Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mer kjøttfri mat. Hvilke matvarer er det greit å ha i hus?

#1

LilleT sa for siden:

Jeg har ingen planer om å bli vegarianer, men jeg innså akkurat at jeg har levd så å si kjøttfritt den siste måneden uten å tenke noe særlig over det. Det skal sies at jeg spiser fisk til middag eller som pålegg stort sett hver dag, da.

Når jeg først er "der" tenkte jeg at jeg likegodt kan eksperimentere mer i vegetarretter. Jeg har funnet en del vegetaroppskrifter som ser spennende ut, men jeg føler at en del av dem inneholder mange ingredienser jeg ikke vanligvis har i huset. Jeg vil gjerne gjøre terskelen lavere for å velge kjøttfrie retter, og da må det være litt mer lettvint å kunne slenge sammen noe på hverdagene uten å måtte gjøre storinnkjøp først.

Hvilke matvarer er ofte gjengangere i kjøttfrie oppskifter og bør ha fast plass i matskapet?


#2

ullmor sa for siden:

Linser, bønner og kikerter. Tomatbaserte retter kan klargjøres god tid i forveien og fungerer godt å fryse også. En basissaus kan varieres i det uendelige.


#3

LilleT sa for siden:

Godt tips! Takk! :)


#4

ullmor sa for siden:

Økonomisk lønner det seg å koke selv, men om du ikke vil det får du en boks grønne linser på Obs til 7,- nå. Det er rimelig, synes jeg.


#5

LilleT sa for siden:

Ingen upris, nei! :)


#6

ullmor sa for siden:

Må slenge med byggryn også, det er næringsrikt og anvendelig til mange retter, salater osv. Ikke koster det all verden heller (16-18? for 550 gram).


#7

LilleT sa for siden:

Jeg kjøpte meg et vegetarmagasin der det er tips til ukesmeny. Det virker som om nesten alle rettene inneholder gul løk, hvitløk, tomatpuré, hermetiske tomater, sopp, gulrøtter og fløte. Er det gjengangere, eller har de bare litt dårlig fantasi? :knegg:


#8

meisje sa for siden:

Dårlig fantasi


#9

rajraj sa for siden:

Min veggis go-to er linsegryte, som krever linser, løk, hermetiske tomater og kokosmelk. Ellers er det lurt å ha diverse friske grønnsaker i hus, da kan du alltids lage en wok. Toppes med cashewnøtter for metthetens skyld. Eller bakte grønnsaker med sitron, honning og blåmuggost: Rotgrønnsaker kuttes i stor munnfull-biter, legges ut over et stekebrett, drisle olje over og bake i ovnen i 15 minutter. Spises med salt, pepper, sitronskvis, en dæsj honning og blåmuggost i terninger. Og, hvis du har, valnøtter.

Jeg pleier å ha halloumi (Gresk ost som kan stekes. Litt dyrt i Norge, halv pris i Sverige.) i kjøleskapet. Den har lang holdbarhet. Den steker jeg i biter som en del av en salat eller tapastallerken eller jeg steker en større chunk og bruker den i stedet for hamburger.

Jeg elsker hummus, og har derfor stort sett alltid kikerter (som jeg bruker til masse annet også) og tahini. Tahini er en pasta laget av sesamfrø. De har det i typiske innvandrerbutikker, og i kjeder med stort utvalg.

Så, for å oppsummere. Følgende er sånt jeg kjøper i store kvanta, fordi det har lang holdbarhet og er gjengangere når jeg spiser kjøttfritt:

Linser
Kikerter
Tahini
Nøtter
Hermetiske tomater
Kokosmelk
Halloumi
Sitrus - lime eller sitron
Grønnsaker (rotgrønnsaker holder lengst)


#10

LilleT sa for siden:

Takk for supra tips, rajraj! Nå fikk jeg helt vann i munnen her. :nam:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Hadde skrevet et laangt innlegg som forsvant, mistet litt motivasjonen her nå kjenner jeg. :knegg:

