Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjære vene, FP! Vi har glemt noe!

#1

Maverick sa for siden:

Det er altså ingen som tar ansvar for tradisjoner lenger. :skuffet:

Hvor er årets skolejulegudstjenestetråd, liksom?

For å få en moderne tvist på en gammel, god tradisjon tenker jeg at i år synes jeg det er på tide å gjenreise Gode Norske Tradisjoner, og innføre obligatorisk julegudstjeneste i alle skoler og barnehager, med trosbekjennelse og svovelpreken. :nemlig:


#2

Charlie sa for siden:

Synes ikke vi skal stoppe der. La alle arbeidsplasser få obligatoriske gudstjenester. Fortrinnsvis i en domkirke (stavkirke i rurale strøk). :kry: Vi kan begynne med departementene. Hei. Sylvis dept. :ja:


#3

Blondie sa for siden:

:knegg:

Jeg skal overvære skolegudstjeneste i morgen fordi barnet mitt opptrer. Jeg klarer ikke å engasjere meg på samme nivå som tidligere (selv om jeg fnyser litt over desembersamlingen som liksom er et godt alternativ).


#4

Maverick sa for siden:

Selv kjører jeg nå test, jeg har en sønn som er på julegudstjeneste i dag og en som er igjen på skolesamlingen. Om ti år skal vi se hvordan dette har påvirket livene deres.

:staytuned:


#5

Strå sa for siden:

Jeg forstår frustrasjonen Maverick og har ventet på denne tråden lenge. Selvsagt må vi starte på arbeidsplassen med obligatorisk morgenbønn og selvsagt julegudstjeneste. For oss som jobber i Osloområdet er selvsagt en stavkirke på Folkemuseet plassen dette bare MÅ foregå. Kan vi ikke innføre obligatorisk faste før påske og i ramadan i tillegg?


#6

Mex sa for siden:

Jeg glemte hele greia i år. Både her og på skolen.
Siden vi ikke er spesielt kristne i vår familie har jeg pleid å be om alternativt opplegg for guttene, men i år måtte de lide seg gjennom 2 timer med søvndyssende prat (deres egne ord..). Jeg tror ikke de tok nevneverdig skade, men man vet jo aldri. :knegg:


#7

Strå sa for siden:

For at det skal bli ordentlig håper jeg du har testet dem på forhånd. Hvis ikke vil jeg si du er utrolig uansvarlig både som mor og forsøksleder. Vi (les jeg) forventer halvårlige rapporter på barnas utvikling, 10 år til endelig rapport er uansvarlig lenge.


#8

Tjorven sa for siden:

Akkurat på dette punktet elsker jeg barnas skole. I god tid før arrangementet (det finner sted i morgen) sendes det ut fullstendig agenda for to likestilte arrangementer - et i kirken og et i gymsalen. Det oppgis sågar hvilke sanger som skal synges hver av stedene, og hvilket eventyr som skal leses i gymsalen ("eventyret" i kirken er på en måte gitt :knegg: ).

Foreldrene melder barna på et av arrangementene ved at man krysser av på en lapp. Jeg vet ikke hva skolen velger for barnet hvis det ikke gis noen tilbakemelding. Jeg gjetter at de lar barnet velge selv.

Mine barn får velge helt selv. Knerten er uttalt ateist og skal i gymsalen. Snuppa vil i kirken fordi det er bedre å sitte på kirkebenkene enn på gulvet i gymsalen. Hun pleier å velge kirken, men begrunnelsen varierer fra år til år.

For skolen er dette med to arrangementer veldig praktisk. Den har så mange elever at de på denne måten kan avholde begge arrangementene samtidig. Alle får nemlig ikke plass i gymsalen på en gang (trolig vil ikke alle få plass i kirken på en gang heller, men det skal jeg ikke være skråsikker på). Gjennomsnittlig har elevene like langt å gå til gymsalen som til kirken, så forflytning av større mengder barn er ikke en problemstilling.


