Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Goldendoodle


#2

Maverick sa for siden:

De er ekstremt populære, de der.


#3

mkj sa for siden:

Hva er greia med å blande en hund på 6 kg og en på 27? Det kan umulig være bra?


#4

Einhyrningur sa for siden:

Ferdig utvokst 6 måneder gammel? Det må da være tull?


#5

frukt sa for siden:

Så de skal kunne spasere uhindret under kjøkkenstolene.
Nei altså, så lenga tispa er størst er det vel ikke spesielt problematisk tror jeg. :gruble: Men de som har greie på hund er jo sjelden begeistret for slike blandinger.

Jeg trodde de fleste hunder vokste lengre enn det, ja.


#6

Anne C sa for siden:

Det så utrolig mye useriøst på "doodlefronten". Men de er jo kjempepopulære, nesten uansett hva man har blandet den stakkars puddelen med.

Prisen er stiv for å si det mildt. Men så lenge folk betaler så kan man jo ta de prisene.


#7

Lykken sa for siden:

Doodler er jo dyre, men disse er snart 6 mnd, spesiell alder å selge på.


#8

mkj sa for siden:

Jeg aner ingenting om det, men ser for meg en del flere problemer med stor+ liten enn med to av samme størrelse. Er kroppsdeler og organer riktig tilpasset høstlrrelsen på hunden?


#9

Input sa for siden:

Lurer på hva de hadde gjort om det ikke hadde gått som de tenkte.....


#10

him sa for siden:

Disclamer: Kan ingenting om hunder.

Dette må da være det samme som for folk? Folk passer jo generelt sett til sine egne innvoller (unntak: dvergvekst) uavhengig av hvor stor fysisk forskjell det er på foreldrene?


#11

frukt sa for siden:

Solgt de til halv pris kanskje?


#12

Isprinsessen sa for siden:

Jeg vi si de driver med villedende markedsføring. Hvordan kan de si at pelsen er lettstelt så lenge de klippes den 3 ganger i året? Puddel har valpepels til de begynner å nærme seg 8-9 mnd og da skifter den og får en helt annet kvalitet. Det kreves mye stell av pelsen. Den kan jo heller ikke garanteres røytefri når det er blanding med en hund som røyter. Og allergi vennlig når den er blandet med en hund som har masse allergener i pelsen????

Kan ikke tenke meg at en 6 mnd valp er nesten ferdig trent. Og at den har gått agilityhinder er ikke bra for en liten valp, håper pinnene på hopphinder har vært nede på bakken.

Hvem ønsker å kjøpe en valp til den prisen når den er 6 mnd og ferdig med den perioden en kan påvirke og sosialisere valpen mest? Jeg ville også vært skeptisk til å ta en valp som har vokst opp i en flokk for så å skal bo alene. Hvordan takler den å møte situasjoner på egenhånd uten flokken å støtte seg til?

Helt utrolig at noen vil kjøpe slike til den prisen og de garantiene de gir i annonsen.


#13

frukt sa for siden:

Ja, reagerte på flere av de tingene selv. Og ikke minst bruken av "dem". :myeyes:


#14

Isprinsessen sa for siden:

Jeg har rapportert annonsen som villende markedsføring. Det hjelper neppe :/


#15

Pøblis sa for siden:

Der fikk jeg bekreftet alle fordommene jeg har mot useriøs avl og doodler.

19 000,- for en sånn mix?! Er folk fullstendig gale og kunnskapsløse?


#16

mkj sa for siden:

Jo, men vi er jo sånn sett en rase, med omtrent samme størrelse.


