Hva tenker vi om alkoholholdig drikke og holdbarhet?
Har helt ut en ganmel flaske Baileys, og det var åpenbart en riktig avgjørelse. Motsatt innbiller jeg meg at tyrkershot varer "evig" hvis man bare rister den godt - den er vodka med tyrkisk pepper og holder 32 %. Men Malibu? Bananlikør og de Bols-greiene?
Rent brennevin som Whisky og cognac er vel alltid ok??
Uten å ha bred kunnskap, så inneholder Baileys melk, og har selvfølgelig deretter holdbarhet. En uåpnet flaske har grei holdbarhet, men begrenset, og en åpnet flaske har særdeles kort holdbarhet, som melk.
Vin står seg også lenge i lukket flaske, men åpnet flaske har kort tid.
Vodka, whisky og andre rene alkoholer holder evig både åpnet og uåpnet.
Fellesnevneren er nok at de drikkene som er basert på melk, frukter og andre ting som råtner/mugler, de har kortere levetid enn de som er basert på ting som ikke råtner/mugler. Og så kommer jo % av sprit inn i bildet. Jo mer sprit, jo lengre holdbarhet.
Har invitert til fest på lørdag, og da åpner vi diverse underveis og heller ut det som ikke er drikkbart. :knegg: Men akkurat baileys heller jeg også ut, for den står det jo dato på. Hadde noe dooleys også som ikke sto dato på, men den også helte jeg ut og den ene fikk jeg nesten ikke ut av flaska.
Mye vin er jo ikke lagringsvin, men jeg lukter på dem når jeg åpner. En lukter og smaker fort om en vin ikke er drikkbar. Den lukter for mye "eddik" eller noe. Sprit av forskjellig slag holder jo lenge og det heller jeg ikke ut. Ville bare smakt på det også.
Baileys bør nesten ikkje lagrast etter åpning i det heile tatt spør du meg. Eg har ikkje tal på alle gongane eg har blitt servert det og nesten kasta opp for den har surna...