Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å jobbe i stall

#1

Cumulus sa for siden:

Datteren min er 9 år. Hun har jobbet i stall hver sommer fra hun var 7. Nå jobber hun et sted hun ikke har vært før. Hun jobber 4-5 timer lørdag og søndag, møkker, børster, slipper ut hester, fyller opp vann og høy, osv. Jeg tipper det er 5. helgen nå. Hun har enda ikke blitt tilbudt ridetime for jobbingen slik hun har blitt alle andre steder. Jeg har aldri selv drevet med hester, så denne verden er fremmed for meg. Er det vanlig å jobbe uten belønning ifa riding?? :confused:


#2

Maverick sa for siden:

Er det avtalt at hun skal gjøre det, da? Noe hun har ansvar for å gjøre, hvis ikke blir det ikke gjort? Og hun er ni år, lissom?

I de stallene jeg har vært har det vært mengder av unger som har børstet og møkket og foret og slik fordi det er gøy, ikke som en faktisk jobb. Noen ganger har det vanket ridetimer eller en skrittetur eller noe lignende, men har ikke vært borti at det har vært avtalt opplegg noen gang.


#3

Retz sa for siden:

Nå er det en stund siden jeg hadde hester og unger som red. Den gangen ble det sett på som et privilegium å få stelle andres hester. Inkludert møkking. Det var aldri mangel på ivrige unger som køet for dette. Ni år er fryktelig ungt for denne jobben, og om man lar henne få lov til å stelle hesten, så er det en helt annen sak å tillate å ri den.

Mulig ting har endret seg, men siden hestene ikke er blitt billigere så vil jeg tro eierne fremdeles er ganske restriktive med hvem som får ri dem.


#4

Maverick sa for siden:

Jeg hadde en hest på halvfor hvor jeg hadde en hale av unger etter meg hver dag i stallen fordi det så ut som en prinsessehest rett ut fra en Disneyfilm, og de fikk lov til å være med å børste og hente gulerøtter og sånt, men ikke pokker'n at jeg noengang hadde turt å sette noen oppå den spinnville stressa skvetne gærne svære hesten. :knegg:


#5

Joika sa for siden:

Om lønn ikke er avtalt, så får hun vel ikke det?

Jeg hang på EKT-rideskole store deler av oppveksten. Eneste måte å tjene ridetimer var å gå i runderidningen. Ellers så var det for moro. Men vi pusset seletøy, hester og koste oss med å få lov å delta.


#6

Niobe sa for siden:

Det kommer vel an på hva som er avtalt? Jeg var hesteeier i 10 år, og hadde stort sett alltid noen arbeidsvillige jenter hengende rundt hestene. De mest pålitelige av dem gjorde jeg avtaler med, og de fikk ri. Noen av dem mye. Men de fleste av dem bare hang rundt og var med, slik jeg selv gjorde før jeg fikk hest.


#7

Billa sa for siden:

Her må dere være tydelige på om dere ønsker en JOBB med motytelser eller om det GØY. Min datter har også vært i stall de siste 10 årene, og det er en stor forskjell på hva hun synes var gøy i starten, og hva hun anser for jobb nå. En 9-åring er typisk stallhjelp, uten ansvar, og det er sikkert ikke bare enkelt å avklare hva disse hestejentene synes er moro og hva som er mer jobbpreget. Min 9-åring hjalp til fordi hest var (er...) livet, uten å få noe igjen fra stalleier. Kun lykken over på leie, fore, børste, vaske og kose.


#8

Cumulus sa for siden:

Vi har ikke avtalt noen motytelser. Men hun har vært tre ulike steder før, og alltid fått ri der etter at jobben var gjort. Jeg er som sagt overhodet ikke kjent med disse kretser, det er derfor jeg spør. Jeg forstår jo at man ikke kan forvente å få ri. Men når hun jobber hardt i 4-5 timer fast hver helg, synes jeg det er rart å ikke gi noe tilbake. Selv om hun selvfølgelig gjør det med glede. Det er 3 andre jenter som jobber der, og de er rundt 20 år. Hun er det eneste barnet. Man kan selvfølgelig se på det som et privilegium og en stor ære å få jobbe der. Og det er jo det jeg sier til henne, og det er nopk det hun føler selv også. Jeg bare stusset over at hun ikke får prøve seg på en liten runde engang, iom at hun har fått det alle de andre stedene. Nå må hun istedet betale 500 kroner for en ridetime. Og det blir dyrt i lengden. Vi har betalt 2000 kroner i ridetimer der allerede denne sommeren.

