Vi tenkte å prøve overnatting på ubetjent Dnt-hytte for første gang til helga, og jeg er litt spent. Vi går for en "trygg" hytte med kort vei til bilen og ikke altfor lang vei hjem, men vil gjerne at dette skal gi mersmak for alle i familien.
Har dere gode n00b-tips til ting vi MÅ huske, og ting som er det lille ekstra for en vellykket tur?
Jeg skal handle soveposer til barna, og tar gjerne imot tips der. :jupp: De er 6 og 9.
Ellers har jeg notert hodelykter til alle, dopapir, sukkerbasert motivasjon, ull, ull og ull, og innkjøp av en ekstra fiskestang.
Du kan jo sjekke hytten. Men DNT hytter flest har dyner og ulltepper, så dere trenger ikke sovepose, bare lakenpose og det er mye lettere å bære. Det er også matlager der, så om dere ikke er alt for kresne går det fint å lage middag på hermetikken der og bære enda mindre. Men jeg skal innrømme at vi stort sett har båret mat.
Vær tidlig ute er det beste tipset ift. evnt. full hytte. Der vi var i helga var det 2 stykker som overnattet i badstua... Det var stappfullt. Så, reis tidlig, kom dere frem til hytta, få senger, og så kan dere evnt. ta småturer rundt hytta.
Og ja, dersom man klarer å ligge i lakenpose (jeg får fullstendig "klaus" av det), så er jo det det beste.
Kos dere, jeg og datteren min er ganske hekta, og reiser mye, resten av familien litt mer lunkne, så de er med av og til. Man treffer utrolig masse kjekke folk, alle snakker med alle og tilpasser seg.
Nå på høsten er det som oftest mye folk, og dermed også mange som skal lage mat omtrent samtidig. Det er derfor lurt å ikke være så veldig ambisiøs med hva som skal lages til middag. Et tips er å ta med ferdigstekt kjøttdeig som du har fryst, og tas opp når du går hjemmefra, og lager f. eks. Toro gryterett med rundstykker og kanskje litt salat. Det går fort, og de fleste liker det. Evnt. grille pølser på bål.
Det skal være dopapir på hytta.
Hvis den er full skal de som alt har vært der en natt gi fra seg plassene sine. Men det skal være sånn at alle skal få plass. Kanskje ikke alltid det fungerer i praksis da.
Takk for tips! Yngstemann er ca. 120 lang. Eldstemann 140-ish.
Jo, de skal nok brukes ute og tildels bæres et stykke. Eldstemann har en friskuskompis som tar ham med på tur, og hittil har han lånt min sovepose. Tror det hadde vært greit om han fikk sin egen som også kan brukes til det.
Når det kommer til mat, så skal vi nok ta med noe tilnærmet ferdiglaget som vi varmer på hytta. Typ gryterett. Det sparer oppvask også. Vi kan heller gradere opp til ordentlig matlaging seinere. :knegg:
Det kan jo ikke skade. Tilhører hytta noen spesiell turistforening? De har kanskje en hjemmeside der det står noe om booking av senger. Hos STF er det online booking av senger.
For mine unger har turer til dnt-hytter vært deres første møte med eksotisk mat som Toro gryterett (m/ferdigstekt kjøttdeig i pose) og posepotetmos. :knegg:
Pannekakemiks man har i en stor flaske og rister er også godt!
Da jeg var med faren min og kameraten hans på hyttetur i tenårene hadde vi med biff, saus, grønnsaker, vin og dessert. :knegg: Men da var det Stf som betalte maten siden de hadde ansvar for vedlikehold av hytta.
På hyttetur smaker stort sett alt godt, så jeg ville ikke bekymret meg. Ferdigstekt kjøttdeig er veldig greit å ha med. Eller bacon, mye smak for lite vekt.
Det kommer ikke til å gi mersmak hvis det blir for stress heller... :) Når det er sagt, så lager vi oss ofte noe annet enn Toro altså, men siden det er første gang, og det mye mulig er veldig mye folk, så foreslo jeg det. Hjemmelaget, ferdiglaget gryterett er jo supert da.
