Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Persianerpels - hva tycks?


#2

Carrera sa for siden:

Hvis det er lam som uansett skal slaktes for kjøttet, så synes jeg det er greit. Skinn og ull benyttes jo av saueslakt. Men om slaktet er utelukkende for å få dette skinnet, noe jeg jo tror det er, da lam vel ikke slaktes så tidlig for kjøttets del, da blir det som annen pelsdyroppdrett i mitt hode, og det er ikke greit.


#3

My sa for siden:

Ikke som annen pelsdyroppdrett, med mindre de oppfostres i bittesmå bur, som er det største problemet for meg når det gjelder pelsdyroppdrett. Noe jeg regner med ikke er en problemstilling her, siden de bare lever noen få døgn. Men det er jo sløsing med noe som kunne blitt menneskeføde da, hvis de bare kaster skrotten etterpå.

#4

Input sa for siden:

Hvorfor skulle dette være verre enn annen pels? Hilsen motstander av all bruk av animalske produkter som krever avliving.


#5

My sa for siden:

Spørsmålet er vel ikke om det er verre enn annen pels, men snarere om det er verre enn en skinnjakke eller skinnveske. Og dermed bedre enn annen pels.

Den store forskjellen her, mellom dette og andre skinnprodukter, er vel alderen på dyret, og om kjøttet brukes til mat eller ikke, vil jeg tro. :vetikke:


#6

him sa for siden:

Ja, det er dette jeg mente. Mye av kritikken mot pelsdyrhold er: Dette er dyr som ikke er helt domestiserte, og som krever mye arealer, men som alikevel ender opp som "burdyr". De får mye mindre arealer enn helt domestiserte dyr som sauer, geiter og kyr (som er en del på utmarksbeite). Dette gjelder jo ikke denne pelsen.


#8

Tallulah sa for siden:

Jeg er litt usikker på persianer. Jeg har to arvede pelser selv, og bruker dem, men tror nok ikke jeg hadde kjøpt ny. Skulle jeg gjort det ville jeg forsikret meg om at det kom fra sau som også ble mat, og at det var snakk om dyr som gikk fritt slik sauer gjør ellers.

Store norske leksikon sier dette om persianer: snl.no/persianer

Jeg tror ikke lenger det brukes ufødte lam i stor grad, men det varierer sikkert fra oppdrett til oppdrett. Jeg ser Wikipedia sier at det er dårlig business å drepe søya for å få tak i pelsen til lammet, så det gjelder i såfall i stor grad eldre sauer. en.wikipedia.org/wiki/Karakul_sheep

Om oppdrettet er bra, og sauene blir brukt til mat også, så har jeg ikke noe i mot det.


#9

My sa for siden:

Jeg hadde også hørt tidligere at pelsen kom fra ufødte lam, så det trodde jeg. Leste en fæl artikkel i en eller annen dyrevernaktivistblekke, for mange, mange år siden, om hvilke grusomme måter dette ble gjennomført på. Sånn sett er var jo det her litt oppløftende å lese at de i det minste lar lammene bli født først. For min del hadde det uansett ikke vært aktuelt å bruke noe sånt (synes jeg hører eldste datter om jeg kom trekkende med en slik kåpe i hus :sjokk: - se så fin, den er laget av huden til nyfødte lam :jupp: ).


#10

Pegasus sa for siden:

Hvis det er gamle dyr som skal slaktes snart uansett, virker det mest humant å la søya slippe både fødsel og det å bli fratatt lammet sitt.

Ellers så virker det brutalt å ta fra søya lammet sitt. Men utover det, ingen skrupler her i gården. Regner med kjøttet blir brukt.

Vet ikke hvordan sauer reagerer på å miste lammene sine? Noen bønder som kan opplyse litt?


#11

Billa sa for siden:

Jeg synes det er umusikalsk og en dårlig vurdering.


#12

Malama sa for siden:

Musikalsk forventer jeg somregel ikke at klær er.

Men pels av nyfødte lam synes jeg nok minner mer om pels enn slakt for mat.


#13

Tallulah sa for siden:

Men det er jo like brutalt å ta fra dem lammet for at det skal bli mat.


#14

Albertine sa for siden:

Slaktealder på lam er 6-8 uker, så jeg tipper at de tar livet av nyfødte lam kun for pelsens del. Så jeg sier nei.


#15

safran sa for siden:

Hvis man likevel spiser lammet, kan man ikke like gjerne bruke pelsen i stedet for å kaste den?


#16

Floksa sa for siden:

Du verden.
Vanlig slakte alder på lam er om høsten. Da er de mellom 5 og 7 mnd gamle.
Jeg vet ingen ting om persianerpels og Google hjalp meg heller ikke.
Høres dodgy ut.
Nyfødte lam er det ingenting å spise på. Men om det er lam som uansett avlives (overskuddslam som det så "fint" heter) blir det jo hipp som happ.
Å ale fram lam for å avlive dem nyfødte skurrer i mine ører. Men det er det mye som gjør. Norske guttekillinger avlives i stor grad umiddelbart etter fødsel.
Og det er en del som avliver overskuddslamma også i Norge.
Pelsdyra har det helt jævlig og kan uansett ikke sammenlignes med sau, uansett når de avlives.