Det jeg lurer litt på er om eieren av stedet ikke vet at hun jobber der, og det er eieren man betaler for ridetimene til. Jeg lurer litt på om det er frekt av meg å spørre om avslag på en time nå som hun har jobbet så mye. Dette er en stor stall med masse timer, kurs og leire. Og eieren er ikke selv i stallen.


#9

Niobe sa for siden:

Helt på alvor: mange steder ville det ikke fungert om man skulle gitt gratis ridetime til alle jentene som jobet i stallen. Og om dere ønsker at hun skal lønnes i ridetimer, så må dere nok si det. Men det har aldri vært fast ordning i de stallene jeg kjenner til. Ei heller er det bare å sette en ukjent niåring på hest, uten å ha avtalt noe på forhånd. Jeg hadde ikke gjort det uten avtale med foreldre, hvertfall.


#10

Maverick sa for siden:

Det er ikke helt utenkelig at selv om dere oppfatter det som at hun jobber, blir det av de voksne oppfattet som at hun koser seg med å henge rundt.


#11

Daisy sa for siden:

Som en ikke heste-eier eller person, så synes ikke jeg det er rart du gjør deg de tankene. Uten at det hjelper deg :knegg:


#12

skyfri sa for siden:

Ved stallen/rideskolen min datter går på, jobber jenter fra 9 år og oppover som leie-/stellejentee og hjelper da til på ridetimene på lørdagene. For hver lørdag får de en gratis ridetime på lørdag ettermiddag eller søndag. Så 4-5 timers jobb utgjør en ridetime. Jeg synes du kan spørre eieren hva de tenker rundt datteren din sin innsats. Dersom de anser det som frivillig jobb så må dere jo bare forholde dere til det, men det finnes altså staller som belønner barnas innsats.


#13

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at det må avtales. Jeg har alltid gitt mine hestepassere gratis ridetimer, men alltid under ordnede forhold og etter avtale. Hvem jobber hun sammen med? Opplever de at hun jobber også? Jeg ville tatt en prat med de voksne hun jobber sammen med først. På mange ridesentre har man avtale om faste tjenester så man samler poeng til ridetime. Hvis eieren av stedet ikke er der daglig, ville jeg heller snakket med neon av de som er der daglig og har ansvar og oversikt.


#14

løve70 sa for siden:

Dette er min erfaring også. På den rideskolen arvingen går, har ungdommene ofte fått tilbud om å stelle/ri(rolig) en skolehest annenhver helg. Dette er da jenter fra 12 og oppover. Har aldri hørt om gratis ridetimer (annet enn for eierne som leier stallplass - de får en gratis time i uka).

Sånn generelt er det bare å innstille seg på at ridning er en veldig dyr (men kjempekjekk) fritidsaktivitet ;)


#15

Cumulus sa for siden:

Altså, jeg mener ikke en privat ridetime med en lærer. Jeg mener muligheten til å ri en runde alene på ridebanen. Hun har ridd siden hun var 4 år, så hun klarer å ri hesten uten tilsyn. Og det vet jo de i stallen, all den tid hun har ridd der ute en haug av ganger og betalt for det.


#16

skyfri sa for siden:

Jentene her får gruppetime med ridelærer. Skjønner nå at de er veldig heldige.


#17

Maverick sa for siden:

Har hun ridd uten tilsyn?


#18

Cumulus sa for siden:

Nei, hun har aldri vært helt alene, men hun har ridd rundt i ring på bane uten at noen har stått og fulgt med hele tiden på de stedene der hun har fått ri etter jobbingen.


#19

Maverick sa for siden:

Å ri på bane med ansvarlige voksne tilstede er noe helt annet enn å ri alene, og jeg mener det er fullstendig uansvarlig å la en niåring ri alene uten å være på samme bane/område. Jeg hadde vært veldig skeptisk til voksne som slapp unger løs med hest på den måten, og synes det bare er bra at hun ikke har fått tilbud om det.

Hvis det er et irritasjonsmoment er løsningen å snakke med stalleier.


#20

løve70 sa for siden:

Det er jeg veldig enig i :nemlig: Når det er sagt, finnes det vel niåringer med egen hest som da rir alene?


#21

Maverick sa for siden:

Sikkert. Og hadde det vært en traust fjording som hadde vært i familiens eie i femten år og ungen hadde vokst opp i stallen er det noe annet. Men, jeg har ikke latt niåringene mine gå tur alene med bikkje heller. Det er noe med maktforhold, og en ponni som oppfører seg mens den voksne "sjefen" er i sikre kan lett være et beist når den ikke har øyne på seg, for eksempel.


#22

Niobe sa for siden:

Helt klart.