Men kort oppsummert: når ungene er hos oss bruker vi endel kjøtterstatninger, bla. "kjøttdeig" og "kyllingbiter" (bitene er så like kylling at det er skummelt) fra Hälsans Kök som vi bruker til feks. taco og pizza. Kjøper også burgere og pølser. Dette for at ungene skal få "normal" mat hjemme i helgene osv, og fordi de ikke er glade i masse linser og bønner.
Det er derimot jeg og sambo, så når vi annenhver uke har barnefri og det bare er oss to, går det mye i bønner, linser og kikerter. Vi kjøper så mye kikerter at det begynner å bli litt flaut, for vi tømmer hyllene for Eldorado-kikertene hos Kiwi. De koster 5 kr pakken og er MYE bedre enn alle andre, inkludert hjemmekokte, som jeg aldri får myke nok. Disse er digre, myke og såå gode at jeg kan spise dem som snop rett fra boksen. :nam:

Jeg lager denne gryten flere ganger i uka omtrent. Ungene liker den med "Kyllingbiter" oppi men er ikke så glade når jeg serverer den med kikerter. Jeg har fullstendig dilla på den og varierer den litt hver gang. Den er helt insanely god, og da oppskriften min havnet i lokalavisa (de bruker oppskriftene mine flere ganger i uka) gikk denne gryta på rundgang på middagsbordet til kollegene på jobb, og alle fikk dilla, hehe. Anbefales!

Anbefaler å følge favorittbloggene mine, veganmisjonen og vegetarbloggen, og selvsagt min egen da (veganeren.com). Masse gode oppskrifter som selvsagt kan lages med vanlige kumelkprodukter om man ønsker det. Veganmisjonen har mange gode oppskrifter med belgfrukter. :)


#12

LilleT sa for siden:

Å, supert, Dixie Diner! Takk for tips! Den kikertcurryen ser kjempegod ut! :nam:


#13

LilleT sa for siden:

I dag ble det forresten gulrotsuppe med sprøstekt sopp til middag. Det var godt!


#14

Candy Darling sa for siden:

Mannen kjøpte ved en inkurie Meatish, som er soyaprotein. Det spiste vi i dag, og det var ..: interessant. Det LIGNET på kylling, men ikke sånn at det var skummelt likt på smak, på noe vis. :hehehe:

Så jeg tenker det er først og fremst for folk som skulle ønske at de ikke var vegetarianere. :knegg: Men det indiske kjøkkenet har jo massevis av deilig vegetar, jeg hadde kikket på ingredienslisten der.


#15

LilleT sa for siden:

Jeg klarer ikke tanken på sånne produkter som skal ligne på kjøtt, jeg. For min del går det helt fint an å la være å spise kjøtt sånn i det store og hele.Jeg spiser jo som nevnt mye fisk, og jeg har heller ingen planer om å kutte ut kjøttet helt, så sånn sett er det jo lettere å variere. Jeg kan forstå at noen synes det kan bli vel mye linser og bønner i lengden om man skal leve helt vegetarisk, da.




#18

Input sa for siden:

Kjæresten min foretrekker "kjøttdeigerstatning" til taco, det er det eneste vi bruker det til. Jeg bruker helst kikerter eller bulgur, men bøyer meg for hans ønske, da vi ikke bruker sånt til noe annet.

Det vi alltid har i hus er kikerter, bulgur, ost, egg, melk og masse grønnsaker. Vi er ikke så spennende i matveien, så vi lager lite fancy mat, men lager "vanlig" mat der vi bytter ut kjøtt med grønnsaker. Eks. blomkål, rødbeter, brokkoli, kålrabi og gulrot med brun saus, potet og tyttebærsyltetøy. Vi spiser i grunnen lite bønner og linser også, og egg, melk og ost er nok utvilsomt våre viktigste proteinkilder.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Nei, meatish ligner ikke så voldspomt. Men den jeg snakker om er det nærmeste jeg har kommet ekte vare og jeg har vel vært gjennom det meste av erstatninger både innenlands og utenlands de siste 7 årene. Det er jo en smakssak hva man liker og ikke, men anbefaler i hvert fall disse om man vil være veggis men savner kylling i maten. :)


#20

LilleT sa for siden:

Takk for spennende oppskrifter og tips til handlelista! Jeg får masse inspirasjon og gleder meg til å fortsette dette prosjektet! :)


#21

Tjorven sa for siden:

Dette har jeg også tenkt. Jeg spiser gjerne vegetarmat, og gjør ofte det. Men da velger jeg ikke produkter som forsøker å fremstå som kjøtt, men heller faktiske grønnsaker. Kanskje lett for meg å si som ikke er vegetarianer på ordentlig.

