Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hage for nybegynnere

#1

Blondie sa for siden:

Vi har en nokså stor hage jeg ønsker å gjøre litt med. Per nå er det seks frukttrær og noe rips, resten er gress (dvs mose).

Hvordan begynner man best med en helhetlig plan? Hvor finner jeg inspirasjon og kunnskap?

Foreløpig prosjekt er nytt gjerde rundt tomta, det vil hjelpe til med en lunere atmosfære. Vi planlegger også innkjøp av et japansk kirsebærtre for skjerming foran nedre del av verandaen. Nå er spørsmålet hvor jeg begynner.

Tips til robuste stauder til Østlandet? Andre elementer? Hagetegneprogram?


#2

Jålebeinet sa for siden:

Om du har anledning så er en tur til Botanisk hage i Oslo en start. De har en hage der som heter Oldemors hage, med masse planter som stort sett kommer fra Østlandet.

Hosta, astilbe, kjempesolhatt, syrinhortensia, klematis, peoner er noen forslag.

De som lagde hagen min brukte ikke noe tegneprogram, men tegnet på frihånd.

Du kan se bilder av den her: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=116503


#3

Maverick sa for siden:

Jeg har en hage som heldigvis har blitt opparbeidet av noen som kan det, men elsker å sitte og bla i hagebøker. (deilig vintersyssel!) Det blir ikke det samme med nettsider for meg. :konservativ: Og så liker jeg å tegne opp selv. Er ikke du flink til å tegne, eller husker jeg feil? Lage en oversikt over hagen og tegne inn bed og trær og karpedammer og hengende hager og fossefall. :hjerter:


#4

GinaK sa for siden:

Du må ta litt etterhvert ellers går du jo helt konkurs. Jeg har brukt 19 år på å få en blomstrende hage. :cool:
Og så må du kjøpe blomster som frør seg sånn at du kan ta vare på frøene til neste år.
Følge med på tilbud og kjøpe når sesongen er over, de kommer jo neste år. :)
Være litt frekk og spørre om å få en stauderot av venner.


#5

Blondie sa for siden:

Jeg er designer, så jeg burde få til å tegne opp risset. Lurt å be om avleggere av andre, da kan vi jo bytte etterhvert. Jeg ønsker også å bruke litt tid for å få det helhetlig. Botanisk hage var en god idé!


#6

Ru sa for siden:

Det er genialt å dele planter!
Jeg har noe takløk som folk lurte på hvor jeg hadde gått tak i. De var avleggere fra en tidligere kollega som hadde rasket med seg fra Arboretet. :skratte: Tyvegods, men hjemmehørende i norsk fauna. :sparke: :blånn:


#7

Lavender sa for siden:

Vi la ferdigplen og renset opp. Har som smått begynt å lage staudebed og plantet roser. Syriner, hekk og frukttrær beholdt vi.

Jeg har sett mye i andre hager og spurt hva det er. Den største feilen jeg gjør er å kjøpe noe som vokser seg for stort eller vokser for fort, det blir så mye arbeid av sånt. Akkurat nå ser jeg etter historiske ikke remonterende roser.


#8

Millen sa for siden:

Abonnerer.


#9

Albertine sa for siden:

Det beste rådet jeg kan gi er å ikke være for impulsiv nå i begynnelsen. Det er fort gjort å kjøpe ting og sette dem ned hist og pist, men nå når du har en gyllen mulighet til å bygge en hage fra scratch er det greit å ha is i magen. Tenk over hva du vil ha og hvor du vil ha det, og sjekk hvor høye/store plantene blir. Tenk også over hvilket jordsmonn de trenger, sånn at du ikke blander surjordsplanter med andre som trenger noe helt annet.

Når jeg lager bed tenker jeg først og fremst høyde/bredde, dernest farger. Jeg elsker kontraster i form og farge på blader, men er litt mer konservativ når det gjelder farge på blomster. Det er også viktig for meg å tenke helhet i løpet av året, jeg vil ha blomstring fra tidlig vår til sen høst, og da er det lurt å spre ting utover så det alltid er farge i deler av hagen. Kjedelig hvis et bed er fullt av like blomster som blomstrer i en uke og så er ferdig. Det er kjekt å bryte opp med noen vintergrønne planter som gir hagen liv også på vinteren.

Skal du ha tulipaner, sett dem ned i bed som har stauder med store blader, f.eks. hosta. Når tulipanene er avblomstret trenger de å trekke næring ned i løken igjen, men da er de ikke særlig pene og da er det kjekt med store blader som dekker. Jeg elsker å ta inn blomster fra hagen, og har både stauder og sommerblomster til det. Har du partier med skygge finnes det massevis av planter som trives der, samme hvis du har fuktige steder.

Skal du ha trær som kan bli store, sjekk regler for hvor nært naboen du kan plante dem. Tenk også på tilgjengelighet for gressklipper, har du bod til hageredskap etc?

Plant tett i bed, det minsker ugressproblemer. Staudene vil bli for store etterhvert, men da er det bare å dele dem. Mange elsker å bytte frø og planter, som de andre sier, og det er lov til å spørre andre. :) Det finnes også fora for hageinteresse, hagegal.no og hagepraten.no er fine, og her får du masse tips.

Åh, hage er bare så gøy! :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.