#17

Input sa for siden:

Rent biologisk er det ingen forskjell på hunder og mennesker når det gjelder dette. Hunder er én art og mennesker er én art, og det er et veldig moderne fenomen å ikke tenke på oss som inndelt i raser. Vi kunne også avlet frem små mennesker om vi ville. Det skjer jo at kvinner får avkom som er for store til at de kan fødes normalt f.eks. og det samme gjelder jo for hunder. Men for selve avkommet har jeg vondt for å tro at det er problematisk, annet enn i de tilfellene man bevisst avler på utseendetrekk som medfører misdannelser, slik som f.eks. hunder som ikke får puste.




#20

Carrera sa for siden:

Så vidt jeg vet, så er dette en hybrid som faktisk er anerkjent som hybridrase. Derav selges de også til rasehundpriser.

Det er jo ikke slik at de kjører på med en dvergpuddel og en stor golden da. De bruker vel kongepuddelen. Mulig mellompudden om retriveren ikke er stor.

Snakker generelt nå, uten å ha lest annonsen.


#21

Anne C sa for siden:

Det er vel ikke alle blandingen som er anerkjente? Det blandes jo i hytt og gevær, bare det er en puddel med liksom.


#22

frukt sa for siden:

Her er det snakk om dvergpuddel. Mulig retrieveren er usedvanlig liten da.


#23

Maverick sa for siden:

I denne annonsen er det snakk om en golden inseminert med dvergpuddel.


#24

My sa for siden:

:skeptisk:


#25

Carrera sa for siden:

Ok, det høres jo ikke helt bra ut, men kommer jo an på retriveren også. Og er jo tispa størst, så det det nå ikke noe problem sånn med tanke på svangerskapet.

Finner litt info på nett om denne blandingen, men sitter på trengt og ustabilt nett, så jeg ga litt opp her.


#26

Lykken sa for siden:

I annonsen står det mor 27 kg og far 6 kg.


#27

Anne C sa for siden:

Det høres jo ut som en toypuddel.


#28

Lykken sa for siden:

Fra annonsen:
Mor: Liten, rolig, snill og grei Golden Retriever på 27 kg. AD-fri. HD-fri A og øyelyst fri.
Far: Søt, snill, uredd og sosial Black and Tan Dverg puddel på 6 kg. HD-fri, Patella testa fri og øyelyst fri.


#29

Isprinsessen sa for siden:

Hvor er den anerkjent som hybridrase? I den australske hundeforeningen som er starter for å favne om alt og alle typer oppdrett ?


#30

Anne C sa for siden:

Og det er vel ikke hybridrase den australske hundeforeningen vil ha den som, men som en egen ny rase?


#31

frukt sa for siden:

Ifølge Wikipedia er den ikke anerkjent som rase av de store foreningene.


#32

mkj sa for siden:

I mange kretser er det en "rase", men de fortsetter jo å blande. Jeg tenker det er en rase evt når de får unger med hvareandre uten å måtte blande inn andre raser hele tiden?


#33

mkj sa for siden:

Men fine hunder, de doodlene jeg kjenner. Men det er jo pudler og synes jeg.


#34

Lykken sa for siden:

Det er jo planlagt avl med et bestemt formål, så kan man jo mene mangt om dette. Men gatemix eller bastard tenker jeg mer på uhell og ikke planlagte parringer. Som vår egen, schæfer/BC blanding som er er resultat av et uoppmerksomt øyeblikk og skjødesløshet fra oppdretter/eier.


#35

Pøblis sa for siden:

Dette er ikke en godkjent hybrid, hva nå det måtte være. Dette er en blandingshund av foreldre som ikke er stilt, i hvertfall opplyses det ikke om det i annonsen. Å hevde at dette er seriøst og at det derfor er greit å ta 3000,- mer enn renrasede eksemplar av en annen hund, er jo helt bak mål. Særlig hvis man ikke en gang har lest annonsen.


#36

Floksa sa for siden:

Med alt det vanvittige som foregår i raseavl synes jeg slett ikke gjennomtenkt (og det er det jo når man har kjente foreldre, valgt Utifra egenskaper) blandingsavl er galt. Mye villere å betale 20.000kr for en syk og deformert rasehund......


