Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sove ute i rovdyrområder

Ville du sovet ute i rovdyrområde?

  • Ja
    13 stemmer
  • Nei
    35 stemmer
  • Kanskje
    5 stemmer
  • Ja, under åpen himmel
    0 stemmer
  • Ja, i telt
    8 stemmer
  • Ja, i skogen
    1 stemmer
  • Ja, på inngjerdet område
    0 stemmer
#1

noen sa for siden:

Jeg liker å sove ute og gjerne uten telt hvis det er vær til det. For første gang har jeg kjent på uro over skulle ligge ute i skog og vidde fordi det er et område der ulv og bjørn inntil helt nylig har drept mye sau.

Jeg vet hva statistikken sier, men risikoen øker jo kraftig når man legger seg til å sove - som en liten godtebutikk for rovdyr - midt i matfatet deres.

Hva tenker andre? Ville du sovet alene eller sammen med et barn eller to på et slikt sted? Ville det gjøre forskjell om du har telt eller sover under åpen himmel? Om du skal sove på et område som er inngjerdet eller midt i skogen. (Svær få andre mennesker er det uansett.)

I pollen må du svare først på ja, nei eller kanskje, og så hake av for alternativene der du ville sovet ute hvis du svarer ja eller kanskje.


#2

noen sa for siden:

Hvis det er frykt for hoggorm, grevling, løve osv. som gjør at du ikke sover ute, kan du gjerne spesifisere dette et innlegg. :nemlig:


#3

noen sa for siden:

Men om du ikke sover ute fordi du ikke gidder (og det kan man jo tenke seg, for vi har jo gode varme hus å bo i og ikke alle har like sære interesser som noen), må du svare ut fra et tenkt tilfelle der du skal sove ut. :nemlig:


#4

Candy Darling sa for siden:

Ulv, ja. Bjørn, nei.

#vanskelig, og kan ikke svare i pollen


#5

him sa for siden:

Må innrømme at jeg hadde følt på det å overnatte ute i et område hvor jeg hadde vært klar over at det var rovdyr som hadde tatt sau. Telt eller gjerde (regner med det ikke er Trump-mexico dimensjoner vi snakker om) ville ikke ha spilt noen rolle. Hvis det er snakk om ulv ville jeg vurdert å sove over bakken. (Sånn hengekøye, brukes i fjell feks)


#6

Maverick sa for siden:

Ja, og ja, under åpen himmel. Mer skeptisk til huggorm enn ulv og bjørn.


#7

noen sa for siden:

Ah, jeg burde differensiert på ulv og bjørn også. Hm.

Ulven har nylig tatt lam på inngjerdet beite. Det er litt lengre tid siden forrige bjørneangrep.


#8

Maverick sa for siden:

Hadde kanskje droppet ullklær og sauebjellemusikk. :jupp:


#9

noen sa for siden:

Hva blir igjen av kosen da liksom?! Breking er innafor?


#10

Bluen sa for siden:

Nei, (Strengt tatt ville jeg jo aldri sovet ute i det hele tatt, verken med eller uten telt. :knegg: )


#11

Tallulah sa for siden:

Nei, men det har mindre mer rovdyra å gjøre og mer med natur generelt. Er det mygg så vil jeg ikke sove ute. Er det sauer så vil jeg ikke sove ute. Er det kyr vil jeg vaffal ikke sove ute. Også hadde jeg nok vært mer redd for bjørn enn ulv. Bjørnen er jo så diger. For ulven kan jeg vel bare henge hengekøya litt høyt? :blånn:


#12

Java sa for siden:

Jeg gjorde det i sommer. Sov i telt sammen med barn og hund. Bjørnen koste seg med sauen ikke så langt unna oss. Det fant jeg ut i etterkant og må innrømme at det søkk litt i magen da.


#13

Maverick sa for siden:

Nei, overnatting i naturen ER ikke det samme uten litt sauebjelleallsang. :skuffet:


#14

noen sa for siden:

:gaah: Jeg liker ikke at jeg har begynt å tenke på dette! Hva hadde du gjort nå da?


#15

Tjorven sa for siden:

Vi sover ute på hytta - i skogen helt sør i Østfold. Der skal det være ulv. Jeg er mye mer redd for villsvinene (de ser vi jo også tydelige spor etter overalt). Men vi sover altså ute allikevel, men ikke der vi ser altfor mye villsvinspor. Villsvin er (forhåpentligvis) veldig stedfaste.


#16

Java sa for siden:

Jeg tror jeg ville gjort det igjen. Med hunden godt innenfor teltduken, synes ikke godbitene trengs å annonseres for. Jeg er enig med deg, det er skremmende, men jeg håper jeg klarer å ikke la det hemme meg.


