Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

1700 nordmenn døde av influensa i 2016?


#2

Stompa sa for siden:

Er nok det, ja. Mamma var en av dem. Utløsende årsak var at hun fikk influensa, men årsaken til at hun døde av den, var at hun hadde andre sykdommer som gjorde at hun ikke var sterk nok til å bekjempe influensaen. Det var stappfullt av akkurat samme type pasienter på avdelingen da hun var innlagt, så selv om jeg synes tallet var høyt, tror jeg absolutt det kan være riktig.


#3

Neket sa for siden:

Farfar døde også av influensa, men han var jo ikke akkurat frisk som en fisk på forhånd. De fleste som dør av influensa er vel gamle og syke, og mest sannsynlig på vei mot døden uansett?

Tanten min døde av lungebetennelse, men det var jo pga kreft, selvom det var lungebetennelse som dødsårsak.


#4

Addison sa for siden:

Jeg hørte samme tall på radio i går, reagerte også på at det hørtes høyt ut. Influensaen i fjor var visst litt hissigere enn "vanlig".


#5

Tjorven sa for siden:

Det synes jeg var et veldig høyt tall. Jeg vil gjette at de fleste som dør av influensa også ville dødd av andre relativt ufarlige sykdommer hvis de hadde vært helt friske i utgangspunktet, slik at det er almentilstanden som gjør at utfallet blir som det blir. Eller tar jeg feil?


#6

Bluen sa for siden:

Ja, det var det jeg tenkte også.

Addison, mener det stod at gjennomsnittstallet var 900 i året.


#7

Joika sa for siden:

Influensa er vel kanskje den berømte dråpen for mange som allerede er veldig syke eller gamle. Men i og med at det dør omkring 40 000 mennesker i Norge hvert år, så er jeg enig i at det er et høyt tall.


#8

Guava sa for siden:

Jeg er ikke overrasket i det hele tatt og synes ikke tallet er høyt. Influensa/lungebetennelse er den siste dråpen i veldig mange dødsfall.


#9

nokon sa for siden:

Eg tenker og at det må gjelde dei som allereie er svake. Morfar døydde av influensa/lungebetennelse etter å ha vore svak og pleietrengende i to år. Det er vel gjerne slike situasjoner at influensa er det som utløyser det.


#10

Guava sa for siden:

Ja det gjelder dem som allerede er svake. Det er få influensadødsfall blant mennesker som hadde god helse i forkant av influensaen.


#11

Pelle sa for siden:

Det er en grunn til at vaksine anbefales alle over 65 år. Kroppen tåler influensa dårligere Da, selv om man har ok helse.


#12

Niobe sa for siden:

Jeg tror ikke det er et ekstremt høyt tall, er ikke snittet ca 1300 døde pr år? Og det er jo som regel eldre og folk som allerede er syke og svekket som dør. Mange stusser på at det er så viktig at jeg ikke får influensa, for «det kan da ikke være SÅ farlig». Men det tror jeg også skyldes at mange tror de har influensa når de bare ee forkjølet...


#13

Candy Darling sa for siden:

Influensa er veldig farlig for syke og gamle. Spanskesyken var vel også en influensa? Forskjellen på vanlig sesonginfluensa og svineinfluensaen og spanskesyken og lignende er at de to siste også hadde andre risikogrupper (gravide, asmatikere, hjertesyke).


#14

Guava sa for siden:

Og de svakeste vaksineres ikke heller. Jeg tror kanskje begge mine bestemødre kan ha dødd av influensa. Timingen og symptomer passer. Begge var svake og gamle.


#15

Bluen sa for siden:

Ikke ifølge artikkelen, som sagt:

Hvis følgesykdommer som lungebetennelse også er inkludert, synes jeg i grunnen det blir litt misvisende.


#16

Niobe sa for siden:

Jeg har lest at folk som har andre sykdommer ikke havner i influensaststistikken, så tallene er høyere enn de som oppgis.


#17

Bergensis sa for siden:

Svineinfluensaen var vel litt i særstilling sidan den også kunne ramme friske, unge mennesker hardt.