Nå virket jeg litt utakknemlig, beklager det. Vi tenker absolutt lavterskelmat, muligens bålmat, men jeg er nok heller villig til å lage maten hjemme enn å baske og risikere mislykket eller veldig forsinket matopplegg. Tenker f.eks. å lage ferdig gryterett, varme den enten i hytta eller på bål, og ha med type pitabrød eller pinnebrød. Laks i foliepakke er også en mulighet.
Luftslottfolket blir ekstremt lite medgjørlige av lavt blodsukker. :knegg:
I tillegg er jeg ganske sær i matveien akkurat nå, pga. innkjøring i lavkarbo.
Tips for å ha med rå egg på tur, hvis man ikke har en slik fancy eggboks, er å bare knekke så mange egg det er plass til i en vanlig liten plastboks (tupperware-ish). Eggehvitene blander seg selvsagt med hverandre, men det har ikke så mye å si, hvis det er speilegg som er formålet. Hvis man får plommene hele når man knekker dem oppi er sjansen stor for at de holder seg hele i boksen også, under transport. Men lurt å ha boksen i en tett plastpose da, for sikkerhets skyld.
:hyper: Stas! Det er stor forskjell på hyttene. Noen har dyner, andre bare tepper, så det er lurt å sjekke med foreninger som eier/driver. Noen har vann fra brønn eller nærmeste bekk, og da kan det være lurt å ta med drikkevann. Gode hodelykter eller lommelykter kan være lurt. Det er utrolig mørkt om kvelden nå.
Når det gjelder besøk på hyttene, varierer det veldig, og jeg mistenker at dit dere skal er det ikke "fullt hver helg". Reservasjon er ikke mulig på veldig mange hytter utenom Oslo og Stavanger enda, men som det blir skrevet over her, så er det gode muligheter for å få plass hvis man kommer dit ganske tidlig på dagen.
Det er greit å vite at noen små hytter har kun ett rom, der man både sover og spiser. Jeg synes det er veldig koselig, men uansett greit å være forberedt på det.
Vi skal nok ha med egne soveposer nå uansett. Hvis dette. Jeg har en sterk følelse av at vi må manne oss opp til felleshyttedyner. :flau: Av alle ting, lizzm. :flau:
Men lakenpose er sikkert lurt hvis dette blir noe slags vane.
Men vann er helt klart noe vi bør finne ut. Det veier jo mye mer å dra på.
Det er nok vannkilde nære hytta altså, men jeg har måttet koke vannet noen steder (brønnvann) og hvis det ikke er så langt fra bilen til hytta, kan det være verd å ta med seg en liter.
Jeg bruker som regel lakenpose når jeg sover i sovepose. Enten med soveposen over meg som dyne, eller inni soveposen. Det er lettere å vaske en lakenpose enn en diger sovepose liksom. Hvis det er kaldt, gir soveposen 2-3 gr akstra varme. :nikker:
Etter at mannen min ble grisedårlig etter å drikke fra en fjellbekk, har jeg blitt litt mer forsiktig. Og noen steder er det litt ymse hva slags vann man finner. I helgen endte jeg med å drikke gulbrunt vann fra en elv. Forsåvidt trygt, men det smakte ikke bra. :knegg:
Man skulle altså ikke tro at jeg er oppvokst i skauen, men jeg drikker ikke ukokt vann fra naturen. :fisefin, igjen: Da bærer jeg heller mye på ryggen og tenner bål og koker.
Jeg spiser ikke boller som er blitt sleiket på av kuer heller, til naboenes store forlystelse. :sparke:
Nå er det gassbluss på de fleste hytter, så du slipper å koke alt vann på bål. :jupp: Et triks på veldig mange gassbluss, er at du må holde den "vrideren" inne litt nå du får tent på gassen for at det ikke skal slukke. (Ga det mening?)
Boller som har blitt sleiket på av kuer? Er det et vanlig fenomen? :knegg: