Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jul i svingen

#1

Cumulus sa for siden:

:ja::riktig: Love it!


#2

Anikka sa for siden:

Jeg liker det, ungene er mer lunkne.


#3

rajraj sa for siden:

Her er vi fans hele familien. Jeg elsker at det er rom for upedagogiske voksne og "slemme" barn. Det beste er likevel musikken. :love:


#4

Millen sa for siden:

Ingen i huset her liker den, men vi liker ikke Linus i svingen vanlig barne tv heller. Så i år ser ikke ungene på julekalender.


#5

tink sa for siden:

Mellomste og jeg liker det, lillesøster vil heller se på Peppa Gris CareBears eller noe annet fra Netflix (dagens unge).


#6

Blondie sa for siden:

Vi storkoser oss med Linus og gjengen. Det er en fin produksjon og ikke så irriterende politisk korrekt. Dessuten er det så deilig at det har blitt lagt ned en skikkelig jobb med musikken, disse sangene er en viktig del av vår families julespilleliste.


#7

My sa for siden:

Jeg digger serien, men ingen av ungene ser på, og da blir det ikke til at jeg gjør det heller. Det vil si jeg tror femteklassingene ser det på skolen. Yngstejenta nevnte i alle fall at hun syntes det var så idiotisk at det måtte påpekes i enhver sammenheng at Atif er muslim, og hun himlet over at faren til Linus (?) hadde tilbudt han bacon (eller hva det var?), for det er da noe alle vet.

Både hun og broren har muslimske venner, og det er ikke akkurat noe de fokuserer på, tenker over eller gjør noe nummer av i det daglige, så at det gjøres til et så stort tema i serien var tydeligvis litt merkelig for henne. Disse ungene er da også stort sett med på alt av julerelaterte aktiviteter, uten at det blir påpekt at de er muslimer, og dermed ikke feirer jul.

Men ut over dette tror jeg egentlig de synes at serien er morsom. Men de setter seg ikke ned og ser på den når den går på kvelden. Det har de stort sett ikke tid til, det er alltids noen som har trening eller er opptatt med andre ting.


#8

Blondie sa for siden:

Vi snakket også om dette fokuset og niåringen her konkluderte med at det er fordi serien er fra gamle dager. :nemlig: Jeg fniste høyt, men innser jo at produksjonsår 2005/2006 gjør at den er litt utdatert i mange sammenhenger.


#9

My sa for siden:

:lol:

Ja, jeg sa til jenta mi at det kanskje er lagt inn på den måten for de som ikke omgås så mange muslimer til daglig som det hun gjør, og at dette kanskje ikke er like opplagt for alle (når det er sagt så går hun selv rundt i den villfarelsen at INGEN barn med utenlandsk opprinnelse spiser svin, uansett hvor de kommer fra :knegg: ).


#10

ingling sa for siden:

Her liker både jeg og jentene den, så for første gang sitter vi sammen og ser på julekalender. Tidligere år har det vært totalt uinteressant, så jeg er glad for at de endelig vil se. :jupp:



#12

Blå sa for siden:

Mine to var omtrent på samme alder som ingling sine er nå da denne gikk første gang og det var den første julekalenderen vi så ordentlig sammen. Så storesøster og jeg, som er julenostalgikere begge to storkoser oss med den i år.

Lillesøster, som egentlig var litt liten den gangen og som ikke eier en sentimental fiber i kroppen, er helt uinteressert.

Jeg synes at den er god. Det er selvsagt alltid småting man kan diskutere. Men alt i alt synes jeg at den er veldig god.

Når det er sagt så ønsker jeg meg snart en julekalender som har oppdaget at ikke alle barn i Norge bor i snørike bygder i det indre Østland. Det var selvsagt verre med Julekongen, som hadde som hovedpremiss at det ikke kan bli jul dersom det ikke snør. :eek: Men jeg ønsker meg en julekalender fra kysten. For alle oss som vokser opp med en førjulstid, som er preget av regn og tåke.


#13

Heilo sa for siden:

Jul i Svingen! :hjerter: Her har altså 14-åring-slampen og 10-åringen og mamma og pappa samlet seg rundt skjermen i full nostalgi og storkoser oss sammen. Og humrer over hvor små ungene i Svingen har blitt siden første gang vi så serien sammen. ;-)


#14

nolo sa for siden:

Jeg ser den for tredje gang, sammen med tredje barn. :hjerter: Minsten er 13 og syns Jul i Svingen er fantastisk. Storebroren er 20 og ser ofte sammen med oss og mimrer/spoiler. Det er favoritten over alle favoritter når det kommer til advents-tv. :love:


#15

My sa for siden:

I fjor var det regn og tåke i VU, gjennom hele advent. :nemlig:

Da Jul i svingen gikk tidligere nektet i alle fall den ene av mine to yngste å se den, han syntes det var for skummelt. Han taklet ikke realistiske (relativt) skildringer av situasjoner som involverte regelbrudd, der noen kunne bli sinte/få skjenn/havne i trøbbel. Deretter har det bare blitt "noe han ikke liker". Selv om jeg har prøvd å overtale han til å gi serien en ny sjanse etter at han har blitt eldre, og sier at nå synes han sikkert ikke det er skummelt lenger, og at han vil synes at mye er morsomt som han ikke skjønte før, så er han bare ikke interessert. Men han syntes også Jul i Blåfjell og Jul på Månetoppen var for skummelt. Tenk om blånissene ikke rakk å komme seg inn i fjellet før det lukket seg! :redd: Tenk om rødnissene ble sett av folkene på gården! :redd:

Nå er han jo stor, og takler skumle ting helt fint, så når det gjelder nye filmer og serier er det ikke noe problem, og både Julekongen og Snøfall har vært populært. Det er bare slik det er med det som han definerte som "skummelt" da han var veldig liten. Han synes selvsagt ikke det er skummelt nå lenger, men forbinder det bare med noe utrivelig, og har ingen gode minner knyttet til det, og da er det heller ikke interessant å se det om igjen.


#16

Neket sa for siden:

Ingen av mine har noen sinne vært interessert i julekalender på tv. :leppe: I år ser vi Jul i Blodfjell da. Det er da noe.


#17

tink sa for siden:

Jepp!
Mine unger sitter og er frustrert over "all den snøen, og så aker de ikke!" Her er det fram med akebrettet ved første snøfnugg i lufta. Vi vet jo at det går over om noen timer.

På vei mellom bilen og jobb fikk jeg øye på et naust med lys inni og en skinnende rød redningsbøye, og tenkte akkurat det samme som deg Blå. Når får vi kyst-adventkalenderen? Med tåke og regn, avløst av slushføre og speilis - uten at det representerer det onde og sjelløse som vi må knuse før jula kommer.


#18

Myria sa for siden:

Ikke her heller. Ungene ser The Julekalender i år.


#19

Syrinx sa for siden:

Vi ser den sammen og koser oss. Vi har gode samtaler etter hver episode. Ikke så mye om muslimer og svin, men om samspill, følelser og denslags.


#20

Pepper Lemon sa for siden:

12-åringen ser litt på, og mimrer og liker stemningen. Toåringen elsker den, og særlig første episode, når Nure henger over juletreet. Og hun synes Marvin er veldig spennende. Selv synes jeg den er kjempefin.


#21

veobra sa for siden:

Vi ser den sammen. Jeg tenker på den som utdatert, men det har vært overraskende hyggeig å se den igjen.


#22

millact sa for siden:

Vi har likt den tidligere, men nå er visst mine for store synes de.


#23

Hannamoren sa for siden:

Her faller den ikke i smak, men det gjorde derimot Snøfall. Så vi ser på den.


#24

Tussa sa for siden:

Vi har sett den kvart einaste år, og slett ikkje berre i desember, på slitne dvd-ar kjøpt året den kom. Det er virkelig det finaste som finns av tv! Jul i svingen var 05-jenta sin første opplevelse av å vere rørt, eg huskar det så godt. "Mamma, det kjem tårer av auene mine men eg har ikkje slått meg!!!"


#25

banana sa for siden:

Jeg elsker den. Vi ser på (igjen), noen ganger alle sammen og noen ganger jeg. Jeg skal bunkre opp med lommetørklær til Lucia-episoden.


#26

Lorien sa for siden:

Vi elsker den. Men vi er jo gærne, så her ser vi Amalies Jul, Blåfjell, Månetoppen, Svingen OG The Julekalender. Hver dag. :knegg:


#27

Karamell sa for siden:

Jeg ser den sammen med 15-åringen når han har tid. Han er opptatt av juletradisjoner og husker jo at han har sett den før. I år kommenterer han mest at Victoria er en bitch ...

12-åringen ser ikke, han har aldri sett på barne-tv egentlig. Han har nesen i youtube.

Jeg og mannen ser Blodfjell også. Jeg tror tenåringen ser også, men på nettet når det passer ham.


#28

Magica sa for siden:

Jeg syns den er super. Det gjør heldigvis vesla på 3,5 år også. :D men gårsdagens episode i spøkelseshuset var litt skummel da. "Frode med det store hodet".


