Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Filmer og tv-serier basert på eldre bøker

#1

Stompa sa for siden:

Kan dere hjelpe meg å idémyldre? Jeg er ute etter eksempler på filmer og tv-serier som tar utgangspunkt i eldre bøker uten å være direkte filmatiseringer OG som de fleste/mange 17-åringer i dag vil ha et forhold til.

Eksempel på det jeg er ute etter vil f.eks. være Clueless (Jane Austens Emma), West Side Story (Romeo og Julie) - bortsett fra at akkurat disse åpenbart ikke oppfyller det andre kriteriet, siden svært få av elevene mine har hørt om dem. :nemlig:


#2

Teofelia sa for siden:

Netflix: Anne With an E


#3

Teofelia sa for siden:

Skjønnheten og udyret. (Vet ikke om eventyr faller inn under kriteriene dine?kr

Litt usikker på hvor mye de appellerer til ungdom, og om de er gamle nok, men:
Mord på Orientekspressen (2017)
HBO: The Handmaids Tale


#4

Neket sa for siden:

IT?

A handmaids tale?

Lord of The rings?

Sherlock eller elementary?



#6

amylin sa for siden:

Riverdale - men ikke bok, tegneserien Archie.


#7

Stompa sa for siden:

Hmm, ikke helt det jeg er ute etter; dette er jo helt åpenbar filmatiseringer som har samme tittel som teksten de er basert på (med Elementare som et delvis unntak, men det er jo ingen tvil om hva den bygger på). Jeg er mer ute etter filmer/tv-serier der man ikke nødvendigvis forstår at det er en moderne versjon av noe eldre, og der aha-opplevelsen når man får vite det utvider forståelsen/opplevelsen på en eller annen måte.


#8

Stompa sa for siden:

Godt eksempel, den hadde jeg glemt!

Lista (og mange flere) har jeg allerede lest gjennom, men det er veldig lite å finne som elevene mine vil kjenne til. Kaaanskje Pretty Woman, og sannsynligis Bridget Jones.

(Kanskje jeg burde legge meg i stedet for å styre med dette ...)


#9

Matilda sa for siden:

Jeg skulle si Lion King (den sammenlikner elevene våre med Hamlet). En annen mulighet er 10 Things I Hate About You (The Taming of the Shrew). De står på lista over, ser jeg. Jeg har brukt Bridget Jones også, men det er ti år siden. Ville kanskje funke i enkelte elevgrupper fortsatt.

Min erfaring er at man må hjelpe elevene litt med den aha-opplevelsen uansett - man må nesten se filmen først, og så kan man vise dem etterpå hvor udødelig Shakespeare og Jane Austen er. :glis:


#10

Stompa sa for siden:

Problemet er at jeg ikke har planlagt å se disse filmene - jeg vil bare ha et utvalg jeg kan snakke om, som de fleste har hørt om og mange kjenner innholdet i. Umiddelbart tror jeg bare det er Lion King som kan fungere av de som har vært nevnt så langt, dessverre. Kaaanskje Bridget Jones. 10 Things er sannsynligvis for gammel, Clueless er helt sikkert for gammel.


#11

Matilda sa for siden:

Går det an å vise klipp?

Løvenes konge funker.


#12

Stompa sa for siden:

Joda. Men jeg ville liksom ha mange eksempler. :trasser: "Se her, så mange som fortsatt bruker denne gamle litteraturen til å lage nye, kule filmer, som dere liker! Det er klart det er nyttig å kjenne til den!" :bill.mrk. desperat norsklærer:


#13

Dragen sa for siden:

Pfht, de skrev jo bare sitater uansett.


#14

Wix sa for siden:

Kanskje det ikke er så vanlig der du sier da, og at det er mer fruktbart å gå inn med en annen vinkling, feks at temaene i klassikerne er udødelige og like aktuelle i dag selv om settingen er litt ulik. Så nettopp et klipp på Facebook hvor Trump blir sammenlignet med Peer Gynt.


#15

Blondie sa for siden:

Trump og Peer Gynt? Åh, må finne!


#16

gajamor sa for siden:

Kanskje litt eldre enn du er ute etter, men vikingeseriene er jo basert på sagaene og Edda.


#17

Nenne sa for siden:

Rent er bygget på operaen La Boheme, men den kommer kanskje ikke fra bokform opprinnelige? :gruble:


#18

Stompa sa for siden:

Ja, men hvor mange 17-åringer har hørt om Rent? For ikke å snakke om La Boheme?

Problemet med populærkulturelle referanser er at de blir så innmari fort utdaterte i dagens samfunn. :nemlig:


#19

Rug sa for siden:

House begynner jo å bli gammel, men det ble slått på en stor lyspære da Skilpadda påpekte at sentrale trekk er bygget på Sherlock Holmes.


#20

noen sa for siden:

Hva med Hunger Games? Her er et intervju med forfatteren som forteller om at bøkene er inspirert av gresk myologi, dvs. historien om Thesevs som drepte uhyret Minotauros i labyrinten på Kreta:
www.slj.com/2008/09/interviews/under-cover/a-killer-story-an-interview-with-suzanne-collins-author-of-the-hunger-games/#_

Fra Wikipedia:


#21

Skilpadda sa for siden:

Ellers er jo Percy Jackson sikkert for opplagt, ja?


#22

Matilda sa for siden:

Og så er det jo masse gresk mytologi i Harry Potter - det hadde jeg et undervisningsopplegg på en gang. Fluffy/Cerberus og sånn. Det er litt varierende hvilke kull som har mange Potterheads, men. (I fjorårets VG1 her var labert. Årets VG1 tar Potter-referanser.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.