#37

Lykken sa for siden:

Enig i det.


#38

Joika sa for siden:

Doodler er som regel flotte familiehunder. Jeg reagerer ikke særlig på annonsen annet enn at han skriver svært dårlig norsk. Han selger hundene som hvilken som helst doodle. De fleste røyter minimalt og det at de har tatt jobben å få alle stuerene, sosiale ol, gjør unektelig ting enklere for nye eiere som ikke ønsker seg valper fra de er helt små.

Jeg må si at jeg syntes det er snålt å krysse en hund på 27 kg med en på 6 kg, men så lenge hundene er frisk og får fine liv, så er det vel ikke så mye verre enn veldig mye annet som blir avlet frem (feks fransk bulldog ol).


#39

Pøblis sa for siden:

Det finnes jo veldig mye gjennomtenkt og samvittighetsfull rasevl også. Det er ikke slik at all raseavl er uforsvarlig og alle rasehunder er syke. Det er heller ikke sånn at blandingshunder er friskere enn rasehunder.

Jeg har en rase som er kjent for å være veldig frisk og rask, som lever lenge og som er røytefri og allergivennlig. Jeg betalte 16500 for en valp av premierte foreldre i april i PR , hvor vi kjenner linjene mange, mange generasjoner tilbake.


#40

Floksa sa for siden:

Jeg tenker ikke først og fremst på sykdom, men på framavlede defekter. Som kort nese, store øyne, lange rygger, lave hofter, absurd pels. En så enkelt ting som hengeører.
Det finnes noen få sunne raser. Men det er jammen ikke mange.
Jeg har en av verstingene selv, så det handler ikke om å sitte på noen høy hest. Men jeg ser jo hva rasestandarden gjør med livet hans :trist:

Vi har også en blanding som har rasedefekter (tann problemer, typisk for små raser som ikke har plass til alle tennene) så det er slett ingen garanti.


#41

Maverick sa for siden:

Men igjen, Floksa, så finnes det altså oppdrettere som fokuserer på sunne dyr i avl, ikke moteriktige korte snuter. Som Pøblis sa.


#42

Floksa sa for siden:

Selvfølgelig. Spør du en oppdretter av fransk bulldog vil vedkommende svare akkurat det. At de fokuserer på sunne dyr.
Selvfølgelig finnes det sunne raser, men ikke mange. Og hvorfor skal man "disse" doodleoppdretter når cavalier oppdrettere får gå helt fri?


#43

Maverick sa for siden:

Tror ikke du oppfatter poenget. Det er ikke et forsvar av cavalier- eller fransk bulldogoppdrettere, poenget er at det finnes seriøse folk der ute, og da er det gjerne en god idé å gå for dem i stedet for både useriøs mixing og moteutseendeoppdrett.


#44

Pøblis sa for siden:

Men vi er da virkelig ikke tjent med at useriøs raseavl erstattes med useriøs blandingsavl. Mange doodle-oppdrettere lovet både bra gemytt og allergivennlige hunder. En hund får ikke bra gemytt fordi man blander to raser, en hund får bra gemytt når man avler på foreldre med bra gemytt og gir hunden trygge, gode kår i livet. En hund blir ikke frisk av å blande to raser, en hund av friske linjer blir oftest frisk.

Og hvorfor i all verden skal man ta flere tusen mer for en blandingshund man ikke vet hvordan blir når dn vokser til, enn for en rasehund? Det fatter jeg ikke. Noen venner av oss ga 20 000 for sin doodle. Det er jo helt vilt. :sjokk:


#45

Floksa sa for siden:

Det er alltid lurt å velge en som er seriøs og har gjennomtenkte planer bak de valpene som produseres.
Og ikke minst velge en hund som har fysiske forutsetninger for et godt liv.
Helt uvanhengig av rase. Valpene i denne annonse virker jo å være svært gjennomtenkte.

