Jeg vet at flere har reist på interrail med familien, og jeg tror noen planlegger det til sommeren. Vi burde selvsagt også ha gjort det, siden Hiawata nå er over på ungdomsbillett og koster dermed mer, men det har vi ikke funnet tid til. Men nå vurderer jeg det til neste år. Muligens.
Så:
Hvor lenge har dere vært på tur?
Hvor gikk ruta?
Hvordan var kvaliteten på togene?
Noe du gjerne anbefaler?
Noe du avbefaler?
Hvilke tog(-turer) er finest/morsomt/har nydeligst utsikt?
Vi var på interrail i fjor, og jeg tror du fikk relativt god dokumentasjon på Facebook.
Vi fløy til Barcelona, og tok tog hjem. Totalt var vi borte i 4 uker. Det ble ikke billig, men var en kjempeopplevelse. Noe av det morsomste var å spise seg gjennom Europa og få teste ut masse forskjellig mat. Vi forsøkte å variere ferien en del slik at det ble både solferie (Barcelona og Italia), storbyer og mindre steder. Det må innrømmes at snuppa ble absurd lei av historiefortelling og gamle bygninger. I Praha gikk det helt galt, så vi gikk glipp av en del severdigheter der. Vi fikk spist desto mer is og shoppet litt. :)
Knerten er en annen type, og jo mer storesøster kranglet, jo mer stilte han intrikate spørsmål om alt vi kunne se underveis. Jeg lurer fremdeles på om han gjorde det fordi 1) han var oppriktig interessert 2) for å irritere vettet av søsteren sin 3) for å være snill med moren sin som heller ville google faktakunnskap enn å krangle med storesøster.
Jeg tror nok at fornøyelsesparken Europapark utenfor Freiburg i Sør-Tyskland var høydepunktet for oss 4 samlet sett.
Nøkkelen til suksess er variasjon. Det var en lur ting å gå i fjellet i Sveits rett etter tradisjonelle storbyopplevelser i Milano.
Tyskland overgikk forresten forventningene. Kanskje fordi vi ikke hadde de største i utgangspunktet.
Vi var spente på hva ungene skulle synes om togturene. Men ungene (da 8 og 11 år) elsket den roen de fikk på toget. Knerten fikk være på iPad. Snuppa leste, skrev feriedagbok eller så på film. Vi bare rett og slett slappet av mens vi kunne betrakte Europa fra togvinduet. :hjerter:
Kvaliteten var varierende, men grei nok. Togene i Tyskland var fabelaktige, mens den kjipeste turen var fra Hamburg til København (i dansk og ekstremt overfylt togsett).
Vi hadde noen få skikkelig lange etapper. (Barcelona -Avignon, Hamburg - København og København - Oslo) Og ganske mange korte på 2-4 timer. Vi bodde i 13 forskjellige byer i løpet av de 4 ukene. Bare en gang hadde vi bare én overnatting - København.
Hvor lenge har dere vært på tur?
Litt over tre uker.
Hvor gikk ruta?
Vi fløy til Krakow, deretter dro vi Krakow–Budapest–Ljubljana–Rovinj–Ljubljana–Wien–Berlin–Oslo.
Hvordan var kvaliteten på togene?
Stort sett veldig bra. De små skramletogene på Istria var jo ikke akkurat luksus, men veldig sjarmerende, da. Det verste var med god margin de svenske togene (se under). Det mest luksuriøse var nattoget fra Wien til Berlin.
Noe du gjerne anbefaler?
Nesten alt! Vi var kjempefornøyd med ruta vår. Jeg måtte ha litt badeferie, så vi ble en hel uke på Istria, det var stas, og en fin kontrast til mange av storbytingene vi gjorde. Ljubljana er kjempesjarmerende, Krakow en gammel favoritt, Budapest og Wien storslåtte og fulle av historiesus … Mye god mat spiste vi også.
Noe du avbefaler?
Snälltåget fra Berlin til Malmö. Man ble stående på bildekket på ferja over fra Tyskland i mange timer etter at båten kom fram, og det var tett, varmt og klaustrofobisk. Vi kjørte i seksmannskupé (såkalt Snålis), og det avbefaler jeg i hvert fall.
Hvilke tog(-turer) er finest/morsomt/har nydeligst utsikt?
Småtogene vi tok på Istria var kanskje mest sjarmerende. Ljubljana–Wien var nok flottest.
Hvordan makser man ut på opplevelser?
