Er det mange som lager ukemeny her?
Jeg har vært elendig på det til nå, men for økonomiske grunner vil jeg nå prøve. (Tidligere har jeg plutselig ikke villet ha det til middag som sto på planen osv. Denne gangen skal det følges, for det er mye lettere når jeg er på jobb osv.)
Har dere tips til RIMELIGE og lettvinte hverdagsmiddager? Og gjerne tips til god lørdagskos også.
I teorien, ja...
Retter vi ofte har:
Stekt eller ovnsbakt laks med ris og rå, oppskårne grønnsaker til. Jentene liker det bedre enn kokte grønnsaker så det er standard tilbehør her i huset.
Kjøttboller, brun saus, poteter og grønnsaker er en annen hit.
Stekt ris med egg, kylling og grønnsaker. Fin restemiddag.
Wok med laks eller kylling, kokosmelk, curry paste, wokmix og nudler eller ris.
Nachos eller hjemmelagde hamburgere er ofte helgekos.
Ikke helt fast, men en vanlig uke hos oss kan se slik ut:
Mandag: spaghetti bolognese
Tirsdag: fiskekaker med råkost og pasta
Onsdag: grove pannekaker og suppe
Torsdag: laksewraps
Fredag: pizza
Lørdag: taco/indisk/noe annet godt
Søndag: fiskegrateng eller kjøtt og saus f eks.
De fleste ukene er variasjoner over dette temaet. Retter vi typisk varierer med er svinekjøtt i pitabrød, ovnsstekte grønnsaker og kjøtt, chili con carne, laks og grønnkål, burgere
Pølselapskaus er rimelig, jeg kjøper ferdige poser med grønnsaker og bruker enten rester av kjøtt, kjøttpølse e.l. Fiskeboller i hvit saus er rimelig, supper basert på restegrønnsaker, da bruker jeg gjerne stavmikseren til slutt, men det er jo en smaksak. (Jeg synes heller ikke det er noen krise med en torosuppe i ny og ne med brød eller rundstykker til, middag for 20-30 kr..) Vi kjøper ofte Rema sitt eget merke av svinekjøtt i biter, og bruker enten i wok eller sammen med salat i tortillalefser. :)
En løselig middagsplan hos oss er fisk to dager i uka (ofte blir det bare en..), kylling i en eller annen variant en dag, fredag og lørdag blir gjerne hjemmelaget pizza, taco, pizzasnurrer, lasagne, her er vi lite orginale gitt. Noen ganger sushi, i tiden framover blir det gjerne litt rakfisk osv. Søndag har vi ofte husmannskost som tar litt tid, langtidsstekte koteletter, helstekt kylling (billig, og ofte blir det igjen rester), kjøttkaker, som regel potetmiddag. Om sommeren griller vi ofte, nå på vinteren blir det mer gryter og supper. :)
Ingen fast ukemeny her heller, men ting som ofte går igjen hver uke er:
Laksemiddag (enten i gryteform eller sterkt laks med ris og grønnsaker).
Suppe, enten tomatsuppe eller blomlålsuppe med bacon (det er de suppene jeg er god på å lage fra bånn)
Kjøttkaker eller fiskekaker (ferdigkjøpte, men lager ofte saus selv).
Hamburger eller taco.
Pizza.
Wok, oftest svin eller kylling, noen ganger sjømat.
Følger ikke noen plan slavisk men jeg har en 6ukers plan som jeg ser på når hjernen er stresset og tom.
Og ser an hva som er på tilbud på appen Mattilbud.
Lager fast etpar retter fra Siri Fossing sin blogg, Rett fra hjertet.
Grateng med brokkoli, pasta og hvit saus. Bruker skinkeboks eller røkte kjøttpølser. Lager med mer saus, 7dl. sirifossing.blogg.no/1413916516_makaronigrateng_med_s.html
Nok en grateng, med laks og poteter. sirifossing.blogg.no/1394732538_gratinert_laks_og_bro.html
Kjøttfri minestronesuppe fra Siri F er også veldig god.