#9

My sa for siden:

:knegg:

Litt skuffet storesøster her, som går i 7-klassen, som står for årets julespill i kirka, og som hadde fått utdelt rollen som Herrens engel, over at ingen av småsøsknene ville komme i kirka og se på. Først ga begge femteklassingene beskjed om at de ville delta på skolens alternativ, guddommelig storesøster eller ikke, men så ombestemte jenta seg, selvsagt etter at jeg hadde sendt påmelding, og lurte på om det gikk an å endre det. Bestevenninna hennes ville nemlig kanskje komme i kirka bare hvis min datter skulle, og hvis ikke ble hun nok hjemme (generelt skolevegring og problemer med "annerledesdager"). Men etter julekonsert på søndag, hvor samme gjengen fra 7.klassen opptrådte, ombestemte hun seg nok en gang, fordi det var så langtekkelig og kjedelig (hjalp ikke om jeg sa at julegudstjenesten er noe ganske annet enn denne konserten - det var visst kirka generelt som var kjedelig, og dermed åpenbart bare kjedelige ting som kan foregå der). Så venninna fikk bare seile i sin egen sjø, hun nektet plent å gå i kirka (greit nok, siden jeg også hadde glemt å spørre om det var greit at hun byttet etter påmeldingsfristen).

Uansett, skolegudstjenesten er overstått, jeg tror eldstejenta gjorde en OK figur som engel, jeg har i alle fall ikke hørt noe annet, og de to yngste var greit fornøyd med alternativet.

Som dere kanskje skjønner lar jeg barna i svært stor grad velge dette selv, og jeg har egentlig aldri kommet på at det var noe jeg skulle velge for dem. Barna som ikke blir påmeldt noen av delene innen fristen blir på skolen. Vi fikk også oppgitt program for arrangementene. Programmet for skolearrangementet var som følger (står bare "sang", ikke hvilke sanger):

Programmet for gudstjenesten var ganske så tradisjonell. Der stod også sangene oppført, med tekster og det hele.


#10

Strå sa for siden:

Nå er det vel strengt tatt ikke skadepotensialet som er greia, men det obligatoriske i å delta i en forkynnelse som ikke evalueres/vurderes/kritiseres, men framlegges som sannhet, de fleste av oss motstandere reagerer på. Tror jeg.

Jeg reagerer på at KrF vil pålegge skolene å tilby skolegudstjeneste. De er så "storsinnet" at de sier elevene må kunne melde seg av.

Sånn, da har jeg bidratt til debatt. :værsågod:


#11

My sa for siden:

Det eneste som irriterer meg litt med hele greia er en liten detalj. I påmeldingsskjemaet vi skal levere i den digitale meldeboka krysser vi av for om vi "samtykker til at barnet kan delta på skolegudstjeneste", ja eller nei. Jeg gjorde meg litt dum og spurte rektor (som skjemaet kom fra) om det var samtykke eller påmelding, og fikk til svar at det var påmelding. Så for de to yngste, som ikke ville delta på gudstjenesten, måtte jeg krysse "nei". Så i følge det skjemaet samtykker jeg til at det ene barnet kan delta på gudstjeneste, men ikke de to andre, og det ser jo i mitt hode ganske tåpelig ut. De får jo lov til å delta, så jeg samtykker jo, men de velger selv å la det være.

Flisespikking, ja, men det er jo det jeg gjør. :knegg:


#12

Millen sa for siden:

Jeg kan bidra med da min sønn på 7 år kom hjem med lapp om skolegudstjeneste så kom følgende samtale;

Sønn: Jeg vil ikke i kirken det er kjedelig
Meg: Det skal du
S: Du bestemmer ikke over min kropp, det har jeg lært så jeg bestemmer over den selv
M: Det stemmer at du bestemmer over din kropp. Men jeg bestemmer over hodet ditt så du skal i kirken.
S.:mad:

Han er i kirken idag med søstera si. Våre er ikke døpt og vi giftet oss borgerlig og er begge utmeldt av statskirken. Derfor må mine i kirken for å lære og ta standpunkt selv.


#13

Pelle sa for siden:

Vår skole har droppet kirke i år, selv om kirken vi hører til er 1000 år gammel og meget vakker. Helt greit synes jeg, selv om vi har pleid å melde våre barn på julegudstjeneste. Kirkebesøket er ikke samlende når det deler skolen i to. Så kudos til rektor som tør å tenke nytt, og så regner jeg med at de familiene som mener kirke er viktig selv oppsøker kirken i forbindelse med julen. Og at kirken feks legger til rette for stemningsfylt julegudstjeneste for barn utenom arbeidstiden der det er slikt behov.