Det er jo som med alt annet, markedet bestemmer prisen.
De fleste doodler er svært "søte" hunder, det betaler seg.

Bevisst avl er bra, men slik hunde og katte avl har utviklet seg misbruker vi mennesker våre kunnskaper om avl til å skape absurde skapninger. Jeg mener at svært mange raser rett og slett burde bli forbudt.
Fokus på galskapen gjennom mange år har ikke akkurat hjulpet.


#46

Charlie sa for siden:

Det er med hundeavl som med annen dyreavl, at hos den enkelte rase er den en del ting som kjennetegner rasen som skal være med, og så er det en del feil som det trekkes for, alt. som det diskvalifiseres for. Det er det utstillinger er til. Det er for å få rasetypiske hunder OG luke ut trekk og egenskaper som er uønsket. Det er typisk fysiske trekk som feilstillinger, manglende ditt og datt, og gjennomgående er f.eks. testikler som ikke er falt ned og aggressivitet noe som diskvalifiserer.

Ser noen reklamerer med at "dette er en rasehund, men utstillinger er ikke noe for meg". Ok, da har du ikke noen papirer på at en godkjent hundekyndig person har vurdert din hund som rasetypisk og verdt å avle på. Da burde man kanskje finne en selger som avler på en hund som er verdt å avle på. Kriteriet for avl går som regel på at hunden oppfyller standarden for rasen og at eventuelle feil er så små at man kan ignorere dem.

Der ligger en viktig del av problemet med blandingsdoodler. Det fins ingen standard. Det er ingen som vurderer avlshundenes helse og funksjonalitet. Og mens en seriøs raseoppdretter vil finne en parringspartner som veier opp egen hund sine feil (så godt man kan, garanti har ingen) så vil enhver doodleparring være helt bingo. Men en raseoppdretter har masse utgifter på å få hunden stilt og godkjent for avl med obligatoriske helseundersøkelser som det er for svært mange raser - ofte dyre scanninger o.l. - så vil blandingsvalpefabrikkene ta samme pris som en rasehund uten å ha de utgiftene som følger med raseoppdrett (har til og med nylig sett en blandingshund som var 3000 dyrere enn anbefalt pris fra rasehunden den kom fra. 18 000 for en blandingshund, :tullerdu: ) En annen ting med registrerte hunder er at det er maks antall kull for å få hundene registrert, og en del raser har også minste alder for parring, mens med blandingser aner du ikke hvordan de kjører tispa med kull etter kull fra hun er nærmest valp sjøl.

Altså, uhell kan skje. Jeg har hatt en gatemix selv. Overtatt av kjente (fikk den, jeg, av de andre tok de en symbolsk pris for å dekke vet utgifter, tror det var 500 pr valp eller noe sånt). Men det er en del som driver butikk av gatemix, og det er ikke nødvendigvis i hundenes eller kjøpernes interesse.

Så lurer jeg på hvordan det kan skje at hvis du blander en røytefri rase med en som røyter, så skal den plutselig bli allergivennlig. Magic! :fnis: Hvorfor ikke bare skaffe en puddel! Den er røytefri!

Hvis man er opptatt av helse, fins det en del hunderaser som har lite sykdommer som går igjen. Gjerne brukshunder og også noen små raser (i betydningen liten utbredelse).

Men kjempeviktig at kundene er bevisste og kresne. Det er penga som rår.


#47

Lykken sa for siden:

Hvis du blander en labrador og en puddel med stamtavle og papirer så har du både papirer og stamtavle, alle som godkjennes for avl HD Røntges, øyelyses og Gentestes ( DNA tester)for alle sykdommer det er mulig å teste for i dag. De avler mer på egenskaper enn utseende. Så hva mener man er så mye bedre på ren raseavl? Jeg opplever "rasefanatikere" som rimelig fastlåste og som der rødt mht blandinger og doodles, men som ikke er så opptatt av den useriøse oppdretten av sykdomsbefengte raser som bare fortsetter og fortsetter.


