Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Egen hest vs forhest?

#1

Normy sa for siden:

Jeg har "alltid" ridd. Fra jeg var 10 år til jeg flyttet hjemmefra hadde jeg egen hest. Så var det noen år med studier uten hest. Da tilværelsen ble litt mer stabil igjen, så begynte jeg å ri igjen. Først som forrytter og så på rideskole.
Jeg har trivdes godt med å ri en gang i uken på kurs. Det har vært avslappende og uforpliktende, men nå som ungene begynner å bli store, så kjenner jeg at jeg vil ri mer! Jeg har begynt å drømme om egen hest igjen.

På en måte er det fristende å bli forrytter, for det er jo litt rimeligere. Men vil en voksen dame som meg klare å innfinne meg med en hvilkensomhelst eier? Jeg ser for meg at jeg ikke orker å forholde meg til folk med sære opplegg rundt hestene sine (det er jo en del av dem :rolleyes:).

Har dere noen innspill? Andre her i samme situasjon?


#2

Pøblis sa for siden:

Tja. Hvis du kjøper egen hest, så må du vel skaffe deg forrytter selv, kanskje? Det er jo dyrt og arbeidskrevende å ha hesten helt alene.
Jeg har prøvd både å være forrytter for megadillete eier, for super eier og hatt egen hest. Jeg ville prøvd å finne en hest på for først og bare lett etter en bra hest med en bra eier. Litt mer uforpliktende, og lettere å trekke seg fra hvis det ikke funker.


#3

Maverick sa for siden:

Jeg klarer som voksen dame ikke å forholde meg til tenåringseiere med fokus på stæsj, og de er det en del av, men om det skulle dukke opp et voksent, normalt menneske med Ok hest som trenger fôrrytter hadde det vært utmerket. Egen hest er for mye bundet tid og penger for meg.


#4

Normy sa for siden:

Takk for gode innspill, Pøbelsara og Maverick, jeg er enig i det. Så lenge ungene bor hjemme, så spørs det om jeg kan ha egen hest. Godt innspill å lete etter en voksen, hyggelig eier med fin hest. Det er jo ikke noen bråhast, dette her :nikker:


#5

Sola sa for siden:

Vi har hatt hest på helfor i 2 år. Det har fungert veldig bra. Å kun være forrytter et par ganger i uken har ikke fungert så bra, av grunner som er nevnt i tidligere innlegg.


#6

Niobe sa for siden:

Ideelt sett ville jeg vært hesteeier igjen. Men i realitetend navn tror jeg ikke familielivet hadde vært kompatibelt med den grad av forpliktelse, hverken økonomisk eller tidsmessig. Så i praksis er fôrrytter det eneste gangbare. Og det finnes da voksne hesteeiere også.


#7

Billa sa for siden:

Jeg tror det viktigste uansett eier, er klare forventninger og krav til hva og hvordan. Vi har hest, og kunne gjerne hatt fôrrytter hvis der var behov. Storesøster et ikke særlig dillete. Imidlertid hadde vi vært tydelige på hva som var greit i forhold til bruk av sporer, pisk og generell behandling av hesten vår. Vi måtte ha stolt på at hun hadde det bra :)


#8

Maverick sa for siden:

Nå begynte jeg å kikke på "fôrrytter søkes"-annonser igjen. :gal:


#9

løve70 sa for siden:

:knegg:
Vi er i samme diskusjon her i heimen. Arvingen er forrytter, men ønsker egen hest for å kunne delta på stevner. Jeg kjøper argumentene hennes - for oss er det et rent økonomisk spørsmål. Er vi villige til å bruke så mye penger hver måned (jeg synes det er dyrt nok med forhest(3 dager i uken) og ridetimer..Men, men, skjønner at hun ønsker å delta på stevner, så vi får se.


#10

Maverick sa for siden:

Det er en del som lar fôrrytter starte med hesten har jeg sett? Ble stadig oppmuntret til det selv sist, men slikt har jeg blitt for gammel til ass. Og hesten var for gæærn. :knegg:


#11

Billa sa for siden:

En ting er liksom det faste, det du kan planlegge for... En annen ting er alle behovene som melder seg når ting går i stykker, blir slitt og ikke minst dyrlegebesøk! I løpet av 2 dager har vi nå hatt både dyrlege vakt og fastdyrlege på besøk fordi hun gikk berserk på hengeren, og jeg tør ikke tenke på hva dette kommer til å koste (i tillegg til alt i forbindelse med sårstell, nye fluemasker, nytt fluedekken, en uhorvelig mengde gulrøtter...).


