Jeg vet pinlig lite om hva slags kniver som bør brukes til hva på kjøkkenet. Jeg har kontroll på brødkniven, men ellers finner jeg bare en kniv fra et billig knivsett vi har og håper det skal funke ... :p
Det slår meg at det kanskje kan bli morsommere å lage mat med bedre utstyr, så derfor spør jeg: Hva slags kniver bør jeg skafe meg? Hvilke kniver brukes egentlig til hva?
Vil gjerne ha tips om konkrete kniver som er bra også.
Vi har fra forskjellige merker, men er mest fornøyd med Victorinox sine med svart håndtak og faktisk noen Ikea hadde for noen år siden (som jeg ser de ikke har lenger). Jernia har godt utvalg i Victorinox.
Jeg er glad i min Mac kokkekniv, jevnlig på tilbud på Kitchn. Sammen med en litt mindre skrellekniv og brødkniv/konditorkniv er knivbehovet mitt dekket.
Jeg synes det er litt luksus med nye kniver og har kjøpt to Global kniver det siste året. Føler at de er lettere å holde rene.
Liker de som heter grønnsakskniver for synes de er stødigst når jeg skal skjære. Har to størrelser av disse og så har jeg en annen stor stålkniv.
Konditorkniven til Victorinox er jeg veldig glad i. Julegave jeg ønsket med for en god del år tilbake, etter å ha vært misunnelig på søster som hadde den samme, gode kniven :jupp:
Ellers har jeg Ikea-kniver jeg ikke får til å slipe ordentlig. Formodentlig operatørfeil, men lell. Eller at jeg ikke skjønner meg på den Ikea-slipedingsen. Det er liksom ikke plass til kniven.
Konditorkniven er verdens beste brødkniv, og den funker fint til å kutte det meste annet også. Min har vel igrunn aldri vært i nærheten av en kake tror jeg.
Bruker også min hovedsakelig til brød, men den er også flott å dele bløtkakebunn med (fordi den er lang og bred, kan man skjære fint gjennom og løfte bunnen vekk på en fin måte).
Jeg er passe knivgal, og har et lidenskapelig forhold til knivene mine. :hjerter:
Jeg kjøper kvalitetskniver og de har man for evig bare man steller pent med de. Man kommer langt 4 kniver, stor kokkekniv (bør være min.18 cm), liten kokkekniv og eller grønnsakkniv, en god brødkniv og/eller konditorkniv, og en liten kniv til småarbeid og finkutting.
Noe til å skjerpe kniven på bør man også ha.Jeg har et rundt knivstål, det er det jeg er vant å bruke å håndterer best.
Sliping av kniver setter jeg bort til folk med kunnskap og ordentlig utstyr. Det koster ikke så mye og er verdt det om du investerer i kvalitetskniver.
Jeg har mange ulike kokkekniver, men jeg tror alle unntatt en er japanske. Jeg liker best de med treskaft,og er ikke glad i de med metallskaft, men det er en smakssak. Jeg har både rustfritt stål og karbonkniver, for meg er metallet i knivbladet det som avgjør hvilken kniv jeg kjøper. Min besteanbefaling er å gå et sted med skikkelig peiling på kniver, se på, holde i og få god info.
Min kniver er aldri i oppvaskmaskinen, og de jeg bruker i det daglige bor i eskene sine i kjøkkenskuffen.
Jeg kjøper alltid kniver som er gjennomgående opp i knivbladet.
Har man kniven med litt rundt omkring er det lurt å kjøpe en magnetisk knivbladbeskytter.
Jeg elsker knivene mine!
Den jeg bruker aller mest er en ikke så stor universalkniv med ganske mykt blad fra Global, ellers bruker jeg en stor kokkekniv fra Sabatier, en liten grønnsakskniv fra Global og en mellomstor kokkekniv fra Victorinox. Fileteringskniver etc bruker jeg etter behov.
Mannen min er spesielt opptatt av dette, og derfor er vi godt utstyrt. Han sliper også knivene jevnlig, slik at de holder seg skarpe.
Jeg har særlig en grønnsakskniv som jeg er veldig glad i. Den er sylskarp, og har et bredt knivblad. Med den kniven er det virkelig mulig å få opp hastigheten.