Fiskeboller, poteter, hvit saus og gulrøtter er pop her også.
Kjøper Findus fisk når det er 40%. Synes ellers at det er dyrt. Vi kjøper Kapteinens fylte og fiskepinner. Deilig med hjemmelaget potetmos.
Potet- og purreløksuppe, tror oppskriften er funnet hos Trines Matblogg.
Pastapanne fra Kolonial, tror jeg, lages ofte. Bytter ut spinat med brokkoli.
Kyllingfilet, brokkoli, bretagnesaus og ris er kjempegodt.
Alt-i-ett meksikansk gryter er også veldig god smak på og enkel å lage i full fart. matpaabordet.no/2016/10/05/alt-i-ett-meksikansk-gryte/
Stekte poteter, stekte røkte kjøttpølser og et egg + brødskive er også digg innimellom.
Vi har nettopp satt opp meny for neste uke:
Mandag: pannekaker og tomatsuppe
Tirsdag: kyllingwok
Onsdag: ovnsbakt laksefilet med ris og grønnsaker
Torsdag: lasagne
Fredag: ungene overnatter borte, mannen og jeg skal spise ute
Lørdag: taco
Søndag: rester, eller kanskje vi blir invitert på middag et sted
Vi prøver å ha følgende hver uke: en kjøttfri, en med fisk, en med kjøttdeig, en med kylling, en med noe rent kjøtt.
Vi bruker ofte menyer fra når jeg har tid til å handle skikkelig til når jeg har tid til å handle skikkelig neste gang. Lager menyen utifra hva vi har tilgjengelig i skuffer, skap, fryser og kjøleskap pluss etter hva som er på tilbud, hvilke planer vi har, hvordan vi jobber osv. Altså, forsøker å sette opp realistisk plan med tanke på tid og ingredienser. Er ikke låst til at det må være akkurat den og den dagen mer til at vi skal ha nok til alle middagene frem til neste hovedhandling. Liker å variere pluss legger alltid inn en dag eller to med restemiddager - både pga tid og økonomi, kaster ikke om vi ikke trenger.
Kommer med noen forslag av det jeg kommer på:
Tomatsuppe med diverse tilbehør som feks chrozo, mais, egg, pasta, hvitløksbrød...
Tikka masala med ris og nanbrød(med koriander og hvitløk)
Betasuppe; bruker ikke alltid kjøtt, når det skal gå skikkelig raskt gjerne vossakorv, kjøttboller eller noe i
Stekt eller ovnsstekt laks med poteter/båtpoteter, agurksalat og enten brokkoli eller blomkål(eventuelt blomkålpure)
Panert fisk i ovnen med pommes frites og erter
Spaghetti og stekt karbonadedeig med løk og diverse krydder eller kjøttsaus
Karbonader med stekt løk, poteter/potetstapp og ertestuing
Stekt fiskepudding på ferskt brød
Fiskepudding i terninger i hvit saus med poteter og grønnsaker
Fiskegrateng med poteter og gulerøtter
Taco
Pizza
Kyllingsalat
Kylling, bacon og løk i form med ris og salat
Bakte poteter med kryddersmør/berne og fyll
Kjøttkaker i brun saus med poteter og grønnsaker/ertestuing
Koteletter i ovnen med løk, gulerøtter, surkål, poteter og saus
Røykelaks og eggerøre med noe grønt og ferskt brød/rundstykker
Pasta carbonara
Pytt i panne med speilegg
Semulegrynsgrøt/risgrøt
Pannekaker med bacon og blåbærsyltetøy
Lasagne
Cowboymat; Brød, speilegg, bønner i tomatsaus og pølser/bacon/karbonader (ikke alle tre altså, haha)
Gryterett med salat i pitabrød
Vi har mer elimineringsmetoden. Fredag taco, lørdag pizza, mandag spagetti med rester, en suppedag, to fisk og søndagsmiddag som ofte tar tid. Lasagne fra bunn, hjemlagde kjøttboller, hel kylling, reinskav, biff med fløtegratinerte poteter og annet. Henter tips fra Matprat, Trines blogg og Kolonial. Samt endel favoritter vi kan.