Hehehe, det bare blir sånn? :knegg: Vi leide bil på Istria og kjørte rundt, det var fint. Men ellers var nesten alt en opplevelse: togene, et bredt spekter av leilighetsverter og leiligheter (vi fikk sett alt det nyeste fra IKEA), restauranter og matbutikker, rare språk (ungene mistet helt troen på oss i Ungarn, de er jo vant til at vi skjønner en hel del på de fleste europeiske språk), urbane strøk i alle avskygninger fra monumentalt til kreisi ruinchic osv. osv.
Vi prøvde å være minst to netter hvert sted (det var vel bare Berlin som ble avspist med én natt mellom to nattog), og det var deilig å ha det litt lengre oppholdet på Istria på midten. Det var en helt knall ferie, alle var fornøyd, og jeg var til og med så heldig at ungene var veldig interessert i å se på slott, borger og gammal stein pluss spise på eksperimentelle restauranter!
Henger her for inspirasjon! Forklarte konseptet for åtteåringen her om dagen, på en tur med sekken jeg brukte på interrail i 2001. Hun er klar for tur, men mtp yngste får det nok vente i minst fire år til. :knegg:
Vi hadde planlagt ganske lite. Det gjorde helt sikkert dyrere, men ga jo mye fleksibilitet. Vi fløy som sagt til Barcelona. Der hadde vi booket hotell. Så hadde vi booket Airbnb i Avignon og Menton. Deretter bestilte vi underveis. Vi brukte Hotwire og hotels.com. Det var aldri problemer med å finne overnatting, men vi har bare 2 unger som gjerne deler (dobbelt-)seng. Rommene vi hadde var stort sett dobbeltrom med en sofa som kunne trekkes ut til en smal dobbeltseng.
Jeg henger her litt jeg også. Dette kunne jeg tenke meg å gjøre etterhvert når lillesøster er litt eldre. :jupp:
Imponert over dere som bare har tatt ting på sparket. Jeg er en planlegger så jeg kjenner det hadde vært for mye stress for meg å ikke vite hvor vi skal bo på forhånd. Men utover det høres det ut som en herlig variert ferietype.
Jeg tenker at en av de store fordelene med denne typen ferie må være friheten til å kunne ta ting på sparket, endre plan hvis været er bedre et annet sted, eller bestemme seg for å bli litt lenger på steder man liker seg godt, og dra videre fra steder som ikke svarte til forventningene. Derfor er jeg skeptisk til å låse meg til en fast rute med faste overnattinger, men er samtidig redd for å havne i en situasjon med fem slitne personer som kaver rundt i varmen med litt for tunge sekker på leting etter overnatting.
Men regner med togtiden kan brukes til å søke på Airbnb, Tripadvisor etc, så man har det klart sånn en dag eller to i forveien, hvis det da ikke er slik at det er helt håpløst og fullt overalt...
Vi reiser nå til sommeren, og har allerede booket alle overnattingene. Tar bilen til Danmark, parkerer der og toger resten. Blir borte i nesten tre uker.
Ser at vi mister fleksibiliteten og muligheten for å bestemme/ombestemme oss underveis, mot at vi har planlagt alt og plukket veldig gøye steder å bo(bl.a. badelandresort for barna og gammelbyluksus for mor). Vi kunne brukt mye mindre penger på å bo, men har valgt å makse det meste og velge det vi har aller mest lyst på. Og så får vi se etterpå om det var verdt det for oss.
Vi booket også alt på forhånd, av litt forskjellige grunner: Vi ville gjerne spare penger, vi blir stressa av å orge underveis, men elsker å gjøre hjemmeresearch for å finne Det Perfekte Stedet, og dessuten slåss ungene når de må dele dobbeltseng. :humre:
Vi hadde hotell klart da vi ankom hver by. Som regel bestilt en dag eller to i forveien, men bare for et par dager. Hvis vi ville bli lenger, så var det ikke problem å forlenge (det tror jeg egentlig bare at vi gjorde én gang).
Utfordringen var jo at vi var 4 personer som gjerne ville forskjellige ting. Så noen dager måtte vi ta sløvedager, til min manns frustrasjon - for han hadde alltid mer energi til å gjøre kule ting. Som sagt har jeg vært i Praha, men der er det mye som gjenstår før jeg virkelig kan si at jeg har "gjort" Praha. Da vi var der fikk 11-åringen fullstendig meltdown, og vi endte opp med å besøke en haug med kjedebutikker vi også har hjemme og drakk store mengder starbucks-"kaffe" for å få henne i litt balanse igjen. I ettertid synes hun at besøket i Praha var helt supert, selv om hun ikke var sånn kjempestolt over egen oppførsel.
