Jeg har lagd min aller første pavlova i dag, så jeg har mye å lære.
Hvor lenge holder den seg? Det er godt over halvparten igjen, men jeg synes at etter bare noen timer i kjøleskapet virker marengsen litt soggy. Er det vanlig?
Det rant ut en del sukkerlake fra bunnen under steking. Betyr det at jeg ikke vispet inn sukkeret godt nok?
Den sto inn så lenge i ovnen som den skulle. Marengsen var sprø utenpå, men den var VELDIG myk inni. Hvor myk skal en pavlova være? Skal den være "kakefast" eller mer dessertaktig? Vi har helt ny stekeovn, så jeg vet ikke om ovnen vår steker spesielt fort/sakte.
Vi klarte ikke å flytte den fra stekebrettet uten at bunnen gikk veldig i stykker. Er det også et tegn på at den ikke ble stekt godt nok?
Ikke bare har jeg ikke lagd pavlova før, men jeg har ikke spist det så mange ganger heller, så jeg har ikke noe å sammenligne med.
Det med å holde seg vet jeg egentlig ikke noe om for her har den type kake aldri overlevd mer enn en dag etter selskapet. Resten spiser jeg opp...
Men er enig i at den taper seg raskt, særlig fordi jeg er glad i den forhatte bananen som pynt, og den blir raskt brun og det ser ekkelt ut.
Bunnen skal være hard utenpå og seig inni. Altså en skorpe utenpå og hvit inni, seig masse som kokosbolle bare enda mer seig.
Kaken sprekker ofte litt men syne jeg ikke gjør noe.
Lurer også på om det du sier om at noe rant ut av bunnen kan ha noe med at du ikke har fått vispet sukkeret skikkelig inn. Jeg har aldri opplevd det.
Det er lurt å la eggehviten vispes godt først, og helle sukker i en tynn stråle, sakte oppi mens piskeren går. Hadde du oppi 1-2 ts hvitvinseddik eller annen type eddik? Det gjør at marengsen blir seig.
Det sto at ovnen skulle stilles inn på 200 og så settes ned til 100 når bunnen ble satt inn. Skulle steke i 65 til 70 min og så tas ut og avkjøles på rist. Høres det HELT feil ut for pavlovakjennere?
Jeg er ingen kjenner, men jeg gjorde omtrent sånn, bare at jeg varma ovnen til 250-275 grader først. Lot min stå 90 minutter (jeg passa på de 20 siste og sjekka at den ikke fikk farge), tok den ut og avkjølte på brettet, og satte hele brettet til side, med et klede over. Min forrige blei litt lite stekt, derfor lot jeg denne stå lenger. Den var litt vanskelig å løsne fra papiret i dag, men jeg fikk den over på fat i ett stykke, og den var passe sprø og seig å spise.
Det kan ikke være avgjørende å la den stå i ovnen til den er kald for det har jeg aldri gjort. Og jeg har brukt mange forskjellige oppskrifter. Finner en oppskrift med hvitvinseddik for det er det jeg har.
Setter den inn på nederste rille på 200C og skrur ned til 100C når jeg setter den inn. Står en time. Kakker på den og om den er hard utenpå etter en time så tar jeg den ut og legger den på rist. Avkjøles og pakkes inn i glasshåndkle.
Jeg stivpisker 7 eggehviter mens jeg tilsetter 250 gram sukker i 15 minutter. Vender forsiktig inn ei teskje eddik til slutt. Smører den forsiktig ut i kakefasong på bakepapirkledd plate, og steker den på varmluft 120 grader i 1 time og 50 minutter. Lar den stå i ovnen til den er avkjølt. Den kan gjerne stå i ovnen et døgn eller to mens den venter på å bli brukt. Den blir hard utenpå og myk/litt seig inni. Varmluft er supert, da slipper man å være redd for brent bunn:D.
Ut i frå det du skriv her tippe eg vi brukte samme oppskrift :knegg: Det som eg ikkje er vant med i den oppskrifta her var at alt skulle blandast mens du piska, eg er meir vant med variantar på å vende inn maizena og kvitvinseddik etterpå. Men eg gjorde som deg, uten at den blei rå. Kan ha med ovnen din å gjere faktisk!
Og den sukkerlakegreia har eg opplevd før, min teori då var at den ikkje var stekt nok, samtidig som den blei ståande lenge å sogge.
Vi fikk ikke til å ta av bakepapiret i det hele tatt. Ikke på noe som helst tidspunkt. Da hadde kaka blitt helt ødelagt. Men ifølge oppskrifta skulle vi tatt det av før vi la på rist.
Noen er ute etter en gjennomtørr pavlova, og da bør man droppe eddiken. Hvis man vil ha den myk og mashmallowsaktig inni bruker man eddik.
Min erfaring er at steking av pavlova arter seg uikt hver gang jeg skal lage det. Noen ganger funker anbefalt steketid og noen ganger må den stå mye lengre, så jeg tror det har med sol og måne og flo å fjære å gjøre. :nemlig:
Neida. :knegg:
Om det er ferskheten og kvaliteten på eggene eller tilfeldigheter, jeg aner ikke.
Jeg setter inn på 225 grader og skrur ned til 80-100 grader varmluft og steker til den fremstår som fjærlett når man prøver å løfte den, og jeg løfter gjerne opp og kjenner på undersiden av bunnen om den er myk eller har. Er den myk så synes jeg den trenger mer steking.
Om jeg vil ha litt myk innside steker jeg på 100-120 grader varmluft, men obs på at det fort kan bli så varmt at den får gyllen stekefarge.
Jeg bruker helst finkornet sukker, og har i bare litt og litt av gangen.
Jeg bruker bringebæreddik i stedet for hvitvinseddik. Synes det gir en mye bedre smak. Steker i halvannen time på 120 (? litt usikker) grader varmluft, og lar den avkjøles i ovnen.
Den eneste gangen jeg ikke har greid å få marengsen stiv var det fordi jeg hadde søla oppi en bitteliten dråpe med plomme. Ellers har jeg aldri hatt problemer med det. Bruker vanlig sukker og visper halvparten inn først, til en løs marengs, før jeg tilsetter resten av sukkeret sammen med maizena og to teskjeer bringebæreddik, og visper det helt stivt. Bruker Kenwood med stålbolle.
Jises, jeg har trodd at pavlova omtrent var verdens enkleste kake man bare smalt sammen (den ser jo ut som en haug), men denne tråden har hvertfall overbevist meg om at jeg ikke akkurat trenger å prøve meg på den anytime soon. :skremt: