Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lys lett og munter bok som egner seg for høytlesning til en 12-åring?

#1

My sa for siden:

Jeg leser fortsatt for 12-åringen om kveldene, en av dagens koseligste stunder. :hjerter: Nå er vi snart ferdige med Miss Peregrins merkverdige barn, bok 2, og trenger å finne ei ny bok å begynne på etter denne, men nå vil vi ha noe helt annet.

Hennes preferanser:
På grunn av mye slitsom tankevirksomhet om dagen ønsker hun ei bok som er av den lette og lyse typen, som ikke er gjennomgående dyster eller trist, og der ingen blir alvorlig syke eller dør (om det er triste episoder eller problemer innimellom, så er det selvsagt greit, så lenge det er fint beskrevet og det ikke er en mørk stemning i boka). Den må ikke nødvendigvis være krampelattermorsom, det holder at den bare er hyggelig. Romantikk og kjærlighet går til en viss grad, så lenge det ikke bikker over til scener av mer seksuell art, som kan bli kleint når mamma leser det (og det skal ikke så mye til). Happy ending er et must.

Mine preferanser:
En viss tykkelse på boka. Ingen illustrasjoner med tegneseriestriper og kreisi fonter, i dagboksjangeren (som hun heller ikke er særlig begeistret for). Såpass avansert at hun ikke like gjerne leser den selv på tre kvelder.

Som eksempel nevnte hun selv "sånn som Anne fra Bjørkely og Den Hemmelige Hagen og sånn" (ja, folk dør vel der også, men det er ikke hovedfokuset i alle fall). Så om boka er ny eller gammel har ingen betydning.

Akkurat nå er jeg ganske tom for ideer, jeg ser bare fantasy, krim og kreisi dagbok overalt. Eller bøker beregnet på yngre barn, så jeg prøver å tenke i nye baner.

Noen som har tips eller forslag?


#2

Zulu sa for siden:

Blir «Frendeløs» helt feil? Den er vel ikke akkurat lys, lett og munter, men jeg tenkte på den da jeg leste det du skrev.


#3

Che sa for siden:

Anne fra bjørkly da? Den er jo mest kos - og ting ordner aeg jo stort sett?

Jeg leser heller ikke, ser jeg. Personlig elsket jeg bøkene til Evy bøgenæs i den alderen. Tina i det røde hus etc.


#4

Tangerine sa for siden:

Frendeløs var så trist! :hylgrine:


#5

My sa for siden:

Vi har lest Anne fra Bjørkely. Som sagt nevnte hun den som eksempel på noe hun kunne tenke seg, så absolutt noe i den sjangeren, hvis det finnes noe bra som vi enda ikke har lest.

Evy Bøgenæs utgår med høye kneløft altså. :knegg: Hvis hun vil ha tretten-på-dusinet-fjortis-klissromaner får hun lese dem selv. :hehehe: På samme måte utgår hesteserier og andre typiske fjortisjentebøker. Hun leser jo selv også, så det jeg leser for henne må være noe av en viss kvalitet, som jeg også har glede av.

Frendeløs var megatrist da. Men det er mulig litt romantisktrist kan gå bra, hvis det handler om "gamledager" og det er mye vennskap, humor og varme involvert. Har tenkt på noe sånt som Little Women/Småfrøkner, selv om den også er trist og noen i høyeste grad dør. Kan Jane Austen ha noe? Emma? Eller er hun for liten til å forstå poenget? (Lenge siden jeg har lest den slags selv). Fortsett å komme med forslag! Gjerne nyere bøker også.


#6

Che sa for siden:

Enn andre bøker av samme forfatter? Sara fra Avonlea er vel og en bok av Montgomery ?


#7

Heilo sa for siden:

Harry Potter? Fantasy og mørk hovedplottlinje men drøssevis av varme, humor, vennskap og håp. Og happy ending.

Ronja Røverdatter?


#8

Polyanna sa for siden:

Anne fra Bjørkely er jo en hel serie, har du lest hele?

Ronja Røverdatter, ja!

Oliver Twist? Prøver å huske gamle klassikere jeg elsket selv...

Rolad Dahl: Danny og den store fasanjakten? Den er jo veldig morsom!

Doktor Proktorserien?

Narnia! Ikke så lett og muntert, men spennende!


#9

Pepper Lemon sa for siden:

Vi har ledd oss godt gjennom Arne Svingens Primitive Pungdyr, etter tips her på FP.

Og så var det gøy å lese Flaut og oppfølgeren Salto av Taran Bjørnstad, som handler om en skoleklasse (13-åringer) og ulike problemer som dukker opp i de forskjellige barnas liv.

Begge disse har jeg lest med min 12-åring. Han likte alle tre veldig godt.


#10

Skilpadda sa for siden:

Flukten til Watership elsket jeg selv som barn
Jorden rundt på 80 dager (og mange av de andre Jules Verne-klassikerne)
Greven av Monte Cristo (dramatisk, men veldig spennende, og lykkelig slutt)
Lille Lord Fauntleroy
Danny og den store fasanjakten
Momo eller kampen om tiden
Det vesle huset på prærien (ikke så lange bøker, men det er en hel serie av dem)


#11

Cuyahoga sa for siden:

Hun som skrev Anne fra Bjørkely skrev også noen bøker om Emily fra et-eller-annet. Jeg likte de ikke like godt som Anne-bøkene, men husker ikke lenger hvorfor.


#12

Hjertensfryd sa for siden:

Eg kan ikkje garantere heilt for korleis boka faktisk er, sidan eg nettopp har starta å lese den for mine tre troll, men me les Ishavspirater nett no.


#13

My sa for siden:

Vi har lest alle Harry Potter, hele Narnia-serien, Doktor Proktor, Ronja Røverdatter og det meste av Roald Dahl for flere år siden. Vi har lest veldig mye, hun har alltid vært litt moden når det gjelder bøker, så jeg tror hun er klar for litteratur som retter seg mot litt eldre barn og ungdom, enn hva disse bøkene gjør.

Har også lest litt Maria Gripe, men også det blir litt dystert og "creepy" akkurat nå.

Ja, vi kan fortsette på Anne-serien, vi har ikke lest alle der. Det er plan B, hvis jeg ikke kommer på noe annet lurt (jeg synes ikke resten er like bra som første boka).


#14

My sa for siden:

Gode tips her! Litte Lord Fauntleroy er vel av samme forfatter som Den hemmelige hagen? Jeg har ikke lest den selv. Er den like bra?

Jule Verne-klassikere var jammen en god ide! Hvorfor tenkte jeg ikke på det? Kanskje jeg skal begynne med Den hemmelighetsfulle øya? :hyper:

Flukten til Watership har jeg ikke hørt om. :what: Det må jeg sjekke ut.


#15

My sa for siden:

Denne har lillesøstra på 9 nettopp begynt å lese selv. Spent på å høre hva hun synes om den!

#16

Skilpadda sa for siden:

Jeg har ikke lest den siden jeg var barn, men husker at Teofelia har anbefalt den.

Ja! Den er jo kjempefin og veldig inspirerende (særlig hvis man vil inspirere ungene til å bli ingeniører :knegg: ).

Det er en veldig flott og dramatisk bok om kaniner, fortalt fra deres synsvinkel og verdensbilde. Kanskje noe gammeldags og langsom i formen, så den egner seg bedre til høytlesning enn egenlesning, men det var vel det du ønsket deg.


#17

My sa for siden:

Ja, det var det jeg ønsket meg. Vi har lest mange som har vært langsomme og gammeldagse, og jeg velger gjerne nettopp det, siden det ofte er gode bøker, men litt for krevende til at de orker å lese dem selv. De har stort sett falt i smak og fenget. Det er ikke så ofte vi har lagt vekk høytlesningsbøker på grunn av at de har vært for langsomme. De eneste jeg kan komme på at vi har gitt opp er vel Sofies verden og Det suser i sivet. Men begge ble nok på begynt da hun egentlig var litt for ung.

Dramatisk bok om kaniner faktisk. :knegg: Ja ja, hun leser jo Kattekrigerne, så hvorfor ikke?


#18

My sa for siden:

Også har den vel en oppfølger også - Kaptein Grants barn? Eller husker jeg feil nå?


#20

Skilpadda sa for siden:

Verden er veldig dramatisk for kaniner. :nemlig: Nesten alt er farlig for kaniner! De har faktisk et eget ord for "ting som er farlige for kaniner".

