Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kutte en del karbohydrater - hvilken mat?

#1

Pelle sa for siden:

Jeg tror det er lurt for meg å kutte litt i karbohydrater.
Men jeg orker ingen diett eller store omlegginger.

Har noen forslag til hvordan det er enkelt å kutte en del, eller smarte valg?


#2

Selma sa for siden:

Mindre pasta? Erstatte pasta med grønnsaker? Mindre brød? Bytte ut brød med veldig grove knekkebrød?


#3

Niobe sa for siden:

Jeg synes det går veldig lett å kutte ut det meste av pasta, ris, poteter og vanlig brød. Til mat det er vanlig å spise ris eller pasta lager vi gjerne blomkålris til oss voksne, og vanlig ris/pasta til barna. Blomkålris tar fem minutt å lage, så det er veldig lite styr.


#4

Pelle sa for siden:

Vi har vanligvis brød som har tre eller fire "kakestykker" på brødskalaen. Men det er ikke grovt nok? Eller? (jeg aner ikke...!)
Poteter spiser vi sjelden, så den er grei å kutte i.

Hvordan lager man blomkålris?


#5

Niobe sa for siden:

Det er ikke mindre karbohydrater i grovt brød, så grovheten har egentlig ingenting å si. Knekkebrød hjelper fordi ett knekkebrød veier ganske mye mindre enn en skive, eller veldig, veldig grovt brød fordi man gjerne spiser mindre av det enn vanlig brød. Men samme mengde grovt brød og fint brød har veldig lite, om noen, forskjell i karbo-innhold.

Blomkålris er finraspet blomkål. Enten steker jeg det i panne med bittelitt finhakket løk, eller bare koker et par minutt i salt vann. Det blir veldig likt ris i konsistens.


#6

GinaK sa for siden:

Jeg døde litt da jeg prøvde å kutte ut pasta. :kneblet:
Men jeg spiser kun knekkebrød i ukedagene, type rød Ryvita og Rugsprø. Og spiser en Skyr til lunch hver ukedag. De har høyt proteininnhold.
Jeg lærte endel da jeg lastet ned Lifesum og målte hvor mye karbo, protein og fett som jeg spiste hver dag.


#7

Lavender sa for siden:

Når jeg er flink lager jeg lavkarboknekkebrød, de er vel ikke low, men slow. Bytter pasta og ris med linser. Bakte grønnsaker er også godt til middag, men tar tid. Og brokkoli varm eller kald som salat. Hummus laget av kikerter kan erstatte noe. Og søtpotet har ikke så mye kalorier eller karbohydrater.


#8

Niobe sa for siden:

Det stemmer ikke. Sammenlignet med vanlig potet har søtpotet omtrent akkurat like mye kalorier og karbohydrater.


#9

nokon sa for siden:

Det er vel ikkje heilt riktig. Fiberinnholdet har betydning, fordi kroppen ikkje bryt ned fiber på same måte som enkle karbohydrater. Dermed får grovare karbohydrater som for eksempel havregryn og liknande lågare GI og det er det som er relevant når ein vurderer om kroppen tar opp karbohydratene eller.


#10

Niobe sa for siden:

Jo, men i praksis opplever jeg forskjellen som minimal, eller ikke-eksisterende. Om jeg har spist lavkarbo så får det samme effekten om jeg spiser litt halvgrovt brød eller litt fint.


#11

nokon sa for siden:

Like mykje kcal og karbohydrater, men mer fiber, som påverkar opptaket i kroppen.


#12

nokon sa for siden:

Ok. Eg merker stor forskjell og kan godt inkludere havregryn og liknande i moderat lavkarbo.


#13

Che sa for siden:

Det som er aller enklest å kutte er definitivt pasta, ris og potet, synes jeg. Det er et hav av grønnsaker som kan fungere i stedet for.


#14

Niobe sa for siden:

Ja, og det går vel an for de fleste, men et brød som er 3/4 på grovhetsskalaen hadde ikke fungert for meg, hvertfall.


#15

Fakse sa for siden:

For meg er det enklest å justere til lunsj. Jeg har vanligvist matpakke med grovbrød, men det er lavterskel å lage kalde salater klare kvelden før. Jeg liker å gjøre endringene til lunsj, for da er det ikke noe som påvirker resten av familien, bare meg selv. Hjemme passer jeg heller på grovt brød til frokost og kanskje litt mindre pasta og litt mer kjøttsaus og grønnsaker til middagen.


#16

Niobe sa for siden:

At jeg spiser lavkarbo/moderat lavkarbo i perioder er ikke noe som påvirker resten av familien i det hele tatt.


#17

Tussa sa for siden:

For meg har det vore aller enklast å kutte brød til fordel for knekkebrød.


#18

Moia sa for siden:

Å kutte ut juice og erstatte frukt med grønnsaker funket for meg. Oppdaget at frukt kan gi rimelig høye blodsukkerverdier.


#19

Einhyrningur sa for siden:

Jeg spiser knekkebrød i stedet for brød, jeg har helt droppet juice eller annen søt drikke og grønnsaker i stedet for pasta, ris og potet.


