Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Hvis det er lam som uansett skal slaktes for kjøttet, så synes jeg det er greit. Skinn og ull benyttes jo av saueslakt. Men om slaktet er utelukkende for å få dette skinnet, noe jeg jo tror det er, da lam vel ikke slaktes så tidlig for kjøttets del, da blir det som annen pelsdyroppdrett i mitt hode, og det er ikke greit.
Ikke som annen pelsdyroppdrett, med mindre de oppfostres i bittesmå bur, som er det største problemet for meg når det gjelder pelsdyroppdrett. Noe jeg regner med ikke er en problemstilling her, siden de bare lever noen få døgn. Men det er jo sløsing med noe som kunne blitt menneskeføde da, hvis de bare kaster skrotten etterpå.
Spørsmålet er vel ikke om det er verre enn annen pels, men snarere om det er verre enn en skinnjakke eller skinnveske. Og dermed bedre enn annen pels.
Den store forskjellen her, mellom dette og andre skinnprodukter, er vel alderen på dyret, og om kjøttet brukes til mat eller ikke, vil jeg tro. :vetikke:
Ja, det er dette jeg mente. Mye av kritikken mot pelsdyrhold er:
Dette er dyr som ikke er helt domestiserte, og som krever mye arealer, men som alikevel ender opp som "burdyr". De får mye mindre arealer enn helt domestiserte dyr som sauer, geiter og kyr (som er en del på utmarksbeite). Dette gjelder jo ikke denne pelsen.
Dyrevernalliansen sier følgende: "- En type sauepels vi derimot fraråder folk å kjøpe, også second-hand, er persianerpels. Denne pelsen kommer fra ufødte eller nyfødte lam. Bruker man denne typen pels, kan man være med på å øke interessen rundt den, og dette er ikke noe vi ønsker, sier Kleveland."
Jeg er litt usikker på persianer. Jeg har to arvede pelser selv, og bruker dem, men tror nok ikke jeg hadde kjøpt ny. Skulle jeg gjort det ville jeg forsikret meg om at det kom fra sau som også ble mat, og at det var snakk om dyr som gikk fritt slik sauer gjør ellers.
Jeg tror ikke lenger det brukes ufødte lam i stor grad, men det varierer sikkert fra oppdrett til oppdrett. Jeg ser Wikipedia sier at det er dårlig business å drepe søya for å få tak i pelsen til lammet, så det gjelder i såfall i stor grad eldre sauer. en.wikipedia.org/wiki/Karakul_sheep
Om oppdrettet er bra, og sauene blir brukt til mat også, så har jeg ikke noe i mot det.
Jeg hadde også hørt tidligere at pelsen kom fra ufødte lam, så det trodde jeg. Leste en fæl artikkel i en eller annen dyrevernaktivistblekke, for mange, mange år siden, om hvilke grusomme måter dette ble gjennomført på. Sånn sett er var jo det her litt oppløftende å lese at de i det minste lar lammene bli født først. For min del hadde det uansett ikke vært aktuelt å bruke noe sånt (synes jeg hører eldste datter om jeg kom trekkende med en slik kåpe i hus :sjokk: - se så fin, den er laget av huden til nyfødte lam :jupp: ).
Du verden.
Vanlig slakte alder på lam er om høsten. Da er de mellom 5 og 7 mnd gamle.
Jeg vet ingen ting om persianerpels og Google hjalp meg heller ikke.
Høres dodgy ut.
Nyfødte lam er det ingenting å spise på. Men om det er lam som uansett avlives (overskuddslam som det så "fint" heter) blir det jo hipp som happ.
Å ale fram lam for å avlive dem nyfødte skurrer i mine ører. Men det er det mye som gjør. Norske guttekillinger avlives i stor grad umiddelbart etter fødsel.
Og det er en del som avliver overskuddslamma også i Norge.
Pelsdyra har det helt jævlig og kan uansett ikke sammenlignes med sau, uansett når de avlives.
Det er stor forskjell på å skille søye og lam tidlig og om høsten. Om høsten nærmer man seg tiden da søya uansett vil avvise lammet. Ellers vil det bedekke sin egen mor/søsken. De lever ikke med de samme familiekonstellasjonene som vi gjør. Men å skille rett etter fødsel eller etter få dager er brutalt.
Har søya flere lam og man tar noen så merkes hun i liten grad av det.
Hm. Ser ut til å være oppdrett av lam, som slaktes tidlig. Skrotten av lammet brukes neppe, kanskje til dyrefôr?
Mye bedre enn pelsdyr. Men fortsatt ikke noe jeg ville kjøpt.
Nei, det er omtrent der jeg er også. Ville ikke kjøpt nytt, men om dyrevelferden er god ellers syns jeg det er bedre enn vanlig pelsdyroppdrett i allefall. Og jeg bruker de arvede jeg har med grei samvittighet. Den ene er nok fra et mye eldre lam, pelsen er ikke som på de eksklusive persianerne, og den andre er en svart kåpe som er så veldig tydelig fra sekstitallet. Skulle det bli supermoderne med persianere får jeg revurdere.
Jeg er jo for ressursutnyttelse, så hvis det er lam som likevel hadde blitt slaktet, og det har vært bra dyrevelferd underveis, så er det vel og bra. Ikke noe for meg, men det har med smak å gjøre.