#14

Tjorven sa for siden:

Det er jo nettopp det som er bra med påmeldingskjemaet på vår skole.

Jeg ønsker at "insert navn" i klasse "skriv inn" deltar på 1) skolegudstjeneste 2) skoleavslutning i gymsalen

Med en avkryssingsboks bak hvert alternativ.

Hvorfor trenger man å gjøre det mer vanskelig enn det?


#15

Maverick sa for siden:

Kan vi ta domkirken i stedet for? Veldig mye mer praktisk for oss i hvert fall. :nemlig:


#16

celebelen sa for siden:

Tenkte faktisk på det tidligere i dag, at det ikke var noen skolegudstjenestetråd i år. Godt du tar ansvar, Maverick!

Ville får velge selv, og har valgt kirken igjen i år. Fordelen er at den er litt lenger unna enn alternativet, så da blir det ekstra fysisk aktivitet.

Ellers kan jeg jo viderebringe klassikerargumentet fra en tidligere diskusjon på Facebook, om at det burde være unødvendig å melde barna på gudstjeneste: "Skolen må jo vite at barna er døpt". (Joda, når den ene foreldren er prest er det nok relativt opplagt...)


#17

celebelen sa for siden:

Enig. Der er jeg forresten døpt, med helvetespreken og full pakke. Lillebror mener det tydet på framsynt prest. :nemlig:


#18

zinatara sa for siden:

I år har jeg litt av hvert. En storesøster som ikke skal på gudstjeneste og ga klar beskjed om det. Så hun skal lære om arkeologi i stedet. En guttunge som ikke hadde fått med seg at jeg spurte hva han ville, så han begynte nesten å grine fordi fristen for å melde seg på det alternative opplegget var ute. Og lillesøster som skal synge i kirken og knapt har snakket om noe annet de siste dagene.


#19

My sa for siden:

Mulig det har med at det sorterer under fanen i Meldeboka som heter "samtykker", der vi krysser av for om det kan publiseres bilder av ungene på hjemmesiden etc.

#20

Tallulah sa for siden:

Min ateist velger kirka hvert år, men sier at han blir ekstremt søvnig bare av å gå inn døra, og greier ikke la være å gjeste hvert syvende sekund. Han lurte på om det var noe med selve kirkerommet som påvirket fysikken hans. Grunnen til at han velger kirka er litt "liker ikke å gjøre nye ting" og litt lærer (som er aktiv i en frikirkemeninghet) som sier "dere som velger bort kirka må ha vanlig skole".

Ved å lære ham at det får han ikke lov til fordi du bestemmer over hodet hans? :knegg:


#21

Niobe sa for siden:

Jeg skjønner ikke tankegangen din? Du bestemmer over hodet hans, så han skal ta standpunkt selv? :confused:

Jeg er kristen, kirkegjenger og hadde latt barna mine velge alternativt opplegg om de hadde vektige grunner for å ønske det. Skolegudstjenesten er ikke avgjørende for noe som helst. Men jeg er jo glad for at begge har lyst til å gå og synes det er en god opplevelse.


#22

Strå sa for siden:

Ah, selvfølgelig, mest praktisk for meg også, jeg kan kaste stein fra kontorplassen og på domkirken. Ikke at jeg har prøvd altså, vandalisme driver jeg ikke med.


#23

Myria sa for siden:

Skolen barna våre går på har heldigvis ikke skolegudstjenester. Vi er ikke kristne, men barna våre ville uansett fått velge selv hva de ville gjøre.