#17

noen sa for siden:

Bra å høre at dere ikke bryr dere om ulven men sover ute.

Villsvin trenger ikke jeg bekymre meg for. :knegg:


#18

Maverick sa for siden:

Men hva er nå egentlig sjansen for at en bjørn skal forsyne seg med sovende mennesker når det er masse fristende sauer rett rundt hjørnet?


#19

Java sa for siden:

Den er liten. Frykten for å våkne av at bjørnen går forbi eller møte en bjørn på tur når man tisser i mørket er derimot større.


#20

Maverick sa for siden:

Det gir jo uttrykket "nervøs blære" en helt ny betydning.


#21

Millen sa for siden:

Sover ikke ute.


#22

Candy Darling sa for siden:

Bjørn har jo drept - særlig dyr, men det er vel historiske beretninger om mennesker også - uten for å spise? Sikkert ikke uprovosert, men siden jeg ikke akkurat vet nok om hva den aktuelle bjørnen blir provosert av (Venstrevelgere? Kort skjørt? Dårlig allsang rundt bålet?), er jeg ikke sikker på om jeg har lyst på nærkontakt.


#23

noen sa for siden:

Helt objektivt mener jeg at skinka mi ser mer fristende ut enn et lammelår altså! :snurt:


#24

noen sa for siden:

Uansett bør jeg vel ta med limpistol på turen, tenker jeg. :julemania:


#25

Maverick sa for siden:

:haha:


#26

Candy Darling sa for siden:

Lime bjørnen til treet eller bare lime igjen kjeften? :hyper:


#27

noen sa for siden:

Lime bjørnen til en venstrevelger med kort skjørt og fortsette allsangen rundt bålet. :gladspøkels:


#28

Input sa for siden:

Jeg er null stresset for dette. Om jeg nå først skal dø (og det skal jeg jo en eller annen gang) kan det like godt skje av å spist av bjørn som av å ligge stuet bort på gamlehjem. Velger heller bjørnen da, faktisk.


#29

Floksa sa for siden:

Jeg er vel en av de få som faktisk forholder meg til rovdyr her. Å sove i naturen hadde ikke bekymret meg et kvidder.
Å kjøre ut til skogen er statistisk langt farligere.


#30

Madicken sa for siden:

Jeg sover svært uvillig ute, men av andre årsaker enn rovdyrs tilstedeværelse.


#31

Maverick sa for siden:

Åh, rull inn, da. :knegg: Du er ikke den eneste som beveger seg utenfor asfalt, ta det helt med ro.


#32

Floksa sa for siden:

Men jeg trolig jeg er den eneste som gjør det daglig :knegg:


#33

Maverick sa for siden:

Nei.


#34

Anne C sa for siden:

Jeg sover ikke ute under noen forhold eller omstendigheter. Så nei.


#35

Palmen sa for siden:

Jeg har vokst opp hundrevis av kilometer fra fortau og brostein (asfalt har man tross alt stort sett på alle fylkesveier og til dels kommunale veier i våre dager) men det er "no way in hell" jeg ville sovet ute på fjellet der jeg vet det er bjørn. Men nå er jeg generelt sett ikke en utesover. :knegg: :selvinnsikt:


#36

Matilda sa for siden:

Vi har ulv luskende i skogen bak her, naboen har fanga på viltkamera for ei stund sida, og det er gjort observasjoner i nærheten nylig. Jeg er ikke redd for ulv. Den eneste årsaken til at jeg ikke er så hypp på å sove ute her er brunsnegler. :knegg: (Neida, de holder seg ikke borti skogbrynet, de, så jeg kan ta med soveposen over jordet.)

Jeg hadde vært skeptisk om jeg visste det var bjørn i området. Jeg har liksom inntrykk av at de er mer uberegnelige. (Elg med kalv er jeg for øvrig heller ikke så hissig på å møte.)

Så ja og nei.


#37

Inagh sa for siden:

Ja, både i telt og i gapahuk (som er min variant av "under åpen himmel," her i landet, hvor man når som helst kan bli overfalt av en regnskur.

Svigers bor midt i ulve-/bjørneland. Jeg er aldri redd når jeg går i skaugen der, for sjansen på å støte på noe farligere enn elg er forsvinnende liten. Jeg er reddere elgen enn rovdyra, for å si det slik.


#38

Sweetie sa for siden:

Ja, det er ikke noe jeg tenker på om jeg er på telttur i Norge. Skjønt, på Svalbard syntes jeg det var ekkelt å gå alene på utedo... Ville nok ikke sovet ute der uten snublefeller, gevær under puta og selskap som var vant til å forholde seg til isbjørn.


