rett til å bruke egne flagg eller hevder at de krever å bruke flagg, når det så vidt jeg vet ALDRI HAR VÆRT ET ØNSKE FRA FOLK FRA ANDRE LAND Å BRUKE EGNE FLAGG!!! Er det rart det blir krig i verden!?? :dåne:
Av alle ikke-problemer å henge seg opp i! :gaah:
Niobe sa for siden:
Ikke utenkelig, for de andre barnetogene i kommunen går 45-60 minutt senere. Jeg har aldri fått noe godt svar på hvorfor vi må være tidligere. :knegg:
Hondacrv sa for siden:
Eg dogger å vere saman med venner, pg me har fått til nokre flotte tradisjonar som eg set veldig stor pris på. Men været er viktig, og når bunaden er for trong, strir eg litt med entusiasmen. Men så lenge jenta gleder seg, så syns eg det er ein 6-dag. 7-dag når det er fint vær og ein slepp fryse.
Joika sa for siden:
Sånn passe. Det er fridag, hurra for det! Ellers er jeg sjeleglad for at poden ikke skal gå i tog mere, så vi kan finne på hva vi vil og ikke stå opp til ukristelig tid.
Liker at det er festkledde folk i gatene og selskapelighetene. :)
Neket sa for siden:
I år er jeg veldig mot 17 mai, kjenner jeg, men på generelt grunnlag er jeg veldig for. :humre: I år er jeg sur fordi det har vært så mye pes med 17 mai komite som jeg egentlig ikke hadde kapasitet til, men ingen andre gidder, jeg er sur fordi jeg må stå opp sykt tidlig og gå i barnetog - bussen går kl 7. :what:
Men sånn ellers er 17 mai stas, selvom jeg gleder meg til 17 mai om tre år, da er det ingen som skal gå rundt Skaugum lenger.
Nextlife sa for siden:
Tidligere syntes jeg dagen var masete med kopsunger som var i gang fra 07.00-17.00 og toging på 3 forskjellige lokasjoner innenfor en radius på 25 km.
Nå er det en skikkelig koselig dag der jeg bare går på balkongen og vinker til toget på dronningaktig vis. :knegg:
Kaffeslabberas med de eldre i familien og middag med barn og barnebarn gjør at dagen ligger på en god 8, tror jeg.
tink sa for siden:
Jeg elsker 17. mai. Tror ungene også gjør det. Har alltid likt tog, nasjonalsang, bunad, pølser og is, og flagg og rømmegrøt, og lodd der ingen vinner, og fiskedam med håpløse gaver til ungene.
Selvsagt synes jeg det er litt styrete at alle skal ha fine klær, vi må orge en del med mat her og der og det er mange forventninger knyttet til hvor vi skal være og hvordan været skal bli. Når kvelden kommer er jeg utslitt og glad det hele er over. Likevel gir jeg 17. mai en 9'er. Kunne sikkert sagt 10, men da undergraver jeg at det tross alt også kan være litt stress. Men mest gøy.
:flagg:
frukt sa for siden:
Har liksom ikke noe forhold til det etter 10 år utenlands så det blir jo spennende å se hvordan det blir å feire med små barn på et nytt sted. Stemte brokkoli fordi jeg vet ærlig talt ikke hva jeg forventer.
Gerbera sa for siden:
Jeg liker å ta på bunaden (de årene den passer), og gråter en skvett av glade barn i 17.mai tog.
Jeg hater regnskurer og snøstorm og skolearrangementene. Jeg pleier å sende mann og barn på skolen, og tar meg en tur hjem for å lette litt på stølebelte og ta av sko, før vi tar turen ut for borgertog igjen.
I år passer ikke bunaden, jeg har enda ikke sjekket om eldste sin bunad passer, men satser på at min sko kan brukes av henne, og skal selv sitte hjemme og pugge pensum mens de andre gjør unna vår plikt i skolegården. Genialt.
Strå sa for siden:
Omtrent som meg altså. Jeg er fornøyd så lenge jeg slipper å være ute i alt maset, og det trenger jeg ikke mer, siden alle tre er store og/eller har flyttet. Jeg blir veldig sliten av store og masete folkemengder, og setter pris på å roppe litt hurra for meg selv i stua. Pavlova blir det ikke uansett hvor mye ungene skulle tigge, men ønsker de vennefrokost eller noe, så er huset åpent for bruk.
Bluen sa for siden:
Ja, det er noe med det, altså. Lurer på om det er introverten i meg som lider litt ekstra akkurat denne dagen - og på nyttårsaften.
Sissel sa for siden:
Ikke jeg heller. Og så så kaldt det er i det toget "over haugen". Hadde kanskje vært litt varmere dersom det gikk i 11 tida eller noe. Men, men, nå er vi ferdige med det. Tror jeg skal stå på altanen og kikke på det i år, tror jeg såvidt får det med meg derifra.
