Jeg har laget pinnekjøtt en gang tidligere og har spist det 2 ganger så har egentlig ikke så mye mening om tilbredning eller smak..
Men sist vi spiste det var kjøttet røkt og litt grillet på toppen sånn at det var mye fastere kjøtt og litt sprøtt. Vi likte det alle sammen.
Så har tenkt å ha pinnekjøtt i helgen. Hadde ribbe sist lørdag så prøver desperat å komme i julestemning her. :nemlig:
Hvilken type liker dere best og evt hvilket merke? Andre tips og triks til tilbehør? :værsågod:
(Dere er så flinke til å komme med mange gode tips så stoler på dere. Som denne rosenkålblandingen med valnøtter og bacon til kalkunen ble en helt annen opplevelse av retten..)
Så mange triks har jeg ikke akkurat, men du må ihvertfall huske å vanne det ut!
Ellers liker jeg best urøkt. Henriettes fikk mye skryt i en test i fjor og vi likte det også. På til ud nå til rett over 200 på Mega eller Extra. Griller det litt på slutten, ja. Serverer med kålrotstappe med masse fløte og smør.
Jeg er sunnmøring og her er det urøkt pinnekjøtt som gjelder. Mitt tips er å ikke vanne det ut 24-36 timer som det gjerne står på pakkene. 12 timer bruker jeg, uten å bytte vann. Det blir perfekt. (Nå liker jeg at pinnekjøttet er litt salt da.)
Frese det i ovnen før servering er også best.
Merke er mer vanskelig. Vi kjøper gjerne lokalprodusert, pluss at pappa lager selv. Men se etter at det er endel kjøtt på pinnene.
Jeg liker det best røkt. Liker også å gi det en omgang i ovnen etterpå. Bruker ikke mye tilbehør. Bare stappe, godt flatbrød og så bruker vi pølser til for ungene er ikke så glade i kjøttet.
Jeg liker også best urøkt, men det er mulig at det er fordi det er det jeg er mest vant til.
Serverer med kålrotstappe, mandelpoteter og vossakorv.
Lar det få en liten tur under grillen like før servering
Foretrekker røkt, og kjøper pinnekjøtt fra bog, og ikke «ekte» pinner. Pinnekjøttet laget fra bog er det mye mer kjøtt på hver enkelt bit. Kjøper det som passer sånn, tok Gilde i fjor, og det var fint.
Til stappen skjærer jeg opp kålrot, potet, gulrot - gjerne litt pastinakk - osv dagen før, og lar det ligge i vann over natten med noen kvister rosmarin og noen skiver sitron. Heller av vannet neste dag og tar vekk garnityret, og koker som vanlig, derfra.
Jeg liker best urøkt, griller det noen minutter i ovnen før servering. Lager stappe med vaniljestang og gjerne en gulrot og litt rosmarin (og selvsagt fløte og smør).
Jeg liker begge deler, men holder kanskje en knapp på røkt. Uansett liker jeg å ha stykker av både bog og ribber. Vi griller alltid kjøttet i ovnen etter damping. Jeg liker det litt sprøtt i kantene.
Jeg var innom en Menybutikk og der hadde de pinnekjøtt i større biter som så veldig godt ut. Husker så klart ikke hva det heter, men det var bilde av en sau med svart fjes på pakken. Det har jeg lyst til å prøve for det er litt kjedelig med de lange tynne beina nesten uten kjøtt på.
De har forøvrig og pinnekjøtt av rein. :jupp:
Jeg liker både røkt og urøkt. Det jeg har spist er så lettrøkt at jeg ikke merker særlig forskjell. Du trenger ikke vanne ut for mye hvis ikke du er veldig redd det sakl være litt salt. Jeg spiste noe i går som var veldig tamt og mistenker at det var vannet ut mer enn jeg liker.
Takk for mange svar.
Har lest at det skal ligge i vann i 30 timer og bytte vann en gang men da er det kanskje ikke lurt da.
Noterer 12 timer uten å bytte vann.
Takk for tips om å se etter bog. Fint at det er kjøtt på pinnene.
Men dere som griller det litt, hvor lenge er det under grillen da?
Er det litt som med ribben, på maks grill og følge med? Det er vel bare snakk om kort tid for det skal jo ikke stekes, bare få en stekeskorpe sånn at kjøttet blir litt fast...
Da står vel egentlig bare igjen å velge kjøttypen. :blinke:
Jeg har en venn som koker kjøttet i vann til det løsner fra benet,
Deretter smører hun en langpanne med smør, legge kjøttet på og stekes det i ovnen. Blir vist nok ekstra godt.
Aldri prøvd det selv men kunne vert interessng å prøvd
Jeg er sunnmøring og det til jul er hjemmesaltet og tørket og ikke røkt, akkurat slik vi vil ha det. Mannen vil ha det "skjerpet" i ovnen altså grillet litt, men det vil ikke jeg, så det gjør vi bare med deler av det.
Og ja, vanne ut så lenge som står på posen ga smakløst kjøtt. Vi kjøpte (gilde) og laget en søndag og det var rett og slett altfor tamt etter 24 av de 24-36 timene, så vi skal definitivt ikke gjøre et igjen, til jul pleier vi legge det i vann på kvelden og salte over natta og det er nok ja. Men det har vi mer kontroll på fordi vi vet hvor salt det er så derfor antok vi feilaktig at de som skrev 24-36 timer visste hva de gjorde. Not true.
