Jeg har alltid likt å lage mat, og har hatt delvis ansvaret for matlaging i barnehagen i snart et år, men det har stort sett vært til kun min avdeling og etterhvert naboavdelingen. Barn fra 1-4 år. Jeg har stort sett laget vegetarisk mat på mine dager, noe som er blitt veldig godt tatt imot da barnehagen har stort fokus på sunn og bærekraftig mat og miljø. Vi har egen kjøkkenhage og dyrker masse krydderurter, tomater, agurk og poteter og skal nok utvide den etterhvert.
Men nå har jeg fått utvidet ansvaret til å gjelde hele barnehagen. Jeg må lage middag til 50-60 stk. Det er bare på fredagene, men jeg trenger tips til matretter og helst oppskrifter på større mengder (jeg synes ofte det er vanskelig å gange opp porsjonene i vanlige oppskrifter for det ender opp med 30 stk blomkål og 8 liter fløte osv, og det er ikke alltid det ser ut som det stemmer. :o Jeg elsker å lage mat og er veldig flink på kjøkkenet, MEN jeg suger på å beregne mengde til mange og sliter når det kommer opp i slike antall. :rolleyes:
Har dere tips til barnevennlig (men spennende) mat, som er enkel å lage og som kan lages rimelig i store porsjoner? Hva serveres deres barnehage på varmmat-dager? Og har dere noen storkjøkken-oppskrifter, altså mat ferdig beregnet til 50-60 personer?
Jeg vil helst servere vegetarmat men tar gjerne imot alle slags oppskrifter.
Vi har egen kokk i barnehagen jeg jobber. :D
Hun lager alt mulig, vi har fisk 2 dager i uka. Vi er naturbarnehage så det som står på menyen må også kunne lages ute på vedovn i en eller annen slags variant. Vi har gjerne en suppedag i uka, tomatsuppe, purreløkssuppe, gulrotsuppe, fiskesuppe osv.
Moussaka, fisk i forskjellige varianter i form (torsk og rotmosgrateng, fiskegrateng), fiskekaker, lapskaus, fiskewok, kjøttboller, alt mulig rart egentlig. Oppskrifter kan jeg jo høre med kokken om hvor hun henter fra.
Supper (tomatsuppe, fiskesuppe, blomkålsuppe..) og pizzasnurrer er de største hitsene hos min sønn, som går i barnehage som har kjøkkenhjelp i hel stilling. Hun baker blant annet alt av brødmat som spises i barnehagen, og all mat lages fra bunnen av. Ellers har de for eksempel fiskeburgere, pasta med laks og grønnsaker og liknende retter.
I vår barnehage har de suppe med brød en dag i uka. Ellers har de ofte kjøttkaker, fisk, lasagne, gryteretter, hamburger og fiskepinner. Alltid mye grønnsaker ved siden av. Mye av dette kan jo lages vegetarisk/veganske og :) De har en person som lager varmmat 3 dager i uka.
Glemte å si at vi har totalt eggforbud i hele barnehagen pga et ekstremt dødelig allergisk barn på ene avdelingen, så omeletter osv utgår. Men tusen takk for tipsene, keep em coming om noen har flere. :glis:
I morgen skal jeg lage tomatisert linse- og gulrotsuppe med hjemmebakt foccacia til.
Henger for tips selv, jeg. Jobber med folk i den andre enden, de eldste. :)
Her jeg jobber så er det få ansatte så jeg er på kjøkkenet og lager middag de ukene som kokka har ferie.
Når jeg bestemmer så lager jeg mest mest posjonsmat da så da er det lettere å beregne mengde.
HAr selv lett etter nettsted for storhusholdning og tips til mengder men har ikke fått opp noe særlig.
Nå er jeg ganske vant til å beregne siden vi er 16 stykker i nærmeste familie og kan fort bli over 20 om vi ber andre.
Hvis man har en ok kokebok, gir den jo også et utgangspunkt for å lage utbyttinger og justeringer.
Geitmyra matkultursenter for barn har også opplegg for matansvarlige i barnehager og SFO. De har bla. kurs hvor de voksne lærer å lage mat sammen med barn. For det må de voksne lære. Vi arrangerte et slikt kurs for SFO-voksne på vår skole. Det var meg som hentet kursholderen på stasjonen, og hun sa at det var god respons på kursene, men hun reagerte på at det var "kjempefint kurs! Det skal jeg bruke hjemme!" Nei, du skal ikke bruke det hjemme. Du skal bruke det på jobb. :knegg:
Falafel, grønnsakssuppe/-gryte, vegetarpizza (barna kan evt legge på fyllet selv, det er stor stas i vår barnehage), spaghetti og tomatsaus med grønnsaker, grønnsakslasagne, bakt potet med forskjellig fyll de kan plukke selv, vegetarburger (våre liker godt denne med couscous, halloumi og søtpotet).
Haha, sant! Jeg har som regel med unger når jeg lager mat, men de minste mister fort interessen. Lettere med de eldre. Jeg har fått dem til å smake på ganske mye forskjellig de ikke har smakt før. Avokado, kikerter (jeg lager myyye med kikerter både hjemme og på jobb) og andre bønner og linser, vegetarisk "kjøttdeig", bønnestuing osv.
Kikertkorma var lurt, det skal jeg lage! Tidligere har jeg laget krydderristede kikerter og ovnsbakte grønnsaker med hvitløkssaus, gulrot- og søtpotetsuppe med ingefær, blomkålsuppe, tomatsuppe, pastasalat (buffét), tacobuffet, pizza og lapskaus. Alt vegetarisk.