#29

Hyacinth sa for siden:

Vi har sett den hver eneste advent siden den ble produsert. Liker den godt, men kan den jo utenat, så vi ser den ikke i år. Ungene mine er dessuten store nå, men eldste (16) ser på Snøfall på DR1, eller hva den kanalen nå heter. Alt ses på nettet her, ingen av ungene er hjemme i Barne-TV-tid.


#30

Fersken sa for siden:

Vi ser den ikke når den går, men henter den fra NRK Super og ser mens ungene spiser kvelds. Og om vi får tid ser vi også de to andre julekalenderne som ligger på NRK Super.


#31

Filifjonka sa for siden:

Vi har sett den på dvd hvert eneste år (bortsett fra i fjor muligens) siden den først gikk på TV, da var vel sønnen min fire år.

Julestemning og nostalgi. Straks 16-åringen hentet fram DVD-ene igjen i år. :)


#32

liefje sa for siden:

For oss var det en adventskalender som sønnen min ikke likte. Nå er han for stor for sånt. Jeg syntes selv at det var for lite "julestemning" (whatever that is). Jeg var mer på Jul i Skomakergata og sånn. : oldis:


#33

Malama sa for siden:

Eldstemann er periodevis i harnisk over at "men det er jo ikke rett(ferdig) at xxx gjør yyy" og sånn, og lettere sjokkert over Marvin til tider.

Jeg bare ser på min mann og er evig takknemlig for at jeg ikke er gift med et barn, det holder at vi har tre barn om ikke mannen skulle vært et stort et.

Jeg har aldri vært noen stor fan, men det ses nå i alle fall. Men helt klart, de ser også barnetv fra skikkelig gamle dager der det ikke var en eneste muslim, vi ser nemlig også jul i skomakergata. Og minst en av dem liker nok den best....


#34

Palmen sa for siden:

Den er fiiin.
Minstetvinsa elsker Jul i Svingen, og ser hver episode to ganger. Eldstemann er innom nå og da. Selv liker jeg den godt, men Snøfall er den ultimate favoritten.


#35

Hondacrv sa for siden:

Den episoden i dag var masete og høgrøsts og kjeklete. Overhodet ikkje koselig, syns eg.


#36

Harriet Vane sa for siden:

7- og 9-åringen elsker Jul i Svingen og 15-åringen er rørt og sentimental. Vi koser oss.


#37

nokon sa for siden:

Einig. Det er første episoden eg har sett og eg var overhodet ikkje imponert. Bare krangling, jo. :rolleyes:


#38

Matilda sa for siden:

Vi ser, alle sammen. Det er nok ikke ungenes umiddelbare favoritt, men vi har kalender som hører til, så de ber om å få se når den er åpna. Det er nok ikke den TV-kalenderen som gir meg mest julestemning, men jeg synes den fungerer fint som springbrett for refleksjon og samtale. I dag snakka vi om hvem i en familie som skal bestemme, om Agnetha bare er sånn veldig streng, eller kanskje er nødt til å stramme inn ekstra fordi Marvin finner på så mye rart og bare vil tøyse og ikke jobbe, og om det er lurt å spise syltetøy rett fra glasset. Ungene ser at voksne kan være uenige og bli venner igjen.

Nå har vi visst begynt å se Snøfall også, de viser den visst i barnehagen, og treåringen vil gjerne se på nytt med oss. Jeg synes egentlig han er litt liten til å se den uten foreldre tilstede, men... Vi ser sammen og snakker om det som er skummelt.


#39

Vianne Rocher sa for siden:

Ungene liker både Linus i svingen og Jul i svingen svært godt, jeg elsker den. Den er på "Vaffelhjarte"-nivå hos meg og det blir grining titt og ofte :knegg:. Som da Nure fikk høre om pappaen sin og hvor modig og tøff han var av kompisene til pappaen. Tårene bare triller. Jeg synes den serien får frem noen veldig fine poenger på en utradisjonell måte også liker jeg humoren.


#40

Pelle sa for siden:

Liker den kjempegodt.

Lille ser i tillegg Selnæs jul og Junior ser Tidsreisen.


#41

My sa for siden:

Selnæs jul? :undrer:

#42

banana sa for siden:

Ja. Den episoden er så fin. :rørt: Jeg er litt glad i Biggen, jeg.


#43

My sa for siden:

Herregud, Vaffelhjarte. Det var helt katastrofe. :hylgrine: Jeg blir ikke fullt så emosjonell av Linus i Svingen jeg altså.



#45

Matilda sa for siden:

Haha, jeg har forandra mening! Man må altså ha unge i skolestartalder for å se poenget. Jeg synes fortsatt ikke denne serien er den som gir mest julestemning, men den sier mye om forskjeller og ikke minst relasjoner mellom mennesker, og det er et fint fokus sånn før jul.