#39

-ea- sa for siden:

:haha:


#40

noen sa for siden:

Jeg ser det er en viss skepsis mot å sove på inngjerdet område. Tror folk at det er større sjanse for å bli forvekslet med et husdyr da? :gruble:


#41

Carrera sa for siden:

Hadde ikke gjort meg noe å sove ute i områder med rovdyr nei. Både ulv og bjørn er nok mye mer redd oss en vi er for dem, og de vil skygge området så snart de får teften av oss. Fortrinnsvis i telt, men det er fordi jeg ikke liker å ligge under åpen himmel.


#42

Kirsebær sa for siden:

Jeg tror jeg kunne sovet ute i rovdyrområde, men jeg måtte lest meg opp litt, og jeg måtte følt meg sikker på å kunne holde Poden trygg hvis jeg skulle hatt ham med meg.
Det betyr ikke at jeg ville vært uredd.


#43

Pøblis sa for siden:

Jeg har sagt ja til alt. Jeg ville aller helst ha sovet i hengekøye under åpen himmel. :elsker:


#44

Appelsin sa for siden:

Hva med å sove i hengekøye?
:gruble: Eller liker bjørner å dytte?


#45

millact sa for siden:

Der har du meg og.


#46

Appelsin sa for siden:

Åups, pøbel. Ja, men jeg har altså veldig troen på hengekøye, inni myggnett. Alle insekter elsker hele meg. Rovdyr har vi ikke mye av her i strøket (dessverre).


#47

Maverick sa for siden:

Det er koselig da. :hjerter: En bamse som kommer tuslende og vugger litt på køya di! :elsker:


#48

Tallulah sa for siden:

Nå er jeg på vei inn i ulveterritorie med genser som lukter engelsk sau.


#49

Maverick sa for siden:

Bra du har med soppkniv, da. :jupp:


#50

Minerva sa for siden:

Jeg forstår tankene dine. Prebarn, for 15 år siden ( :sjokk: ) sov mannen og jeg i telt i Canada i 5 uker. 3 av disse ukene var i Rocky Mountains hvor vi måtte heise opp bagasjen i trærne eller legge mat i lukttette kasser. :skremt: I alt så vi faktisk 7 bjørner på denne turen. Og det gikk bra med oss. Vi fikk et foredrag om rovdyr og camping og fikk vite at de få gangene bjørner angrep mennesker var det fordi de selv var skadet eller syke. Vi kjøpte en sånn bjørne-pepperspray som vi hadde med i teltet om natten, og i lomma på dagen, den var til stor trygghet for meg.


#51

Tallulah sa for siden:

:latter: "pass deg vargen, ellers skal jeg gi deg et halvcentimeters kutt og børste deg litt med den stive børsten!"


#52

Pappalille sa for siden:

Du kan følge opp med å kaste tvilsom sopp i sårene. :nemlig:


#53

Maverick sa for siden:

Biologiske våpen? :skeptisk:


#54

Pappalille sa for siden:

Jepp!


#55

Pebbles sa for siden:

Men altså, er det farlig?

Vi har hytte i et område hvor ulv kan ferdes (og villsvin, som jeg er MYE mer redd for, er ikke så all verdens langt unna de, haller), og jeg liker ikke å tenke for mye på det, men jeg tenker jo at rovdyrene holder seg langt unna mennesker? Og om de skulle se oss, så stikker de? Jeg vet jo at de som er på villsvinjakt jobber iherdig med å nærme seg dyrene uten å bli oppdaget - for de er veldig sky og forsvinner om de får ferten av mennesker.

Så, ja, vi har sover ute i telt med barna flere ganger. Jeg har ikke bekymret meg da.


#56

Floksa sa for siden:

Rovdyr dreper jo mennesker på verdensbasis hvert eneste år. Men sammenlignet med å kjøre bil er risikoen veldig liten. Klart man bør unngår å smøre seg inn med blod og legge seg ut som åte. Men ellers er sjangsen svært liten. Uten at jeg hadde sendt små barn (opptil 10 år kanskje) ut på tur alene i områder med høy tetthet. Jeg sender ikke ungene ut for å jage elgen av jordene heller.


#57

Pøblis sa for siden:

Ja! :elsker:


#58

007 sa for siden:

Sove ute under åpen himmel er uaktuelt, rovdyr eller ikke. Jeg er mer redd for mygg, slanger, snegler, maur, edderkopper, hjort og kuer (når jeg sover, altså, om dagen bryr jeg meg ikke), men ulv og bjørn står heller ikke på topp ti-lista over dyr jeg vil tilbringe natten med.


