Et litt rart spørsmål, kanskje, men er det vanlig å bli kvalm av (stekt eller kokt) laks? Jeg synes jeg opplever det stadig oftere, og lurer på om det bare er tilfeldig eller om flere opplever det samme. Har aldri opplevd det i forbindelse med sushi eller andre rå lakseretter. Blir ikke sånn spykvalm, men litt uggen, liksom.
Jeg blir uvel av oppdrettslaks. Viltfanget går bra. Tror nok det er fettinnholdet som er avgjørende for min del, da oppdrettslaksen ofte er fetere pga overforing.
Jepp, det er det stekte fiskefettet. Det begynte da jeg var gravid, og så har det blitt mer og mer ekkelt. Ofte spiser jeg rå laks mens de andre spiser ovnsbakt. Det går NED, liksom, og det varierer hvor ekkelt det er. Jo hardere stekt, jo verre.
Jeg begynte å reagere på laks med å bli uvel og uggen for et par år siden, og nå siste året har det blitt stadig nye fisketyper. Jeg har konkludert med at jeg er nødt til å ha blitt fiskeintolerant på mine gamle dager. Jeg sitter ofte på do et halvt til et døgn etter hver fiskemiddag nå. Skikkelig kjipt.
Siden tilgangen til villtfanget laks er minimal for meg, så har vi gått over til ørret når vi vil ha rød fisk. Sikkert oppdrett det også, men den reagerer jeg ikke på.
Jepp. Jeg blir kvalm hvis jeg spiser laks som har vært frosset, men det går stort sett greit med fersk laks. :nemlig:
Jeg er sikker på at det er fettet. De siste to julene har jeg også hatt problemer etter å ha spist ribbe og pinnekjøtt, altså de typiske julerettene som er mye fetere enn det jeg vanligvis spiser.
Jeg synes jeg blir det oftere av laksefilet og hel laks enn om vi kjøper salma.
Akkurat nå om dagen er laksen best grillet- blir ikke feit på samme måte som når den er ovnsbakt .
Ellers bruker vi og mye ørret pga mindre fett.
Denne gangen var det en liten bit stekt Salma og en bit familiefanget ørret fra Østerdalen. Ellers har det gjerne vært laks i sånn grå grillform fra Kiwi eller Rema - skjønt sistnevnte reagerte jeg ikke på sist. Er i utgangspunktet veldig glad i laks, så dette er irriterende. Interessant å se at flere har liknende erfaringer.
Laks, ørret, sild, torsk, sei, ja i grunn all slags fisk gjør meg kvalm og uggen. Har konstatert at jeg reagerer på noe i fisk, for å si det sånn. Sist jeg ved et uhell fikk i meg fisk kom den opp igjen etter fem sekunder og jeg var dårlig resten av dagen. Men jo fetere fisk jo kjappere blir jeg dårlig.
Jeg ble veldig veldig gravidkvalm av laks for 16 år siden, og det henger bittelitt i fortsatt. Som regel syns jeg laks er godt nå, men jeg kan bli litt kvalm av lukten etterpå (og særlig hvis jeg har fått den på fingrene).
Er ørret mindre fet enn laks? Jeg blir også kvalm av stekt laks selv om den er grillet i ovn, og selv om tilbehøret ikke er fett eller mektig. Vi bruker gjerne tzatziki eller brokkolisalat til laks, begge med endel syre.
Jeg spiser ikke kjøtt, og har egentlig endt opp med ikke å spise fisk heller, rett og slett fordi jeg ble uggen av det. Har vel tenkt at det ble for tungt, eller noe. Ironisk nok kan jeg fint spise 200 g sjokolade på en kveld uten å bli det minste uggen. :gruble:
Jeg har ikke reagert tidligere, men plutselig fikk jeg fisk som jeg syntes det var bismak på og jeg ble uvell. Det gjentok seg flere ganger, men så "gikk det over".
Det er mannen min som mer eller mindre alltid lager laksemiddag og som gjør innkjøp. Jeg sa ingenting da jeg ble uvell, men da jeg fikk servert den som var god igjen kommenterte jeg det. Det viste seg at han hadde byttet merke. Vi har tidligere brukt Rema sin, så gikk han over til å handle noe på Bunnpris før han gikk tilbake til Rema igjen.
Spørs om det kan være forskjellig fettinnhold på de forskjellige merkene?
Jeg spiser frosset filet (baker i ovnen) av laks en gang i uka, og rå laks minst en gang i uka. Blir ikke kvalm. Elsker laks! Spiser også ett måltid sei og ett måltid med torsk i løpet av uka. Og makrell i tomat på brødskiva 2-3 dager i uka. Jeg er nok over snittet glad i fisk:D Blir derimot uggen av for mye rødt kjøtt, litt sånn "tung-mett". Og jeg blir småkvalm av kokt fisk, fisken må være rå, ovnsbakt, stekt i panne eller grillet for min del.
Jeg tror ikke forskjellen i fettinnhold mellom vill laks og oppdrettslaks er så stor at det kan utløse kvalmeanfall i seg selv. Ei heller mengden miljøgifter man får i seg ved å spise for eksempel 125 gram laksefilet en gang i uka, sammenlignet med miljøgiftene i andre matvarer. Det er bøttevis av studier på dette, men fagmiljøene er som kjent noe uenig samt at det diskuteres hvor mye påvirkning oppdrettsnæringa har på studiene som gjøres (ref. artikkelserien som Harvest og Morgenbladet har hatt den siste tiden).
Men, det er min faglige overbevisning at du skal spise mye laks for å nærme deg grensa for det som er regnet som helseskadelig. Selv ikke jeg, som sannsynligvis spiser over snittet, er i nærheten. Så vidt jeg husker, så uttalte Vitenskapskomiteen for mattrygghet tidligere (2013?2014?) at man trygt kan spise 1 kg fet fisk i uka uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder miljøgifter.
Men klart, man reagerer forskjellig på forskjellig type mat. Og tilberedning har mye å si, iallfall for min del.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.