#17

Floksa sa for siden:

Det er stor forskjell på å skille søye og lam tidlig og om høsten. Om høsten nærmer man seg tiden da søya uansett vil avvise lammet. Ellers vil det bedekke sin egen mor/søsken. De lever ikke med de samme familiekonstellasjonene som vi gjør. Men å skille rett etter fødsel eller etter få dager er brutalt.
Har søya flere lam og man tar noen så merkes hun i liten grad av det.


#18

Floksa sa for siden:

Hm. Ser ut til å være oppdrett av lam, som slaktes tidlig. Skrotten av lammet brukes neppe, kanskje til dyrefôr?
Mye bedre enn pelsdyr. Men fortsatt ikke noe jeg ville kjøpt.


#19

Tallulah sa for siden:

Nei, det er omtrent der jeg er også. Ville ikke kjøpt nytt, men om dyrevelferden er god ellers syns jeg det er bedre enn vanlig pelsdyroppdrett i allefall. Og jeg bruker de arvede jeg har med grei samvittighet. Den ene er nok fra et mye eldre lam, pelsen er ikke som på de eksklusive persianerne, og den andre er en svart kåpe som er så veldig tydelig fra sekstitallet. Skulle det bli supermoderne med persianere får jeg revurdere.


#20

Trulte sa for siden:

Jeg har to gamle persianere i boden. Pen form på den og. Men jeg klarer ikke å gå rundt med pels.


#21

Camomilla sa for siden:

Jeg har en gammel persianer i skapet, tør nesten ikke bruke den.
Brukt to ganger på fest etter mørket har kommet frem og det er kaldt.


#22

Candy Darling sa for siden:

Jeg er jo for ressursutnyttelse, så hvis det er lam som likevel hadde blitt slaktet, og det har vært bra dyrevelferd underveis, så er det vel og bra. Ikke noe for meg, men det har med smak å gjøre.

Hvis det er lam som ellers hadde blitt slaktet til høsten og brukt til mat - vel, det synes jeg høres ut som dårlig ressursutnyttelse, men jeg vet ikke nok om (over)produksjon av lammekjøtt til å uttale meg, kjenner jeg,


#23

Lavender sa for siden:

Hvis karakulfår fra sørvest Asia og Afrika er eneste dyr brukt til dette, og produksjonen i samme verdensdel, så nei takk. Jeg mistenker da dårlig dyrevelferd og lite kontrollert handel. Jeg vet ikke om det lever karakul i Europa, selv om jeg har sett sau med masse pels og tynne sorte ben uten hår.


#24

Charlie sa for siden:

Klarer ikke helt se poenget med hvor gammel den er ved slaktealder. For meg er det viktigste dyrevelferd mens de lever. Synes ikke det er noe problem med en lammeskinnskåpe.


#25

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er et poeng slik Floksa beskriver det; at det er verre for mora å bli fratatt babyen når den er helt ny, framfor vanlig slaktealder. Jeg visste ikke at det var så stor forskjell på slaktealder ved kjøtt og pels.


#26

Carrera sa for siden:

Nei, det er sant. En sau lever tross alt bedre enn mink og rev i bur, og disse lammene rekker jo knapt å oppleve livet...

Men oppdrett av dyr bare for at vi skal kle oss i "fine" klær, det er jeg generelt i mot. Skinn og pels av matproduksjonsdyr, det synes jeg derimot er greit. Ull tar vi jo normalt sett fra levende dyr, og at man lar hele dyret komme til vår fordel når det allikevel skal slaktes til mat, det er helt innafor. Jo mer vi kan bruke, jo bedre. Vet jeg taler litt mot meg selv her, men produksjonsdyr for mat ser jeg faktisk på som nødvendig, da jeg mener vi trenger kjøtt i kostholdet vårt.

Ja, det normale er vel å slakte lammene når de kommer ned fra utmarka på høsten. Da får mor og barn nyte en fin sommer sammen ute i naturen.

En bekjent av oss avviklet saueholdet nå i sommer. Skulle egentlig skje til høsten, men siden skifte av bosted måtte skje tidligere enn antatt, så måtte også saueholdet avvikles tidligere enn antatt. Flere av dyrene ble solgt, både voksne og lam, men endel gikk til slakt. Dette resulterte i relativt små lam som ble sendt til slakt. Store nok til å bli mat, men mindre kjøtt enn ideelt sett. Også det å bruke skinnene til saueskinnsfeller ble et lite tap for dem, da flere av skinnene ble veldig små.


#27

Polyanna sa for siden:

Mye bedre enn pelsdyroppdrett, men på linje med geitekillingsdestruksjon og i og for seg kyllingdestruksjon også. Og dermed ikke bra. Men jeg spiser jo kylling og egg så..


