Hiawata liker pepperkaker, jeg er meh. Høvdingen, Hiawata og jeg liker krumkaker, men de er svigerfars spesialitet. Jeg liker berlinerkranser, men det er min mors spesialitet. Jeg har tenkt til å bake fingerkremkjeks, men tipper det bare er jeg som liker dem.
Hva skal bli min spesialitet, og hele familiens favorittjulekake? Som holder seg?
Jeg er litt kjedelig og liker serinakaker aller best. Familien foretrekker brune pinner. Jeg synes det er morsomst å lage krumkaker. Da føler jeg meg så deilig juleflink og prektig.
Sandkaker - faktisk veldig gode i seg selv og kan fylles med krem og greier.
Kransekakestenger
Lyse figurkjeks med sitron og ingefær - har lagd deig i dag. Tror de blir gode.
Biscotti
Jeg driver å vurderer om jeg skal lære meg å bake biscotti om det kanskje skal bli en ny favoritt. Ellers har familien blitt veldig glad for julekaka (julebrødet) jeg lagde i helgen.
Jeg har bakt biscotti, men jeg synd det er litt kjedelig. Jeg innbiller meg faktisk at de er bedre myke. :knegg: Klassisk julebrød som i hvetebrød med rosiner og sukat?
Sjokoladeprinser. Enkle å lage, fantastisk gode. Bare å fryse ned, de tiner på vei til kakebordet. Kan smuldres over is, med litt espresso, eller brukes til bunn i iskake. Nam!
Ordentlig gode smultringer, sånne som min mormor pleide å lage! Jeg har aldri prøvd selv, men tror jeg må lære meg det snart. (Moren min har greid å lage dem selv, så da burde jeg også kunne klare det.)
Og mørlefser, som farmor lagde dem.
Og Sarah Bernhard-kaker med trøffelkrem av 70% sjokolade, så de blir mektige, men ikke altfor søte.
Jeg har laget serinakaker med oreokjeks i denne julen. Det er ihvertfall omtrent samme deig. Bare med kuttede kjeks i. Hadde også noen med sjokolade i midten.
Jeg liker berlinerkranser og sandkaker best, og sjakkruter og sjokoladekjeks. Og så må jeg ikke glemme peppernøtter, det er godt å dyppe i kaffen det. Sandnøtter liker jeg også godt. Okey da, alle vi har i hus er mine favoritter.
Sandkaker sliter jeg med å lage, så det pleier Mutter'n å lage til meg, de andre har jeg dreisen på.
Havreflarn er det som forsvinner først hos oss, til tross for at de egentlig holder seg lenge. Men det må være av den helt tynne og sprø karamellaktige sorten. :nam:
Jeg liker Delfiakake kjempegodt, og lager en litt oppgradert versjon med gode kjeks, seigmenn, nøtter og rosiner. Men disse særingene jeg bor med spiser ikke så mye, så da ender jeg opp med å ete hele og legge på meg flere kilo. :mumle:
Høvdingen nevnte at sirupsnipper var godt, kanskje jeg skal prøve meg på det?
Favorittene her hjemme er myke cookies med sjokoladebiter. Kanskje ikke julekaker sånn egentlig, men jeg lager det som er godt heller enn det som er tradisjonelt. Er også veldig glad i kransekake (kjøper ferdige biter med sjokolade), Kolakaker (men ikke for mange, blir litt lei). De andre kakene er supergode når de er varme og nybakte, men blir ofte stående. Kos å bake likevel.
Farmors peppernøtter, som er mer en flat, litt seig og samtidig sprø småkake med smak av sitron, er min favoritt og også min spesialitet. Ungenes favoritt er Cookies med sjokolade. Også må vi ha hjemmebakte havrekjeks til frokost. Med ekte geitost. :nam:
Krumkaker er det eneste jeg liker av de tradisjonelle slagene.
Ellers må jeg ha stjerneaniskaker (litt som brune pinner/kolakaker, men med masse stjerneanis i) og noen konfektbiter med ristet kokos, hasselnøtter og gelétopper i sjokolade.
Berlinerkranser er min favoritt, både å bake og for spising.
Ellers har jeg funnet min favorittliste, som jeg også baker hvert år. Julebakst generelt har liksom blitt "min greie". Brune pinner (ny vri i år, med hasselnøtter i stedet for mandler. Nam!), havreflarn, strull og serinakaker. Vi baker alltid pepperkaker også, men de liker jeg ikke, jeg bare liker å bake de. Pleier alltid å ha et 7. slag også, men det siste varierer fra år til år.
Av de "tradisjonelle" julekakene er det mandelflarn jeg liker aller best. Jeg skal bake det i dag er planen. ellers liker jeg strull (men ikke særlig glad i krumkake) og kransekake. Det er for øvrig ikke så omstendelig å lage kransekake, altså. Jeg har bare laget det to ganger i mitt liv, men ble ikke akkurat mørkredd av å lagde det. (Gir mange poeng på følelsen av å være flink til å bake i allefall)
Av nyere art, så er det "gule bomber" som er min absolutte favoritt. Det er alt for godt.
Jeg har gjenoppdaget kransekake etter 20-ish års fravær. Det er jo superenkelt og kjapt, det verste er liksom å male mandlene.
Jeg tror jeg brukte max. 2 timer fra begynnelse til slutt, og da var en hviletur i kjøleskapet inkludert.
Jeg har kanskje sagt det før, men sier det igjen: Det er utrolig at det omtrent bare er i Norge at man ikke kan kjøpe ferdigmalte mandler. Må da være et stort marked for det. Bodde i Tyskland og Nederland i mange år og der var det å få kjøpt i samme slags poser som vanlige hele mandler. I tillegg fantes malte andre typer nøtter. Ikke dyrt heller. Kom igjen, Norge. Dette vil vi ha!
Man får vel i og for seg kjøpt mandelmel, men det er himla dyrt. Det var det i og for seg på kontinentet, også. Her ligger det vel i alternativhylla på Meny. Fikk ny oppmerksomhet da alle plutselig skulle lage makroner.
Men lurer på om det for mandler til marsipan egentlig er bedre at de er nymalt, ifht fukt og den slags :vetikke: Litt som at kaffebønner er bedre nymalt?
Men sånn generelt, så har jo norske butikker ganske dårlig utvalg, selv om det kommer seg. Ulike typer fint hvetemel, f.eks. det er det vanskelig å få tak i, og det som er, er ganske nytt.
Som de over sier, man får dette i de aller fleste butikkeri Norge nå, men jeg synes det er for finmalt. Til kransekake er det kun mandler malt på manuell kvern som duger, synes jeg.
Havreflarn og strull er digg! Vi lager ikke det, så det får jeg kun år om annet hos andre. Av dem vi lager selv er cookies med sjokolade og nøtter en favoritt! I år også glutenfrie, blandet en pose mandelmel med Toro fin kakemiks, ble utrolig gode!
Selvsagt kan det være at jeg tar feil, men så vidt jeg har sett, er det man får kjøpt i Norge mandelMEL eller veldig finmalte skrelte mandler. I andre land får man kjøpt mandler som er malt akkurat slik de ville blitt når man maler selv med "skall" (altså det brune er ikke borte). Correct me if I`m wrong.
Nå ligger det deig til fingerkremkjeks (med det forhatte hjortetakksaltet i seg :skremt: ) og til peanøttkjeks i kjøleskapet, skal bakes i kveld. Så blir det nok pepperkaker, også ser jeg om det blir de englekakene og kanskje sirupssnipper. Da har jeg virkelig uppet julekakebake-gamet mitt, ass!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.