#23

Maverick sa for siden:

Og sånn generelt, det man får ut av å henge i stall som unge er å lære stell fra topp til tå, om foring, rutiner, arbeid, ansvar, hva alt mulig heter og generell knowhow og masse kos. Det er ikke ingenting det, og de voksne bruker også av tiden sin til å lære bort alt mulig.

(Stallkurs uten ridning koster gjerne endel det også.)


#24

Niobe sa for siden:

Ja, det er jeg også enig i. Samtidig husket jeg godt nok følelsen av å drømme om å få ri litt til at mine egne hestepassere alltid fikk ri mye. Jeg kjøpte til og med sal til selskapsponnien ene og alene derfor.

#25

Maverick sa for siden:

Ja, har man tid og mulighet synes jeg også det er gull. Men man kan ikke kreve det av folk lissom. Alle har ikke selskapsponnier! :knegg: (Av alle surrealistiske setninger... :haha: )


#26

Niobe sa for siden:

Stall med bare to hester, hvorav den ene var mye bort og den andre ble lettere hysterisk av å være alene. Jeg kjøpte en billig shetlandsponni.


#27

Maverick sa for siden:

Jajaja, jeg skjønte konseptet, det er jo kjempelurt det. Bare morsom setning!


#28

emin sa for siden:

Jeg tenker at hun ikke kan forvente ridning som takk for hjelpa, men dersom det skulle skje så ta det som en bonus. Jeg og 01'erjenta gjør det samme stort sett hver lørdag utenom sommerstid; da forer vi hestene til frokost før de slippes ut i samråd med stalleier, møkker de cirka 30 boksene, fyller høy, henter inn hester som skal trenes/kjøre løp (de driver både rideskole og travstall), koster og rydder i stallen. Forventer ingenting annet enn at vi koser oss med arbeidet og får kose hest. <3 Meeeen, som regel får vi ta et par av hestene eller ponniene ut på tur etter på ridebanen etter endt arbeid. Det er ikke noe jeg forventer, men tar som bonus. I tillegg går jentungen, og fra høsten jeg også, på ridekurs der.


#29

Billa sa for siden:

Sånne ivrige sjeler som dere må være gull verdt for den som eier stallen, dere gjør MYE jobb for en særdeles billig penge! Altså, jeg skjønner godt kosen og hestedilla, jeg har en hestegal 01er selv, men vær klar over at det å jobbe under de betingelsene ikke gir noen rettigheter hvis dere f.eks skulle bli skadet eller tilsvarende.


#30

Snippa sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg sikkert ikke hadde tenkt over at en 9-åring trodde hun hadde en jobb i stallen, hvis det var min stall.. Det er jo et ganske lite barn.
Her hos oss anses man som heldig hvis man får være med å stelle, og de som henger i stallen gjør det for å få stelle hest. Husker jeg selv mer enn gjerne gjorde klar hester før og etter ridetimer, møkka og hjalp til med fôring fra jeg var ca 9, men tror aldri vi fikk noe for det. Tror ikke vi tenkte at vi burde det heller.


#31

Candy Darling sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner. Altså, en niåring er liten, men å møkke er vel en binær sak; enten er det gjort eller så er det ikke gjort. Hvis en niåring har møkket, må da noen andre gjøre det om igjen? Hvis ikke, så ER det da gjort en jobb?

Nå har jeg aldri vært stalljente, åpenbart, men synes det er vanskelig å skjønne at det er SÅ gøy å skufle møkk at det er en ren tjeneste mot småjenter å la dem få lov. :knegg:


#32

Floksa sa for siden:

Tror du må ha vært der for å skjønne det ja :knegg:

Jeg ble kjørt i stallen kl 9 lørdag og søndag og hentet til middag kl fem. Uten å hva hverken ridetime eller hest der.
Eller få lov til å ri. Men favoritthesten ble veldig blank og fin.

En niåring kan sikkert være flink til å møkke, men det er ikke en binær ting altså. Det er noe man må lære seg. Jeg møkker ofte på nytt etter mine barn.


#33

Katta sa for siden:

For så små unger er det vel mer vanlig å tenke at de får lov til å være der enn at de faktisk har jobb. Men de kan jo ende med å få mer ansvar når de blir større fordi de har lært.


#34

Mani sa for siden:

Om jeg lar andres niåringer være gratis å styre i stallen tenker jeg at jeg er den som er den greie, hadde aldri i verden betalt for det men om hun hadde vist seg å være særdeles stabil og sympatisk hadde jeg antagelig latt henne ri etter en stund.
Stall er en helt spesiell greie og veldig dyrt om man skal få utvikle seg som rytter.

