Jeg trenger noen tips. Spesielt til erstatning for brødmåltider, eller enkle mellom måltider. Skal handle inn i dag til leirskole for 40 stykker torsdag til søndag. Tar gjerne imot tips til middag og varm lunch som er enkelt å lage til mange på et begrenset kjøkken med utrolig treg komfyr med 3 plater. Har også stekeovn. Noen brødmåltider blir det jo med pålegg. Budsjettet er begrenset og jeg skal handle inn litt rimelig der det er mulig.
Taco blir i alle fall middagen ene dagen, som er populært hos 7. trinn elever. ;)
Det er kun en treg gammel stekovn der, så ikke noe varmluft så flere ting kan stekes samtidig. Men steker litt halvstekte rundstykker og sånn der, bare i flere runder. Og ovnsomelett går jo, men en langpanne holder jo ikke til alle, og den trenger vel litt lang steketid?
Kyllinglår med ris og en salat. Kyllinglårene kan legges tett i langpanne og steke i ovnen, en kjele ris. Ferdigkrydrede kyllinglår fra first price er gode og billige.
Mellommåltider: Knekkebrød, lite utvalg pålegg og frukt/grønnsaker?
Varm lunsj: Suppe av noe slag?
Middager: Lasagne lagd i langpanne - om du har en ekstra langpanne så kan du halvsteke begge og så steke ferdig nummer to mens det spises av nummer en?
Grille pølser/karbonader, rimelige pølsebrød(rema sine er gode, coop sine er ferdig tørka), hamburgerbrød, litt salat, tomater osv?
Har du fryserplass? Lage lapskaus av ferdig lapskausblanding og middagspølsr kuttet i terninger, feks? Det er billig og populært hos unger her. Og gryteretter med kjøttdeig, ja.
Suverent. Var nede i går på hytta og satte på fryseren. Skal ha med en del brød som skal oppi der men har plass til litt lapskausblandinger frossne også. Tenkte på noe suppe av noe slag eller lapskaus, men er så kjedelig å kutte alt. Bruker mye de lapskausblandingene hjemme også. Har faktisk en god kyllingfrikase som jeg lager hjemme som kan lages til middag en dag med ris. Denne lager jeg bare med kjøttdeig og lapskausblanding og diverse godt til sausen.
Vurderer også å ta med to stk. doble vaffeljern om jeg gidder å lage røre. :humre: Men jeg kan bestille røre på Meny faktisk å ta med i spann. Det hadde vært lurt kanskje? Men den på Meny her lager ikke noe god røre i forhold til hva jeg gjør selv.
Pølse i lompe/brød? Jeg ville kanskje tatt med en vannkoker hjemmefra hvis komfyren ikke er så bra, så kan du koke opp vann, helle i kjeler og la pølsene trekke.
Dip? Jeg synes at slike knekkebrødstick eller polarbrød er gode med dipper
(salsa, tzatiki, guacemole, hummus). Fordelen er at det kan lages klart på forhånd og ikke trenger oppvarming.
Hva med mer snacks-aktig mat? feks Youghurt, nøtter/kornblanding/cornflakes og honning?
Omelett kan lages ferdig hjemme og spises kald (jeg forsto det slik at den ikke kunne lages på hytta)
Eller hva med å la ungene lage maten (vinn-vinn situasjon!? kanskje )?
pinnebrød (lage deig hjemme og ta med seg i poser, ungene steker selv)
Bakte poteter (kokes hjemme, pakkes i aliminumsfolie og legges i bål). Fyllet kan være feks urtesmør, rømme, mais (og restene av hummus, guacemole etc)
pølser som dere griller på bål
Hvis dere har tilgang på enten en grill kan dere også lage hamburgere, laksepakker etc (og noe jeg elsker: Havregryn med sukker, epler, kanel og smør i aliminiumsfolie. Yummy!! :D )
Nå så jeg at det kun var på lørdag det var meldt grillvær. :sorry:
Grønsaker med dip (kjøp sånn ferdig på rema og bland i kesam/rømme)
Surmelk med kavring og sukker (veldig eksotisk! Bare folk over 70 som spiser det har jeg inntrykk av, men det er godt!)
Salater? Kylling, salat, fetaost og cherrytomater? (Jeg ville jo hatt parmasan, men har inntrykk av at ungdommene ikke liker det :snurt: )
Kald laks, agurksalat og rømme (hadde jeg adminstrert dette måtte de tydeligvis ha spist rømme til alle måltidene ... :o )
Pølse i lompe/brød kan ihvertfall fungere som en lunsj. Osteskiver med ketchup, skinke/ost kan kanskje lages i stekeovnen. Kan være et alternativ til lunsj. Gryterett med brød eller ris til middag. Er det mulig å kjøpe store spann med risgrøt som bare skal varmes?