Strå sa for siden:
For min del er det både den biten av meg som er introvert og den biten som er hjerneskadd som lider voldsomt. Den ekstroverte biten koser seg i slektstreff, familieselskaper og slikt.
Java sa for siden:
Jeg synes 17. mai er en kjedelig dag. Jeg liker ikke å gå i tog og jeg feiring på skolen etterpå er heller ikke favoritten. Allikevel, 17. mai er en av de flotteste dagene vi har som nasjon. Det gjør noe med oss at det er barna som får fremst i feiringen og at nasjonaldagen er en stor fest for alle. Derfor støtter jeg opp om 17. mai-feiringen, selv om jeg aller mest har lyst til å lukke døren og slukke lyset.
Bluen sa for siden:
Jeg liker ikke konseptet heller, jeg - nettopp feiringen av oss selv om nasjon. :sparke:
Java sa for siden:
Hvorfor ikke?
Bluen sa for siden:
En av Facebook-vennene mine legger ut dette bildet fra Lofoten i mai hvert år. Jeg elsker det hemningsløst. :knegg: I år var det blant annet fulgt av teksten "Bedre foto fra 17. mai er neppe tatt."
Bluen sa for siden:
Jeg synes det er noe klamt og selvgodt over det.
Novla sa for siden:
Hvorfor er ikke -5 et svaralternativ? :skuffet:
Strå sa for siden:
Jeg kan ikke svare for Bluen, men jeg synes nasjonalstater er overdrevent positivt oppfattet. Feiringen av nasjonalstaten Norge kan bli litt eksluderende for meg og veldig "Se så mye flinkere enn alle andre vi er til å feire nasjonaldagen, vi har jo barna i sentrum".
amo sa for siden:
Elsker 17. mai.
Vi starter med champagnefrukost med venner, går 150 meter så er vi i toget.Feirer i sentrum og har alt i gåavstand,samler vennegjeng på ettermiddag for rømmegrøt og om kvelden mere sjampsi og grilling.
Myria sa for siden:
Siden alt foregår utendørs er gleden ved 17. mai veldig væravhengig for meg. Det var definitivt ikke gøy med 5 grader, vind og regn som vi hadde for to år siden, mens strålende sol og perfekt temperatur som vi hadde i fjor var veldig fint. Da var det greit å gå i tog og være på arrangementet i skolegården. Her går barnetoget annethvert år 9.30 og annethvert år 12, fordi vi må dele på korpset (så de som spiller i korps her må gå i tog to ganger, jeg misunner dem ikke) og det er ganske behagelig de årene vi begynner sent samtidig som det ikke er altfor tidlig de andre årene.
Siden hvert trinn på skolen har sine oppgaver betyr det at selv om man må bidra med noe hvert år er det stort sett veldig overkommelig (bake kaker på første trinn, 20 min vakt i iskiosken på andre trinn osv).
Tjorven sa for siden:
Jeg liker 17. mai. Det er stas å se på tog, og enda mer stas å få gå i tog (som jeg får gjøre i år som de siste årene). Nå har vi laget noen tradisjoner. Jeg har fått bestilt restaurantbord, slik at vi slipper å lete etter mat og fryseren er fylt med iskrem.
Jeg liker å ha på meg bunaden min også.
Toffskij sa for siden:
Ler og ler av bildet til Bluen. :haha:
Java sa for siden:
Jeg synes det er overdrevent negativt å ikke kunne feire noe som er bra. Jeg tolker det heller ikke automatisk som selvgodt. De fleste taler jeg har hørt 17. mai handler stort sett om at vi skal verdsette det vi har og være rause og inkluderende. Norge er et godt sted å bo og vi lever i et fritt land. At vi ikke alltid er like rause (f.eks. i asyl og innvandringspolitikk) tenker jeg at vi må jobbe med, men å avlyse 17. mai gjør det ikke bedre.
Ja, vi har barna i sentrum i feiringen av Norge. Noe jeg synes sender et bra signal, og jeg er glad vi ikke har militære parader som hovedattraksjon. Fordi vi selv gjør noe mange (inkludert utlendinger) oppfatter som positivt synes jeg ikke det automatisk er å rakke ned på andre. Da er jeg mer på linje med Polyanna at en del av diskusjonene rundt flagg og klær som kommer hvert år er en uting.
Java sa for siden:
Fantastisk!