#28

Polyanna sa for siden:

Pluss at de når de er slakteklare kan brukes til både mat og klær, ikke bare pelsen. Sånn fra et ressursperspektiv.


#29

Karamell sa for siden:

Jeg har også en persianer i boden som jeg aldlri har brukt. Tror kanskje jeg har to. Arvet av min farmor og min tante. Det kjennes ikke rett å gå med.


#30

Strå sa for siden:

Dette virker mest sammenlignbart med minkpelsproduksjon, selv om fårene har det atskillig bedre enn mink vanligvis. Jeg ville ikke kjøpt noe slikt, spesielt hvis opprinnelsesland er østre Asia. Det er forsåvidt enkelt for meg å si all den tid jeg aldri noen gang har drømt om pels. Jeg kommer neppe til å arve noe heller, Mutter'n har en pelskåpe av et eller annet slag, men den vil være alt for lang for meg.

Ullplagg liker jeg godt, det passer kroppen og frysingen min bra. Jeg har hørt noe som antyder at ullproduksjon også kan foregå på lugubre vis, men har aldri undersøkt ordentlig.


#31

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke det er sammenliknbart med minkpelsproduksjon, uten at jeg syns det er helt greit av den grunn altså. Men virkelig i en annen liga.


#32

Molly sa for siden:

Jeg har faktisk både persianer og en annen pels hengende i skapet. Arvet. Jeg får meg ikke til å bruke pels. :(


#33

Polyanna sa for siden:

Av galt i en skala fra 1 til 10, så tenker jeg at vanlig sauesknn/pels som er del av sauekjøttproduksjon er 1, nyfødtlammeslakt av lam alt opp kun for pels, ikke kjøtt, og tas fra søya rett etter fødsel er kanskje en 4-5-er, og oppdrett der genetisk ville dyr holdes i trange bur hele livet, utelukkende for pelsproduksjon er en 10-er. Roughly.


#34

Tallulah sa for siden:

Ja, tror jeg lander der jeg også.


#35

Strå sa for siden:

Polyanna har en fin skala også jeg godt kan bruke.


#36

Molly sa for siden:

Men ville dere brukt persianerpels hvis dere arvet en?


#37

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg har to arvede. Jeg bruker begge.


#38

My sa for siden:

Det er ikke helt min stil, men kanskje til spesielle anledninger.


#39

Molly sa for siden:

Arvet minkpels, da, ville dere brukt det?


#40

Polyanna sa for siden:

Når det gjelder arvet pels så er jo argumentet at man er med på å legitimere dette og "sette en trend".

Jeg tenker at det gjelder dersom man er en trendsetter. Altså Tallulah og ikke meg, så hun må nok gi sine til meg. :nemlig:

(Jeg er litt i tenkeboksen på akkurat dette argumentet. Jeg har en arvet pels jeg har brukt et par ganger, men som henger på loftet av denne grunnen)


#41

My sa for siden:

Nei. Det har med signaleffekten å gjøre. Jeg vil ikke være "en som bruker pels".

#42

Carrera sa for siden:

Nei, jeg ville ikke brukt pels av noe slag om jeg arvet. Dels pga signaleffekten, men mest fori jeg personlig synes pels er stygt.


#43

Tallulah sa for siden:

Nei. Det er noe som selges i dag, og har en helt annen signaleffekt.

:knegg: Jeg tenker også på dette altså. Nå har jo ikke persianer vært i motebildet de siste årene, så jeg har følt meg rimelig trygg på å ikke signalisere noe når jeg har gått med dem. De er så veldig tydelig arveplagg, og av en sånn type at de bare er for spesielt interesserte. Den ene tror jeg som sagt ikke er fra et særlig nyfødt lam heller, den har mye lenger og bustete pels enn andre persianere jeg har sett. Brun er den også. Men jeg tar dem ikke akkurat på meg i Sverige nå, for å si det sånn.

Jeg har også en annen gammel pels som jeg kvier meg litt for å bruke. Den er av et utrydningstruet dyr, men også gammel og slett ikke kjøpt ny. På den ene siden kan man si at signaleffekten er lik null, man får ikke tak i slik pels i dag, på den andre siden så blir det på et vis et verdivalg.

Mink, rev og slike pelsplagg som er i nyproduksjon under kritikkverdige forhold i dag ville jeg ikke brukt, verken arvet eller nykjøpt.


#44

Strå sa for siden:

Tviler, jeg er ikke og vil ikke være en som bruker pels. Uansett kommer jeg neppe til å måtte ta reell stilling til spørsmålet. Jeg er en gjenbruker egentlig, så derfor ville jeg sikkert vært i tvil, å kaste noe som er brukbart vil gjøre vondt i hjerteroten.


#45

Floksa sa for siden:

Jeg tenke vi setter pelsdyr på 8 og veil (kalv) og foie gras på 9 og 10.


#46

safran sa for siden:

Jeg fikk meg ikke til å gjøre det da jeg arvet min tantes. Vi solgte den.

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.