Bill merk; seks hester på stallen og ponnimamma til tre konkurranseryttere


#35

Tjorven sa for siden:

Interessant. Jeg innser at jeg ikke forstår meg på sånne hestegreier. Jeg kan ikke helt forestille meg at jeg noen gang ville følt meg heldig fordi jeg fikk lov til å "møkke". Det er visst helt greit at jeg ikke driver med hest. Og helt greit at ikke ungene mine gjør det heller, kjenner jeg.


#36

Maverick sa for siden:

Det er ikke møkkinga som er det kule, det er det å faktisk ha en oppgave å utføre i en stall. Og jeg synes det er den aller beste måten å lære hestelivet på, det å henge rundt, gjøre oppgaver, lære hvor mye arbeid det faktisk er involvert. Det er supersunt, og jeg hadde vært kjempeglad om ungene mine hadde holdt på sånn og fått oppleve alle gledene med det.


#37

Tjorven sa for siden:

Jeg hører hva du sier, men jeg skjønner det ikke.


#38

Katta sa for siden:

Fortsatt som voksen er jobb med hester den beste form for mindfullness. Det er faktisk vanlig at unger betaler for å få være med sånn.


#39

Maverick sa for siden:

Jah. :hjerter: Det er helt, helt perfekt for å stresse ned.


#40

Charlie sa for siden:

Jeg synes dette barnearbeidet i staller er noe av vår tids slaveri, uansett om slavene koser seg aldri så mye. For en voksen er det hardt arbeid med en ikke helt ubetydelig risiko for skade, og disse småungene, som åpenbart er for små til å ri, men store nok til fysisk arbeid (og å få en flytur rett i stallveggen hvis de gjør noe hesten ikke liker), er naturligvis helt uforsikret av stall/hesteeier. Antar jeg uten videre.

Hest er dyrt, og man lurer jo på hvordan økonomien i driften ville vært om man skulle utføre dette hestejentearbeidet selv, eller betalt noen voksne for å gjøre det. Jeg ville ikke bli det minste forundret over at gratis barnearbeid er en forutsetning for å få ting til å gå rundt. Da kan man vel spandere en tur på en gamp i ny og ne?

Kjenner hestejenter som vokste opp og har hester osv., men gud fader så mye de har jobbet gratis for det. Mens en del stalleiere sitter med seddelrullene og kontantoppgjør når de kjøper høy. Synes ikke det er noe mer greit enn å jobbe gratis i en hvilkensomhelst annen bedrift i håp om å få jobb en gang. Så streng er jeg :knegg: :heks: Og jeg har unger som rir, jeg. Det er ikke det. Eller kanskje nettopp derfor.


#41

Billa sa for siden:

Jeg er helt enig. Jeg er ikke selv hestevant, men Storesøster er - og jeg SER hva det å drive med hest gir av ansvarsfølelse og gleden av å stelle for og med et dyr. I tillegg har hun blitt tøff og bestemt av å behandle dyr som er mye, mye større enn henne selv - og tør å ta plass på en annen måte enn tidligere. Hun har hatt egen hest i over ett år nå, og selv om det har vært en bratt læringskurve (for oss alle), er det helt fantastisk å se hvor selvstendig og selvhjulpen hun har blitt. Hun flytter om 1 uke for å gå på videregående sammen med hesten sin. 16 år, og helt klar :)


#42

Maverick sa for siden:

"Vår tids slaveri"? Er det seriøst ment? :what: Vet du hva slaveri egentlig er, Charlie?


#43

Charlie sa for siden:

Jeg syns de ungene blir utnyttet, ja. Noen av dem grovt. Men det var en spissformulering. :D


#44

Katta sa for siden:

For å si det sånn. Man trenger ikke niåringer som jobber i stallen. Det er ren fritidsgesjeft for dem.


#45

Maverick sa for siden:

En respektløs spissformulering som oser av manglende kunnskap, spørrumeg. Jeg har aldri vært i en stall hvor det har vært ungenes innsats som har vært tunga på vektskålen for om det går rundt eller ei, gitt. At mange foreldre overvurderer hvilken hjelp det nå egentlig er at en unge maser om å få lov til, og så bruker tre timer på å møkke en boks man selv hadde brukt en halvtime på, samtidig som man hjelper, viser hvordan man skal holde greipet, riste av tørr flis et cetera, det er dog ganske velkjent.

(Ikke noe gæærnt om unger i staller, jeg synes det er topp, men å tro at det er slavearbeid som styrtrike stalleiere kynisk utnytter, det er... i så fall ganske sjeldent, vil jeg påstå.)