Nokre eg kjenner seier at dei har hatt influensa ein gong, og sidan da vaksinert seg årleg. Eg er temmelig overbevist om at mange influensasjuke egentlig har fått ein hard forkjølelse. Og ein del trur at ein ikkje har feber med forkjølelse, og at feber betyr influensa. Derfor vaksinerer dei seg ikkje, fordi "influensaen" dei hadde ikkje var så ille.

Det er jo også eit samfunnsansvar å vaksinere seg. Tilsette i skule, barnehage, omsorgsbustader og eldreomsorg burde oppmodast enda sterkare til å vaksinere seg. Me får vaksina dekka, og blir oppmoda til å ta den. Det er jo også litt for å begrense sjukefravær, trur eg.


#18

Tjorven sa for siden:

Bergensis: Mener du at alle burde vaksinere seg mot influensa uansett?

Jeg har en jobb hvor jeg utelukkende omgås folk som er i minst like god form som meg. Jeg har to friske barn på 10 og 12, og det er heller ingen sykelige i den eldre garde som jeg forholder meg til. Jeg har ikke vaksinert meg mot influensa.

Jeg blir svært sjelden smittet av "ting som går", og det gjør ikke resten av familien heller. (Snuppa har en eneste sykefraværsdag fra skolen og går i 7. klasse.) Derfor har jeg fryktet bivirkningene av vaksine mer enn selve sykdommen. Men er det en i overkant egoistisk tankegang?

Vi og ungene følger normalt vaksinasjonsprogram, altså.


#19

Bluen sa for siden:

Tenker som deg, Tjorven - og har helt parallell situasjon i familien. :jupp: Har vel strengt tatt aldri aktivt tenkt tanken på vaksinasjon for noen av oss.


#20

Niobe sa for siden:

Jeg synes ikke man kan forvente at alle skal vaksinere seg. Og det er jo heller ikke det som anbefales, det er folk i risikogruppene som anbefales vaksine. Men det jeg synes folk kan bli flinkere til er å holde seg hjemme når de faktisk er syke. Alle skal være så himla eplekjekke og regelrett «trene» av seg sykdom. Hold dere hjemme, forgrømmade smittebærere. :knegg:


#21

Robyn sa for siden:

Det er hovedsakelig de med nedsatt immunforsvar og andre sykdommer som dør av influensa, men alle kan være uheldig.

Jeg fikk influensa for snart tre år siden og ble dau-sjuk. Bokstavelig talt.
I utgangspunktet frisk og rask, den gang helt i slutten av 30-årene.
Fikk heldigvis hjelp i tide og kroppen responderte raskt på behandling, så jeg slapp med skrekken.
Men vet om andre i tilsvarende form og alder som har endt opp med multiorgansvikt og påfølgende dialyse og fasciotomi på arm eller ben. Av de som blir så syke vil noen dø.

Jeg jobber på nyfødtintensiv og vi får vaksinen på jobben. Tilfeldigheter gjorde at jeg ikke vaksinerte meg det året jeg ble syk, og det var helt forferdelig å vite at jeg hadde vært på jobb hele dagen og passet på en liten baby som var kritisk syk som ikke ville tålt en influensa på toppen. Barnet ble heldigvis ikke smittet, og jeg står nå først i køen når sesongens vaksine kommer (har allerede tatt sesongens vaksine :knegg: ).


#22

Robyn sa for siden:

I tillegg til folk i risikogruppene anbefales også folk som jobber med folk i risikogruppene å vaksineres. :nikker:


#23

Einhyrningur sa for siden:

Enig! «Jeg har bare litt influensa, men tok noen Paracet.» aka se hvor flink jeg er! Nei, du er ikke flink, bare dum!


#24

Polyanna sa for siden:

Jeg har aldri hatt influensa, så jeg syns det blir litt overkill å vaksinere meg, jeg som bare sitter på kontor og er omgitt ellers av friske folk.