Hvis det er lam som ellers hadde blitt slaktet til høsten og brukt til mat - vel, det synes jeg høres ut som dårlig ressursutnyttelse, men jeg vet ikke nok om (over)produksjon av lammekjøtt til å uttale meg, kjenner jeg,
Hvis karakulfår fra sørvest Asia og Afrika er eneste dyr brukt til dette, og produksjonen i samme verdensdel, så nei takk. Jeg mistenker da dårlig dyrevelferd og lite kontrollert handel. Jeg vet ikke om det lever karakul i Europa, selv om jeg har sett sau med masse pels og tynne sorte ben uten hår.
Klarer ikke helt se poenget med hvor gammel den er ved slaktealder. For meg er det viktigste dyrevelferd mens de lever. Synes ikke det er noe problem med en lammeskinnskåpe.
Jeg syns det er et poeng slik Floksa beskriver det; at det er verre for mora å bli fratatt babyen når den er helt ny, framfor vanlig slaktealder. Jeg visste ikke at det var så stor forskjell på slaktealder ved kjøtt og pels.
Nei, det er sant. En sau lever tross alt bedre enn mink og rev i bur, og disse lammene rekker jo knapt å oppleve livet...
Men oppdrett av dyr bare for at vi skal kle oss i "fine" klær, det er jeg generelt i mot. Skinn og pels av matproduksjonsdyr, det synes jeg derimot er greit. Ull tar vi jo normalt sett fra levende dyr, og at man lar hele dyret komme til vår fordel når det allikevel skal slaktes til mat, det er helt innafor. Jo mer vi kan bruke, jo bedre. Vet jeg taler litt mot meg selv her, men produksjonsdyr for mat ser jeg faktisk på som nødvendig, da jeg mener vi trenger kjøtt i kostholdet vårt.
Ja, det normale er vel å slakte lammene når de kommer ned fra utmarka på høsten. Da får mor og barn nyte en fin sommer sammen ute i naturen.
En bekjent av oss avviklet saueholdet nå i sommer. Skulle egentlig skje til høsten, men siden skifte av bosted måtte skje tidligere enn antatt, så måtte også saueholdet avvikles tidligere enn antatt. Flere av dyrene ble solgt, både voksne og lam, men endel gikk til slakt. Dette resulterte i relativt små lam som ble sendt til slakt. Store nok til å bli mat, men mindre kjøtt enn ideelt sett. Også det å bruke skinnene til saueskinnsfeller ble et lite tap for dem, da flere av skinnene ble veldig små.
Mye bedre enn pelsdyroppdrett, men på linje med geitekillingsdestruksjon og i og for seg kyllingdestruksjon også. Og dermed ikke bra. Men jeg spiser jo kylling og egg så..
Dette virker mest sammenlignbart med minkpelsproduksjon, selv om fårene har det atskillig bedre enn mink vanligvis. Jeg ville ikke kjøpt noe slikt, spesielt hvis opprinnelsesland er østre Asia. Det er forsåvidt enkelt for meg å si all den tid jeg aldri noen gang har drømt om pels. Jeg kommer neppe til å arve noe heller, Mutter'n har en pelskåpe av et eller annet slag, men den vil være alt for lang for meg.
Ullplagg liker jeg godt, det passer kroppen og frysingen min bra. Jeg har hørt noe som antyder at ullproduksjon også kan foregå på lugubre vis, men har aldri undersøkt ordentlig.
Av galt i en skala fra 1 til 10, så tenker jeg at vanlig sauesknn/pels som er del av sauekjøttproduksjon er 1, nyfødtlammeslakt av lam alt opp kun for pels, ikke kjøtt, og tas fra søya rett etter fødsel er kanskje en 4-5-er, og oppdrett der genetisk ville dyr holdes i trange bur hele livet, utelukkende for pelsproduksjon er en 10-er. Roughly.
Nei. Det er noe som selges i dag, og har en helt annen signaleffekt.
:knegg: Jeg tenker også på dette altså. Nå har jo ikke persianer vært i motebildet de siste årene, så jeg har følt meg rimelig trygg på å ikke signalisere noe når jeg har gått med dem. De er så veldig tydelig arveplagg, og av en sånn type at de bare er for spesielt interesserte. Den ene tror jeg som sagt ikke er fra et særlig nyfødt lam heller, den har mye lenger og bustete pels enn andre persianere jeg har sett. Brun er den også. Men jeg tar dem ikke akkurat på meg i Sverige nå, for å si det sånn.
Jeg har også en annen gammel pels som jeg kvier meg litt for å bruke. Den er av et utrydningstruet dyr, men også gammel og slett ikke kjøpt ny. På den ene siden kan man si at signaleffekten er lik null, man får ikke tak i slik pels i dag, på den andre siden så blir det på et vis et verdivalg.
Mink, rev og slike pelsplagg som er i nyproduksjon under kritikkverdige forhold i dag ville jeg ikke brukt, verken arvet eller nykjøpt.
Tviler, jeg er ikke og vil ikke være en som bruker pels. Uansett kommer jeg neppe til å måtte ta reell stilling til spørsmålet. Jeg er en gjenbruker egentlig, så derfor ville jeg sikkert vært i tvil, å kaste noe som er brukbart vil gjøre vondt i hjerteroten.