Bluen sa for siden:
Hos oss er det halvannen times dugnad hvert år fra 1. til 3. klasse, pluss kakebaking, kaffe etc. de første to trinnene. 3. trinns FAU-representanter har det overordnede ansvaret, så da var jeg i komiten for to år siden. Dette opplegget betyr for oss fem år på rad med massiv dugnad. :gal: (Det er for så vidt greit, så slipper jeg å sosialisere i skolegården så altfor lenge. :knegg: )
Bluen sa for siden:
Jeg tenker heller ikke at det nødvendigvis må være selvgodt, men det fortoner seg litt slik for meg likevel. Og så er 17. mai-taler smertelig kjedelige. Jeg passer egentlig ikke til å feire noe som helst i offentligheten, så jeg har nok egentlig ikke stemmerett på dette feltet. Det blir krampaktig, rett og slett.
Blondie sa for siden:
Jeg liker det veldig godt i teorien. Blir glad av å se glade barn, godt oppmøte og arrangementer som feirer det vi tar for gitt til vanlig.
I praksis synes jeg det er litt pes med alle må-tingene, selv om vi er ganske flinke til å skalere ned disse. Vi slenger ut noen flagg, slentrer ned til byen, vimser innom lekene på skolen, drar hjem og griller litt ymse med besøk av familie og drar til borgertoget hvis vi ikke har for store gnagsår.
Java sa for siden:
Haha, kjedelig er jeg helt enig i. Jeg kjeder vettet av meg stort sett hele dagen. Hvis jeg ikke har det gøy med å slenge halvdårlige kommentarer til mannen. Allikevel, jeg liker at vi har den typen feiring i Norge, selv om jeg selv helst skulle vært et annet sted.
Myria sa for siden:
Ja, den andre skolen her vi bor har opplegg omtrent som dere. 2. og 5. trinn gjør absolutt alt. Jeg ser fordeler og ulemper med begge deler, men er forsåvidt fornøyd med at det fordeles jevnt på alle trinnene.
Stompa sa for siden:
Stemte 4, angrer litt og skulle kanskje heller stemt 3. Jeg synes det er en stressende dag, primært fordi jeg hater folkemengder. Alt man gjør er jo i utgangspunktet hyggelig, men alt blir mindre hyggelig fordi det er "en million" andre som også gjør det: Gå tur i byen med ungene - hyggelig. Gå tur og vasse i andre som gjør det - stressende. Gå på kafé og spise kake - hyggelig. Gå på kafé som er så stappfull at man ikke kan røre seg - stressende.
Niobe sa for siden:
Her er det 6. og 7. trinn som har ansvar for skolearrangementet på 17. mai. Det er helt overkommelig, men så er vi en liten skolekrets også.
Lavender sa for siden:
Kan vel stemme 5. 17. Mai kan være fint, og det kan være bare mas. Som ufrivillig barnløs, og ufrivillig uten bunad i Bærum, dro vi like godt til utlandet. Men nå er det nasjonalsang og bobler kl 08, tog og leker til kl 14. Så kan vi daue noen timer hjemme før vi går i kakeselskap med mer bobler.
Retz sa for siden:
Jeg feirer ikke nyttårsaften heller. Kunne ikke ramle meg inn å feire noe som innebærer å holde seg våken til midnatt.
Men jeg feirer fjelltopper, fint vær, oppdagelsen av en ny gatekunst, julaften, åpninga av Tour de France og en drøss med andre ting, da. Feiring skal være moro.
Tjorven sa for siden:
På vår skole er det korpset som har arrangementet, og siden jeg ikke har unger i korpset, så trenger vi ikke annet enn å møte opp og betale for kake. Og siden jeg synes at korpset går under definisjonen "en god sak", så kjøper jeg gjerne kake fra dem.
My sa for siden:
Jeg er superentusiastisk! :hyper: Slitsomt ja, men kjempegøy! Elsker 17.mai, og har alltid gjort det, både med og uten barn (som er to vidt forskjellige ting). I fjor var jeg trinnkontakt, og fikk være med på å gå i toget, for første gang siden jeg selv var skolebarn. Utrolig gøy! I år har vi plikter i forbindelse med arrangementet i skolegården, siden det er 6.trinn som arrangerer. Men det gjør ingenting. Har fått bytta ei vakt, og skal ikke stå i kiosk før 14:30, så nå er logistikken klar. Og i år slipper vi å levere kake og ha kafévakt i turnforeninga, siden turneren har slutta, så da går det opp-i-opp. Sitteplass-, kake-, pølse-, og is-tilgangen etter barnetoget er også sikret, på et behagelig og ikke overfylt sted. Det eneste som trekker ned er all negativiteten til enkelte folk. Korpsmusikk er grusomt. Tog er drepen. Bunad er et ork (evt stygt). Synge med på nasjonalsangen gidder man ikke (evt kan ikke teksten). Arrangement for ungene er kjedelig. Og må man bidra til det er det i alle fall et ork. Folk er stress. Etc. Slike folk holder jeg meg langt unna på 17.mai. Er flink til å sense negative vibber lang vei da, og vet sånn ca hvem jeg skal unngå. :knegg:
Jeg irriterer meg også grenseløst over den evinnelige diskusjonen om den oppkonstruerte ikke-eksisterende problemstillingen Polyanna refererer til (på lik linje med den som kommer som amen i kjerka rundt juletider, om forbud mot å synge julesanger med kristent innhold). Jeg mener - har de noensinne sett et 17-maitog? Er det manko på norske flagg liksom? Og media bidrar så godt de kan, ved å arrangere debatter om ikkesaken, som om det faktisk var et problem. Men jeg filtrerer det ut så godt jeg kan, så det ikke skal få ødelegge stemninga.
