Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan stemmer man blankt?

#1

Mei sa for siden:

Finnes det blanke stemmesedler i valglokalene?


#2

Candy Darling sa for siden:

Man lar vel bare være å legge noe i konvolutten?

Det kan være greit å vite at blanke stemmer ikke lenger telles. Det regnes dermed som om man ikke har stemt, såvidt jeg har skjønt.


#3

Veronal sa for siden:

Jeg forhåndsstemte forrige uke og der var det egne stemmesedler som het blank stemme eller blank stemmeseddel.


#4

Mei sa for siden:

Men de teller altså som om man ikke hadde stemt i det hele tatt?


#5

Acsa sa for siden:

Ja, det er blanke stemmer i lokalet, og de har ingen effekt overhodet.

Hvis du tenker at stemmestyret har nok å gjøre utpå natta og ikke har lyst til å stemme på noe parti, så er det å rett og slett la være å møte opp i stemmelokalet et mulig alternativ. :nemlig:


#6

Veronal sa for siden:

Det påvirker ikke fordelingen, nei.

www.velger.info


#7

Frantzen sa for siden:

Klarer du ikke finne noe parti som du kan gi din støtte til? Det er jo ingen som er enige i ALT partiene står for?

Å stemme blankt syns jeg likevel er bedre enn ikke å stemme i det hele tatt. Man tar i hvertfall et aktivt valg.
Å ikke stemme syns jeg nærmest er en dødssynd


#8

Mei sa for siden:

Jeg klarer fint å finne et parti som jeg kan gi min støtte til. Opptil flere faktisk. Men den det gjelder gjør ikke det, og synes, som deg mammatuss, at det er en dødssynd å ikke stemme. Jeg ser også forskjellen mellom å stemme blankt og å ikke stemme.


#9

Mei sa for siden:

Så konklusjonen blir...? Er det noen vits å stemme blankt, eller kastes bare disse sedlene uten å telles etterpå?


#10

Veronal sa for siden:

De telles, men de påvirker ikke mandatfordelingen.


#11

Mei sa for siden:

Men man viser at man ikke finner noen av partiene troverdige nok til å stemme på? Det er bedre å stemme blankt enn å bli hjemme valgdagen?


#12

Veronal sa for siden:

Det er "bedre". :knegg:

Hvis 30% sitter hjemme så blir det kun nevnt i en bisetning under valgsendingene. Hvis 30% stemmer blankt så holder valgforskerene det gående hele kvelden.

(Det er bortkastet tid for stemmetellerene.)


#13

Mei sa for siden:

Er det? Dersom det, hypotetisk sett, var 350 000 som stemte blankt ville det jo (forhåpentligvis) gi et viktig signal til politikerne? At det finnes engasjerte mennesker i Norge som ville stemt, men ikke fant noen å stemme på?

(og der hadde du lagt til noe ja :) )


#14

Veronal sa for siden:

:nemlig:

(Prøvde å finne tall på hvor mange blanke stemmer som er "vanlig", men ssb.no er en vanskelig tilgjengelig side for mitt hode.)


#15

Benmurphy sa for siden:

De skal telles i følge valgloven. For noen år siden – på 90-tallet en gang – mener jeg å huske at det kom det frem at de stort sett ble kastet uten telling, så noen troverdige tall for blanke stemmer fins neppe. Det er jo mulig stemmestyrene har fått respekt for loven siden den gang, men jeg har mine tvil.

Ben "har stemt blankt" Murphy


#16

Candy Darling sa for siden:

Er du sikker, BM? Jeg mener som sagt at loven ble endret for noen år siden (type 10, antagelig :himle: ), slik at det ikke lenger er noen statement å stemme blankt.


#17

Benmurphy sa for siden:

Meget mulig. Jeg leste nok ikke tråden grundig nok. Loven ble jo ikke fulgt, og siden det ikke er urimelig å tolke blanke stemmer som kritikk av lovgiverne, så var det sikkert mer nærliggende å endre den enn å begynne å følge den.

Ben "ufokusert kritiker" Murphy


#18

Mei sa for siden:

Hvorfor? Er det noen grunn for at muligheten til å vise sitt engasjement på denne måten skulle taes vekk? Rent bortsett fra at det kaster bort tiden til de som skal telle stemmer da :rolleyes:.


#19

Candy Darling sa for siden:

Jeg husker ikke detaljene, og er ikke jurist, altså. Men jeg antar det var for å spare systemet og de stakkars tellerne.

Jeg var nemlig en ivrig stem-hva-du-vil-men-stem-pådriver for alle mine slabbedaskkompiser, og mente at det uansett var bedre å stemme blankt enn ikke å stemme. Og på et tidspunkt var det ikke lenger det.


#20

Nenne sa for siden:

Det er synd hvis denne muligheten er blitt borte. Jeg synes det er et kraftig signal om mistillitt, som absolutt burde finnes.


#21

Mei sa for siden:

:nemlig: Veldig enig med deg. Blir litt i tvil her nå, siden dere mener forskjellige ting. Hvor kunne man eventuelt henvendt seg for å få et klart svar på dette?


#22

Benmurphy sa for siden:

Jeg er helt enig i det. Da jeg bodde ute på landet pleide jeg f.eks å stemme blankt til fylkestingsvalget – men levere en partiliste til kommunevalget – fordi jeg var motstander av hele fylkestingordningen, og ikke ønsket å legitimere det med å stemme på noen der. Jeg kunne sikkert sagt tydeligere fra om det ved å stemme FrP, men det ville jo ha sagt en del ting jeg ikke ønsket å si samtidig.

Ben "none of the above" Murphy


#23

Candy Darling sa for siden:

Det ser ut som det er endret igjen (gitt at jeg hadde rett i utgangspunktet).

Fra www.nrk.no/nyheter/innenriks/valg/valg_2005/4996151.html


#24

Benmurphy sa for siden:

står også på www.nrk.no/nyheter/innenriks/valg/valg_2005/4996151.html

Jeg syns det høres urimelig ut – hvis det altså er riktig – at det ikke skilles mellom ugyldige og blanke stemmer. Jeg mener at en blank stemme skal være en gyldig stemme, og at det prinisipelt er stor forskjell på å stemme blankt, og på å gjøre noe for å få stemmen sin forkastet (f.eks skrive kommentarer på listen). Jeg kunne jo sikkert prøve å lese valgloven for å finne ut av det da, men siden jeg mener å huske at de ikke fulgte den før i tiden, så hjelper kanskje ikke det heller.

Ben "uansett mer underholdene å bare hisse seg opp over det NRK skriver" Murphy


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.