#46

Charlie sa for siden:

Jeg sier ikke at stalleierne er styrtrike. Jeg tenker vel heller det er en betydelig svart økonomi. De styrtrike stalleierne har hestedusj, solarium og mahognidører. Vet noen av dem også. En av dem er rørleggern min. :knegg:


#47

Frøy sa for siden:

Hvor mye "styr" er det egentlig å la hestejentene få ri en gang i blant som "betaling" for møkking og sånt?

Hest har aldri vært min greie så jeg skjønner meg ikke på henging i stall, hest på hel og halv for osv.


#48

Niobe sa for siden:

Ikke veldig mye styr når jeg begrenset det til de 1-2 mest modne og ansvarsfulle. Men skulle jeg latt alle jentene som var innom i stallen ri, så ville det blitt uholdbart. Ikke alle av dem kunne tiltros å ri hestene heller, og mange av dem kjente jeg jo overhodet ikke foreldrene til.


#49

Charlie sa for siden:

Bare sånn apropos, jeg tenker jo også at jeg ikke bare ville kjørt ungene mine for å "jobbe i stallen" uten å selv ha en samtale med eier om hva dette er for noe, hva de skal og ikke skal gjøre, osv., også for å ivareta mitt ansvar med å passe på mine unger. Ikke dumpe ungene på tunet for å la de i stallen aktivisere mine barn gratis. Så det går begge veier.


#50

Frøy sa for siden:

Nei, de må jo være litt mer enn bare innom, men slike som HI datter som tydeligvis går på ridetimer der og har brukt store deler av sommeren i stallen, burde det ikke være vanskelig å sette pris på.


#51

Niobe sa for siden:

Nå vet jeg jo ikke hvordan det er der, men i stallene jeg kjenner til var det snakk om uhorvelige mengder stalljenter. Som kom jevnlig og gjorde mye arbeid. Selv i den lille stallen jeg holdt til hadde jeg gjerne 5-6 jenter hengende, og det var ofte bare meg der, som "voksenperson" (jeg var 14-21 år). Det er litt på det nivået at for de fleste av dem var det en belønning å få børste hesten. De færreste kunne få håpe på å ri. Mine to faste hestepassere fikk ri ofte, men de hadde jeg jo en avtale med. Jeg var i grunn en veldig grei hesteeier, men alle kunne ikke fått ridd. Det går bare ikke.


#52

polarjenta sa for siden:

Jeg tenker akkurat det samme.:jupp:


#53

Billa sa for siden:

Jeg tipper det er det samme :confused:-forholdet jeg har til hund, med bæsjeplukking, sleiking i ansiktet og skitne labber overalt i huset. Jeg synes det er skikkelig, skikkelig ekkelt - men innser at jeg er på kollisjonskurs med store deler av Norges befolkning :D


#54

Anne C sa for siden:

Jeg er ikke i nærheten av å være et hestemenneske, men jeg hadde nok ikke latt "hvem som helst" få ri hesten min selv om de møkket (kan man si det?) i stallen der hesten min var.


#55

Floksa sa for siden:

Jeg er 39 år, har drevet med hest i 32 av dem og hatt egen hest i mange, mange år. Fortsatt synes jeg det er helt utrolig koselig å møkke. Å stelle klart i MIN stall til MINE hester gir meg rett og slett klump i halsen av glede.

Da meldingen kom om at den ene hesten min var gravid måtte jeg ta fem minutter med gledestårer før jeg fortalte det til resten av familien.
Og på toppen av det føler jeg meg utrolig heldig som har fått lov å beholde en hobby jeg føler så sterkt for i så mange år. Jeg begynte å ri igjen nå i vår. Da hadde jeg ikke hatt tid til å ri på tre år. :knegg:
Helt uvesentlig. For hestene var der hele tiden :hjerter:

Jeg tror du på ha sykdommen for å forstå :nemlig:


#56

polarjenta sa for siden:

Helt sikkert. Jeg har ikke sånn happyforhold til hund heller, og sleiking like jeg ikke. Men det ble bedre når broren min fikk hund, jeg liker henne, og hun får til nød sleike meg på føttene.


#57

Anne C sa for siden:

Jeg har hund, men er strengt talt et kattemenneske. Han får IKKE lov til å sleike på meg, det er bare ekkelt. Men han er babyen min da :hjerter:


#58

Pøblis sa for siden:

Da jeg hadde hest, sto den i en stor privatstall med mange konkurransehester og ingen rideskole. Det var 12-årsgrense for å være hestepasser, men det var mange barn i stallen som hang litt rundt og gjerne ville hjelpe til. Stalleieren hos oss var opptatt av at hestepasserne skulle lære både å ta seg skikkelig av hestene og å ri skikkelig, så hun hadde egen hestepassertime hver uke - og det var elativt stor forventning om at hestepasserne skulle få låne hest og være med på den timen. Min hest var en stødig og trygg gammel hest, så det var trygt å låne ham bort til hestepasserne av og til. jeg hadde vanligvis en eller to hestepassere - litt avhengig av hvor mye de kunne være i stallen.