Blondie sa for siden:
Om to år er vi i foreldregruppa som har arrangement-ansvar på skolen, da daler nok entusiasmen svært brått. :knegg:
Daisy sa for siden:
Jeg tror jeg setter mer pris på det når barna er voksne og jeg har barnebarn eller noe sånt. Som jeg ikke trenger kle på og gjøre klar klær til og holde øye med hele dagen.
GinaK sa for siden:
Haha, det bildet. Snakk om å være patriot. Noe for mannen min,det. ¨
Jeg likte 17.mai best med små barn og når jeg var sammen med de eller hadde de rundt om.
Nå når gutta klarer seg selv så synes jeg det bare er kleint.
Vi har ansvar på skolen i år også så da møter vi på det. Og går hjem så fort jeg får sjansen. :cool:
Polyanna sa for siden:
Det er jo GRUNNLOVSdagen vi feirer, og jeg syns definitvt at grunnloven vår og de demokratiske prinsippene den la frem, revolusjonerende tidlig, er VEL verdt å feire. En av de viktigste grunnene til at vi har et godt land å bo i er institusjonene våre og prinsippene for dem. Det fungerer eksepsjonelt godt, og det er vel verdt å huske på gjennom en feiring.
Jeg ser det at nasjonalstaten har sine sider, men den ER et ekstremt viktig grunnlag for de velfungerende institusjonene, tross alt.
polarjenta sa for siden:
Jeg er litt sånn delt. Om været er bra så syns jeg egentlig det er stas og se på glade barn i toget, være i idrettshallen og høre skolekoret synge. Men sånn som denne gangen hvor det er meldt regn så kunne vi for min del bare vært hjemme.
Nenne sa for siden:
Jeg elsker 17. mai! Særlig etter at vi flyttet her vi bor nå. Liten, lokal feiring, barnetoget er kombinert med borgertog og går halv ett. Det er helt supert! Jeg synes det var skikkelig koselig å være i 17. mai-komitéen også og gå først i toget med bånd på armen. :flau: Det er nesten pinlig å innrømme det her hvor alle er lett lukne. Det var jo så koselig å hjelpe små mennesker i trehjulsykkelkappløp ogfå dele ut premier etterpå. Hva er det med det man ikke kan like? :)
Jeg sipper av nervøse sjuendeklassinger som holder forholdsvis dårlige taler, men de er jo så skjønne og så knekker jeg litt i stemmen når vi synger ørten vers av "Ja, vi elsker" for jeg har noen tårer som truer med å trille fra øyekroken. Men jeg synger og jeg kan teksten utenatt.
Og så er jeg av dem som i nettavisdiskusjoner prøver å si at jeg er enig i at vi bare skal ha norske flagg denne dagen, men er det noen andre enn nordmenn i misforstått snillisme som har bedt om det?
Ru sa for siden:
Den beste 17.mai ever var da jeg hadde smuglet med meg et fenalår til Irland (mens det var importblokkade pga. stort utbrudd av den der klovsyken), som jeg og en annen norsk tok med oss på nærmeste pub og satt der og spiste og drakk hele dagen. Til vi sjanglet sjarmerende hjem mens vi sang nasjonalsangen og lignende. :skratte:
Enig med Blå.
Vi har det egentlig kjekt med å invitere familie og venner til brunch før skoletoget, og er lykkelig for at vi aldri innførte hovedprosesjonstogsgreier som tradisjon, men jeg klarer meg uten tog i pissregn og stiv kuling.
løve70 sa for siden:
Jeg må innrømme at jeg ikke er så veldig glad i 17.mai. Prebarn (skolebarn), var det kjekt med en fridag. Enten dro vi langt vekk og gikk tur i heia, ellers så var det champagnefrokst, sosialt samvær ++. De siste årene har det vært et stress fra ene til annen - hadde faktisk foretrukket å gå på jobb...
I år hadde jeg sett frem til en avslappende dag - LilleVenn går i 8. og må dermed ikke gå i tog. Nå skal hun gå i tog allikevel, så da blir det tidlig opp og avgårde. Slipper i det minste å være på skolen.