Det spesielle kaninspråket er noe av det jeg virkelig husker med glede fra denne boken. For eksempel kan de bare telle til fire, så de har et ord som betyr "flere enn fire", som noen ganger oversettes med "fem", noen ganger med "mange" og noen ganger med "tusen", litt avhengig av sammenhengen. ("De tusen" er forresten også ett av uttrykkene de bruker om "dyr som er farlige for kaniner", siden det er så mange - flere enn fire! - dyr som jakter og spiser kaniner.)


#21

My sa for siden:

Disse høres morsomme ut, men tror det er sånt som hun fort kan synes blir flaut når jeg leser det (tenåringsforelskelser og hysterisk pinlige situasjoner - hvis jeg får riktig inntrykk fra omtaler), men som hun gjerne leser selv. Men jeg noterer dem på lista og sjekker. :nikker:

Er jo greit å ha forslag til bøker hun kan lese selv også, når hun en gang går lei av eller blir ferdig med Kattekrigerne.


#22

Charlie sa for siden:

Jules Verne-bøkene er jo flotte, da. En del av dem er også filmatisert, hvis man vil gå den veien.

Bøkene til Ole Lund Kierkegaard (Gummi-Tarzan og den gjengen der).
Roald Dahl
Bøkene til Charles Dickens er det mye humor i, Pickwick-klubben og den slags, og egner seg vel for høytlesing fordi de antakelig ikke orker lese dem selv :knegg:

Bøkene til Carl Hiaasen er virkelig morsomme, samtidig som de som regel handler om ulike typer miljøkriminalitet i Florida (han er journalist og av norsk avstamning). Noen utrolige persongallerier av rare typer, og som regel noen skurker som skal ta seg til rette. Ofte er det naturen selv som tar hevn heller enn at de ender i fengsel. Bøkene hans har merkelig lite oppmerksomhet, de er jo ganske dagsaktuelle. Han har også skrevet ungdomsbøker, men også "voksen"-bøkene hans burde funke helt fint for en 12-åring.

Kan Alice i Eventyrland være noe, eller blir det for mye med Dronningens "hugg hodet av henne!"?


#23

My sa for siden:

Alice i Eventyrland har vi lest for mange år siden, og det meste av Roald Dahl også. Tror nok også hun har vokst litt forbi Ole Lund Kierkegaard sine bøker.

Jeg har også tenkt på Charles Dickens, jeg ler godt og hjertelig flere ganger bare i løpet av de tre første sidene i Oliver Twist. :knegg: Vi har ei hel samling med disse, så det er aktuelt.

Det siste tipset skal jeg sjekke ut.


#24

Pingis sa for siden:

De som jobber i barneavdelinga på biblioteket er flinke til å komme opp med forslag, og de har jo ofte god oversikt over litt nyere litteratur også.


#25

My sa for siden:

"Tjaaaa, Rampete Robin er jo veldig populær ... " er liksom det jeg får til svar når jeg spør. :gal: Jeg har mye bedre erfaring med fp. :knegg:

#26

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes Little Women og noe av Jane Austen (Emma, kanskje helst?), som du nevnte selv, høres veldig passende ut til høytlesning for en lesemoden 12-åring. :jupp: Det finnes fine filmatiseringer av begge også, som man kan kose seg med etterpå. (Det vil si, jeg har ikke sett Emma, men gjetter at den er OK. Og så er jo Clueless en herlig Emma-versjon.)


#27

elli sa for siden:

Sofies verden av Jostein Gaarder?
Beatles av Saaby Christensen?

Tror jeg leste disse i 12-14 årsalderen

Har og ei på 12, men hun vil bare ha bøker med gjenferd og overnaturlige ting akkurat nå... hun vil ha dem lettlest, men ikke for barnslig og ikke for lang. Ikke lett å tilfredsstille bestandig :)


#28

Pepper Lemon sa for siden:

Kult tips! Jeg ser mange av bøkene hans ligger på Storytel. Har du noen tanker om hvilken bok som kan være grei å starte med, for en tolvåring?


#29

My sa for siden:

Sofies verden er en av de få bøkene vi har begynt på men ikke fullført. Den kjedet oss begge. Leste ca 3/4 av boka før vi ga oss.

Saabye Cristensen er uaktuelt foreløpig, kjenner jeg.