Tar imot alle tips med takk. Mange gode her. :D Dessverre ingen tid til å lage noe mat hjemme på forhånd heller. Rekker kun å handle inn. Jeg sa jeg sto for og arrangere denne turen lenge før jeg visste at jeg jobbet så mye som jeg gjør nå. Det vil aldri skje igjen for å si det sånn, så får håpe kommunen har innført leirskole igjen før minstemann går i 7. trinn. :knegg:
Kjøp inn noe som ikke krever så mye jobb underveis og som er enkelt å ha med seg. Taco er veldig greit. Restene kan enkelt oppbevares og egner seg fint til lunsj dagen etter. Alle finner også noe de liker når det er plukk-mat.
Du har fått mange forslag som jeg ikke ville tatt til 7.-klassinger. Det er mange som ikke vil ha ditt og datt dessuten blir unger på tur veldig sultne.
Hva ville ikke du hatt til 7. Klassinger veobra? Jeg har unger som ikke er kresne, så tenker ikke helt på det at noen er det. Taco er jo greit, for da velger de det de vil ha bare. Men av andre ting? Fiskekaker er uaktuelt tror jeg.
Ikke plass på kjøkkenet til at unger kan hjelpe til noe særlig med maten. Prøvde på det forrige gang for et par år siden med største tulla når vi var på tur med henne i 7. Trinn. Da hadde vi mer Utvær og de skulle lage grønnsakssuppe med tilbehør, det endte med at vi voksne gjorde det for å få mat i rimelig tid. Ungene vil heller være sammen om andre ting.
Det er mulig jeg så meg blind på salat og laks med rømme. Jeg ville likt det, men jeg tror ikke jeg ville servert det til mange barn jeg ikke kjenner. Jeg tenker at på tur er det viktig at alle spiser seg sånn nogenlunde mette. I en bursdag er det ikke så farlig at alle ikke liker, på tur er det litt viktigere.
Har vært på flere leirskolesamlinger med skolen til ungene, og opplegget har stort sett vært det samme fra år til år. Min erfaring er at det er veldig mange hensyn som må tas. En del barn har jo allergier, så det er det viktig å få kartlagt. Og så har du en del som er generelt veldig kresne. Fisk er det dessverre ikke alle som spiser.
Vi har derfor kjørt veldig tradisjonelt ang middag, slik at man kan regne med at de fleste får i seg mat og kan holde energinivået oppe. Vi har pleid å ha pølser og lompe, hamburgere, pasta bolognese og taco til middag.
Til mellommåltider har vi hatt feks oppskåren frukt, ostesmørbrød, pizzasnurrer, div vafler og kakemix. I tillegg til vanlig brødmat og pålegg.
Min erfaring er at det er bedre at de spiser et par skiver med sjokade enn ingenting ;)
Nugatti er allerede på handlelista. Er det tur så er det tur. :knegg: Jeg har ikke som mål for turen å ha det så sunt som mulig. Den biten får de ta hjemme. Har som mål at alle skal få i seg mat og litt sunne innslag innimellom og litt valg og mye kos. Enkleste måten å få tellt alle ungene riktig er å ta frem en snackspose. Da står alle på samme plass minst 2 minutter. :humre:
Heldigvis lite allergier denne gangen. Er vel bare en svin og en melk såvidt jeg husker i farta. Skal selvfølgelig dobbeltsjekke den lista før handling. Alle skal ha mat, men vi lager ikke masse spesielt, men tar hensyn med hvordan jeg lager til ting, evnt. har eget i samme variant som de andre til den det gjelder, bare med riktig innhold til denne.
Min ville på den tiden høyst sannsynlig ikke spist noe med grønnsaker blandet inn, så både lapskaus og suppe med grønnsaker ville utgått. (Han ville vel pirket ut pølsebitene og spist dem, men da hadde det vært greiere å bare rett og slett ha pølser.) Og salatblader er helt uaktuelt, i tillegg til de fleste salatgrønnsaker. Og alt med "synlig" melk eller rømme, så f.eks. surmelk, yoghurt eller dipp hadde vært bortkastet. Derimot ville han spist alt av fisk, egg og kjøtt.
Hvis du fyller en ovnspanne med ostesmørbrød, så får du vel plass til ett til hver? Det er fin kveldsmat eller mellommåltid. Og ikke trenger brødet være helt ferskt heller.
Tomatsuppe med makaroni burde funke til lunch da, med noe baguetter eller noe ved siden av? Da utgår grønnsakssuppe tror jeg. Og det blir posesuppe, for testet på 4.klasse i fjor våres å lage min gode hjemmelagde. Helt bortkastet nesten, selv om jeg hadde rørt den veldig godt med stavmikser. :humre:
Baguetter og annen brødmat er jo flott å fylle på med for dem som enten er ekstra sultne eller ikke liker "hovedretten". :) Kokte egg gjør suppe mer mettende; det kan man jo også ha ved siden av, så de kan plukke selv. (Hvis noen ikke liker suppe, men liker egg, så får man jo den muligheten også.)