Hjertensfryd sa for siden:
Eg er delt. Eg kan like den delen, når bygda er samla og ein kan gå rundt å snakke med folk som ein kanskje ikkje ser så ofte. Men når ting er ferdig og alle går kvar til sitt, så blir det kjedelig og dumt. "Alle" har planer og andre vennefamilier som dei har tradisjoner med, så me står igjen med å reise til mine foreldre. Kjekt det, men akkurat på den dagen skulle eg ønske me hadde hatt nokre venner å vera med. Både for min og ungane sin del.
My sa for siden:
Ikke engang disse, tror jeg. Jeg har i alle fall ikke hørt om noen som har bedt om det, norske eller utenlandske. Det hele sprang vel ut fra den misforståtte saken fra Ålesund for noen år siden, der ei klasse spurte om lov til å bruke papirflaggene de hadde tegnet i ett eller annet prosjekt, med norsk flagg på ene sida, og flagget til utenlandske barns opprinnelsesland på andre sida, i tillegg til vanlige norske flagg. Det ble blåst ut av alle proporsjoner, og derfra kom diskusjonen om utenlandske flagg i 17.maitoget skulle tillates. Saken ble publisert på diverse "islamkritiske" nettsider som skrev at en norsk skole nå skulle bruke utenlandske flagg i toget, av hensyn til innvandrerbarna. Saken ble jo selvsagt dementert, oppklart og forklart opp og i mente, men siden har den vært trukket fram som en "nyhet" hvert eneste år. Og selv om folk poengterer i kommentarfeltene at saken er falsk, og fra 2013 (og dermed bidrar til å spre den enda mer, ved at den vises i deres feed også), fortsetter folk å ta det som en sannhet ved å skrive "ja, men saken er fortsatt aktuell", "men det skulle ikke forundre meg" etc, og det hagler med blogginnlegg og statuser om at "dette er NORGES dag, og da skal det brukes NORSKE flagg, lik og del hvis du er enig".Så hele diskusjonen er nok et tilfelle av ren propaganda, for å sverte innvandrere, arbeiderpartiet og norske sosialister.
ingling sa for siden:
Det har variert ganske mye opp igjennom, må jeg vel si. I barndommen og et stykke opp i voksenlivet var det veldig stas. Jeg har også fått med meg et par ambassade-17.maifeiringer i utlandet, som var ganske artig. Noen år var det en veldig ensom dag, hvor venner og familie var opptatt på annet hold, og jeg droppet hele dagen og holdt meg hjemme. Etter barna kom har det egentlig blitt gradvis mer stas ettersom de begynner å skjønne mer og mer av hva dagen byr på. Dette er siste året før vi har skolebarn, så vi har det ganske "fritt", men jeg gleder meg veldig til å se dem gå i tog etterhvert og husker fortsatt hvor stas jeg syntes det var. Så jeg er nok på en 7er nå, vil jeg si. Akkurat i år er jeg i dårlig form, men håper at vi får en koselig dag som kan løfte humøret.
Robyn sa for siden:
Jeg stemte midt på treet. Det kan være stas og gøy, men tradisjonell skolefeiring er helt gørr.
På vår barneskole måtte alle bidra hvert eneste år. For min del ble det da ensbetydende med 13 strake år med plikter på 17. mai. Først når minste var ferdig med barneskolen gjorde de om på det. :skuffet:
Så i år har jeg tatt på meg ekstravakt på jobben på dagen for å slippe det minste hint om å stille opp på noen som helst skole (har tantebarn i barneskolen). :flau:
Middag på kvelden skal jeg være med på, når alt maset og kjaset er over. :knegg:
Nenne sa for siden:
De finnes Lille*My, jeg har sett flere nordmenn ta til orde for dette, men ingen utlendinger.
Polyanna sa for siden:
Men hva betyr "skal ha norske flagg", da? Det ER jo bare norske flagg der nå, det er jo en helt poengløs diskusjon! Mener du at man i påkommende tilfelle bør forby det? At man skal få det inn i 17.mai-togreglene slik at det skal håndheves?
Sånn det er nå fungerer det helt storveies: Alle skjønner av seg selv at det er norsk grunnlovsfeiring og norske flagg. Det kan sikkert hende at en eller annen umusikalsk nyankommet utlending tenker "oi, det er visst dag for for flagg og moro, så jeg tar med mitt eget også, jeg!! :fest: ", akkurat som noen tenker at "Ah, bryllup? Da skal man ha på seg sin fineste kjole, sant? Jeg tar på meg den hvite blondekjolen min, jeg!! :hyper: " Det er jo klønete og umusikalsk men det er da ikke noe å buldre om?? Eller forby? Eller hva er greia?!