Jeg har lagd en 4-ukesmeny med en egen handleliste for hver uke - handlelistene er egentlig det beste med hele opplegget:nikker:
menyen er kun 5-dagers, i helgene er det fritt valg, hvis ikke går vi fort lei. Har prøvd å sette opp rekkefølgen slik at rester kan utnyttes til middag neste dag. Mange av rettene som er nevnt i tråden går igjen, på fredagne er det pizza, taco, burger og lasagne. Vi har fisk 1-2 dager, de ukene vi har kun 1 fisk, prøver vi å få til fisk på søndag. Har også noen vegetarretter, i dag er det linsegryte, neste uke har blomkål/brokkoligrateng.
Etter 4 uker begynner vi på nytt, høres kanskje kjedelig ut, men hver rett er med bare en gang, og vi har funnet ut at vi spiser mer variert med dette en uten.
Tusen takk for mange gode tips! Her skal jeg definitivt inn å hamstre ideer når jeg setter opp ukemenyen. :nemlig:
Som du sier, Galathea, så er handlingen det beste og den største grunnen til å gjøre det slik. Ellers blir det mye handling etter innfallsmetoden, og det blir for dyrt.
Da har jeg satt opp ukemeny denne uken:
Mandag - Lapskaus på rester fra søndagsmiddag
Tirsdag - Kylling og pasta
Onsdag - ovnspoteter og fisk
Torsdag - kjøttpølser og potetmos/pasta
Fredag - Taco
Lørdag - Gryte + ris
Søndag - Kjøttboller + poteter
I tillegg til alle rettene kommer tilbehør av diverse grønnsaker. Jeg er veldig opptatt av å ha grønnsaker til all middag, og heldigvis har jeg unger som elsker det.
Jeg lager ukemeny, ja. Og har gjort det i noen år nå. Det er en vanesak, men her oppstod jo behovet når jeg ikke lenger hadde muligheten til å handle selv, sånn fra dag til dag. Og med litt trening har jeg blitt mye bedre på å utnytte råvarene. Jeg har som utgangspunkt at vi skal ha fiskemiddag 3 ganger i uken (snittet er vel 2,5), og helst 1 vegetarmiddag.
Forrige uke og denne uken ser sånn ut:
Mandag: Fish and chips, salat
Tirsdag: Gryterett med karbonadedeig (jeg dikter opp en gryterett mens jeg lager den)
Onsdag: Fiskegrateng med gulrøtter og blomkål til
Torsdag: Ovnsstekte koteletter og rotgrønnsaker
Fredag: Laksewraps og bønnestuing
Lørdag: Helstekt ytrefilet med quinoa og grønnsaker
Søndag: - (barna spiste middag hos besteforeldrene, vi voksne droppet middag)
Mandag: Spinatpannekaker
Tirsdag: curry med torsk
Onsdag: ovnsbakt kyllingfilet og salat
Torsdag: fiskekaker i hamburgerbrød
Fredag: laksewok med sursøt saus
Lørdag: komle (gjester)
Søndag: koreanskinspirert oksegryte
Jeg må også gå igang med middagsplan igjen. Det skled helt ut når mannen pendlet. En typisk uke består av en suppe, en fiskemiddag, en kyllingmiddag og en med noe av karbonadeig. Fredag er det gjerne noe tex-mex eller pizza, lørdag biff eller noe annet godt og søndag typisk noe som tar lang tid å lage, som lasagne, gryterett, ovnsrett.
Tips for å gjøre det rimelig; handle på tilbud, bruke sesongens grønnsaker, sørge for at alle råvarer blir brukt.
Jeg henter gjerne inspirasjon fra ukeplanene til Trines matblogg, Fru Timian og Matpaabordet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.