#12

Pøblis sa for siden:

Jeg lot alltid mine forryttere og hestepassere starte med vår hest - så det handler om å finne riktig hesteeier, tror jeg.
Det Billa sier er den største ulempen med å ha egen hest - alle de uforutsette utgiftene - og forryttere som sier opp avtaler slik at man må skaffe nye, ferieavvikling osv.


#13

Normy sa for siden:

Rir du da, Løve70? Jeg tenker det er enklere om man kunne vært mor/datter og delt på en hest. Har en hestevenninne som av de grunnene du nevner kjøpte egen hest. Hesten er på papiret hennes, men det er datteren som rir og starter den, og hun har kommet veldig langt. Hvis man skal satse skikkelig tror jeg nok man bør ha egen hest. Men er ambisjonen klubbstevner, så er jo saken en helt annen. Da burde det funke bra med forhest.
Og så innbiller jeg meg liksom at det er enklere for en 14åring å være forrytter enn en sær dame på 44 :knegg:


#14

Normy sa for siden:

Funnet noen? :jupp:


#15

Maverick sa for siden:

Nope. Bare blingbling. :skuffet:


#16

løve70 sa for siden:

Ja, jeg vet :(


#17

løve70 sa for siden:

Jeg har ikke ridd på mange år, gjorde det mye i ungdommen (men fikk aldri egen hest). Her vi bor er det dessverre ikke mulig å oppdrive forhester som man kan starte på stevner med - det vil (og det skjønner jeg godt) eieren gjøre selv.


#18

Niobe sa for siden:

Jeg har et forslag: dere kjøper hest, og så kan jeg være fôrrytter. :knegg:


#19

polarjenta sa for siden:

Nå må jeg spørre; hva er en forrytter?


#20

Normy sa for siden:

Forrytter betyr nok ikke å ri foran :fnis:
Som forrytter betaler man en gitt sum for å ri en annens hest en eller flere dager i uka. De avtalte dagene har man ansvar for hesten, og i tillegg til å ri er det vanlig å møkke, fore og stelle hesten. Det er mindre ansvar enn å ha egen hest, men man kan ikke bare droppe å komme de avtalte dagene, slik man gjerne kan om man feks går på ridekurs.


#21

polarjenta sa for siden:

Haha, jeg skjønte faktisk at det ikke betyr å ri foran. Det var vel noe sånt jeg tenkte meg. Er det sånn at flere kan være forrytter på samme hest?


#22

polarjenta sa for siden:

Jeg tipper at om man har hest på for så har man ansvar hele tiden? Men som du skjønner så har jeg jo egentlig ikke peiling på sånne herre hester.


#23

Maverick sa for siden:

Samme greien. Og man kan ha hest på halvfôr (noen dager i uken) eller helfôr (fulltid).


#24

polarjenta sa for siden:

Men når man har på helfor betyr det at man har absolutt alt ansvar, også skaffe for og sånn?


#25

Maverick sa for siden:

Ja, minus forsikring og evt veterinær. Det er litt ymse avtaler, MRN helgôr er ganske tett opptil å ha egen hest.


#26

polarjenta sa for siden:

Så man betaler på en måte leie for å ha en hest.


#27

Maverick sa for siden:

Nja, tror det er veldig lett å finne hest på helfôr hvor man ikke betaler noe for selve hesten, men alle de løpende utgiftene.


#28

polarjenta sa for siden:

Uvitende som jeg er, er det ikke like greit å kjøpe seg en egen hest når man likevel må betale alle utgifter?