Jeg irriterer meg altså like mye over "jeg syns det skal være bare norske flagg!!" som "Kan ikke vi la det være like gøy med alle flagg, da?!". For det setter opp to motpoler i en sak som IKKE FINNES!! :gaah:
Og jeg er sikker på at alle "DET SKAL BARE VÆRE NORSKE FLAGG!!! :kjepphest: " i det lange løp utløser en trass hos folk som aldri har tenkt tanken en gang, på å ta med et annet flagg enn det norske.
Polyanna sa for siden:
Å joda, hvert forbanna år ser jeg nordmenn på vennelista sette i gang med tirader om "kan ikke alle bruke sitt eget flagg, da? Det er vel bare koselig, det?!! :jupp: "
Pebbles sa for siden:
Jeg er veldig glad i 17. mai, og krysset av for 8.
Ekstroverten i meg savner mer liv og røre i det offentlige rom til vanlig og jeg synes det er veldig koselig med musikk og hurra og folk som smiler til folk de ikke kjenner den ene dagen i året. Også liker jeg markeringer og feiringer generelt. Jeg er glad i hverdager, men jeg har ikke noe ønske om at absolutt alle dager skal være hverdager, selv om feiringer evt. skulle innebære "pes" av ulikt slag. Vi har en lavterskelfeiring, da, med lite stress.
Embriksmamma sa for siden:
Jeg er helt enig. Det godt å se at det er fler av oss.
Blå sa for siden:
Nå husker jeg ikke helt, men jeg mener at i Bergen går den internasjonale skolen og kanskje noen mottaksklasser med to flagg, både norsk og eget lands. Jeg har i hvert fall sett noen andre flagg i toget. Jeg synes bare det er sjarmerende og understreker Bergens tradisjon som en internasjonal by.
Jeg er helt enig i at det er grunnloven og gleden over et fritt og velfungerende land vi feirer. Og at det er veldig verd en feiring.
Polyanna sa for siden:
Ja, ikke sant? I noen sammenhenger ER det ikke umusikalsk, men tvert i mot helt passende og musikalsk pga rammen rundt. Og stort sett går det helt fint å vurdere, helt av seg selv!
My sa for siden:
Jeg er så hjertens enig. Og akkurat som jeg lurer på om disse "nå skal vi vel snart ikke få feire jul lenger"-folka har gått utendørs med øynene åpne en eller annen gang i en hvilken som helst by eller tettsted mellom oktober og januar, så lurer jeg på om disse flaggdiskusjonsfolka noen gang har sett et 17.maitog.
Pebbles sa for siden:
Omg - så utrolig uproblematisk det måtte være om noen skulle vaie med et annet flagg en det norske i 17. mai-toget!
I vårt tog er det forresten svenske flagg som følger med det svenske korpset vi hanker inn som forsterkning på dagen.
På hvilken måte skulle det være til forkleinelse for feiringen om vi ser andre flagg? Og uttrykket "norsk snillisme" gir meg så innmari kjipe vibber. Hvorfor er det spesielt snilt (som i "norsk snillisme" som betyr en naiv og dum snillhet, antar jeg) å "tillate" andre flagg enn det norske på nasjonaldagen? Blir Norge mindre feiret da? Stjeler et lite flagg fra et annet land glansen fra landet vårt? Makan til vås.
GydaG sa for siden:
Du ER meg du.
Nå stemte jeg 3 da, bare for å legge godvilja skikkelig til, og fordi jeg har noen nydelige flasker i vinskapet som gleder seg til middagen og kaoset er fortært. Stabilt sideleie, vin og en thriller etter at ungene har lagt seg- da kan jeg gå med på at dagen er fin.
Niobe sa for siden:
Det er i så fall veldig lenge siden, for jeg vet med sikkerhet at en god del av dem sitter rødvinsbrisne i Spania på denne tiden av året.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg elsker 17. mai, men er enig med Blå, dette var en dag som var MYE morsommere før vi fikk barn. Innimellom har vi fått til en artig feiring etter at vi fikk barn også, så sant dagen har vært i tilknytning til helg og det har vært Ok vær og vi har hatt overskudd til fest hjemme hos oss etter skoleopplegget er over.
Jeg har bunad med flere variasjonsmuligheter etter vær og føre, det gjør dagen bedre. Og det hjelper med større barn. Og jeg gleder meg til om 6 år når skole-17.mai er ferdig.
My sa for siden:
Særlig når det knapt nok finnes i den virkelige verden.Nenne sa for siden:
@Polyanna "Skal bare ha norske flagg" betyr for meg at det ikke oppfordres offentlig til at alle skal ta med seg sitt flagg slik noen av de velmenende nordmennene sier at de synes kunne passe.
Jeg ser ikke for meg at det vil komme forbud mot andre flagg, men når noen åpner for at det er greit med flagg fra hele verden, må det være lov å si at nei, det synes ikke jeg uten å være i kategorien rablende rasist av den grunn.
