Ser på hus, og et hus som ellers var interessant har åpenbare problemer med fukt i kjeller. Det står lav tilstandsgrad på kjeller i taksten, og at det er "rausmur" som jeg ikke skjønner hva er. Men huset er hundre år gammelt. Hvis jeg forstår papirene rett påstår tidl eier at dette skal være vanskelig å drenere.
Er det noen som vet noe om gamle, fuktige kjellere og hvilke tiltak som er aktuelle - også ut over drenering?
Går det egentlig an å skifte ut kjelleren ? :blond:
Drenering er jo første bud, men eksisterende mur må jo tørkes og fikses slik at det ikke setter seg fukt igjen. For fukt vil jo oppstå uansett drenering, til en viss grad.
Jeghar overhodet ikke peiling på slikt, men har sett på div programmer på tv at grunnmurer har blitt byttet ut. Husker ikke helt, men de tok vel bit for bit, og støttet opp med støtter underveis. Men det er jo et meget omfattende prosjekt.
Jeg ville vel også sjekket om det er mulig å la den gamle muren stå, og så bygge opp en solid sperre inn mot kjelleren, slik at fukt kun rammer den opprinnelige muren.
Forhør dere hos fagfolk før dere evt slår til på dette huset.
Hundre år gammelt hus, som ikke kan dreneres. Vi løser det helt greit ved å leve på husets premisser: vi har råkjeller, og bruker den ikke til annet. Vi prøver ikke å bo der, tørke klær der, lagre førsteutgaver av Ibsen der eller på annen måte bruke kjelleren til annet enn det den er bygget for. Vi har vedbod, matbod, vaskemaskin, snekkerbod og sportsbod i kjelleren, noe som fungerer strålende. Og oppbevarer kun ting der som ikke trenger å stå tørt. Grunnmuren er nesten en meter tykk; den vil stå til dommedag, med mindre vi prøver å bygge boareal i kjelleren. Det vil være å be om bråk.
Jeg vet ikke hva rausmur er eller om det er noe alvorlig. Bygge ny grunnmur høres dyrt ut, så jeg ville snakket med fagfolk før jeg eventuelt gikk videre med et bud, hvis det er et hus dere vurderer å kjøpe.
Hva mener du forresten med "lav tilstandsgrad"? Tilstandsgrad 1 betyr at alt er i skjønneste orden, mens 3 betyr at byggningsdelen har alvorlige feil eller mangler og at det er fare for svikt.
Nei, det er ikke gitt. På så gamle hus er det ikke sikkert det er mulig å få kjelleren tørr. Moderne hus er drenert rundt huset, men det er også fuktsperre under kjellergulvet. (Usikker på om jeg bruker riktig term her.) Slik sperre finnes vanligvis ikke under gamle hus. Selv om man klarer å drenere langs veggene, risikerer man at det fortsetter å sive fukt inn fra bunnen av huset.
Nå er det ikke gitt at det er et problem med fukt i kjelleren. Det er som jeg nevner over, helt avhengig av hva man ønsker å bruke den til. Gamle hus var ikke bygget for å ha tørre kjellere; de er bygget etter helt andre prinsipper enn dagens boliger. Et hundre år gammelt hus er bygget for at fuktigheten skulle kunne sive inn og trekke seg tilbake igjen, alt etter vær og årstid. Fuktighet kommer, og fuktighet går. Det i seg selv er ikke noe problem, så lenge grunnmuren ikke er tett (og det er den ikke, den er porøs), og ikke minst, så lenge man ikke prøver å gjøre det tett innvendig. Gamle råkjellere er bygget for å vare i hundrevis av år, med fukt. De store problemene med gamle kjellere oppstår gjerne når man prøver å tilpasse dem til moderne byggeskikk og forsøker å hindre fukten å komme inn.
I det øyeblikket man ser på en 100 år gammel kjeller og tenker "Her er det jo plass til både én og to utleieenheter", det er gjerne da problemene oppstår. Hvis man lever fint med at man har uendelig med lagringsplass (bare ikke til førsteutgaver av Ibsen), men ikke har mulighet for kjellerstue eller hybelleilighet, da er det normalt ikke noe problem at kjelleren er fuktig heller.
Også finnes det selvsagt en masse unntak, og gamle kjellere som har fått sopp, råte og Annen styggedom, som man selvsagt ikke kan leve med. Jeg sier altså ikke at det automatisk er greit med en fuktig kjeller hvis huset er gammelt; jeg sier bare at det ikke nødvendigvis trenger å være verken dyrt eller problematisk.
Vi har en slik kjeller, bygd mellom 1920 og 1930, det var visst ikke så nøye med å byggemelde den gang. Rausmur har vi ikke hørt om.
Veggene her er 60 cm tykke. Vi drenerte i 2010. Før det hadde vi vann i kjelleren om våren, når snøen smeltet og mye nedbør. Vi har også revet all veggkledning og pusset og malt veggger. Veggene er behandlet med noe. Vi burde samtidig pigget opp gulv, lagt fukthindrende såle og fått full høyde, men da hadde regningen blitt dobbel og huset ubeboelig i lang tid. Vi lever godt med kjelleren.
Hvor kommer fukten fra/Gulv eller vegg?
Er det vann i dråpeform eller er det fuktflekker?
Rausmur - er det en steinmur tro?
I gamle hus kan fukten komme fra grunn også pga manglende diffusjonsperre (plast) i grunn. Den fuktigheten er det vanskelig å gjøre noe med, men ikke umulig.
Kommer fuktigheten fra vegg så kan man alltids grave opp, etterisolere, pusse, tette, legge nye drensrør og knasteplast, samtidig, det er ikke alle plasser det er mulig heller. F.eks. bygårder som ligger langs Akerselven har mye fuktige kjellere, vanskelig å stoppe den "fukten", men det finnes løsninger for disse også - kostbare løsninger, men det finnes løsninger.
Mange gamle kjellere har også manglende ventilasjon som gjør at luften blir rå og stillestående.
Man kan begrense fukt ved å bruke fuktbestandige og diffusjonsåpne materialer.
Jeg ville forresten tatt med meg fagfolk. Og ikke stolt så mye på takstmann, for de har ikke undersøkelsesplikt, med mindre det er tilstandsrapport. Det kan også være fjell i grunn som gjør drenering vanskelig, da kan det sprenges, men ikke alltid.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.