Jeg tok vaksine en gang, da den dukket opp kort tid før eksamen og jeg fikk hetta av tanken på å få den da. Kanskje det er den som virker enda. :knegg:


#25

Bergensis sa for siden:

Neida, på ingen måte. Men eg tenker at folk som jobbar tett på andre (barnehage, skule, eldreomsorg, spesialomsorg) kanskje burde oppmodast enda litt sterkare til å ta den.

Og eg deler Niobes tankar om at folk bør lære seg å holde seg heime når dei faktisk er sjuke. Sitter du heilt isolert på eit kontor, så er det vel likegyldig. Men eg blir muggen når folk nærmast skryter av at dei er på jobb sjølv om formen er sjaber. Ikkje berre er dei smittebærande, dei legger ubevisst/bevisst til rette for ein holdning om at "alle" burde tenke og gjere slik.


#26

Pebbles sa for siden:

Jeg tror ikke det fra fagfolk oppfordres til å ta vaksiner en strengt tatt ikke trenger.


#27

Inagh sa for siden:

Det kan nok stemme - Lillemann sin ofissielle dødsårsak er influensa B. (2015) - jeg antar det kommer av at det var den siste diagnosen han fikk, rundt 2 uker før han døde. Han var frisk av influensaen, men kom seg aldri helt til hektene igjen og endte opp med status epilepticus og respirasjons-/organsvikt, antakelig fordi en sliten kropp ble enda mer sliten av influensaen.

Lillemann fikk influensavaksinen i alle år - med et unntak, og det var vinteren 2014-/15 - det gikk i glemmeboka, rett og slett, da han var så utrolig mye dårlig den vinteren, så det kokte bort i alle sykehusinnleggelsene og medisinene. Jeg jobber aktivt med å la være gruble på «what if...»


#28

Pelle sa for siden:

Jeg jobber med slike fagfolk, og de har ingen skrupler ihvertfall. Alle som vil Ha, får.


#29

ingling sa for siden:

Vi får gratis influensavaksine på jobb, jobber ikke med helse e.l. Antakelig motivert av at de ikke vil ha mye sykefravær. Jeg har hatt influensa og vært helt elendig, pluss at jeg har vært så mye sjuk ellers det siste året at jeg like godt kan prøve å beskytte meg der det er mulig. Så jeg tar den. Moren min på 74 tar vaksine mot både influensa og lungebetennelse, etter noen skikkelig heftige runder de siste årene.


#30

Polyanna sa for siden:

En gang hadde jeg en kollega (og han var medeier i firmaet) som også var almennlege på deltid, og han tok med vaksine på jobb og spanderte villig vekk. :knegg: Han hadde direkte økonomiske insentiver for å redusere sykefravær. Nå tror jeg aldri det var mange som faktisk hadde influensa, da, vi hadde generelt ekstremt lavt sykefravær. Kanskje reseptblokka hans bidro. :p


#31

Malama sa for siden:

Jeg har minnet mamma på å ta den og sagt hun burde snakke med legen om den mot lungebetennelse også i mange år. I år husket hun av seg selv å få den mot influensa OG den mot lungebetennelse (etter en heftig dobbeltsidig lungebetennelse og et par døgn innlagt pga den i vår...)

Selv har jeg tatt vaksine mot influensa de årene jeg har vært ridikogruppe, dvs gravid med jentene (eldste er født før svineinfluensaen så da var ikke gravide i risikogruppe og anbefalt vaksine)

Det er en del som dør av det ja. Og den i fjor var hissig. Mange av dem hadde nok dødd uansett, men "ei årsak skal dauda ha" som det sies.

Men altså, folk må slutte å tro at forkjølelse med feber er influensa, og de må sutte å gå på jobb sjuke.

Joda, vi hadde årets første "influensa" på jobb mandag forrige uke, hun var borte tirsdagen også... (og hoster fortsatt så stygt at hun setter seg i andre enden av bordet til lunsj.)

Jeg har stort sett en skikkelig kraftig forkjølelse med feber og kroppsverk hver vinter jeg. Forkjøla. Man har nemlig faktisk ikke influensa hvert år.

Men det får man ikke kollegaer til å forstå. Forkjøla=kan nemlig gå på jobb da har man bare litt tett nese da. er man sykere enn som så er det influensa, minst.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.