#48

Olympia sa for siden:

Det har du helt rett i, men jeg har fremdeles til gode å se en "blandingsoppdretter" gjøre akkurat det der. Det holder uansett ikke å ha friske foreldredyr, det skal sjekkes forholdsvis langt bakover i linjene også.

Når det gjelder prisen så er det så enkelt som tilbud og etterspørsel, fair enough. Folk vil ha doodler, det er mange flere kjøpere enn valper og vips går prisen opp. Det er en del raser som koster like mye og mer også, så prisen har jeg ikke noe imot.

Det som gjør mange doodler (spesielt 1. og 2. generasjon) røytefri og dermed allergivennlig, er at underullen i labradorpelsen effektiv sitter fast i puddelkrøllene ytterst. Bikkja mister dermed ikke hår, men de er et sant helvete å klippe. Det er til og med hundefrisører som ikke tar inn doodler til klipp, eller tar mye høyere priser pga merarbeidet.

Det at det påstås at de ikke trenger å børstes mellom klippene anser jeg som ren dyreplageri. Jeg har mye erfaring med klipperaser, og dette er oppspinn fra ende til annen. Bikkja kommer til å være flokete og jævlig mellom klippene. Og selv om det ikke nødvendigvis synes utenpå vik det medføre ubehag og smerter for den. Jeg blir så forbanna!

Når det gjelder gemyttet så stemmer det at de fleste har godt gemytt, ettersom både pudler og labrador er kjent for å ha ytterst bra gemytt, er lærevillige og omgjengelige. Så det er ikke fordi de blandes at gemyttet blir bedre altså.

Når det gjelder denne spesifikke annonsen stiller jeg meg veldig skeptisk til at oppdretter velger å ha valpene hjemme et halvt år. Jeg synes det er kjempeuseriøs, aldri i livet jeg ville kjøpt en slik hund. En ting er omplasseringshunder så klart, men at man mener det er best for hunden å være så lenge hos oppdretter hører helt merkelig ut. Som eier ønsker jeg å prege valpen fra valpestadiet, det er der grunnsteinene legges, og jeg vil gjerne forme hunden selv. Jeg er skikkelig skeptisk til motivene rundt dette. Jeg tror ikke at oppdretter gjør dette for goodwill for de nye eierne altså.


#49

safran sa for siden:

Jeg liker hverken doodleoppdrett eller avl på "rene" raser med problematisk helse. Jeg har derfor valgt en ren rase med gode forutsetninger for god helse. Enkeltpenkelt.


#50

Pøblis sa for siden:

Det går helt fint an å være kritisk til useriøs hundeavl, slik jeg er. Det er ikke slik at man heier på opprettholdelsen av syke raser og -standarder selv om man reagerer på useriøsiteten i doodle-virksomheten.
Jeg er ingen "rasefanatiker", men har til gode å se doodleoppdrettere som er seriøse i forhold til linjer bakover og bevisst anvendelse av kunnskap om tidligeregenerasjonenes helse i oppdrettet. Jeg ser derimot mye villedende markedsføring i forhold til til allergivennlighet - og i forhold til egenskaper, og det er faktisk sprøyt at raseoppdrettere IKKE er opptatt av egenskaper og gemytt. I "min" rase er gemytt/personlighet hos hundenen del av rasestandarden. Useriøs avl er useriøs avl, uansett rase på hundene som parets.


#51

Pøblis sa for siden:

Nemlig! Vi også.


#52

Floksa sa for siden:

Jeg tror nok mine tanker om hva som er en frisk rase, avviker fra flertallets altså.
Det er svært få raser (mine egne inkuldert) jeg vil omtale som friske.


