Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vaske brodert duk

#1

Myria sa for siden:

Vi har en fin 17. mai-duk som svigermor har brodert. Jeg ser at det er noen små flekker, som vi fint tåler i år, men som betyr at den nok bør vaskes etter i morgen. Jeg er ikke bekymret for at broderiene skal bli ødelagt, jeg er mer bekymret for fargene. Det er en hvit duk brodert med blomster og flagg, så det er mye rødt og blått og jeg er litt redd for at det hvite skal bli misfarget av de fargede broderiene. Jeg aner ikke vasketemperaturen på garnet eller duken. Hva skal jeg gjøre?


#2

Tallulah sa for siden:

Vask den i kaldt vann? For hånd, og gnikk litt ekstra på flekkene? Om du er bekymret for fargen på broderiet ville jeg ikke brukt vaskemiddel for hvit vask. Det kan få farger til å flyte utover.


#3

Teofelia sa for siden:

Det ville jeg ikke gjort. Feil vasketemperatur kan få fargene til å flyte utover, det også. Jeg vasker mine duker på 40 grader, lav sentrifugering og, viktigst, de må ikke ligge i bløtt.

Hvis du vil være sikker, ville jeg ringt svigermor og spurt hva riktig vasketemperatur skal være.


#4

Teofelia sa for siden:

Og ikke vaskemiddel for hvit tøy, nei.


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg har aldri opplevd at noe som kan vaskes har fått fargene til å flyte på kaldt og ikke på 40 grader, altså.


#6

Myria sa for siden:

Svigermor lever ikke lenger, ellers skulle jeg spurt. Så, ikke hvitvask og ikke bløtlegging. Har det noe å si om jeg bruker vanlig vaskepulver eller f.eks. Milo?


#7

Teofelia sa for siden:

Jeg har ikke opplevd det selv, men har hørt om det, og det anbefales å kjøre første vask på riktig temperatur.

hvor gammel er duken, vet du det?


#8

Stompa sa for siden:

Eddik sies å binde fargene, så du kan kanskje prøve med eddik i vaskevannet hvis du tar den for hånd.


#9

Tallulah sa for siden:

Men det er vel først og fremst andre veien? Eneste gangen jeg har hørt noen argumentere for at kaldt vann var feil vs 40 grader var da en butikkansatt prøvde å legge skylden på kunden for at et plagg var ødelagt. :knegg:


#10

Filifjonka sa for siden:

Broderte duker pleier å tåle vask.


#11

Filifjonka sa for siden:

Og så ville jeg vasket den etter hver bruk, så ikke flekkene er der i et år - da setter de seg gjerne litt bedre fast.


#12

Teofelia sa for siden:

Det er jeg veldig enig i.


#13

Myria sa for siden:

Den er 14-15 år gammel.


#14

Teofelia sa for siden:

Da kan jeg ikke tro at den farger av i vanlig vask, enten du vasker på 40 eller 10 grader.

Jeg ville vasket den på 40 grader finvask, med enten Milo eller vanlig vaskemiddel uten optisk hvitt og minimal sentrifugering, tatt den ut av maskinen like etter at den er ferdig og hengt den opp. NB! Ikke heng den ute, da solen (eller bare dagslys, faktisk) kan bleke garnet.

Og den skal strykes på vrangen, men det vet du sikkert.


#15

Filifjonka sa for siden:

Hvilken alder er det på duker som farger av da? Jeg har flere broderte duker, som er mellom 20 og 70 år gamle, og jeg vasker dem på 60 grader uten problem.


#16

Myria sa for siden:

Takk for svar. Da skal jeg følge rådene dine Teofelia og så håper jeg det går bra. Stryke på vrangen vet jeg ja. :jupp:


#17

Teofelia sa for siden:

Det har jeg også, men de er ikke vasket for første gang av meg. Det var mer at brodergarn som er laget i moderne tid vanligvis ikke farger av.


#18

Myria sa for siden:

Da kan jeg melde om at duken er vasket, på 40 grader finvask med litt Milo, og har hengt til tørk. Ingen avfarging, ingen ødelagte broderier og med unntak av én bitteliten en er alle gamle og nye flekker borte. Da ble det ren og fin duk til neste år. :jupp: Veldig fint å vite at jeg faktisk kan bruke, og søle på, slike duker uten å være redd for at vasking vil ødelegge dem. Tusen takk for alle svar og råd. :blomster:


#19

Teofelia sa for siden:

:tommelopp: Kaffe- og kakeflekker er vanligvis veldig greie å håndtere, i alle fall hvis man vasker dem mens de enda er ferske. Rødvin og frukt er langt vanskeligere.


#20

Filifjonka sa for siden:

Bra! Duker må jo kunne vaskes.


#21

Tallulah sa for siden:

Godt å høre! Jeg har en duk min farmor broderte til meg da jeg ble født, i hardangersøm. Jeg har aldri brukt den, og det er jo egentlig skikkelig dumt.


#22

Myria sa for siden:

Ja, det er synd å ikke bruke. Vi har flere slike duker, men det er jo helt nødvendig å kunne vaske dem uten at de blir ødelagt om de skal være i bruk.

Litt på siden, men det var utrolig koselig å dekke 17.mai-kakebordet med duken svigermor broderte og det fine kaffeserviset vi arvet etter henne og som var i bruk i hennes barndomshjem, så var hun på en måte litt med oss likevel. :hjerter:


#23

Teofelia sa for siden:

Er den hvit? For i så fall er vasking ikke et problem i det hele tatt. Maskinvaskes og sentrifugeres på laveste omdreining, eller ikke i det hele tatt. Henges ut til bleking hvis den blir gul eller får vanskelige flekker. Unngå høye temperaturer (over 40), og strykes på vrangen.


#24

Tallulah sa for siden:

Nei, den er babyrosa med beige broderier. Heia søttitallet. :knegg:


#25

Teofelia sa for siden:

OK, da skjønner jeg jo hvorfor du ikke bruker den.

Heng den ute i en måneds tid, så blir den hvit med hvitt broderi. :knegg:



#27

Myria sa for siden:

Babyrosa ja. :fnise:


#28

millact sa for siden:

Er det ikke salt man skal strø på rødvinsflekker? Zalo tar forresten bort mye.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.