Situasjon: Jevn bursdagsfeiring en søndag med 20 familiemedlemmer. Tradisjonene er at tre retter serveres med god dessert og kake og det skal være festmat så lasagne osv blir for hverdagslig.
Utfordringen er at jeg, som ikke har bursdag, må jobbe store deler av den søndagen og det går ikke å flytte hverken tidligere eller senere (system som skal byttes og det jeg må gjøre er ikke ferdig før på søndagen). Ettersom det ikke er jeg som har bursdag så vil jeg gjerne stå for det meste av matlagingen.
Hva kan jeg servere om jeg må gjøre så mye som mulig ferdig dagen før? Det er i tillegg søndagen før julaften.
Klassikeren roastbeef med fløtegratinerte poteter, brokkoli og saus etter smak - feks peppersaus. Potetene skives og putrer i en stor gryte i melk/ fløteblanding dagen før (eller bakes i ovn.) avkjøles. På selve dagen ha revet ost over og i ovn til den er gjennomvarm og fin farge. En restaurant jeg jobbet på var kjent for sine, og de ble alltid laget over to dager slik at sausen fikk trekke godt inn.
Roastbeef kan stekes dagen før, du kan også kjøpe den ferdig i ferskvaren. Bestill den gjerne ferdig skåret i litt tykkere skiver enn klassisk pålegg.
Passer fint med en liten fiskeforrett feks. lakserull som du lager ferdig og pakker i plastfolie.
Dessert, feks tiramisu, en klassisk pudding, ostekake...
Blir en god biffgryte for hverdagslig? Kokt lenge basert på øl eller vin? Lett å lage til mange og veldig godt. Hva med salmalaks til forrett? Servert med mango, avokadokrem og ponzosaus.
Jeg hadde laget gravlaks eller noe sånt som forrett, og så hadde jeg i disse tider kanskje laget to ribber med kinesisk vri, fivespice og soyasaus og langtidsstekt dem over natten.
Lam eller hjort som du langtidssteker, ovnsbakte rotgrønnsaker eller gratinerte poteter, eller en skikkelig god oksehalesuppe (den kan lages dagen i forveien og bare varmes opp) med deilige rundstykker til.
Kald forrett og dessert i alle fall (dvs ting som kan lages klart dagen eller uken før). Hjemmelaget is er en høydare her i huset - tilfredstiller alle sin smak, og jeg får gleden av å ha laget den selv. Spekemat, flatbrød, ost - og dram! (akevitt) - til forrett om du tør. Kjenner jeg nøler selv. Dram til forrett ... høres drygt ut, men veldig norsk. (så kan du ha reinsdyrstek til middag med amorone. Veldig vinterlig meny)
I tillegg kom jeg på at det er to som er melkeproteinallergikere. Da kan jeg vel ikke bruke smør eller noe med melk. De to andre i min familie er laktoseintolerante, men der finnes det jo mange alternativ (eller piller å ta).
Fløtegratinerte poteter osv går vel da ikke med vanlig melk, hva er bra substitut?
Jeg har gjort fløtegratinerte poteter dagen før tidligere, men det blir aller best samme dag, syns jeg. Hva om jeg bare har den i ovnen bittelite på lørdagen og steker resten på søndagen? Så lite så at potetene ikke blir mørke, men ikke mer enn at det ikke blir for tørt?
Havremelk/havrefløte fungerer bra i matlaging for de med melkeproteinallergi. Det er en annen variant som fungerer bedre til pisking/dessert, lurer på om det er Alpro sin. Utfordringen er ost på toppen, men jeg syns fløtegratinerte poteter ikke nødvendigvis trenger lokk. For min melkeproteinallergi-venninne bruker de ofte en geitost i stedet for vanlig ost, den er uten melkeprotein.