#53

Pøblis sa for siden:

Hvorfor mener du det? Jeg har hund fra en rase som også veterinærer anser for å være friske, de lever veldig lenge, har få sykdommer og mange seriøse oppdrettere som er opptatt av helse. Det er da mange raser som er friske?

Mener du at doodleavl er et bedre alternativ?


#54

Pøblis sa for siden:

Jeg mener at man for å få friske hunder, må kjenne hundens linjer, vite om sykdommer mange generasjoner tilbake og man må slutte å avle på dyr som har sykdom i linjene. Og jeg mener at mye doodleavl er useriøs fordi de ikke kjenner linjene, og fordi de lover MYE mer enn de kan holde. Og HD-problematikken til retrieveren blir ikke magisk borte ved å parre en retriever med en puddel, de blir borte når man slutter å bruke dyr som er arvelig belastet i avl. Og å hevde at en retriverblandibg er allergisikker er helt bak mål!

Jeg er også imot avl som fremmer et utseende som gjør at hundene blir syke, bare så det er sagt. Naboen har en engelsk bulldog som nesten ikke kan puste og som ikke kan løpe. (Og som kan skremme fanden på flatmark, han er liksom ikke vakker i den klassiske betydningen av ordet!) Jeg vet om en bassethund som har jur som sleper i bakken etter to valpekull. Jeg vet om en dachs som fikk prolaps, ble lam og måtte avlives. Og de skjønne kong Charles-spanielene som har for små skaller. :(

Jeg synes det er viktig med ansvarlig godt hundehold. Men jeg synes ikke totalt useriøs doodleavl er svaret på noen av de problemene vi ser der ute.


#55

Floksa sa for siden:

Doodle avl er ikke svaret på noe som helst.
Å anerkjenne at en hund skal ha stå stor snute at det er plass til alle tennene, at ryggen skal være proposjonert med hundens str, at ører ikke skal være fulle av hår og så tunge at de påvirker hundens øyen (at ørevekten drar hundens våtkant ned og påvirker øynene er svært vanlig, men jeg tror ikke du får særlig mange hundeeiere eller oppdrettere til å innrømme det). Hunder som har pels som dekker øynene, hunder med hudfolder som blir betente, eller bare er i veien, vinkler på bein og ledd, neser som er for korte. Pels som ikke røyter av, hunder uten pels, hunder med ekstreme mengder pels... Lista er utrolig lang.
Jeg mener at en hund som avviker i vesentlig grad proposjonsmessig, pelsmessig og ved ørene fra opprinnelsen ikke er en raser som er frisk.


#56

Lykken sa for siden:

Hvordan vet du at Doodleoppdrettere ikke vet linjene bakover?
Dette med allergisikkert har vel dempet seg fra den spede begynnelse. Jeg kan ikke se på nettsiden til den i Drøbak at de lover sånt, tror de har modert seg i markedsføringen.


#57

Input sa for siden:

De jeg ikke skjønner er hvorfor avl på blandigsraser er noe verre, gitt at man som Lykken sier vet linjene bakover. Og det er det jo mange som vet. Det er jo ikke sånn at det som er "rene" raser i dag alltid har vært sånn.


#58

Pøblis sa for siden:

Jeg har tre vennefamilier med doodle og ingen av dem har oversikt bakover, nei. Men det kan jo hende at neon av doodle-oppdretterne er seriøse, jeg har bare ikke kommet over den enda. Så jeg får moderere meg og si at det doodleoppdrettet jeg har sett og hørt om, ikke er seriøst. Og vennene våre som kjøpte doodle i Drøbak i fjor høst, ble lovet allergifrihet.


#59

Pøblis sa for siden:

Mitt utgangspunkt er at jeg ikke kjenner blandingsoppdrettere som er opptatt av linjene bakover.


#60

Lykken sa for siden:

Men oppdretterne kan jo ha oversikt, selv om vennene dine ikke har det. Hvis sde bruker rene raser til å blande, og er opptatt av gemytt og helse, er det rart å ikke ha det. Uten at jeg har spesiell oversikt over doodledriften.