#59

-ea- sa for siden:

Villsvin? Er det villsvin i Noreg, altså?
:nordlending:


#60

Tallulah sa for siden:

Ja, de er innvandrere fra Sverige.


#61

Sweetie sa for siden:

Svenske tilstander!! :eek:


#62

noen sa for siden:

She says, hey babe, take a walk on the wild side...

Kan melde om at vi valgte telt, siden det er litt kaldt og rått. Vi har selskap av en nysgjerrig hare :hjerter: som vimser rundt i nabolaget og det er bare kos og idyll.

#liveterbestute


#63

Tallulah sa for siden:

Det var for øvrig masse familier som var på vei for å sove ute i det ulveterritoriet. :jupp:

Kos dere med haren!


#64

Maverick sa for siden:

Satse på at bjørnen foretrekker harestek, da! :jupp:

Sorry. :sparke: Sov godt!


#65

Sir Limpalot sa for siden:

Om vinteren sover jeg gjerne i gapahuk/tarp, om sommeren er det telt som gjelder.
Jeg hater mygg.
Siste telttur med gutta var vi i et område hvor det var observert ulv noen dager i forveien, utover at vi veldig gjerne skulle sett den tenkte vi ikke videre over det.


#66

frukt sa for siden:

Jeg svarte kanskje for dette er noe jeg aldri har tenkt på. Jeg har sovet i telt flere ganger i år men ikke i områder med ulv og bjørn tror jeg. Tror ikke vi har så mye av det i Rogaland. :gruble:


#67

Nessie sa for siden:

:knegg:
Jeg og.


#68

banana sa for siden:

Det overvintret en bjørn oppe ved Blåsjø for noen år siden.

Jeg prøver å la være å tenke på det når jeg sover ute. Men når det blir mørkt er alt skummelt, da er skogen full av ulv og bjørn og alt mulig og selv grevlingen er kjempeskummel. Det går en streifulv i ny og ne i de områder jeg sover ute i. Sist sov jeg i hengekøye og hadde faktisk en veldig behagelig natt uten noen form for redsel.


#69

millact sa for siden:

Jeg har faktisk sovet ute i bunnen av Grand Canyon, i sovepose på bar bakke. Der kan det være både klapperslanger og vi så mange flaggermus. Jeg var ikke videre høy i hatten, snørte soveposen godt rundt meg og rundt hodet, for overnattingen var langt fra planlagt. Men, jeg sov godt.


#70

rine sa for siden:

I Norge kunne jeg selvsagt ha sovet ute i rovdyrområde, vi har jo ingen rovdyr som normalt sett går til angrep på rolige mennesker. Jeg ville foretrukket telt, men da pga. dugg, mygg, hoggorm og andre småkryp som ville plaget meg mye mer enn en sky ulv.


#71

Strå sa for siden:

Jeg sover ikke ute annet enn i hamocken i hagen vår. Det skal mye til for at jeg telter og i rovdyrområde er det nok uaktuelt. Komfort er blitt for viktig for meg til at jeg nøyer meg med telt/sovepose. Au kjenner jeg.


#72

noen sa for siden:

Jeg kan melde om 100 % overlevelse på telterne. Vi så ikke noe til haren i går så, det er uvisst hvordan det gikk med den. :gruble:

Tanken på ulv og bjørn ble helt fjern når jeg først kom meg på tur, så jeg vet ikke helt hvorfor jeg var bekymret tidligere. Konklusjonen må vel være at jeg må sove ute enda oftere. :jupp:

Og det må jeg si: Så lenge man har en god madrass, varm sovepose og godt selskap, er det ganske så fint å sove ute. :hjerter:


#73

-ea- sa for siden:

Takke meg til å telte på øyer uten ulv og bjørn (og hoggorm og villsvin).


#74

polarjenta sa for siden:

Ikke jeg heller. :cool:


#75

Simone sa for siden:

Eg ville aldri ha sove i telt eller under open himmel på Svalbard.
Isbjørn er skumle saker!

Når det gjeld ulv og bjørn ville eg nok ikkje overnatta ute i eit område der det nettopp hadde blitt tatt sau. Dersom det var nokre månader sidan sau var tatt eller ulv/bjørn var observert hadde eg nok tatt sjansen og satsa på at dyret hadde vandra vidare.


#76

Candy Darling sa for siden:

Jeg har sovet i telt på Svalbard, med snublebluss (og væpnede vakter i hytta ved siden av). Så ikke snurten av isbjørn. :leppe:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.