My sa for siden:
Er det noen som oppfordrer offentlig til at alle skal ta med seg sitt flagg? :undrer: Eller diskuterer man det bare i tilfelle noen skulle finne på å gjøre det? Og hva er i tilfelle vitsen med det?
Jeg har egentlig aldri sett noen offisielle oppfordringer til verken det ene eller det andre. De fleste vet hvordan man feirer 17.mai, og trenger ingen instruksjoner utover når og hvor toget starter.
Pebbles sa for siden:
Mens jeg synes det er vemodig at vi går mot slutten av skole-17. mai. Det er da utrolig stas å se på barna i toget. Jeg ser ikke helt for meg at vi vil gå tilbake til noe veldig voksen-festing på 17. mai etter at barna slutter å gå i toget, heller. Det er jo vanligvis vanlig arbeidsdag dagen etter.
Polyanna sa for siden:
Her er en offisiell en.
www.dagsavisen.no/nyemeninger/la-tusen-flagg-vaie-1.967330
Og enda flere i feeden.
Og så selvsagt alle "JA TIL BARE NORSKE FLAGG PÅ 17. MAI!!!" -sidene.
Nenne: Jeg mener ikke du er en rablende rasist. :) Men jeg syns du stiller deg på deres side av streken når du igjen og igjen sier "det skal are være norske flagg på 17. mai!!" når det er svar på et ikke-problem. Det er med på å bygge opp en konflikt med DEM, når det ikke er noen grunn til det.
Og igjen: Likeledes irritert på de som helt ut av det blå kommer med "ja til alle flagg", for det bidrar også. Fader, altså?!
Floksa sa for siden:
Burde vært flevalgspoll!
Jeg har tre korpsbarn og en uten uniform, fullt fjøs aka 3 timer *2, to søyer som ikke har lammet og som må passes og 3 mils pending mellom fjøs og 17.mai senter. Logistikkmessig er dagen en ener.
Men jeg elsker festpyntede barn, pølser, is, sur korpsmusikk og får tårer i øyenene av "Ja vi elsker". Så jeg digger 17.mai, selv om våt klut ikke er i nærheten av å beskrive hvor sliten jeg er når kvelden kommer :jupp:
My sa for siden:
Å sånn ja. Med "offisielle" trodde jeg hun mente oppfordringer fra 17.maikomiteen, skoler etc.Ja, begge sider er like irriterende og unødvendige (jeg har stort sett bare sett den ene), siden det er, som du sier, en ikkeeksisterende problemstilling, som de konstruerer ved å diskutere den.
Polyanna sa for siden:
Å, neida, det er også helt oppkonstruert, at dette er en reell problemstilling. Ingen spør om dette, nesten ingen gjør det (i annet enn sammenhenger der det virker naturlig og greit), men likevel stormer folk til barrikadene: "NEI TIL ANDRE FLAGG!!" og "KLART VI MÅ HA MASSE FLAGG I TOGENE!!""
My sa for siden:
Nei, det er det jeg også har inntrykk av. Det er faktisk ingen som virkelig ber om å få ha andre flagg i 17.maitoget, så hvorfor diskutere det i det hele tatt. Folk ass.
Polyanna sa for siden:
Men da må velmenende nordmenn også slutte å skape inntrykk av at dette er et behov som innlegg som nevnt over! ("Ja til mange flagg!!"). "With friends like that, who needs enemies", liksom.
Albertine sa for siden:
Dette er andre året jeg rømmer utenlands. Klarer ikke alt styret.
Bokormen sa for siden:
En toer tenker jeg. Jeg blir rørt da barnetoget passerer hvert år. 😊 Ellers er dagen masete, vi skulle helst vært innom 4-5 steder i tillegg til aktivitetene på skolen. I år er siste gang vi har ansvar for baking og arrangement, neste år vurderer vi å reise bort. 🤗
Chablis sa for siden:
En toer til vanlig, ener i år pga leder i en av gruppene.
Guava sa for siden:
Jeg liker 17 mai! Jeg blir rørt og glad av korpsmusikk, liker festkledde mennesker og synes det er hyggelig å ha et sånn møtepunkt i bygda hvor folk treffes på tvers av alder, interesse og kultur.
Jeg liker det høytidelige ved å synge nasjonalsangen og de andre sangene som hører med.
Da jeg bodde i Stavanger elsket jeg det internasjonale preget med flagg og folkedrakter fra hele verden.
Her også har jeg også fått mer glede av 17 mai ved å feire sammen med venner fra andre deler av verden som virkelig setter pris på dagen.
Jeg tenker ikke negativt nasjonalistisk om 17 mai. Jeg tenker at det er godt med noen samlende feiringer og så kan vi selv forme hvor positivt fokus dagen får.
Sutring om 17 mai og negativ nasjonalisme har jeg kun lest om, aldri opplevd i forbindelse med 17 mai.