#61

Pøblis sa for siden:

Vel, de har ikke det. Og i det ene tilfellet fikk ikke tispeeierne klarsignal fra raseklubben for å avle på tispen og da valgte de å parre utenfor isteden for. Fordi "tispen hadde så godt gemytt at de vill ta det videre. Men jeg vet ikke hvorfor raseklubben ikke ville anbefale at hun ble brukt i avl.


#62

Floksa sa for siden:

Tispa kan for alt du vet ha hatt en fargefeil. Godt lynne skal man ikke tulle med.
Jeg produserer innpå 200 avkom i året, alle via gjennomtenkt avl.
Kjente stammer, kjent helsestatus og i de fleste tilfeller også kjente avkom.
Nå gjøres det også gjennom genomisk seleksjon, etter genprøver.

Men selv da, med kjente linjer 60 år bakover i tid, kartlagt genstatus, avl utelukkende på gode egenskaper så dukker det opp fullstendig ubrukelige individer. Forkjellen er jo at vi ikke avler videre på dem......
Mens inne kjæledyr avl virker det bortimot å være normen.

(men for all del, det finnes raser (belgisk blå og kylling hybridene feks) også inne husdyravl som er på helt ville veier)


#63

Lykken sa for siden:

Hvis tispa er registrert i raseklubb med alle papirer og stamtavle så vet de jo linjene bakover. Og til og med jeg med min "kjærlighetsblanding" har noe oversikt over slektslinjene, moren er ren schæfer fra gode linjer og faren kjenner man også "slektstreet" til. Det er vel ikke sånn at doodleoppdretterne har plukket opp hundene fra gata liksom.


#64

Pøblis sa for siden:

Jeg mener ikke at all raseavl er bra. Jeg bare sier at jeg synes ikke blandingsavl virker å ha mer høyverdig mål enn mye av raseavlen, men jeg synes ikke det er greit at de gir seg ut for å ha det.

Og i min rase er det forresten ekskulsjknsgrunn med utrygt eller aggressivt gemytt. Mange rasestandarder har bestemmelser om annet enn eksteriør.


#65

Floksa sa for siden:

Det tror jeg de fleste rasene har.
Utover det var det ikke så mye som handlet om helse.
Gjengangeren er feil farge, feil str, feil pels. Helt uvesentlige ting.
Standaren sier at den skal ha kort nese og fortrinnsvis alle framtennene (se mitt tidligere innlegg om små hunder uten nok kjeveplass til alle tennene).
Den kan mangle to tenner før det er regnet som alvorlig feil.
For lang snute er også regnet som en feil.

Bolonkaen er en konstruert rase, blandet fram av tre andre raser :knegg:

Ikke meningen å disse hunden din, min rase er mye verre. Men jeg mener heller ikke at det er en frisk hund......


#66

Pøblis sa for siden:

Jeg har havanaise. Forøvrig er hunden jeg nevner som det ble ikke ble anbefalt å avle på en golden retriever.


#67

Pøblis sa for siden:

Og for å ha sagt det -jeg kjenner mange fine blandingshunder. Akkurat som jeg kjenner mange fine renrasede hunder. Men jeg synes annonsen i HI er useriøs og mener fortsatt at doodleoppdrett ikke er brafotdi det er blitt en mix som liksom skal løse alle helseproblemer og allerhiproblemer, og det gjør det ikke.


#68

Floksa sa for siden:

Min feil.
Men det er ikke så mye bedre hos havanaise. Den har anngitt hvilke tenner den kan mangle.
Og en egen formel for hvor kort snuten skal være.

Golden har kun lynne som diskvalifiserende feil. Det betyr mao at den ikke passet inn i rasestandaren. Feil farge, str eller annet...