#20

Daisy sa for siden:

Kutte ned på ris, pasta og potet og mel ja. Erstatte med grønnsaker. Kutte ned på antalle tskiver og knekkebrød og legge på mer pålegg. Frukt, godteri, chips, juice og melk er fulle av karbohydrater. Rømme, fløte, helmelk, ost, kesam, mesterbakerens knekkebrød, jordbær og blåbær er eksempler på mat som har lite karbohydrater.


#21

Polyanna sa for siden:

  1. karbohydrater i drikke. Brus (åpenbart), juice, og faktisk også melk (men litt melk er jo lurt, om man ikke kompenserer)
  2. Ris, pasta, og til dels poteter (men poteter inneholder mer næring enn de to førstnevnte.) Ikke kutt alt, bare ta litt mindre enn før og sørg for å alltid ha fristende salat/grønnsaker som faktisk er ok å erstatte "det hvite" med.
  3. Tynnere skiver eller grove knekkebrød

Da er i grunnen veldig mye gjort. For min del ville også VELDIG mye vært gjort om jeg begynte med et punkt null her: Godteri. :knegg:

Frukt kommer an på, syns jeg. Noen koser seg veldig med frukt og klart, spiser man mye så monner det. Selv trenger jeg hver eneste grønne del av "fem om dagen" jeg kan få, og vil aldri noen sinne kunne komme opp i "for mye frukt", fordi jeg ikke spiser i NÆRHETEN av nok av det. Så det er individuelt.

Bær er supert!


#22

Joika sa for siden:

Proteinbrødet fra Nærbakst er kjempegodt!

Du får kjøpt proteinpasta fra Carbzone.

Ellers så bruker jeg spiralmaskinen min veldig mye. Får veldig mye godt tilbehør med den!

inspiralized.com/spiralizer-recipes/


#23

Karamell sa for siden:

Jeg fikk det bedre i magen da jeg kuttet ut brød. jeg spiser cootage chees med bær til frokost og Rugsprø til lunsj og kvelden.


#24

liefje sa for siden:

Jeg synes det er superlett å kutte karber til varme måltider. Jeg tenker på at de på tysk kalles "Sättigungsbeilagen" (altså bli-mett-tilbehør), m.a.o. alt det gode kan jeg spise mer av mens jeg bare kutter fyllstoffet. Mer kjøtt/fisk, grønnsaker, saus etc. For ikke å snakke om asiatisk. Risen er virkelig helt unødvendig. Selvsagt er det ikke like lett når det gjelder pasta og pizza. Det skeier jeg heller ut med en gang i blant. Trodde jeg kom til å savne det mer, faktisk. Brødmat erstattes med rugsprø med masse pålegg, evt. en salat eller noe med egg. Det eneste jeg ikke klarer å kutte er 4 korn til frokost sammen med youghurt og frukt. Det må jeg ha. Og da spiser jeg det. Lykke til!


#25

Polyanna sa for siden:

Husk likevel at med en del råd for å kutte karber så kommer det en del veldig kaloririk mat, som helmelk og saus. Så lenge du ikke skal i ketose (og det er ganske ekstremt lavkarbo) så er det IKKE fritt frem med fett bare fordi du reduserer karbene. Fett inneholder vel 2,5 ganger så mye kalorier per gram i forhold til karber. Det kan jo hende det er irrelevant for meg, men for de fleste så er det greit å være klar over.


#26

Nera sa for siden:

Jeg kutter ikke egentlig karbohydrater, men jeg spiser så godt jeg kan etter retningslinjene for kosthold som er lavt i fodmaps, og da innebærer det at jeg har måttet kutte kraftig/bortimot alt av enkelte karbohydratrike matvarer fordi magen min reagerer voldsomt på dem. For meg er dette i hovedsak hvete, rug og bygg, så jeg har kuttet brød, spiser kanskje to skiver knekkebrød pr uke. I stedet spiser jeg cottage cheese med bær og havregryn, havregrøt, og mye egg, kanskje på et tynt knekkebrød. Pasta reagerer jeg på, så den erstatter jeg rett og slett med finsnittet kinakål. Det går faktisk helt greit, og magen er mer fornøyd enn tidligere.


#27

Pelle sa for siden:

Jeg har ingen stor plan. Jeg bare tenkte en kjapp oversikt og tips var greit, så tar jeg kanskje rett valg en gang i blant. Det er så mye erstatninger jeg ikke liker, som hardkokt egg, cottage cheese mm.


#28

D'Arcy sa for siden:

Jeg lever lavkarbo og har vært rimelig streng siden januar. Jeg spiser heller ikke hardkokt egg eller cottage cheese.

Jeg kutter mel (spiser hjemmelagede knekkebrød fra fotballfrue.com), poteter, pasta, ris og sukker. Prøver å holde meg til under 5g karbo pr 100g. Det er overraskende enkelt. Jeg erstatter ris/potet/pasta/brød med salat eller andre grønnsaker (som vokser over jorden). Burger er faktisk mye bedre uten brød fordi da kjenner man faktisk kjøttsmaken på en helt annen måte. I stedet for fløtegratinerte poteter så lager jeg fløtegratinert blomkål og brokkoli.

Det jeg savner mest er pizza og vafler. Men jeg unner meg pizza en sjelden gang.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.