Litt sutring om korpsmusikk har jeg visst hørt forresten, men den sutringen stilner om man presenterer alternativet som er ingen korpsmusikk.
Fløyel sa for siden:
Alle fridager og feiringer er kjærkomne. Nå som vi ikke har unger i korps eller pliktig oppmøte skole tar vi det i vårt eget tempo. Spiser lang frokost, pynter oss i tur og orden, ser på TV og hvis været er OK går vi ut en tur før vi møter den faste gjengen til et bedre måltid. Drar hjem, ligger på sofaen og ser film - hva kan man mislike? (8 herfra) - for jeg er ikke en som stiller meg på slottsparken kl 07 for å få best utsikt og flagger himmelhøyt.
Guava sa for siden:
Hadde jeg bodd i Stavanger og folk hadde ønsket å ødelegge det fantastisk vakre toget (håper det er sånn fremdeles) med å innføre flaggsensur så hadde jeg nok hatt behov for å ytre meg gitt.
Teflona sa for siden:
2 så det, så. Jeg liker ikke bunader (har ikke, heller), folk i flokker, folk i flokker med flagg og leketrompeter, folk i flokk med for mye nasjonalisme innabords. Jeg holder ut og smiler stivt. Korpsmusikken er ett av få høydepunkt.
ming sa for siden:
Jeg stemte 5. Fordi det er veldig væravhengig hvor stas jeg syns det er. I sol og ok temperatur nærmer jeg meg en 10'er. Koselig frokost, unger i pentøy, passe kort barnetog, fint arrangement på skolen, sløve på plena mens ungene løpet rundt og vinner premier, masse is og høytidelig stemning, kanskje orker vi bytur og borgertog, eller tivoli, eller grilling med venner. I øs pøsende regnvær er jeg derimot mer lunken. Da blir det kamp om innendørs sitteplasser på skolen, ungene vil ikke være med på lekene og vi vil bare hjem, ikke orker vi bytur eller tivoli og dagen blir litt som en ballong som lufta har gått ut av. :knegg:
I år er det meldt fint vær, jeg skal bare levere 30 snitter på skolen, og vi går for en 10'er.
Fersken sa for siden:
Toget er heldigvis slik enda. :jupp:
De åreneste jeg spiller i korpset er bare pes og plikt fra ende til annen. I år er jeg relativt nyoperert og skal bare holde tale for dagen på vår lokale skole.
Pebbles sa for siden:
Jeg er litt usikker på hvorfor du er så skråsikker på at andre flagg er et ikke-tema? Jeg ser andre flagg i toget vårt og Guava forteller om mange andre flagg i toget i Stavanger. Om noen sutrer over flagg fra andre land vil jeg ytre meg noe ala "Ja til mange flagg!" uten at jeg vil ha på meg å lage fronter i landet vårt. Jeg synes oppriktig det sier veldig mye om landet vårt om en må trå så forsiktig som du antyder når det gjelder noe så uskyldig og uproblemelatisk som andre flagg enn det norske i havet av norske flagg på 17. mai. Vi får ta oss vare så den positive nasjonalfølelsen ikke blir usjarmerende og ekskluderende. Jovisst kan vi feire landet vårt med både flagg og nasjonaldrakter fra andre land. Så skjør kan vi ikke gjøre nasjonalfølelsen vår.
Pelle sa for siden:
Vil si jeg er 9. 4 og 5 klasse gjør alt. I år skal vi derfor stille med to kaker og to kaffekanner og en time i kiosk. Helt greit. Holder oss i nabolaget, spleisekoldtbord med naboer, ingen i korps, ingen bilkjøring. Par timers familiepause midt på dagen der vi går i joggedress og surfer på nett, hehe. Noen ganger nabofrokost, men ikke i år. Også går jeg rundt og er kjemperørt og ekstremt takknemlig over mitt vakre og snilke og heldige land, og at jeg har vunnet i verdenslotteriet.
Karamell sa for siden:
Stemte 3. Hadde det ikke vært for å fryse i kø for å se barnetoget timesvis og så det der på skolen kl 16 hadde det vært en topp dag. Det nærmer seg slutten for barnetog 17. mai så da kan vi sikkert flytte til byen til rundt borgertoget i steden og bestille et sted å spise god mat. Nå spiser vi god mat et sted, men det er etter togetgreiene om morgenen. jeg tror det er mer koselig på litt mindre steder.
millact sa for siden:
Synes stort sett det er hyggelig og liker dagen godt. Åtter fra meg.
Tallulah sa for siden:
Jeg stemte midt på treet. Det er fordi jeg elsker 17. mai i teorien. Jeg syns det er en fantastisk måte å feire grunnloven og demokrati på, og jeg elsker at det er barna som står i sentrum.
I praksis syns jeg det er en ganske pesete dag.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.