Jeg har lyst til å lage denne kaken til en bursdag på lørdag:
Siden vi har nøtte- gluten- og melkeproteinallergier på gjestelisten, kommer jeg til å bruke Toro glutenfri sjokoladekake med glasur lagd på blå soft. Men pynten, da. Finnes det noen melke og glutenfrie alternativer til kvikklunsj? Og er NonStop fortsatt ok for de med melkeallergi?
Det er ikke tilsatt melk i nonstop, men pga. at det alltid vil være en liten mengde spor av melk fra maskinene som ikke rengjøres mellom melkesjokolade og melkefri sjokolade, så må de merke den med tørrmelk. Den var ikke merket med melk før, og det har ikke endret oppskriften, men altså lagt til "tørrmelk" pga disse sporene. Det gjelder også Dronningsjokolade, Selskapssjokolade og et par til. Jeg har snakket med Freia om dette.
Det finnes en Kvikklunsj uten gluten, men det er melk i den. Det er av merket Schär, gul pakke. Står i glutenfri-hylla. Så da regner jeg med den er utelukket. Tror ikke det er melk- og glutenfrie alternativer, men du kan jo gjøre slik som jeg gjorde for noen år siden da jeg bakte en slik kake. Jeg kjøpte en haug med Coop sin mørke kokesjokolade (denne er uten melk, gluten og smaker faktisk utrolig godt, en av mine favorittsjokolader), så brakk jeg den i avlange biter på langs og brukte disse stengene som gjerde.
De har forresten nonstop HELT uten melk på Europris, i smågodthylla, om melkeallergikeren er veldig allergisk og ikke kan ha spor.
Jeg knakk dem på langs. Noen brakk på midten, så jeg måtte bruke god tid og være forsiktig. Du kan jo også smelte dem og helle i stripete former om du har, Ikea selger isbitformer i silikon med avlange striper i, tror jeg skal investere i noen slike. Har brukt andre former derfra til sjokolade. :)
Det viser seg at NonStop ikke funker for melkeallergikeren. Er det i smågodt hylla, sier du, Dixie, at de har melkefri NonStop? Eller i egne poser/pakker? Smågodt kan gjerne ha krysskontaminering siden skjeene brukes om hverandre, kan de ikke?
Ja krysskontaminering er det jo risiko for. Nonstopene i smågodtet hos Europris skal være melkefritt, har lest det på melkefritt-gruppa på FB, men jeg tør ikke si noe helt konkret, skal se om jeg finner det ut.
De inneholder soya, i tilfelle det reageres på det, og så er det fare for krysskontaminering ja. Jeg gikk inn på "utenmelk" på Facebook og søkte på nonstop, fikk da opp noen tråder om emnet. :)
Du kan jo gå i smågodtet (det står innholdsfortegnelser på alt) og plukke de tingene som er uten melk, nøtter og gluten og hive oppå kaka? Finnes en god del. :)
Om det er snakk om allergi hadde jeg ikke tatt sjansen på smågodthylla. Sleivene er jo oppi alle.
Hva om du finner melke- og glutenfrie kjeks som du dypper i sjokolade til å ha rundt kanten, også fyller du oppi med gelegodteri? Eller er halal også et issue, kanskje?
Finnes masse gelatinfritt gelégodteri nå for tiden, og alt er jo merket så det er ikke så vanskelig (selv om det sikkert føles sånn når man ikke er vant til det). :)
Oh, fikk idé! Hva om du klemmer fast sjokoladedyppet popcorn langs kantene (med noe glasur som lim, også farger du vanlig popcorn i ulike farger og dekorerer oppå?
Nonstop er ikke glutenfrie (lengre) heller, de er nå merket med at de kan inneholde spor av gluten. Det var de ikke merket med før.
Hvis det er cøliaki det er snakk om så anbefales ikke smågodt der det er fare for krysskontaminering - det er for stor risiko at man får i seg gluten da.
Seigmenn (men det er jo ikke halal da), eller jellybeans? også har de endel melke- og glutenfrie sjokolader på helsekost som du kan bruke. Vær litt obs på kokesjokolader - mange av dem inneholder spor av gluten. Jeg vet ikke hvordan det er med coop sin :)