Vi har i tillegg to kjøttkniver, og jeg er mest glad i den fra Victorinox. I tillegg har vi en fileteringskniv som jeg bruker til å ta skinn av fisk, og hvis man gjør det regelmessig så er en sånn kniv virkelig gull.
Knerten er litt redd for kniver, så han har fått sin egen kniv. Det er en kniv laget for barnehender. Den er utformet slik at hånda ikke så lett glir ut på knivbladet, og den er uten spiss. Men også den er veldig skarp, så den fungerer faktisk til å jobbe med. Uten at vi voksne trenger å stå med hjertet i halsen.
Man bør ikke håndtere store, skarpe kniver når man er litt beruset. Da kan det hende man skjærer seg i tommelen, gjennom neglen. Har jeg hørt... :grøsser:
Kvaliteten på knivene har mer å si en enn et bestmet utvalg, syns jeg. Det er virkelig enorm forskjell på å jobbe med en skarp kvalitetskniv, og en billig sløv en.
Vi har tre Victorinoxkniver: brødkniv, snittekniv og liten kokkekniv. I tillegg har vi en litt større kokkekniv fra Global, og en liten brødkniv fra Global. Denne er også fin som tomatkniv. Hiawata har en liten japansk kokkekniv som jeg bruker minst like mye, den ligger godt i små damehender.
Vi har mange gode kniver fra mac og er veldig glad i de. Fikk flere til bryllupet for 10år siden og elsker de. Victorinox som vi fikk samtidig har aldri kunne sammenligne seg med Mac.
Jeg må også støtte det som Nextlife skriver, om å prøve å holde knivene før du kjøper. Jeg var forelska i Global, synes den er så fin, men de knivene passer ikke i min hånd rett og slett.
Og så skal du slipe knivene dine hele tiden. Og gjerne sende dem vekk for å få dem satt opp på nytt av og til. Spør på den lokale slakterbutikken eller lignende.
Jeg har hatt mange, mange kjøkkenkniver oppigjennom. Nå har jeg et lite utvalg av Victorinox, Global, MAC og Shun.
Jeg er absolutt mest glad i MAC-knivene mine. De er sylskarpe, har ganske tynne stål og holder eggen relativt bra.
Det finnes mange gode knivmerker, de fleste i normal prisklasse er nevnt her i tråden. Uansett hvilken du velger så vil du merke et hav av forskjell fra dagens utstyr. Start gjerne med en Victorinox kokkekniv og et rundstål. Så utvider du derfra.
Det er 2 grunner, for det første så kommer eggen lett i kontakt med andre greier som ligger i oppvaskmaskinen, og sløves av den grunn.
For det andre så er det minst mulig krom i en kniv for å holde den sterk, noe som gjør at den er ekstremt sårbar for rust, både fra annet i maskinen, maskinen selv og som kan dannes på kniven. Rust kommer oftere i oppvaskmaskin pga kjemikaliene i vaskemiddelet.
Rusten ødelegger (sett inn et eller annet stoff i knivbladet, metallforbindelse? Husker ikke :knegg: og vitenskapelig term) som gjør at kniven er sterk og hvass.
Derfor, mekanisk vask med børste og vann med bittelitt zalo, tørk og legg/sett den et sted den får være alene. :nemlig:
Ellers stemmer jeg for store kniver. Jeg blir helt :gal: når jeg ser folk (f.eks. på TV) som står og skjærer grønnsaker med knøttsmå kniver - størrelse fruktkniv. Mye lettere med en kniv med litt størrelse!
Jeg har også VicTorinox og elsker de. De eldste har jeg hart i 17-18 år, og takket være jevnlig skjerping og sliping (og aldri oppvaskmaskin!) Holder de seg bra. To av de eldste har vlitt sendt til hytta, da, de begynner å bli slitne. Jeg har stor og litt mindre kokkekniv, brødkniv/konditorkniv, filetkniv (brukes sjelden) og et utvalg små kniver fra victorinox, både med og uten sagtNn.