#46

My sa for siden:

Jeg deltok visst ikke i den tråden, mulig det var under en av mine lengre pauser fra forumet. 09 - det var vel på den tiden guttungen var to år og ikke snakket helt rent, han kalte serien "jul i bingen" :lol: Jeg tenkte det hørtes mer ut som en kalender sent på kveld på TVNorge. :knegg:


#47

Filifjonka sa for siden:

Den ble diskutert før dette også. Jul i Svingen ble vist første gang i 2006.


#48

Malama sa for siden:

JA, i 2006 orket jeg ikke, det var gørr. (OG jeg barnløs) I 2009 så jeg altså sammen med Knerten på 16 mnd og deltok i tråden og fikk ikke julesteming av den. Og gjett hva? I 2017 så ser jeg den sånn med et halvt øye, får FORTSATT ikke så mange gode samtaler utav den, ungene mine er visst ikke helt der (NOEN har jeg da fått, likevel) og ikke et fnugg av julesteming, men også i år får jeg julestemingen av jul i skomakergata som ungene setter stor pris på å se og har et like nostalgisk forhold til som meg, de synes det er gammeldags ja, men oi, en sånn vet jeg hva er, det heter grammofon, vi lærte om det på skolen!"

Jul i svingen er... slett ikke min favoritt-barnetv. Får ikke julesteming. Ser fortsatt poengene dere kom med i forrige tråd, inkl at min da 16 mnd gamle sønn var for ung, men altså heller ikke med en førsteklassing og en fjerdeklassing kan jeg si at jeg elsker denne. Men vi ser den.


#49

Filifjonka sa for siden:

Jeg har aldri skjønt greia med Jul i Skomakergata. Fryktelige greier. :eek:


#50

nolo sa for siden:

:dulte:


#51

My sa for siden:

Jeg ELSKET Jul i Skomakergata da jeg var barn. Fikk voldsom julekribling i magen bare av kjenningsmelodien (der får jeg i grunnen enda :knegg: ). Men jeg ser jo at kvaliteten er så som så... Skomakergata er veldig teater på tv. Jeg skjønner godt at det ikke fenger like godt i dag.


#52

Myria sa for siden:

Jeg elsket også Skomakergata som barn. Kjøpte den som voksen og har ikke engang giddet å se den helt gjennom. Den er nok ganske tam for dagens overstimulerte barn.


#53

Chablis sa for siden:

Vi elsker Skomakergata, poden ser den hvert år.


#54

ingling sa for siden:

Eldste har sett noe Skomakergata på skolen, men er helt uinteressert. Vi får mange fine samtaler av Jul i Svingen, ikke ulikt de Matilda forteller om. Det synes jeg er veldig fint. Og ikke minst, begge liker det så vi slipper krangling om hva vi skal se på! :jupp:


#55

Filifjonka sa for siden:

Jeg var 14 år da Jul i Skomakergata ble sendt første gang, og dermed for stor til barndomsnostalgi på den. Da jeg så den senere med ungene mine syns jeg bare den var utdatert og gammel sullik-rørete. Jon Blund er det eneste lyspunktet.


#56

Millen sa for siden:

Jeg og eldste så Jul i Skomakergata for endel år siden og da syntes jeg den var helt grusom. Er og oppvokst med den.


#57

Vianne Rocher sa for siden:

Slik har jeg også det. Og siden jeg var i målgruppen den gang og dette var sånn TV for barn var, var det liksom mer enn nok av både spenning og fremgang i hver episode. Så den igjen som voksen og den er jo fullstendig utdatert. Superkjedelig slow-TV med karikert persongalleri og kunstig dialog. Jeg skjønner at mange har et nostalgisk forhold til akkurat denne serien, men jeg forstår ikke de som mener at dette er god underholdning i 2017. Samme kan jeg si om andre julekalendre som NRK har kassert: Teodors jul, Vertshuset den gyldne hale, alle blå/rødnissegreier fra tusenårsskiftet. Men noe av det Super er utrolig gode på er å fange den målgruppen de til en hver tid har. De er svært oppdatert både med tanke på barnesyn og pedagogisk plattform.
Sånn sett ser man jo at «Jul i Svingen» begynner å bli litt utdatert på noen områder og noe av tematikken er nok litt forbi aktuelt.


#58

Millen sa for siden:

Samtidig er det jo litt aldersrelatert og, Lillesøster her på snart 5 har sett 2 Blåfjell filmer og nylig oppdaget rød/blånissene.
I år ser mannen og jeg Jul i Blodfjell og ingen av ungene ser på noe.
I fjor så vi alle Snøfall. :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.