Jeg synes de soppburgerne de har hatt på kiwi har vært veldig gode, forresten. Men det er vel ikke noe man kan bunkre opp.

Ellers lager jeg mye indisk vegetarmat, så en del forskjellige currypaste, kikerter, linser og ikke minst frossen spinat tenker jeg det er greit å ha et lite lager av. Du har sett den oppskriften på kikert- og spinatcurry som Skilpadda la ut på forumet her for flere år siden? Den er supergod og spises svært jevnlig hjemme hos oss (dog får min kjøttelskende sønn servert kylling i tillegg til curryen).


#22

LilleT sa for siden:

Takk, Tjorven!

Skriver laaang handleliste. I morgen skal jeg på innkjøpstur! :)


#23

Dixie Diner sa for siden:

Ja det er nok helst ikke-veggiser som sier dette, for de spiser jo tross alt kjøtt og kunne ikke selv tenke seg å leve på bare grønnsaker, så da bør det jo være litt forståelse for at veggiser heller ikke ønsker det. De færreste er jo veggiser fordi de ikke liker kjøtt. :)


#24

Input sa for siden:

Jepp. Motstanden kjøttspisere har mot kjøtterstatning er helt snål.

Jeg spiser nesten ingen kjøtterstatninger, det er fordi jeg ikke har funnet noen som smaker godt. Hadde noen funnet opp noe som har samme konsistens og smak som kjøtt (eller helst laks), da hadde jeg blitt et lykkelig menneske.


#25

Candy Darling sa for siden:

Hvorfor det? Jeg hadde jo ikke advart ekte vegetarianere å spise det, men at folk som bare begrenser kjøttspisingen skal spise en nokså dårlig erstatning, i stedet for genuint god vegetarmat, må da bare være kontraproduktivt?


#26

Dixie Diner sa for siden:

Det er jo snakk om ikke-veggiser (som altså begrenser kjøttspising) som høylytt ikke skjønner hvorfor "ekte" veggiser spiser kjøtterstatninger. Greia er jo at folk som bare begrenser kjøttbruken sin faktisk spiser kjøtt i ny og ne mens de mener at vegetarianere bør spise rene grønnsaksretter hele tiden, noe de altså selv ikke er villige til (for da hadde de jo kuttet ut kjøttet helt).*Så det er jo noe jeg og mange med meg stusser veldig på. :o
Ikke alt er dårlige erstatninger heller. Jeg liker mange kjøttertatninger mye bedre enn jeg likte kjøtt, blant annet fordi jeg ikke likte tanken på at det faktisk var et dødt dyr jeg spiste og fordi jeg var svært kresen på brusk, bein og fett og satt ofte og pirket i kjøttet for å se om det var noe "ekkelt" i det. Begge deler slipper jeg å forholde meg til når det kommer til soyakjøtt og lignende.
Jeg ELSKER Hälsans Kök sine "kyllingbiter", de er så sabla gode og jeg bruker dem til taco og i indiske retter osv, alt der man ville brukt kylling ellers. Veldig praktisk og veldig godt. Jeg bruker masse bønner, linser og grønnsaksretter og.


#27

Candy Darling sa for siden:

Ok, jeg antok at "kjøttspisere" henviste spesielt på sånne som meg, som er den i tråden som spesielt har avbefalt kjøtterstatning. Jeg bryr meg jo ikke om hva vegetarianere spiser (ikke andre heller, for den del), men jeg vil mye heller bli tilbudt grønnsaksbasert vegetarmat enn erstatningsproteinbasert. Og siden dette nå helt spesifikt var en tråd om hva en kvasi-vegetarianer, eller en vegetarprefererer om du vil, skulle ha i hus, tenker jeg det ER nokså relevant hva kjøttspisere mener om kjøtterstatninger - for det er nokså tenkelig at en slik som HI vil føle det samme.