Det skal ikke være lett nei. :knegg: Jenta her er egentlig glad i fantasy og spenning, og det er mye av det vi har lest til nå. Men akkurat nå trenger hun noe annet.


#30

Heilo sa for siden:

Kunne Kristin Lavransdatter være noe?


#31

Lorien sa for siden:

Emily på Månegården
Emily reiser bust

Disse anbefales! :hjerter:


#32

vixen sa for siden:

Likte de heller ikke like godt, men koste meg med dem. Emily fra månegården. Trilogi. Så vil tippe hun liker dem.


#33

Normy sa for siden:

Kanskje Molly Moon-bøkene kan være noe?


#34

ming sa for siden:

Hamsuns Victoria leste jeg selv første gang som 13-åring. Den tenker jeg kan være utfordrende nok for J. Gammelmodig, poetisk og høytidelig i språket, men det takler hun nok.

(Ungdommene mine er på dystopi-kjøret, så der er det ikke så mye muntert. :knegg:)


#35

Storm sa for siden:

Min datter har virkelig elsket bøkene til Maria Parr, Vaffelhjerter og Tonje Glimmerdal.


#36

My sa for siden:

Disse har vi også lest, og vi gleder oss til ny bok i høst!

#37

My sa for siden:

Ja, Victoria er fin, men det er jo bare ei tynn lefse, er det ikke? Syns jeg husker at jeg leste den ut veldig fort (altså det er jeg som skal lese, ikke J, hun skal bare høre på). Men den kan være aktuell som "pauseunderholdning" :knegg:

#38

Normy sa for siden:

Den faller kanskje ikke i kategorien lys og lystig, men en bok (triologi) som jeg bare ELSKER er "Og bakom synger skogene" av Trygve Gulbransen. Tror jeg leste den første gang som 14åring.


#39

ming sa for siden:

Joda, du har rett i det. Den er ingen murstein akkurat ...


#40

Charlie sa for siden:

Jeg har lest noen av bøkene flere ganger, men det er lenge siden, og jeg husker ikke helt nå. Selv om noen av typene går igjen i bøkene (særlig Skink, som lever i pakt med naturen og lever av roadkills :knegg: ), er det ikke noen spesiell kronologi i dem, etter det jeg husker, og det er helt greit å plukke en tilfeldig som ser ok ut.


#41

Varta sa for siden:

Er Hamsterprinsessen Harriet for "ung"? Den er ellers helt fantastisk. Den usårlige prinsessen som redder prinsesser fra drager og drager fra prinsesser, og samtidig må finne sin egen løsning på forhekselsen som har rammet henne. Og så har hun en kampvaktel!


#42

Acsa sa for siden:

Gerd Eva Lillo sin Bestemor Stemsens Eventyrlige Katter-trilogi. Den er litt vanskelig å få tak i, men Deichman har den. Jeg leste den da jeg var elleve, og jeg har lest den for egne barn, og den har holdt seg veldig godt. Det er en gjennomgående historie gjennom trilogien, men med mye sagn og mytologi blandet inn, med sterke kvinner og kvinnefellesskap som en rød tråd.

(For øvrig mener jeg at grunnen til at den første Anne-boken framstår som bedre for norske lesere er at serien endrer seg etter som Anne blir eldre, og det går helt fint i engelsk versjon, men ettersom temaene blir mer komplekse blir det tydeligere og tydeligere at oversettelsen suger hoppetau. Og det hjelper ikke at man hoppet over en bok i den norske utgivelsen.)


#43

My sa for siden:

Takk for mange gode tips folkens! Vi endte faktisk opp med Jack London denne gangen. "Når villdyret våkner", jeg hadde den på kindlen av en eller annen grunn. Ikke direkte lystig, med ganske eksplisitte beskrivelser av temmelig drøy dyremishandling :sjokk: etter få sider, men likevel mye lun humor og fine karakteristikker innimellom. Har fått både latter og "naaawww" flere ganger, og "fengslet" er vel det riktige ordet etter de første kapitlene. Så jeg tror det blir bra.

Også en favoritt i barndommen, men har ikke lest den siden, så jeg husker ikke så godt alt.


#44

Note sa for siden:

Hvis hun liker dyr og sånt så kan jo "Den nye dyrlegen" av James Elliot (pseudonym, jeg husker jammen ikke hva han egentlig heter i farten) være et tips for senere. De er ihvertfall morsomme.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.