#69

Lykken sa for siden:

Men blanding kan jo være bra i den forstand at du ikke forsterker mange av sykdommene/feil/plagene en rase har ved å blande med f.eks en annen rase som ikke har de problemene.


#70

Pøblis sa for siden:

Eller hvor lang snuten skal være. Det er ikke mål for a.havanaisen å ha korte snuter.


#71

Anne C sa for siden:

Vi har staff, og selv om både moren og faren har gode linjer langt bak, så har har begge kullene de har fått endt opp med valper med HD. Vår med C-hofter har de beste hoftene har de 7 valpene de har fått tilsammen.


#72

Pøblis sa for siden:

Tja. Man skal ikke avle på dyr med kjente anlegg for sykdommen, men svaret er da ikke alltid en annen rase. Det er jo en forutsetning for all god og ansvarsfull arv, at man ikke avler på linjer man vet det er sykdom på.

Jeg tenker at det er veldig synd for doodlene at miljøet har vært så bastant og uredelig i markedsføringen sin, de som evt. driver seriøst, vil lide lenge under den voldsomme hypen som var lenge fra sentrale aktører om at alle rasehunder var syke mens doodlene var allergisikte og snillest i verden.
Da noen bekjente av oss skulle skaffe hund i vinter, trodde de at det bare var doodler som var allergisikre, og det er jo overhodet ikke sant.


#73

Filifjonka sa for siden:

ER de så allergisikre egentlig? Vi var sammen med en sånn hund et par timer en gang som sønnen maste veldig om hund - og både han og mannen min ble snufsete og allergiske på kort tid.


#74

Olympia sa for siden:

Det kommer an på. Første og annen generasjon er som regel ikke det, de har vanlig underull med krøller over. De røyter mye mindre enn andre raser likevel. De som produseres f.eks i Drøbak nå har puddelpels og røyter ikke. Disse er sikkert like allergivennlige som pudler.

Men mange reagerer jo på spytt og flass, og reagerer på alle raser, uansett pels.


#75

Filifjonka sa for siden:

"I motsetning til hva mange tror, er det ikke hundens pels i seg selv som forårsaker reaksjoner hos allergikere - det er derimot proteiner som utsondres fra hundens urin, spytt, hudceller og talgkjertler. Men ettersom proteinene fester seg i pelshårene, blir også pelsen allergifremkallende." (Fra allergiguiden.no).


#76

Carrera sa for siden:

Dette ser jeg veldig godt på mannen min. Han reagerer tildels på hunder, men ingen sammenheng i hvilke han reagerer på.

MIne foreldre og ene søsteren min hadde hver sin engelsksetter. Mannen min reagerte voldsomt på den ene, og overhodet ikke på den andre. Begge røytet normalt etter årstider, og begge bodde i likestilte områder.

Forskjellen her var nok at den ene hunden sto mye ute, den andre mer inne. Den som var mest ute hadde tykkere, og derav fetere pels enn den andre. Og det var denne han reagerte mest på.

Jeg har også sett at han reagerer på hunder som er såkalt allergivennlige. Så allergi er ikke nødvendigvis en ting. Det kan trigges av flere faktorer.


#77

Lorien sa for siden:

Jeg har to havanaistisper. Den eldste er veldig pen og korrekt eksteriørmessig, men har dårlig pelskvalitet og er engstelig. Ergo ikke avlsmateriale. Den yngste har fantastisk pelskvalitet og pen og korrekt kropp, men er født med leppe/kjevespalte og har dermed en grov eksteriørfeil og kan heller ikke avles på. Jeg synes ikke det er bra med blandingsavl, selv om blandingshunder selvfølgelig kan være fantastiske hunder. Jeg har en selv, han blir tretten år nå. Tispene er henholdsvis to år og tre måneder, og syv måneder.
Jeg synes at blandinger som goldendoodle, labradoodle, cockapoo og lignende er noe vrøvl. Og de er IKKE allergivennlige.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.