Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg om overvintring av sommerplanter!

#1

LilleT sa for siden:

Vi har en del planter i potter på terrassen i år. Jeg er dårlig med blomster, og jeg kan ikke en gang navnet på alle. Vi har en pelargonia. Den kan oppbevares innendørs om vinteren, ikke sant? Bør vi ta den inn nå eller vente litt?

Jeg mener å ha lest et sted at lavendel kan overleve utenførs om ikke vinteren er for kald? Da bør jeg vel i så fall plante den i bed, eller?

Er det andre typiske sommeplanter som kan overleve over vinteren?


#2

Matilda sa for siden:

Pelargonia bør inn nå. Noen sorter tåler litt frost, men ikke over tid. De kan overvintres inne i stuetemperatur, men da krever den gjerne ekstra lys. Eventuelt kan man sette den kjøligere - de fleste gjør det om de har mulighet. Jeg har mine i vinterhage/glassveranda i ca 8-10 grader. De kan også stå i en kjeller. Det er viktig at de ikke får det for fuktig, da får de fort råteskader, og de bør «pusses» med jevne mellomrom, hvilket vil si at man klipper av nye skudd, blomster og stygge blad, men lar stilkene sitte igjen og visne. Visne stilker og blader må siden plukkes av. De skal ha nokså lite vann når de står såpass kaldt, heller for lite enn for mye. Tidlig vår formklipper man og potter evt om. :har vært på kurs:

Når det gjelder lavendel, er det avhengig av sort om den kan overvintre eller ikke. Lavendel angustifolia skal kunne overvintre - jeg har aldri fått det til. I år prøver jeg å sette dem i drivhus over vinteren. Stauder kan overvintre i frostsikre krukker, gjerne inntil en husvegg, der det blir litt lunere. Ettårige sommerblomster vil ikke overleve, men kan frøså seg sjøl, så det hender det kommer noe likevel. Stemor er fine sånn. Det beste er sikkert likevel å ta frø og så dem, hvis man vil være sikker på å få en tett, fin vekst.


#3

LilleT sa for siden:

Takk for ekspertråd, Matilda! :blomst: Da skal jeg ta inn pelargoniaen nå. :jupp:


#4

Matilda sa for siden:

Bare hyggelig. Lite vann betyr for øvrig lite vann - de kan godt bli så tørre at jordklumpen slipper potta. Jeg tror mine fikk litt vann ca hver fjerde uke forrige vinter - i år skal jeg følge med litt mer, men de trenger altså ikke mye. Jo varmere de står, jo mer lys og vann må de ha.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.