#29

him sa for siden:

Veldig greit å ha en "prøveperiode". Også veldig greit hvis man:
  • Har lyst på hest, men vet man skal flytte (feks studier) eller av andre grunner blir opptatt (feks graviditet)
  • Har lyst på en hest som koster mer enn man har råd til (feks bedre hest, spare innkjøpet og forsikringene)
  • Har kun råd til hest en kortere periode

#30

polarjenta sa for siden:

Joda, sant det. Jeg har jo aldri vært hesteinteressert, så jeg skjønner meg jo ikke helt på dette. Redd for dem er jeg også.


#31

Matilda sa for siden:

Tja. De hestene jeg kunne tenkt meg ligger i prisklassen 50.000 - 150.000. Det er i grunnen lurt å prøve ut om man takler et såpass stort ansvar over tid, før man betaler sånne summer.

Sjøl har jeg bare hatt halvforhester, og det har vært helt genialt. Større frihet til å gjøre andre ting, og en god mulighet for meg til å få prøvd meg, uten de helt store utleggene for foreldrene mine. Vi hadde ikke så god økonomi da jeg var tenåring, men jeg hjalp til der jeg kunne, var hestepasser for rideskolesjefen og fikk betalt i ridetimer, tok etter hvert stallvakter mot å få ri på kurs, og fikk etter hvert billig billig halvforhest, fordi eieren trengte avlastning og hun visste jeg var til å stole på, antar jeg. Det må ikke være dyrt å ri, men det kan være temmelig dyrt både å kjøpe og å holde egen hest. Hvis jeg noen gang skal begynne å ri igjen, så skal jeg ha hest på (halv-)for, ikke kjøpe. Jeg vil ikke ha det ansvaret for "alltid".


#32

polarjenta sa for siden:

Som sagt jeg har ikke peiling, så derfor spørr jeg.


#33

Matilda sa for siden:

Ja, det var da et helt OK spørsmål? Og så fikk du svar. :)


#34

Billa sa for siden:

Som hesteeier, så kan jeg bare bekrefte at det ER betydelig dyrere å ha en egen hest enn å ha en på for. Ja, du betaler leie og sånn, men alle tilleggsutgiftene kommer på eier. Og de er det en del av. Særlig når hesten slår seg og får kutt og må ha besøk av veterinær og skal behandles og stelles med og er en vanskelig pasient og gjør at hele ferien går i vasken. Har jeg hørt.


#35

emin sa for siden:

Vi, dvs Størsta, får hest på halvfôr nå snart, og hele familien gleder seg. :knegg: Det blir i tillegg til at jeg og hun starter sammen på ridekurs. Til nå har bare hun gått, mens jeg har levd på ferdighetene fra tenårene, og ridd turer på lånt hest fra stallen (belønning for utført arbeid). :p Ønsket hennes er at jeg også får fôrhest, men med turnusjobbing så er jeg litt sånn "njæææ". Vi får se. Fôrhest hos vår stall betyr også mulighet til å starte stevner siden det er stalleier sine hester, og hun har egen ridehest hun starter med selv som ikke leies ut på fôr.


#36

emin sa for siden:

Jeg hadde bursdag for et par uker siden, og mannen har ordnet meg hest på fôr i september som gave. Halvfôr. Herregud som jeg gleder meg. :hjerter: Jeg og Størsta skal ha samme dager, slik at vi kan kose oss sammen. :elsker: En viss fare for at gildet kommer til å fortsette etter september. :knegg:


#37

Pasta sa for siden:

Jeg har virkelig ofte lurt på dette med at man må betale for å hjelpe eier. Er ikke det merkelig?
Hvis jeg har en ku jeg ikke har tid til, så må jeg betale en avløser for å passe den.
Men hvis jeg har en hest jeg ikke har tid til, så må andre betale meg for å passe den.


#38

Pøblis sa for siden:

Eeh, du har vi misforstått litt. Man betaler for å få bruke hesten. Eneste likheten i sammenlikningen din er at vi snakker om et stort dyr som bor i et stort uthus på en gård.
En hest brukes jo til ryttersport, man betaler ikke for å stelle hesten men for å ri på den og bruke den. Enten for moro skyld eller fordi man konkurrerer i en av idrettene man bedriver med hest, som sprangridning, dressur, terrengritteller feltritt, distanseritt etc.


#39

Pasta sa for siden:

Jeg opplever ikke å ha misforstått. Jeg syns bare det er merkelig.