Det er klart det er mye hjelp i en flink hestepasser - og mine fikk også belønnig for det i ridetimer og til og med start i lave klasser noen ganger. Men det er som mave sier - det er ofte mye oppfølging som må til når de minste ungene jobber i stallen. Jeg brukte mye tid til å lære opp mine jenter. Men når de hadde ansvar for å slippe ut/møkke/ta vare på hesten, ble det belønnet med ridetime etterhvert - selv om det måtte mer enn en dags jobb til for hver time.
Nå er det jo vanlig at man har stellekurs hvor man betaler for å lære grunnleggende hestestell på rideskolene rundt om.

Jeg er forresten ganske uenig i at stallunger blir brukt som slaver i stallene rundt om, altså. men det tar ofte litt tid før man blir så nyttig at man kan forvente lønn i form av ridetimer. Og det er ikke barebare å låne bort 500 kg hest til hvermsomhelst heller. Man skal være rimelig sikker på at vedkommende som skal låne hest, faktisk mestrer hesten slik at både hest og rytter er trygge.


#59

Wix sa for siden:

Fungerer stallen og det som skjer der litt som barnevakt/fritidsaktivitet for disse småjentene? Og det er opplæring som skjer der, og jentene opplever mestring, glede og sosialt fellesskap med dyr og mennesker? I såfall hadde ikke det vel vært helt urimelig om foreldrene faktisk måtte betale stallen for heste-SFOen.

Jeg har forøvrig ikke sykdommen, men jeg tror jeg forstår litt av greia likevel.


#60

Niobe sa for siden:

Ja, det er akkurat sånn det har vært i stallene jeg har hatt befatning med.


#61

Matilda sa for siden:

Jepp. Samme her. Jeg rei på et ridesenter som da hadde ca 20 skolehester og 25 privathester - det er plass til noen flere nå. Det fantes periodevis organiserte hestepasser-opplegg for skolehestene, der man fikk ri mot å leie på knøttetimer og stelle hest et antall ganger, men det kunne jo ikke alle være med på, og skolehestene måtte jo av og til få fri, de også. Privathestene var ikke nødvendigvis så trygge å sette barn på.

Sjøl hang jeg rundt og gjorde småjobber som å koste gang og pusse skolehester fra jeg var 12 år. De av oss som hjalp til mye fikk etter hvert lov til å hjelpe stallvakta med å måle opp og fore kraftfôr, ta hester inn og ut, og så fikk vi gradvis ta over hele foringa, med veiing av høy og det hele. Jeg var nok 17 før jeg gikk betalte stallvakter. Da hadde jeg hengt såpass mye rundt og vist meg noenlunde ansvarsfull, og hadde vært hestepasser for privathester noen år alt. De fikk jeg ikke ri, det hadde ikke vært spesielt trygt. I stedet ga eieren meg ridetimer på andre hester; da jeg var 15-16 sponsa hun ridekursene mine.

Jeg har aldri opplevd utnyttelse, verken på egne eller andres vegne. Ja, vi gjorde en del jobb, men da var det ikke vårt ansvar å gjøre det. I begynnelsen gikk vi mest i beina på stallvakta og var i veien. Vi fikk gradvis mer ansvar ettersom vi lærte mer, og når vi hadde vist at vi var modne for ansvaret og var til å stole på over tid, så fikk vi ri mer også. I slutten av tenåra hadde jeg halvforhest nesten gratis (jeg betalte tilsvarende det jeg fikk i ukepenger hjemme - omtrent 1/3 av det det faktisk kosta). Ingen på min stall hadde spesielt mye penger, for øvrig. Betalinga var å være En Man Kunne Stole På. Å få høre til i et miljø med folk fra tre til søtti. Å få være Noen, noen som betydde noe. Det var aldri viktig å få ri mye - ridninga er i grunnen en veldig liten del av det som skjer i en stall.


#62

Niobe sa for siden:

Mine hestepassere var jenter som var 6-10 år yngre enn meg. De hang med meg i timevis hver dag i stallen og på ridestevner. De snakket med meg om alt, og jeg tror jeg visste mer om hva de holdt på med og hvordan de hadde det enn foreldrende gjorde i perioder. Jeg hjalp dem med kjærlighetssorg, lekser, venninnetrøbbel. De var utrolig trofaste, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger en av dem steppet inn på kort varsel og stelte hesten for meg, i tillegg til å stille grytidlig om morgenen i helgene for å være med på ridestevnene. Til gjengjeld lærte jeg dem å ri.