Jeg må innrømme at jeg humrer litt av 11-åringen til Tjorven, selv om det sikkert var kjipt der og da. Av og til er det bare nødvendig å nullstille seg med kjedebutikker og Starbucks. :hjerter:
Jeg ga opp og tok med min 10-åring på McDonalds i København, og stappet i henne chips og kyllingnuggets da vi var der i påska. Etter en dag med tøffe judokamper, og med intensive treningsøkter foran seg, når hun de siste par dagene knapt hadde rørt mat, på grunn av kresenhet og skepsis på spennende steder, var det bare om å gjøre å få kjørt i henne så mye kalorier som mulig, fra mat som hun faktisk liker og spiser en viss mengde av.
Kultur er ikke alltid alt, det gjelder vel både opplevelser og mat.
Vi booket alt på forhånd, og for oss passet det perfekt. Da kunne vi bruke tiden der vi var på å oppleve i stedet for å lete etter en plass å bo. Jeg brukte mye tid på å planlegge ruten, bestemme antall overnattinger på hvert sted, finne fine hoteller til en ok pris og beliggenhet osv. Endelig rute var alle med på å "vedta" og vi ble enige om ca. hva vi hadde lyst til å få med oss de ulike stedene. Nå ble det selvfølgelig ikke akkurat slik, men at alle var involvert i planen, ga færre diskusjoner. Ungene (da 9 og 11 år) googlet byene/stedene og kom med forslag til hva de ville gjøre der.
Vi hadde uansett ikke tid og rom til å endre noe særlig på reiseruten underveis, siden vi skulle rekke en del på de 23 dagene, hadde interrailbillett der vi hadde 10 reisedager, hadde kjøpt en del sitteplasser og soveplasser på tog (hurtigtog - TGV og Lyra som vi tok - må man være tidlig ute for å sikre seg Interrailpris på) osv. Jeg er veldig glad for at vi hadde sitteplasser på de lang distansene, for da fikk vi sitte sammen selv på fulle tog (og mange var relativt fulle).
Vi hadde noen dager på stranden i Kroatia der vi tok full timeout fra stress og mas og storbysightseeing, og det er jeg også glad for at vi gjorde. Det var også godt med noen dager høyt oppe i Alpene.
Stabilt blodsukker og noen ønsker oppfylt for alle, var også en del av suksessformelen. :knegg: Turen gikk overraskende bra, og ungene kranglet stort sett ikke i det hele tatt. Beste ferien vi har hatt! :hjerter:
Vi er på interrail nå. Tror vi betalte rundt 9000 kroner for billettene, det avhenger av om du velger 1. eller 2. klasse og hvor mange reisedager du trenger. Prisen vår er for to voksne 1.klasse, barna er gratis. Hver voksen kan ta med seg inntil 2 barn under 12 år gratis. I tillegg kommer ev. plassreservasjoner. Vi har valgt plassreservasjoner hele veien og det kostet oss ca 1000 kroner i tillegg, men veldig verdt det for oss.
Super opplevelse så langt - mye mer lettvint og greiere enn jeg trodde! Veldig glad for at vi har pakket så lite og lett også, alle fire har kabinkoffert og liten veske/sekk, funker utmerket. Plass til shopping har vi også. Får alltid plassert kofferten på hyllene over setene våre på toget, lett å trille på togstasjonene og fin oversikt når vi er på hotellene.
Høres flott ut, Drømmedama! Eldste sier at hun tror hun kunne tenke seg dette neste sommer. De er da 14.5 og snart 11. Jeg kunne tenke meg Italia som siste destinasjon. Kanskje lurt å fly en vei. Fly ned og tog hjem via flere steder?
Da går vår interrailtur mot slutten, og vi har hatt det kjempefint! Vi parkerte bilen i Larvik og startet turen med superspeed til Hirtshals. Vi har vært mest i Frankrike, Belgia og Nederland, mens Tyskland og Danmark hovedsakelig har vært transportetapper. Det ble planlagt med en viss grad av medvirkning fra ungene. Frankrike stod øverst på ønskelista til eldstejenta, og Paris var et sterkt ønske fra alle tre. Så vi ble enige om å komme oss fortest mulig dit, selv om deg betød et par lange reisedager i starten, også ta det derfra. Så da ble det en hel dag på tog fra Hirtshals til Hamburg, overnatting på ungdomsherberge der, og Hamburg-Paris neste dag. Vi hadde forhåndsbestilt overnattinger til og med tre netter i Paris (airbnb) og nødvendige togreservasjoner dit. Deretter ble ting bestemt litt etterhvert. Ungene ville bade, så etter Paris endte vi på kysten av Bretagne, og besøkte noen aldeles nydelige mindre steder der. Snirket oss nordover gjennom Normandie, deretter Belgia og Nederland, også gjennom Tyskland og Danmark på vei hjem. Det har gått greit å ta ting på sparket, og vi har nytt å gjøre det slik. Overnatting bestilt et par dager i forveien, stort sett gjennom airbnb. Men enkelte ganger førte det til litt dyrere løsninger enn antatt, blant annet i Brugge i Belgia, hvor det var umulig å finne noe billig på kort varsel, men hvor vi likevel var fast bestemt på å dra. Så ble det til gjengjeld en utrolig flott leilighet også da. Amsterdam var også umulig på kort varsel, men det løste seg på nydeligste vis ved at vi fant overnatting i en veldig koselig liten by med badestrand, bare 30 min med buss utenfor. Attpåtil i en kjempefin båt. :hjerter:
Plass på tog var aldri noe problem, til tross for hva vi ble fortalt. Men det kan ha med at vi bevegeget oss litt utenfor allfarvei, mye på lokaltog. Vi bestilte plass der det var obligatorisk, stort sett TGV ut og inn av Paris, og droppet det resten. Og praktisk talt hver gang fikk vi firersete med bord, der mannen og ungene kunne spille kort, noe som ble fast på alle togturene.