Jeg skulle gått nokså lenge uten kjøtt før jeg ønsket å spise meatish, altså, men jeg hadde helt sikkert ønsket det til slutt. Heldigvis må jeg ikke. :knegg:


#28

Input sa for siden:

Meathis er skikkelig ekkelt. Samme med Quorn. Og oumph. Hvis jeg måtte velge mellom å spise det og å spise kjøtt, hadde jeg helt klart valgt kjøtt. Jeg er ikke et bra nok menneske til å ofre meg sånn as.


#29

Turban Smukk sa for siden:

Er det noe som er ok/godt da? Min voksne datter har vært veganer lenge, og det kan være greit å ha noen alternativer i f.eks familiemiddager, høytider osv. Hun benytter det vanligvis ikke selv, så jeg får ikke noe svar av henne. Hun spiser det gjerne på besøk da, hun er tilpasningsdyktig, men jeg vil jo gjerne at hun skal få noe som er skikkelig godt.


#30

Input sa for siden:

Jeg har ennå ikke smakt en kjøtterstatning som er god. "Soyakjøttdeig" funker i taco, lasagne o.l, men ellers nei. Jeg bruker det heller ikke da, kunne sikkert blitt vant til å like det om jeg måtte, men det ser jeg ikke poenget med.


#31

Dixie Diner sa for siden:

Som nevnt over her, Hälsans Kök sine "filétbiter" (kylling) er ekstremt gode og veldig like kylling både i smak og konsistens. Min bonusdatter som er verdens mest kresne person (og ikke veggis), liker nesten ingen kjøtterstatninger, hun trodde dette var ordentlig kylling helt til vi sa det ikke var det, da ble hun sjokkert. Har også lurt et par bekjente med disse for å sjekke ut reaksjonen, siden jeg selv er litt inhabil. De er virkelig gode og høster lovord på nett. Vedt å prøve. :)
Jeg har aldri vært noe glad i kjøtt, men har lenge savnet kylling etter at jeg ble veggis. Ikke bare pga smak, men også fordi det er lettvint å ha i gryter osv. Så jeg er veldig glad i denne. Så glad i den at vi vurderer å servere den i bryllupet (pastarett eller lignende), fordi vi er bombesikre på at alle gjestene kommer til å digge det.



#33

Dixie Diner sa for siden:

Nei, de er med egg. Det er kommet noen helt nye fileter, som er oppskåret i biter. Selges på Coop i hvert fall. Billigere enn Oumph og det meste annet også, så jeg slipper å kjøpe 3-4 pakker for én middag slik som jeg ofte må gjøre med andre kjøtterstatninger. Tror en pakke er 400 gram og koster under 60 kr.



#35

Turban Smukk sa for siden:

"Noe som ligner kylling" vil være det verste. :knegg: Hun er jo veganer av dyrevernhensyn og mener fjærkre er det mest motbydelige og hvis hun skulle spise kjøtt igjen (noe som kan skje), vil det i alle fall ikke være kylling. Finnes det noe som minner om hjort? Hun liker soya, tofu, og vi har prøvd noen av veganerburgerne, men hun nekter å gi tilbakemelding. Hun er sånn "kan bare spise tilbehør, alt er fint"-type, og bor heller ikke i Norge, så hun har ikke oversikt over hva som finnes her.


#36

Dixie Diner sa for siden:

Hehe jeg er jo også det av dyrehensyn (og miljø og helse, selvsagt), er jo veganer og hadde ikke vært det om jeg ikke var det av dyrehensyn da veganisme først og fremst handler om nettopp dyr. Jeg hadde aldri spist kylling nettopp pga hvordan de blir behandlet (blant annet også i eggindustrien) men det er jo ikke smaken jeg er imot, så det at det finnes noe som ligner men som faktisk ikke*har vært et levende dyr og ikke ER ekte kylling, er ypperlig for sånne som meg som faktisk liker kjøtt (og egg og melk). Dette er jo ikke et dyr og har aldri vært det. Men folk er jo forskjellige. :)

Tror ikke det finnes så mye som ligner på hjort. Men et godt tips er å sjekke ut youtube. Jeg driver jo en stor matblogg (som nå blir enda større, da jeg har registrert den som firma og skal ha nytt design, annonsører og masse spennende fremover, er så spent) og bruker ofte youtube som inspirasjon til nye retter. Søk etter "vegetarian deer recipes" eller "vegetarian (eller vegan) recipes" generelt eller andre søkeord innenfor emnet. Får opp SÅÅÅ mye!!


