Jeg er litt sent ute, men tenkte jeg skulle smekke sammen en engelsk julekake så snart som råd og mate den med sprit frem til jul. Ellers skal jeg lage pepperkaker, kokosmakroner, kransekake, mormors peppernøtter, som egentlig er små sitronkaker med sitronolje i, berlinerkranser, smultringer og biscotti.
Men er det noe mer som er gøy? Noe jeg kan lage og gi bort?
Vi er egentlig ikke så glade i julekaker, men litt må vi ha for å få den gode bakelukten i huset:
Krumkaker, kokosmakroner og havreflarn, tenker jeg. Muligens pepperkaker, og så har jeg veldig lyst på stjerneaniskaker, men det er det bare jeg som liker, så vet ikke om jeg gidder. :snurt:
Jeg får ikke fungerende kjøkken før tidligst 2. desember og skal være bortreist helgen etter, så det blir et minimum av julebaking for min del.
jeg baker nok pepperkaker, hvite julefigurer, kolakaker, havreflarn og verdens dyreste cookies. Om det blir tid til mer så blir det sånne lyse småkaker i kringlefigur, som jeg ikke husker hva heter, julebrød og sjokoladecroissanter.
Dersom jeg skulle bakt og gikk vekk ville det vært enten biscotti, knekkebrød, eller pyntete pepperkaker.
I år skal jeg bake pepperkaker og pepperkakehus, kokosmakroner, shortbread, kransekake, strull, pikekyss (fin måte å bruke opp alle eggehvitene som blir til overs) og bordstabelbakkels. Vi liker julekaker.
Hiawata vil nok bake klassiske pepperkaker (jeg tenker faktisk å bruke Ikeas deig til det. Pepperkaker er ikke blant mine favoritter, og jeg liker dem harde og kjipe framfor krønsji og smulete i såfall. Sånn sett er Ikeadeig perfekt. :knegg:) og planlegger en pepperkakebil, også tenker jeg å bake noen chili- og appelsinpepperkaker ved siden av og gi bort.
I tillegg skal jeg endelig teste disse fingerkremsakene, også vil jeg lage berlinerkranser og kanskje sandkaker.
Vi får se, jeg elsker jo kjevlekaker, men det ser ut som kjevling utgår i år. Jeg lager dog verdens mest overlessede pepperkakehus med barnebarna, så der må mannen ta ansvar for kjevling slik at vi får et stort nok hus til all pynten. :knegg: (I fjor gikk det f. eks med 4 1/2 kg melis, og jeg tipper det var wt par kilo godis på).
Ellers, foreløpig bestemt meg for
-Biscotti
-Krumkaker
-Muligens gule bomber (har akkurat bakt en testbatch, og alle i familien elsker suksessterte, så det må jo bli en vinner).
-Skriverfruens kaffekaker
Til å gi bort, selv om ikke alt er bakst, akkurat.
-Biscotti
-Orangettes
-Ekstrakt til hvit gløgg
-Sjokolademarengs
-Einebær fra egen hage
Blir de flate og helst litt myke inni og har sitronskall i seg også? I min familie heter de farmors peppernøtter. Og jeg har aldri møtt eller hørt om noen som lager liknende. :)
Hos oss blir det ikke så mange sorter, mannen min og barna er ikke spesielt glad i kaker og det blir lett at jeg spiser nesten alt.
Men det blir strull, mince pies (to typer, en med Nigellas cranberry filling og en med vanlig frukt), terteringer, pepperkaker, Kentucky whisky cake og sarah bernhardt (med bunn av pinjekjerner og solsikkefrø pga nøtteallergikere)
I tillegg skal jeg lage en stor raised pork pie, det er utrolig god kveldsmat.
Vi pleier å få til en felles bakedag mor og søster og jeg og vi lager disse sortene og fordeler ut etterpå.
Jeg vil gjerne ha oppskrift på de sitron/peppernøttene!
Jeg baker fra Haugesund husmorsskoles kokebok (som mamma):
Peppernøtter
Kokosmakroner
Sandnøtter
colakaker
Og så skal jeg huske å bake frøknekkebrød, for de er så sinnsykt gode, og så slipper jeg å bruke mageplass på brød eller rundstykker, når det jeg har lyst på er alt det deilige pålegget. :knegg:
Ja! Jeg bruker denne bortsett fra at jeg bruker halvparten smult og halvparten smør (litt mindre hard skorpe/større fare for å smuldre, men bedre smak).
Nei! Jeg det er feil, jeg brukte Paul Hollywood sitt fyll sist gang:
Ingredients
For the hot water crust pastry
265g plain flour, plus extra for dusting
55g strong white bread flour
55g unsalted butter, cubed
65g lard
1 tsp salt
135ml boiling water
1 egg, lightly beaten for glazing
For the filling
1 large onion, peeled and finely chopped
380g pork loin, finely chopped
100g unsmoked back bacon, finely chopped
Small bunch of parsley, leaves only, chopped
Sea salt and freshly ground black pepper
1 large or 2 small sheets of leaf gelatine
½ chicken stock cube
300ml boiling water
Men justerte mengden i forhold til bbc-oppskriften.