Det hadde ikke blitt spist her. Generelt mistenker eg at fisk kan bli litt vanskelig, så hadde nok unngått det. Muligens fish and chips hvis det må være en fiskemiddag.
Jeg tenker at det er vanskelig å "treffe" med mange barn og jeg det lureste kan være å gi barna selv mulighet til å velge. Eks salat - det går an å lage salatbuffet. Samme med fisk, går an å safe med å kjøre chips som tilbehør.
Jeg tenker også at det er vanskelig å treffe slik at alle får maten de elsker, men ærlig talt, 40 stk 7. klassinger?
Er klar over at ekstremkresne barn fins, men det er rimelig lang mellom de og de som ikke spiser noe særlig av mat på grunn av det ikke er sånn supergodt, så kan evt. alternativet være en skive eller to.
Jeg synes også opplegget høres litt curlete ut, og jeg ville i alle fall ha gitt ungdommene mer ansvar for egen mat i form av at de må ta ansvar for noe av tilberedningen selv.
Sett de til å lag ostesmørbrød, pakk i folie la de varme på tønnegrillen, de funker helt fint selv om ikke været er all verden. Samme funker som krutt med fiske/kyllingpakke.
Nå er jeg i alle fall lei av og handle, og det tar jammen lang tid. :knegg: 13-åringen som hjalp meg var lei etter 2 fulle handlekurver, og etter det ble det to fulle kurver til på andre butikker. Skal aldri påta meg den oppgaven igjen noen gang. :humre:
Det er nok helt umulig, og jeg tenker at det ikke trenger å være noe mål heller. Så lenge det er mulig å få seg ei brødskive eller et knekkebrød dersom man ikke liker fiskekaker så er jo det helt greit.
Storebror har forøvrig nettopp vært på leirskole og der var det fiskekaker den ene dagen. Jeg har mye mer sansen for det enn den cupen han var på der det var taco en dag og fajitas neste dag. Kjenner knapt et barn som ikke liker laks forøvrig, og synes det måtte vært helt greit så lenge man kan få noe annet om man ikke liker det. Jeg hadde glatt gått for laks, ris og grønnsaker.
Min sønn, fiskehateren, spiser ingen fisk i det hele tatt, men så fant han ut at dersom han kunne få sukker på fisken så likte han det sikkert. Så en dag han var hos besteforeldrene så fant bestemora ut at han skulle få prøve så han fikk sukker på laksen. Det var visst ikke så godt, så lærdommen var at sukker ikke redder alt.:knegg: Storebroren som er veldig glad i laks, og som er en sånn type unge som spiser alt ville også prøve, jeg har aldri sett han mislike noe så sterkt.:knegg: Han der storebroren er en sånn som nok i en sånn setting hadde spist selv om han ikke liker det så godt, men heller spist litt mindre.
Pastaskruer og pølsebiter (servert i hver sin bolle), med ketchup som valgfritt tilbehør har vært populært i slike settinger har jeg sett. Tomatsuppe og egg, fiskepinner, kyllinglår, bland din egen salat har jeg laget med hell til store barnegrupper. Brød og litt pålegg ved siden av, så spiser alle seg mette på det de liker. :)
Alle ungene og voksne overlevde menyen på tur. :knegg: Jeg hadde faktisk handlet inn litt for lite salat til hamburgerne, men alle overlevde allikevel når det var tomt av den for hadde litt annet tomat og div. De på 7. trinn spiste mer salat enn jeg regnet med. Litt mer kjøtt til taco enn jeg regnet med spiste de også, men det holdt akkurat til oss voksne etter de var ferdig spist det som var igjen. :D Og det gikk mye mindre brød enn jeg regnet med enda ungene spiste godt. Men hadde jo litt polarbrød og rundstykker i tillegg. Går veldig lite melk og veldig MYE eplejuice og frokostjuice, men lite appelsinjuice.
Hvor mye kjøtt det går til taco, kommer mye an på i hvilken rekkefølge ting blir presentert, er vår erfaring. Hvis man setter opp buffeten så de tar grønne ting først og taco/ ost til slutt, regulerer det seg selv :knegg: Har hørt man kan bestille ferdig stekt tacokjøttdeig på Meny, det letter litt om man skal lage til mange :noterer:
Ferdig tacokjøttdeig fra Meny høres lurt ut, men høres ikke billig ut når en skal lage tur på budsjett. Vi har tid til å steke den når vi er der. Brukte 8 pakker med kyllingkjøttdeig (à kr 17,90) til 29 unger og 5 voksne.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.