Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er egentlig forskjellen på bunad og stakk?

#1

Pelen sa for siden:

Jeg trodde at jeg hadde skjønt det, men det hadde jeg visst ikke.

Jeg skjønner forskjellen mellom bunad og festdrakt, men ikke stakk.

Ytlenning


#2

Gaia sa for siden:

Stakk har to betydninger. Enten kan det være skjørtet på bunaden, eller så er det en bestemt type bunad (dvs. ikke alle bunader er stakker, men alle har stakk, sånn for å komplisere litt). Min bunad har såkalt liv og stakk, hvilket betyr et skjørtestykke, som er sydd sammen med en overdel som kalles "liv". Mens de bunadene som er "stakker" er skjørtedel med seler, som festest med belte i livet (og har altså ikke liv, som overdel).

Så vidt jeg kan skjønne er ikke beltestakken egentlig en stakk, siden den har brokadeliv, men får navnet sitt fra det brede beltet rundt overdelen av stakken (skjøret). Setesdalstakken er et godt eksempel på en stakk. Der festes stakken i livet med et belte, og det er seler over skuldrene, ikke liv.


#3

Acsa sa for siden:

En stakk kan være en bunad, eller del av en bunad. For eksempel kan det være "skjørtet" på en bunad (som i rondastakk), eller det kan være hele "kjolen" med seler, eller bryststykke og seler, som i Helgestakk fra Hallingdal.

Så kan du såklart lage din egen fantasistakk, på samme måte som andre bunadinspirerte fantasidrakter.


#4

Pelen sa for siden:

Takk, da hadde jeg skjønt den ene så da var det ikke så rart at jeg begynte å lure når noen snakket om den andre.


#5

Tjorven sa for siden:

Kan jeg stille oppfølgingsspørsmål?

Jeg har Østfoldbunad. Jeg har tenkt at bunaden er hele pakka inkludert veske, sjal, skjorte og lue. Og at stakken bare er kjole med liv. Er det feil?


#6

Millen sa for siden:

Etnisk nordmann og kan heller ikke forskjellen.


#7

Stompa sa for siden:

Jeg ville sagt at stakken er selve skjørtet, altså uten liv - uavhengig av om livet henger fast i stakken (som det f.eks. gjør på nordlandsbunaden min) eller er separat (som det er på hamarøybunaden min).


#8

Lhi-My sa for siden:

Mulig det er noen dialektforskjeller her, men for meg er stakk skjørtet. En av de relativt få riktig gamle folkedraktene vi har i Norge heter jo Rutaliv og Rondastakk. Rondastakken er da det stripete (ronde = stripe) skjørtet.

Jeg har nylig sydd meg en damaskkjol (også en folkedrakt i ubrutt tradisjon fra 1800-tallet) og der kalles også skjørtet stakk.

Folkedrakt (ikke det samme som festdrakt) kan man vel kalle autentiske drakter som folk gikk kledt med. De fleste av de vi i dag kaller bunader er egentlig et relativt moderne plagg designet på 1900-tallet (mange rundt 1920 og framover) etter større eller mindre inspirasjon fra folkedraktene. Mange av de har ikke så sterke røtter bakover i tid, men ble et viktig symbol for nasjonsbyggende nordmenn etter unionsoppløsningen og framover.

Jeg synes det er ekstra stas med folkedraktene som har vært brukt uten stopp siden rundt 1800-1850. Jeg syr selv og synes det er veldig spennende med å sy i rekonstruerte stoffer og med gamle håndsømteknikker. Min nye damaskkjol har ikke vært i nærheten av en symaskin. :avsporing:


#9

Gaia sa for siden:

Stakken på Østfoldbunaden er bare skjørtet. Livet er ikke en del av stakken. Østfoldbunaden er ikke en stakk, men den har en stakk (hvis du skjønner forskjellen). Poenget med bunadene som er såkalte stakker er at de mangler livstykket, dvs. de er bare skjørt og er festet over skuldrene med selestykker. (Stakkene er altså selekjoler).

Bunaden er selvfølgelig hele pakka. Men bare kjolen kan også være bunaden (selv om det selvfølgelig er noe minimum som må være til stede for at den skal være "riktig").


#10

tink sa for siden:

:eek:
Jeg har til nå, skrivende stund, tenkt at Rondastakk var knyttet til Fjellområdet Rondane. :flau:

Om stakk tenker jeg at det er ulike betydninger. Noen bunader og drakter heter jo stakk, mens på min trønderbunad vil jeg omtale skjørtet som stakk.


#11

My sa for siden:

Jeg kommer fra området hvor råndastakken har sin opprinnelse, og der kaller de hele greia "stakk", og det er et alternativ til bunad (type spørsmål blant konfirmanter: "skal du ha på deg bunad eller stakk?"). Bare innimellom brukes hele ordet "råndastakk", eller, kanskje enda litt vanligere lokalt, "snylivstakk" (som jeg tror er en dialektvri av "snørelivstakk", selv om det ikke er snøreliv på den, men det har sikkert vært det en gang :undrer: ). Men oftest omtales den bare som stakk, og da altså om hele antrekket.

Men hvis både livet og skjørtet er laget i damask (med akkurat samme snitt som råndastakken), da blir det plutselig en kjole. :knegg: "Damaskkjol". Og skjorta heter forresten "plagg" (uttales "pleigg"). :nemlig:


#12

Harriet Vane sa for siden:

Mens min stakk er skjørtet på min todelte bunad. Det er det det kalles der jeg kommer fra. Jeg kler på meg stakk, skjorte og vest.


#13

Acsa sa for siden:

Ja, men ikke siden ca 1830. :humre: Da kom empiremoten til Gudbrandsdalen, sånn ca tretti år forsinka, og kvinnene klipte av de gamle livene sine (som på f.eks Hedmarksbunaden) og sydde fast stakken i et høyt liv. Høyere liv enn det som er vanlig nå, for på 2000-tallet synes norske kvinner det er lite flatterende med høyt liv. :blunke:

Forskjellen på "stakk" og "bunad" i Gudbrandsdalen er primært at den ene er i praktisk talt ubrutt tradisjon, det andre er en konstruksjon som tar utgangspunkt i samme snitt som stakk og damaskkjol, men med broderier.


#14

My sa for siden:

Ja, de er litt trege i oppfattelsen i området der, :knegg: så det heter fortsatt snylivstakk. Høyt liv passer meg aldeles utmerket, for det er slik jeg er bygget. Og greit at livet kun strammer rundt ribbena, og ikke rundt magen. For fortsatt har jo Råndastakken et litt høyere liv enn mange andre bunader. Selv om det har blitt litt lenger så slutter det der ribbena slutter, og går ikke helt ned i midjen. Den har egentlig en veldig kledelig fasong, synes jeg. Elsker stakken min! :elsker:

Jeg har også en blå nordlandsbunad hengende i skapet, men den brukes aldri.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.