At Frankrike kunne være utfordrende på grunn av det med begrensede interrailplasser og mye ekstrabetaling på tog var vi forberedt på, men vi var likevel så bestemt på å dra dit at vi tok det med i beregninga, og som sagt ble det mye mindre problematisk enn vi hadde trodd. Det vi imidlertid IKKE var forberedt på, og som er greit å vite hvis man skal reise dit, var i hvilken grad Frankrike er påvirket av terrorfare. I praksis, for oss, hadde det størst betydning ved at bagasjeoppbevaring ikke er lenger er mulig. Ingen steder. Oppbevaringsbokser finnes ikke, og heller ingen andre muligheter, verken på togstasjoner, turistinformasjon, museer eller andre steder. Så der man ikke har overnatting må man dra med seg hele bagasjen overalt. Det begrenset lysten til å ta lengre mellomstopp på reisedager og se oss rundt i byer hvor vi hadde togbytte. Enkelte steder gjorde vi det likevel, og enten gikk rundt med bagasjen, eller byttet på å sitte med den et sted, mens resten gikk rundt og kikket. Som f.eks i Mont Saint-Michel, som vi besøkte på veien mellom to steder. Det gjør Frankrike litt mer komplisert enn andre land.
Men ellers helt supert altså.
Neste gang :knegg: blir det øst-Europa, trolig fly en vei, og litt mer tid (bare tre uker ferie i år, så turen varte i 2,5 uker, og kunne gjerne vært lenger). Omtrent samme planleggingsgrad som nå.
Hvor lenge har dere vært på tur?
Vi var borte i 17 døgn.
Hvor gikk ruta?
Fra Nord-Norge til sentrale Østlandet, sør i Sverige, halv dag i Danmark, noen dager i Tyskland, deretter Sveits, en svipptur innom Italia og til slutt Frankrike. Fly hjem fra Frankrike.
Hvordan var kvaliteten på togene?
Jevnt over god, vil jeg si. Kvaliteten på konduktørene var dårligst i Tyskland. :knegg:
Noe du gjerne anbefaler?
Sveits var nydelig, men veldig dyrt.
Alpene anbefaler jeg på det sterkeste.
Bestill plassbillett, på de togene som ikke er hurtigtog er det ok pris.
Å ta ting på sparket.
Bruke mest tid på mindre kjente steder.
La sure og utakknemlige unger være hjemme (enda litt preget av en viss irritasjon over til tider utidig oppførsel).
Ha romslig budsjett. Det er dyrt å reise vest i Europa.
Vi pakket i koffert, og det er jeg glad for. Mer oversiktlig og greit å trille omkring. Vi flyttet dem kun mellom togene, og til og fra hotellene.
Pakk mindre enn du tror du trenger.
Ha med en sekk til dagsturer når kofferten står på hotellet.
Noe du avbefaler?
Tyskland. Folkene var sure og det var skittent.
Hvilke tog(-turer) er finest/morsomt/har nydeligst utsikt?
Jeg var overrasket over hvor mye tuneller det var.
Generelt i Sveits og langs kysten i Italia og Frankrike var mine favoritter.
Hvordan makser man ut på opplevelser?
Vi planla lite i forkant og bestilte hotell på booking.com ettermiddagen i forveien.
Slapp av og ta ting som de kommer.
Legg inn litt hviledager innimellom, ikke reis omkring hele tiden.
Pris?
Vi betalte litt i overkant av 3.000,- per billett på 2.klasse. Da hadde vi mulighet til å reise 10 dager i løpet av en måned.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.