Jeg liker begge deler, men røkt er best. Og det ser litt mer delikat ut. Kjøper det hos Norges beste slakter, A Idsøe i Stavanger. Hvor lenge det skal vannes er det jo ikke noe universalsvar på, det kommer an på produksjonen, Idsøe sitt skal vannes i 18 timer.
Jeg liker å skjerpe det i ovnen, men det er ikke noe must for røkt pinnekjøtt, synes jeg. Kjøper forresten kun bog, liker det bedre enn pinner.
Kålrotstappe: Søk på "kokkens beste kålersbistappe". Den er best. Viktig å vanne kålrabien, bruke sitron og riste pepperet. Bruker creme fraiche i stedet for fløte.
Jeg lager en enkel løksaus av sjyen. Løk, surres i smør, ha i mel, spe med kraft. Litt eddik. Sykt godt.
Forresten, skal du skjerpe kjøttet i ovnen, noe jeg som sagt sjelden gjør, så er det godt å pensle det med honning.
Liker begge typer pinnekjøtt. I fjor la vi mandelpoteter i bunnen av pinnekjøtt-pannen med vann og litt øl. Helt fascinerende at ikke mandelpoteter ble skamkokte etter flere timer i pannen men alle ble helt perfekte!
Bergenser med sunnmørsaner, og her er det kun urøkt som gjelder. Vi vanner ut i et døgn og bytter vann underveis, sier pinnekjøttmannen min, og det blir veldig bra. :nemlig: Vi har kålrabi og kokt potet, som regel mandelpotet, til. Mannen sverger til svinemør også, vi har vanligvis også kokt, upresset lammerull. Nok mat. :jupp:
Jeg kommer fra Bergen og skal såklart ha urøkt pinnekjøtt. Jeg liker i tillegg pinner som har godt med fett på, da blir det saftigere (og fettet renner jo stort sett av under damping uansett). Hvor lenge det skal vannes ut, kommer an på både hvor salt du liker det og hvilket pinnekjøtt du kjøper. Spør slakteren eller betjeningen i butikken hvis det ikke står på pakken, det er store forskjeller! Jeg liker det ganske salt og pleier å smake såvidt på kjøttet etter at jeg har vannet det natten over. Er det for salt, bytter jeg vann og lar det stå litt lenger. Er det passe, heller jeg bort vannet. Serverer med kålrabistappe (som har nok av fløte og smør og et par poteter i) og potetstappe (familietradisjon med stappe også av potetene). I tillegg har vi litt av sjyen til som saus over stappene. Ingen pølse til. Vi liker ikke å skjerpe/grille det i ovnen. Synes det lett blir for tørt da.
Jeg kommer fra Bergen, men har foreldre fra Rogaland. Vi er vokst opp med røkt pinnekjøtt, og det foretrekker jeg i dag også. Vi damper det vanligvis, men har også prøvd Hellstrøm metoden med å trekke det i urtekrydret vann. Det ble også godt. I års kal vi ha en blanding av pinnekjøtt av bog og vanlige pinner. Det er jeg spent på. Kjøper alltid lokalt hos gårdsprodusent. I påsken kjøper vi stort sett det ide har i butikk, ofte Henriettes.
Definitivt urøkt, jeg er ikke spesielt glad i røkt mat.
Jeg vanner aldri pinnekjøtt mer enn over natta, ca. 12 timer, og det er uansett merke.
I år har jeg tenkt å utvide tilbehøret litt, jeg synes pinnekjøttmiddag ser litt stusslig ut,- så det blir grov pølse, hvit saus, pannestekte gulrøtter, og kanskje noen hjemmebakte lefser.
Jeg er glad i røkt mat, men røkt pinnekjøtt synes jeg rett og slett IKKE er godt!
Så her er det kun urøkt som gjelder.
Jeg legger det i vann på kvelden og tar det opp morgenen etter, så det blir aldri mer enn 12 timers utvanning. Uansett hvilket merke jeg kjøper.
Har prøvd alt fra Idsøe til Extra, og jeg ble egentlig veldig overrasket over at billigmerkene var så gode. Gode pinner, og masse kjøtt og akkurat passe salt etter utvanning.
Her serveres pinnekjøtt på nyttårsaften, tilbehør er komle/kompe/ball, bacon, mandelpoteter, kålrotstappe og pølse.
Hvor kjøper dere sånn bog?
Jeg var på let flere steder men fant ikke ut at det var noe som het det? Har de på normale butikker som Spar, Meny? Hva heter det sånn helt konkret?
Jeg har kjøpt urøkt fra Spekeloftet, en pakke pinnekjøtt og en med kjøttfulle bogstykker. De har kommet svært godt ut i tester i år, måtte riktignok bite det i meg at det er Rema1000 som forhandler dette her. Legges i vann på morningen den 23.12.
Kålrotstappen lager jeg av kålrot, søtpotet, gulrot, fløte, meierismør og kraft fra pinnekjøttet. Serverer med vossakorv, morrpølse og dampede mandelpoteter. :nå ble jeg sulten..:
Jeg fant bog fra Henriettes på Coop Extra i Østfold, så det er tydeligvis mulig å få fatt i. Det så veldig lite fett ut, så lurer på om vi må blande med noen pinner.
Jeg fant i går. :) Hvis flere er interessert så fant jeg på Obs Vinterbro. Damen fra kjøttdisken visste heller ikke om det så vi lette veldig men så lå det samlet flere merker ved en stolpe. Så at det var mer kjøtt på dette så spent nå.
Det ble urøkt for det var det de hadde. :)
Takk for alle tips.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.