(Sorry, måtte sjekke notatene mine :) (ja jeg skriver debriefingnotater på nesten alt jeg lager :knegg:)
Tips er å kjøpe en springform med høye kanter, de er finere når de er litt høye synes jeg.
Den oppskriften kan man skalere helt fint opp og ned på fyllet, men vær forsiktig med å redusere like mye på deigen. Det er uansett billig å lage og om man skalerer ned til halve volumet av paien så trenger man bare litt mindre deig. Så om du går ned til en 18cm eller 15 cm pai så la deigmengden være er mitt tips.
Må bli ferdig med bursdager denne helgen, så skal jeg begynne. Tenker å bake stollen, bruker denne oppskriften www.detsoteliv.no/oppskrift/marzipanstollen , men deler opp i flere små stollen i stedet for en stor. Ellers må jeg ha en del gjærbakst i fryseren og jeg skal lage sarah bernhard i langpanne. Og ungene vil sikkert ha pepperkaker og litt småkaker. Og kanskje delfiakake og litt hjemmelaget konfekt. Og jeg tenkte å lage disse, de er knallgode www.nrk.no/mat/ekstra-gode-energibarer-1.12781121
Tar gjerne god oppskrift på kokosmakroner, de jeg lagde i fjoa fløt utover og ble harde, jeg vil ha seige topper. Tar gjerne gode biscotti oppskrifter også!
Her blir det berlinerkranser, strull, havreflarn, brune punner og pepperkaker. Pluss et par til jeg ikke har bestemt meg for.
Pepperkaker, cookies, berlinerkranser og kanskje noe sånne sjokoladekuler eller no. Hjemme lagde mamma med puffet ris men det må da finnes noen litt sunnere varianter? Ellers er pepperkakemuffins godt, vi får se.
Vi har vanligvis bare bakt pepperkaker. Men i år tror jeg at jeg også skal kline til med brune pinner. :nam: Sistnevnte tenkte jeg å lage såpass mange av at jeg kan sende i gave til familien også.
Bland alt i en kasserolle og varm opp under omrøring. Når massen har samlet seg og blitt blank settes topper med teskjeer på stekebrett. Stek ved 180 grader i 12-15 minutter.
Altså (et helt ærlig og ikke-ironisk spørsmål) - når spiser dere disse kakene? Jeg har et snev av dårlig samvittighet for at mine barn ikke kommer til å få julenostalgi ved tanken på å overspise halvtørre julekaker (primært i januar, som jeg gjorde), men jeg klarer åpenbart ikke å opparbeide nok av det til at jeg gidder. Jeg synes vi spiser altfor mye godteri og usunt som det er, lzm?
Mannen her er skikkelig julete så vi har lite godis i desember. Det går i tørre hjemmebakte julekaker og konfekt og risengrynsgrøt som blir døpt om til nissegrøt i desember. :p
Jeg gir bort en del, så det er ikke Å store mengder vi beholder selv. Ellers blir det satt frem i helgene før jul og hver ettermiddag i jula. Heldigvis er familien min like julenostalgiske som meg, og elsker julekaker. Og send for all del ungene dine opp hit på julekakebaking om du vil!
Vi er også litt her. Vi er jo bare tre stykker, så det er ganske begrenset hvor mye vi kan spise. Så vi baker som regel bare de pepperkakene. Blir det noe annet blir det i miniporsjoner.
Vi pleier å ha serinakaker, pepperkaker, peppernøtter, krumkaker og kneppkaker, og så hender det vi har noe i tillegg, som Sarah Bernard eller delfiakake. Jeg baker et par sorter sjøl, og så pleier jeg å få noe av mamma og noe av søstera mi. Det har hendt vi har kjøpt litt hos den lokale bakeren også. Jeg skulle gjerne bakt mer sjøl, men har ikke hatt overskudd til det de siste åra.
Vi baker mye her i huset. Baker nok til min mor også og litt ekstra som jeg gir vekk til andre.
Vi baker sirupssnipper, pepperkaker, kakemenn, berlinerkranser, risboller, krumkaker, triple chocolate chip cookies, kransekakestenger of sandnøtter. Vi starter tidlig i desember med baking.
Vi spiser bittelitt kaker til kaffen, i stedet for dessert og gir bort og har med på jobb. Jeg har alltid vært mer interessert i å bake enn å spise når det gjelder kaker, men altså: en fersk berlinerkrans til kaffen eller en kopp svart te er nyyydelig.
I fjor på siste skoledag skulle begge ha med seg julekaker som skulle deles. Oppdaget da ar det var nokså tomt i boksene, gitt. Så her spises de tydeligvis etter skolen mens jeg er på jobb.
Jeg har bestilt et par pepperkakehus i klokke (pynt) som jeg skal gi bort. Det er ei jeg har jobbet med som lager de. Griselekre. Tenkte mamma og en av svigerinnene mine skal få det.
Da jentene var små hadde vi julekaker til Barne-TV i adventen. Da måtte jeg ofte bake om igjen. Det er det jo slutt på. Men vi har mye gjester i juletiden, og kakene blir spist.
