Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Saltkjøtt

#1

Luvi sa for siden:

Jeg har en pakke saltkjøtt liggende. Aner ikke om jeg liker det en gang, jeg har i alle fall aldri laget middag av det. Det er min bestefar som av gammel vane har vært å handlet igjen, han har ikke mulighet til å tilberede det selv der han bor nå, men det glemmer han når han er ute og handler. Dette er kjøpt direkte fra et slakteri (?) så står ingenting om holdbarhet og slikt.

Så, hva lager jeg av dette kjøttet? Kokes det bare, enkelt og greit? Jeg synes det er for galt at dette kjøttet bare skal bli liggende så da får heller jeg prøve å bruke det til noe, om slikt kjøtt er spiselig. :o


#2

gnuri sa for siden:

Kok det og server med kålrotstappe og poteter eller lag lapskaus eller kjøttsuppe av det. (Da skjærer du det i småbiter og koker i etpar timer. Så hiver du i grønnsaker og koker videre i samme vannet)


#3

millact sa for siden:

Aner ikke, men jeg hadde sikkert laget suppe eller lapskaus.


#4

Luvi sa for siden:

Om tipset er å bare koke det så må det følges opp med hvordan koke det. Type hvor lenge og sånt. Jeg er virkelig ikke særlig god på slikt. :knegg:



#6

Luvi sa for siden:

Google svarer sikkert på så mangt, men fint med tips her tenkte jeg om noen bruker å tilberede slikt kjøtt.



#8

Note sa for siden:

Hvis kjøttet er salt og ikke lettsaltet bør du vanne det ut før du bruker det. 4-6 timer burde holde. En lapskaus koker du opp og lar småkoke/trekke i et par timer.


#9

Luvi sa for siden:

Raspeballer? Åh, det har jeg ikke spist på mange, herrens år. Husker jeg likte det. Kan man bruke det til saltkjøtt, altså? Takk for tipset. :jupp:

Men kjøttet da. Steker jeg? Koker? Kutter i små biter eller koker i store biter som de er nå? Djises, skulle gått type husmorskole eller noe jeg.


#10

Luvi sa for siden:

Jeg vet faktisk ikke. Min bestefar sa bare saltkjøtt. Kan høre med ham i morgen om han husker. Det er kanskje relevant ja. Han er litt glemsk nemlig, men kan hende han vet dette. Dere aner ikke hvor mye pinnekjøtt og ribbe jeg ga bort og kastet for ham før og etter jul. Han handlet MENGDER og glemte at han hadde handlet.


#11

gajamor sa for siden:

Bare koker. Men det må kokes lenge, helt til det faller av beina. Det kan ta 4-5 timer, og det gjør ingenting om det koker litt for lenge.

Lag raspeballene slik det står på pakka, og så trekker du dem (skal ikke koke) i kjøttsuppa (smak på først at den ikke er altfor salt).


#12

zinatara sa for siden:

Du koker det alene en god stund slik at det blir kraft, så putter du raspeballer oppi og koker en time til.


#13

Luvi sa for siden:

Se der ja, hva dere kan :knegg: 4-5 timer ja, prosjekt for lørdag eller søndag da skjønner jeg. Kjøttet holder seg vel til helga når det er saltet? Eller bør det fryses?


#14

Carrera sa for siden:

Saltkjøtt, kålrabistappe og potet :hjerter:


#15

Che sa for siden:

Saltkjøtt lager seg selv. Jeg anbefaler selvfølgelig kålstappe til, men det kan bli god suppe og da. Saltkjøtt er kjempegodt! (Med raspeballer/klubb er det jo helt utrøndersk å vurdere saltkjøtt som tilbehør)


#16

Luvi sa for siden:

Samma det bare det er godt :knegg: Nei, blir nok kålstappe eller raspeballer. Får se hva som frister til helga.


#17

gnuri sa for siden:

Om du skal lage raspeballer med det så må du ikke finne på å vanne det ut. Kjøttet kan omtrent ikke bli salt nok for raspeballer. Etter du har kokt kjøttet i minimum 3 timer kan du ha oppi ballene, og etter en halvtimes tid kan du smake på krafta. Om den da er irrsalt kan du fjerne litt kraft å erstatte det med vann, men etter min erfaring er aldri sånn ferdigkjøpt saltkjøtt på langt nær så salt.


#18

gnuri sa for siden:

Jeg vil forresten anbefale deg å lage raspeballene selv.Smaker hinsides mye bedre enn sånn pose. Om du har en foodprosessor er det slett ikke så mye jobb. (Renske potetene er eneste jobben egentlig)
Vent litt så skal jeg finne oppskrift til deg.


#19

gnuri sa for siden:

Kok saltkjøtt (gjerne salt lammekjøtt) i store biter i minimum 3 timer sammen med store biter av kålrabi.

2 kg skrella potet kjøres i foodprosessor til det ikke er flere store biter igjen
Ha potetraspet i en rist, men sett risten i en bolle slik at vannet renner i bollen.
La det stå i 10 min.
Tøm ut vannet av bollen, og skrap opp den størknete stivelsen som ligger igjen i bollen. Dette har du tilbake sammen med potetraspet.
Ha i 150 g. hvetemel og 1 ts salt. og bland dette sammen med hendene. "Deigen" skal være lett å forme boller av.
Legges i krafta sammen med kjøttet og kålrabien og kokes en time.
Server med kokte poteter, stekt bacon, stekte kjøttpølser og kokt kålrabi.


#20

Niobe sa for siden:

Å, nå fikk jeg virkelig lyst på komler, salt lammekjøtt og kålrotstappe!


#21

Floksa sa for siden:

Nå ble jeg utrolig sulten :nam:

Jeg lager saltkjøtt av svin (som i at jeg salter det selv, etter å ha slaktet grisen). Koker det i mange timer og serverer med kokt potet (er ikke fra komleland) og kålrotstappe.

Ungene digger det, her i huset heter det "markekjøtt" fordi kjøttet løser seg opp i strimler, marker :lol:


#22

Luvi sa for siden:

Nå kan jeg jo ikke la vær å lage noe skikkelig godt utav dette, nesten så jeg fikk lyst til å lage bollene selv også. :jupp:

Men altså, tror dere kjøttet holder seg til lørdag? Det er ferskt og ligger i kjøleskapet.


#23

gnuri sa for siden:

Lag de selv- du vil ikke angre :)
Hvis kjøttet er saltet og ligger i kjøleskapet tenker jeg det fint holder seg til lørdag :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.