#40

Maverick sa for siden:

Synes du det er merkelig å betale for å leie bil, eller golfsko, eller kano også?


#41

him sa for siden:

Du får jo "fordelene" ved å eie hesten :) Du sammenligner det med å passe på kyr, men hvis det var likestilt med å passe hest ville du ha fått melken eller pengene for melken.

#42

Normy sa for siden:

Alternativt bruker du ikke hesten, men møkker, forer og steller den, og da er det vel ikke så vanlig at man betaler for det. Heller motsatt.


#43

Pasta sa for siden:

Nei, men jeg avhjelper jo ikke akkurat eieren av kanoen i en hektisk hverdag med å leie den.


#44

him sa for siden:

Nei, men du må transportere kanoen selv, eller fylle bensin på bilen du har leid. Det å fore hesten er "vedlikehold" som du gjør i "leieperioden". Knotete forklart, men forhåpentligvis forståelig. :p

#45

Pasta sa for siden:

Tror vi kan konkludere med at verdens hesteeiere kan være glad for at ikke alle tenker som jeg! :knegg:


#46

Maverick sa for siden:

Men det er heller ikke det som er konseptet. Å ha hest på halvfor er gjerne billigere enn å ri et par timer på rideskole i uka, for eksempel, og gir en helt annen fleksibilitet enn å binde seg til skoleklasser.


#47

Billa sa for siden:

Bare sånn for de som liker hest, her er vår :)


#48

Maverick sa for siden:

Litt av en kjekkas, Billa!


#49

Normy sa for siden:

Så fin! Hva slags type er det?


#50

Pasta sa for siden:

Nydelig!


#51

Billa sa for siden:

Det er en irsk sportshest. En dame på 16 år, med mye personlighet og nydelig lynne. Vi er veldig glade i henne :elsker:


#52

Pøblis sa for siden:

:elsker:

Samme fargene som min gamle, fine hest hadde.

Hesterbest! :protest:


#53

Elisabet sa for siden:

Det blir i alle fall en veldig travel hestehøst her i huset for 13-åringen, og vi må jo kjøre en del også. :knegg: Hun ble akkurat tilbudt å passe en hest fra september til jul 3 dager i uka, og det skal vi ikke betale noe for. ;) Eier skal bo i Spania noen måneder. I sommer også fikk hun passe denne stallen 1 uke uten at vi betalte noe for det, men hun fikk lov å ri hver dag på ridebanen. Nå er det bare ene hesten hun skal passe som flytter til en annen stall hvor også tanten hennes har hesten sin.

Hun går jo på ridning i tillegg og der betaler vi jo, men det opplegget de har der er genial. Vi betaler jo 350,- for en ridetime i uka, men da blir de hentet etter skolen, får servert middag, så har de ridetimen, så får de stelle i stallen og hestene etterpå frem til vi henter kl. 20. Så synes vi få mye for pengene der med at hun får være der lenge. Hun er der også hver lørdag for kr 150,-, men da får de stelle stall og ri hester i 4 timer.


#54

emin sa for siden:

Fin hest :hjerter:

Elisabet: Høres ut som en herlig høst :elsker: Størsta får også diverse fordeler av å henge i stallen så mye som hun gjør; akkurat fått lønning på 3000,- for å hjelpe til på to rideleirer; gjett om hun var lykkelig. :knegg: Nå venter hun bare på at vinterkatalogen til Horze skal slippes på mandag. :lol:

Mor skal pønte sin fine fôrvarmblodstraver med rååååsa tilbehør, i riktig unicornstyle (nevnte jeg at enhjørninger er min guilty pleasure? Samler på dem :knegg: ) Det skal bli så fin en høst. :elsker:


#55

Elisabet sa for siden:

Herlig høst på 13-åringen ja, men mye kjøring på oss. Mannen vil helst ikke blande seg borti hestegreier og han er også veldig allergisk. Så her må alt av klær av på utsiden av huset/garasjen og rett i dusjen. Litt styrere. Men hvis hun skal ri/stelle 5 dager i uka må hun lære seg å ta bussen. Hun liker ikke ta bussen alene, men det vil hun nok overvinne når en hest venter i andre enden tenker jeg. ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.