Jeg må jo legge til kransekake. Jeg bakte min første slik på 15-20 år til 17. mai, og den ble så bra og vellykket og staselig pyntet, at den må jeg gjenta. Ikke minst var den veldig populær i heimen. :ja:
Tja... I fjor var Rocky Road en stor suksess, så det må gjentas (men er jo ikke akkurat bakst). Serinakaker og colakaker vil nok gutta ha, så da baker vi nok det.
Hos oss blir ikke julekaker spist, så derfor blir det kun pepperkaker i år også. Med deig kjøpt på IKEA, det er tradisjon. Jeg har lefser i fryseren som skal spises opp, og så vurderer jeg noe gjærbakst og lavkarbokaker.
Jeg spiser lite tradisjonell godis i jula, og desto mer julekaker. De går som litt godt til kaffen, litt godt etter mat og litt godt til kvelds. :knegg:
Jeg bekymrer meg ikke så mye om at de består av sukker + smør + sirup + litt krydder. Det er bare noen få dager. Det er langt større grunn til bekymring over sjokoladeinntaket resten av året. :p
Herlighet, versågod å bli sprø. Jeg har fått krumkakejernet av mamma og skal lage for første gang.
Men jammen er det mange ulike oppskrifter. Og like mange meninger.
Tror jeg går for den som mamma har. Veie alt og lik mengde egg, smør,hvmel og sukker + en liten dæsj vann og en ørliten dæsj kardemomme.
Jeg pleier å bake mye til jul, men i år har jeg ikke bakt noe, har ikke hatt overskudd. Og i fjor ble kakene kastet til påske. Jeg har brente mandler, litt forskjellig hjemmelaget konfekt.
Tenker å bake Biscotti med appelsin og pistasjenøtter og colakaker. Nennes rundstykker blir det nok noen av. Krumkaker til desserten på julaften.
Her spises det mest gjærbakst og den vil jeg ha rykende fersk, så da baker vi når lysten melder seg.
Vi har kaker på formiddagen julaften, krumkaker med multekrem til dessert, tar noen kaker 1. juledag, har selskap med kaker 2. juledag. Resten av romjula tar vi en kake hvis vi har lyst, det går ikke enorme mengder. Resten setter vi fram i et nabolag i januar med 15 mennesker tilstede, og det som ikke går da, pleier jeg kaste.
Vi har bakt pepperkaker og lagd risboller. Det gjenstår havreflarn, krumkaker, kokosmakroner og Bountykuler, samt rundstykker. Jeg har også bakt berlinerkranser, men de er til å gi bort.
Baking/fåing:
Jeg pleier å lage i hvert fall berlinerkranser, sandnøtter og peppernøtter, vanligvis også sjakkruter og serinakaker. Av Mutter'n pleier jeg å få sandkaker, sirupsnipper og sjokoladekjeks (og gammeldags tynnlefse med smør, sukker, kanel og ost :nam: ). I år skal jeg bake sammen med Yngste, han kommer til helgen bare for å bake sammen med meg, så det kan hende vi baker litt mer.
Spising/utdeling:
Mutter'n og jeg bytter kaker og vi gir begge til Broder'n og hun til sin lillebror (67!). Jeg antar at de to fraflyttede barna får en del kaker av oss begge i år. Vanligvis blir alt spist opp før 3. januar. Etter det robber jeg kakeboksene til Mutter'n, hun spiser nemlig ikke dem selv i noen særlig grad. Jeg spiser kaker til frokost i hele jula og etter lønsj og til kveldsmat.
Jeg fatter ikke at det kan være et problem å få spist opp kakene. Men det er klart at med et par bursdager og tilhørende gjester mellom julaften og 3. januar så går det litt ekstra her.
Julekaker? :dåne:
Jeg ligger flere uker etter for tiden, men regner med å være i havn med julebaksten til påske. :nemlig:
Esme: Jeg har en flaske med noe sitronlikør (Limoncella) hjemme, og jeg er ganske sikker på at du er årsaken til at jeg har kjøpt den. :knegg: Men til hva?
Vi baker i år pepperkaker og brownieskake (guttas ønske) til jul. Og så kjøper vi nøtter og klementiner. Ellers spiser vi det vanlige lørdagsgodteriet.
Når det gjelder det spiselige gleder gutta seg aller mest til medisterkakene på julaften. Uten dem blir det krise!
Cookies, ca. 50 stykker
200 gram mykt smør
6 ¼ dl hvetemel
2 ½ dl brunt sukker
1 ¼ dl sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
1 ts natron
5 dl hakket sjokolade (bland gjerne hvit, lys og mørk)
2 ½ dl hakkede valnøtter
Bruk helst kjøkkenmaskin til denne deigen, det kan bli litt tungt for en vanlig mikser.
Bland smøret med halvparten av melet. Ha deretter i brunt og hvitt sukker, egg, vaniljesukker og natron og bland godt. Bland deretter inn resten av melet, så sjokolade og valnøtter.
Sett deigen på stekeplate med skje. Stekes ved 190 grader i 8-10 minutter og oppbevares i fryseren for å beholde den myke kjernen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.