Jeg har arrangert endel selskap. Barnedåper, konfirmasjon, bryllup, vennefester etc etc. Før hadde jeg problemer med å beregne riktig mengde mat, drikke og alt som skal til for å gjøre en fest vellykket. Ikke særlig morsomt hvis du som vertinne/vert merker at du har beregnet alt for lite av noe.:o
Så begynte jeg å skrive ned: antall gjester, meny, mengde mat som ble ordnet, hvor mye drikke som ble kjøpt inn osv. Etter festen skrev jeg ned hvor mye som evnt ble igjen. I begynnelsen ble det masse tilovers, men nå er det mye enklere å begregne ca hvor mye som går med.
Notatene jeg har gjort, oppbevarer jeg i egen perm.
Jeg skal ha fest her førstkommende lørdag og skal servere Chili Con Carne til 22 voksne mennesker.
Er usikker på hvor mye kjøtt jeg trenger, men regner med at det holder med 2 kg karbonadedeig, 6 bokser hakkede tomater, 3 bokser kidneybønner. Vel...håper det i hvertfall. Skal jo servere ris, salat, Nachos , tomatsalsa og guacamole til, så jeg håper det holder. :confused:
Jeg ville nok laget av 3 kg, men så er jeg kjent for å lage for mye mat også da... (halvt sunnmøring, så det ligger vel i genene). Men du skal ha mye mer tilbehør enn jeg bruker å servere, så det holder sikkert.
Så jeg ville sikkert hatt nytte av å benytte meg av metoden din pippimamma;-)
Jeg synes dette høres nokså lite ut, men så er jeg da en storspiser. Jeg lager på 1/2 biffeig, 2 bokser tomater og 2 bokser bønner bare til meg og mannen.
Du kan jo fryse eventuelle rester?
Hvis jeg skulle laget til 22 personer, hadde jeg nok brukt en del mer kjøtt, men MYE mer bønner og tomater også.
Jeg tror også dette kan bli litt knapt. Her i huset er vi relativt småspiste, og vi bruker 250 gram karbonadedeig og én boks bønner til chili con carne for oss to. Da ville vi ha trengt nesten 3 kg deig til 22 personer.
Jeg har ikke laget chili Con Carne i selskap, men brukte 2 kg kjøttdeig i en gryterett til 8 voksne personer. Da serverte jeg ris og salat til. Det ble ikke mye igjen.
Jeg kan slutte meg til de som synes systemet er en kjempeide, har delvis brukt det selv. Men samma hva jeg gjør så kommer svigermor trekkende med mer mat, så jeg kan ikke si jeg riktig vet hvor mye som egentlig går med.
I dåpen til minstemann hadde jeg sirlig beregnet potetsalatmengde, og jammen ble det tryllet fram to boller til. Det ble altfor mye, så jeg sendte med svigermor 2 kilo potetsalat hjem igjen :slem: Hun fikk også med seg et par bokser med is som ble forsøkt presset inn på kakebordet sammen med marsipankaker og andre lekkerbiskner. Hva skal man med is når man har deilige kaker sier bare jeg?
Stek opp all karbonadedeigen først. Jeg ville også hatt i 3 hakkede løk (for sødme) i hver kjele, fordelt kjøttet i de to kjelene og fordelt boksene. Salt, pepper, chili, litt kanel (jada), litt kummin, og litt sukker gjør underverker. Jeg ville også hatt en liter med kraft i bakhånd, i tilfelle den blir litt tørr.
Jeg ville i tillegg absolutt hatt i noen grillede paprika, det gjør virkelig hele forskjellen, synes jeg.
Jeg griller et par paprika mens jeg steker kjøtt og løk, og det tar bare noen minutter under grillen. Flår ikke paprikaene.
Så laget jeg Chili med 4,5 kg karbonadedeig. Det ble ALTFOR mye, og jeg har igjen ganske mye. Vi serverte jo salat, ris, nachos, guacamole, og tomat/koriander-salsa ved siden av. Nå vet jeg i hvertfall at jeg ikke trenger mer enn 2-3 kg karbonadedeig til 22 personer.
Småspiste venner du har, Flua. :glis: Jeg burde hatt flere sånne, det ville blitt billigere. Men det er MYE bedre med mat til overs, enn et par piiiinlige selskaper jeg har vært i, der de har gått tom mens folk er sultne. :mareritt:
De spiste MASSE, og alle ble mette. Det var kun en av de 23 gjestene som ikke spiste noenting (kom rett fra et barneselskap), og de aller fleste forsynte seg flere ganger. Det var også mange som forsynte seg av grytene utover kvelden, og chilien ble grundig skrytt av. ;)
Ikke bare brukte vi mye karbonadedeig, men vi brukte jo mengder av hermetiske tomater og bønner også.