Jeg føler at jeg trenger en ny kniv nå, og sikler på en Japansk (Kasumi) i hamret damask. Jeg fikk prøve en slik i høst, og den var nydelig i hånda, og skikkelig god å jobbe med. :hjerter:
Jeg synder mot det der oppvaskmaskingreiene altså, ukentlig. Og jeg har nok ikke nabolagets skarpeste kniver heller, men de er skarpe nok for meg. Jeg har f.eks. aldri filetert en fisk, i alle fall ikke på denne siden av årtusenet. Innimellom drister jeg meg også til å slipe knivene, og det har jeg merket har god effekt. :knegg:
Hmm, her går også knivene i oppvaskmaskinen. Får slutte med det da. Men er så engstelig for å ikke få de helt rene. Særlig etter å ha skåret i rått kyllingkjøtt. Det var jo litt derfor jeg kjøpte nye hvor hele kniven er i stål.
Jeg vasker den jo under springen med zalo og kost + skjærebrettet men setter de i oppvasken etterpå. Pluss oppvaskkosten. Men får heller ta en runde til under springen med ny oppvaskbørste da...
Hvordan gjør dere det etter å ha skåret i kylling da? :o
Åh, de er så nydelige! Jeg ønsker meg en skikkelig japansk grønnsakssnacks. ::hjerter:
Det sliter enormt med vaskemaskin altså. Det handler ikke bare om de vanskelige fileteringsjobbene, men å kunne skjære noe med ett slice, i stedet for å mose og sage, f.els.
Kylling er litt tricky, ja. Jeg vasker kosten og brettet i oppvaskmaskinen etter å ha skåret kylling. Kniven blir først skylt i glovarmt vann. Om du gjør det med en gang, så får du av alt klinet, også kan du vaske over med en ren oppvaskkost og zalo, og skylle i glovarmt vann.
Det er viktig å skylle først, ved lav temperatur sånn at proteinet ikke stivner for da blir det temmelig vanskelig å fjerne.
Deretter oppvask med børst og normal mengde zalo, skyll godt og tørk.
De fleste knivene våre er nærmere 20 år og ikke godt vedlikeholdt, men aldri vasket i maskin, og ikke ligget i skuff. Har Fiskars brødkniv, den skal erstattes med en skarpere med lengre knivblad. Har kokkekniver fra Global, Victorinox og Sabatier. Den fra Victorinox med treskaft foretrekkes. Den fra Lion har tungt knivblad og er favoritt til hakking. Har gode allsidige tomatkniver fra Fiskars med gode skaft for barn. Og en bitteliten fra Global som brukes til mye forskjellig. Har et rundt skjerpestål fra Global som svoger får tildelt når han er innom. ;). Har fileteringskniver, men takker kvikkt ja til å få maten filetert i butikk.
Vi ferierer i Italia, der tar vi med brødkniv, grønnsakskniv og kokkekniv. Så er selvhusholdet sikret.
Jeg har knivene i oppvaskmaskinen. De ligger på et eget brett og er ikke borti noe. Ikke er det rust på de heller, og vår snart 10 år gamle Chroma kokkekniv, som er den eldste vi har, er som ny. Slipes et par ganger i året med elektrisk knivsliper, og det er sikkert ikke innafor hos knivgourmetene det heller.
Oppvaskmiddelet for oppvaskmaskin er mye sterkere enn salo og sliter mer på knivene. Det er ikke bare friksjonen. Man merker tydoig forskjell på kniver som har vært i oppvaskmaskinen og de som ikke hsr vært. Selv om de ligger øverst.
Dette.
Det er dessuten ingen vits å fylle oppvaskmaskinen med dem. Jeg bruker stort sett bare et par ulike kniver til alt og det tar 5 sekunder å vaske dem (pluss at jeg vasker dem hele tiden mens jeg bruker dem). De holder seg skarpe og fine uendelig mye lenger.
Det må du nesten kjenne litt på. Den bør ikke være for kort, da blir det vanskelig å skjære opp en kålrot, og du få til en god «gyngebevegelse» for å kunne slice gjennom noe uten å sage. Blir den for kort får du bare skåret en liten mengde om gangen. Men blir den for lang syns jeg, som ikke er høy, ikke har lange armer og ikke har store hender, at den blir kronglete å håndtere.