#37

LilleT sa for siden:

Vi tester ut kikertcurryen i dag. Jeg har prøvesmakt og synes den er god, men kanskje litt i sterkeste laget for min gallablærefrie kropp. Vi får se ... :knegg: Men jeg må innrømme at jeg allerede etter prøvesmakingen tenker at den sikkert smaker enda bedre med kylling, da. :sparke: Det er første gang jeg har tenkt det under dette mer kjøttfri mat-prosjektet mitt. Tror muligens det har noe med kikertene å gjøre. Jeg ville mest sannsynlig ikke ha refekter over det om jeg hadde latt stavmikseren mose dem så det hadde blitt en tykk suppe.


#38

LilleT sa for siden:

I dag testet jeg hummus med soltørkede tomater. Det ble veldig godt! 😊


#39

LilleT sa for siden:

Og i dag hadde vi spinat- og grønnkålsuppe med egg. Den ble lagd etter innfallsmetoden, og smakte overrsakende godt! Selv fjortisen forsynte seg to ganger. :)

Det blir jo et slags push til å lage grønne middager ofte det at man kjøper inn grønnsaker man ikke bruker så ofte til andre ting.

Hvordan oppbevarer jeg best fersk koriander, forresten?


#40

frukt sa for siden:

Jeg syns koriander, og andre grønnsaker, holder seg best pakket inn i aluminiumsfolie. :ja:

Jeg lagde forresten en vegetarisk pastasaus helt etter innfallsmetoden i går. Den ble veldig god. :jupp:
Kjæresten er ikke vegetarianer, men prøver å spise minst mulig kjøtt så da prøver jeg å lage mer vegetarmat når vi er sammen.


#41

LilleT sa for siden:

Aluminiumsfolie, altså? noterer

Fortell gjerne sånn omtrent hva du hadde i pastasausen! Vil gjerne ha mer inspirasjon!


#42

meisje sa for siden:

Det stemmer nok ikke helt, kun for de som er livssyns veggiser. Jeg og de fleste andre vegetarianere jeg kjenner foretrekker vegetar mat , ikke kjøtterstatningsprodukter. De smaker jo som kjøtt, og for meg er det ikke så veldig attraktiv at vegebitene smaker kylling, da jeg ikke har noe behov for å spise noe som smaker kylling.


#43

frukt sa for siden:

Ja, det fungerer veldig bra, selv til koriander som pleier å visne så fort den kommer innomhus omtrent. :knegg:

Skal vi se...
Jeg stekte gulrot i skiver, strimlet kål, rødløk, squash og hvitløk litt. Ikke alt på en gang altså! Stekte også auberginebiter i masse olje, og hadde alt i en kjele sammen med paprika, hermetisk tomat, grønnsaksbuljong, vann, sorte oliven, salt, pepper, basilikum og litt kajennepepper.


#44

LilleT sa for siden:

Takk! Høres godt ut!


#45

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg har merket det motsatte, men så er jeg jo veganer og veganere er det som regel ikke pga. helse eller miljø eller smak, men pga. dyr (jeg er ikke noe dyremenneske så jeg er litt lett blanding), og da savner man ofte å spise som før. Man vil bare spise uten å skade noen så godt det lar seg gjøre, og da er det greit å kunne ty til tradisjonsretter og de rettene en selv og barna er vant med gjennom oppveksten. Men det er jo en smakssak. :)


#46

Marianne12 sa for siden:

Fint innlegg! Dette skjer ofte med meg også, plutselig har det gått flere uker uten at jeg har spist kjøtt!


#47

LilleT sa for siden:

Takk igjen for inspitasjon i denne tråden! Jeg er så fornøyd med at jeg startet den! :)

Vi har ikke kjøpt inn noe kjøtt på mange uker nå. Jeg spiser fisk hver dag, men like ofte til lunsj som til middag. Vi har vel fisk til middag et par ganger i uka, ellers har vi spist vegetarisk. På fredag var vi ute og spiste tre-retters, og det ble liksom en greie for meg å velge kjøtt som hovedrett for å bevise på omverdenen at jeg kan spise det ... :himle: Men jeg syntes det ble en stor nedtur, faktisk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.