Vi har fremdeles god kontakt, og jeg tenker fremdeles litt på dem som "jentene mine".


#63

amo sa for siden:

Jeg aner ikke hva som er vanlig, men skjønner at du lurer siden det virker å være normalt der dere bor siden hun har fått ridd alle de andre stedene.


#64

Tante Sofie sa for siden:

Eg innser at eg må få kvelt maken sine stallplanar fort og effektivt, for dette forstår eg ingenting av!


#65

Candy Darling sa for siden:

Veldig spent på hvordan min lille prinsesse kommer til å like møkking og stell i sin rideleiruke. :knegg: Verdt pengene, bare det.


#66

Maverick sa for siden:

Hestebæsj er ganske stas for prinsesser. :jupp: :glis:


#67

Niobe sa for siden:

Märtha Louise var mye festligere når hun hadde godt med hestemøkk under neglene. :nemlig:



#69

Maverick sa for siden:

Jeg elsker å møkke. Det er noe deilig meditativt over det hele.

Bæsj ut, ren flis inn. Ahhhh.


#70

Niobe sa for siden:

Jah. Å rense kattedoen har bare ikke samme effekten. Har jeg hørt. :o


#71

Maverick sa for siden:

:haha: Evig sant.


#72

Tante Sofie sa for siden:

De meiner i fullt alvor at det er stas å skufle ut hestemøkka? Og at småjenter tilbringer timesvis året rundt med å måke møkk og klappe på hestar. Frivillig? Utan betaling?


#73

Billa sa for siden:

De siste 12-ish åra, ja :nikker: Storesøster kunne en periode ikke få nok. Det var SÅ stas å få hjelpe;)


#74

Niobe sa for siden:

Helt klart. Jeg skulle mye heller latt barna mine måke hestemøkk og strigle hester, enn å løpe meningsløst rundt etter ball på kunstgressbane. Førstnevnte er langt mer givende og lærerikt. Men jeg får visst ikke bestemme sånt. :snurt:


#75

Katta sa for siden:

Jepp. Jeg er ikke småjente, men gjør det fortsatt gjerne. Luke gjør jeg imidlertid ikke. Til sammenligning.


#76

Maverick sa for siden:

Jepp.

For meg er det å være i stallen rein nytelse. Møkke, strigle, fore, leie hest på tur. Ridningen er gøy, men ikke hovedpoenget. Jeg passer ikke inn i staller hvor det eneste saliggjørende er dressur- og sprangtreninger.


#77

Niobe sa for siden:

Pusse saltøy er forresten også fantastisk. :elsker:


#78

Maverick sa for siden:

Ja!

Ahhhhh. Jeg blir stallsyk av denne tråden. :knegg:


#79

Katta sa for siden:

Plukke fra hverandre og sette sammen hodelag. Flette man. Undersøke muskler. Hente inn fra beite, ingenting slår å bli gjenkjent av en hest på avstand.:hjerter:


#80

Niobe sa for siden:

I stedet for disse FP-fjellturene jeg stadig ser snakk om, så burde vi dra på FP-rideleir. :nemlig:


#81

Maverick sa for siden:

Blir helt rørt bare av tanken på å høre humringen og se hesten komme tuslende til gjerdet for å bli klødd litt i pannen. :elsker:

JA!


#82

Tjorven sa for siden:

Hva som er mest givende kan nok diskuteres. Jeg innser at jeg ikke forstår dette hestegreiene. Jeg skjønner at det er mange som trives med det, men jeg tror ikke at det hadde hatt helt samme effekt på meg.

Jeg hadde trolig reagert som HI hvis jeg hadde opplevd det som om datteren min "jobbet" masse uten å få noe igjen for det. På den annen siden - min datter får betalt for å være fotballdommer for de minste jentelagene, men hadde helt klart gjort det uten betaling også. Det å føle at man er til nytte har en verdi det også.


#83

Katta sa for siden:

Jeg er med.:hyper:


#84

Candy Darling sa for siden:

Jaja. Av alle måter å være gal på, er jo dette en av de mer sjarmerende. :knegg:

(Jeg betaler jo ganske mye penger for å få en til å fortelle meg at jeg skal kjøre push-ups og burpees i gjørme og slaps til blodsmaken står i kjeften, for eksempel. :skeptisk: )


#85

Tjorven sa for siden:

ja, jeg innrømmer ærlig at jeg ikke helt skjønner det heller. :knegg:


#86

Katta sa for siden:

Litt som at jeg ikke skjønner at folk befinner seg på en fotballbane uten å få meget godt betalt. For ikke å snakke om å bruke ferie på cup. Men det er kanskje i kategorien hva man gjør for sine barn.:knegg:


#87

Tante Sofie sa for siden:

Eg er djupt fascinert. Hestebæsj er vel like ekkelt som all anna dyreavføring, og hest luktar jo like lite parfyme som ei ku? Hestefolk ER rare. :knegg:

Maken hadde hest heile oppveksten, og meiner visst å bygge ny stall og skaffe hester etterkvart. Eg har null forhold til hestar, og prøver difor å trenere prosjektet.

Fotball, derimot, er alvor.


#88

Floksa sa for siden:

Nei, hestemøkka er tørr, ren og kan plukkes med hendene.
Hest lukter magisk!
En ren ku, som går på beitet lukter også skikkelig godt. Mye bedre enn noen parfyme!

Ja til FP rideleir. :tilber:


#89

Lille meg sa for siden:

Dette må da handle om ansvar? I en periode hadde jeg ridetime som gjorde at jeg etterpå kunne hjelpe til med kveldsfôringen. Jeg syns det var givende å få lov til å være med på å fôre hestene mens jeg småpratet med stallvakten. Det falt meg ikke inn at jeg skulle få noe igjen for dette, annet enn selve gleden over å få gi hestene mat. (Det er noe magisk over stemningen i en stall rett etter at alle dyrene har fått mat!) Men så hadde jeg heller ikke noe ansvar. Hvis det ikke passet, så var det bare å droppe ut. Jeg trengte ikke å gi beskjed om jeg ikke kom, og jeg forventet at dette var noe jeg hjalp til med, ikke noe jeg var ansvarlig for.

De forskjellige rideskole-stallene i Oslo-området er, slik jeg har forstått det, ganske forskjellige. På noen steder sørger stallen for at hestene er pusset og klare for å bli ridd før ridetimen starter. På andre plasser må man komme ekstra tidlig for å stelle den hesten man skal ri. Det sier seg selv at man i førstnevnte stall har større behov for stallhjelp enn i sistnevnte.

Noen staller tilbyr dropp-inn i helgene, og i disse timene kan stallhjelp få lov til å ri gratis om det er ledig plass. Andre steder er det spesielle timer satt av til stallhjelp. Jeg har forresten alltid trodd at stallhjelp vanligvis red fast på rideskolen. Jeg mener å ha vært borti at det var et krav i den tiden de eldste jentene drev med slikt.

Er det forventet at din jente stiller opp, Cumulus? Må hun gi beskjed til noen om hun ikke kommer? Jeg syns det viktige er hvorvidt hun har ansvar eller ei.


#90

frukt sa for siden:

Ja til rideleir! Har ikke ridd siden folkehøgskolen. :leppe:


#91

Pøblis sa for siden:

Jeg blir med på rideleir. :hyper: :kjepphest:


#92

Floksa sa for siden:

Mohahaha!!


#93

frukt sa for siden:

Domming! :trasser:
Du arrangerer rideleiren siden du tydeligvis er kvalifisert. :p


#94

Floksa sa for siden:

Gjerne. Men da kan det ikke komme mer enn en. Siden jeg bare har to hester. Og den andre forhåpentligvis drar på et føll til sommeren :love:


#95

Katta sa for siden:

Jeg kan fint ta fjøs også.


#96

frukt sa for siden:

Stiller meg først i køen.


#97

frukt sa for siden:

Jeg betaler mye penger for et lignende opplegg, og nå også for å få bli svett og full av kalk. Hver sin lyst. :knegg:


#98

Normy sa for siden:

Mitt inntrykk er at det er vanlig med en eller annen form for påskjønnelse til dem som jobber i stallen, men jeg har kun erfaring fra veldig små private staller med noen få hester, og fra store ridesentre der dette er satt veldig i system.
Jeg ville uansett snakket med den som er ansvarlig hvis mitt barn skulle henge rundt i en stall. Både for å vite at sikkerheten er ivaretatt, og at barnet mitt får noe igjen for jobbinga. Jeg liker godt å stelle og stulle rundt i stallen selv, men ville aldri forventet at småjenter skulle synes at det var belønning god nok bare å få henge rundt i ukesvis.


#99

Joika sa for siden:

Haha, jeg hadde også blitt med på rideleir! Drev med hester i mange år, i ungdommen. :)


#100

Cumulus sa for siden:

I stallen der datteren min jobber er det som sagt kun henne som er et barn på 9 år, de tre andre er rundt 20. Så veldig mye styr er det vel ikke...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.