#24

Floksa sa for siden:

Her jeg bor (på skikkelig bondelandet) har det ikke vær gudstjeneste de 10 årene vi har hatt skolebarn.
Mulig det er et byfenomen :overlegen:

:knegg:


#25

Tjorven sa for siden:

Jeg synes det er koselig med julegudstjeneste og kommer gjerne, selv om jeg ikke regner meg selv som nevneverdig kristen. :krysser av på skjemaet at jeg kommer:

Ettersom jobben min holder til i KIRKEgata, så passer Domkirken ganske greit. :)


#26

My sa for siden:

Jeg tenker også at litt av dette med å velge standpunkt er at de også for velge dette. De lærer ikke voldsomt mye om kirken på akkurat denne gudstjenesten, den er vel neppe representativ for gudstjenester flest. Temaet er stort sett bare dette ene kapittelet i Lukasevangeliet, og dermed en svært liten (riktignok ganske sentral) del av kristendommen, som verken blir diskutert eller problematisert på en måte som gir elevene noe særlig grunnlag til å ta noe som helst valg. Så jeg er enig i at den ikke er særlig avgjørende i en slik sammenheng, ut over det rent informative i å se hvordan akkurat en skolegudstjeneste før jul foregår (og har du sett en så har du sett alle, så det er ikke nødvendig å gå hvert år). Skolens julegudstjeneste fungerer egentlig ganske dårlig som grunnlag for å ta noen religiøse standpunkt. Så for det formålet lærer de vel mer ved å delta på skolens alternativ, der de lærer litt mer nøytralt om ulike religioners høytider.

Også tenker jeg at når jeg selv ikke er interessert i å gå i kirken, praktisere religion eller lære ungene mine opp i kristen tro, så bestemmer jeg heller ikke at de skal dra andre steder for å lære det. Hvis jeg ønsket at de skulle få innblikk i hva som foregikk i kirken så hadde jeg jo tatt dem med dit selv, og gått foran med et godt eksempel ved å vise dem at jeg også var interessert i å høre om dette. "Jeg gidder ikke å gå i kirken selv, derfor må du bli med skolen dit" blir litt feil signal å sende ut, synes jeg.


#27

Input sa for siden:

Hvilke andre trossamfunn besøker dere, for at ungene skal lære om dem? Hvordan organiserer dere det og når?


#28

Pamina sa for siden:

En ting er skolegudtjenester eller desembersamling som vi valgte å kalle det på min skole der det ble lest fra koranen og bibelen, og vi disket også opp med Henrik Syse for de som ikke var i kirka.

Men FP har ingen egen FP-avslutning i kirke eller gymsal - det er da litt problematisk, er det ikke?


#29

Pøblis sa for siden:

:juhu: For meg også.


#30

Karamell sa for siden:

:knegg:

Her er det elektronisk påmelding i Meldeboka for det ene eller andre alternativet og dersom man glemmer å melde på blir det nix skolegudstjeneste på barnet.


#31

Millen sa for siden:

Ingen og ikke har vi planer om det heller.


#32

Charlie sa for siden:

Gikk plutselig opp for meg hvorfor jeg helt har glemt å diskutere dette. Rektoren vår droppet skolegudstjeneste for etpar år siden. :elsker: Nå må man gå sjæl på fritida :knegg:


#33

zinatara sa for siden:

Var visst drama i vennegjengen til storesøster i dag pga. skolegudstjeneste og en som mente at en person sviktet sin religion når de ble med i kirken. Ikke så lett med religion når man er en vennegjeng som består at ungdommer fra ulike religioner, ulike grader av hvor strengt religion praktiseres i familiene og så et par der familiene ikke er religiøse i det hele tatt. Så jeg heller mot at utøvelse av religion kan gjøres privat.


#34

My sa for siden:

Privat religionsutøvelse er lurt. :nikker: Ellers tenker jeg at ungene lærer litt ved å håndtere slike situasjoner og diskusjoner også. Det er ingen krise med litt drama, det er jo Verden og Livet.

Men de trenger kanskje ikke gjøre det akkurat i jula da, når alt liksom skal være idyll, lys, varme og hygge for alle.


#35

Nessie sa for siden:

Mine får velge selv, vi har påmelding. De har prøvd litt begge deler, og i år valgte de skolegudstjeneste. Dog ble de syk begge to :knegg:


#36

Inagh sa for siden:

Siden sønnen her i huset nekter gå i kirka (mamma, jeg tror ikke på det der, så jeg ser liksom ikke poenget) så får Mor redde familins ære og omdømme, så i år var hun sau i årets julespill på jobben, og det med stor innlevelse. :nemlig:

Ellers kniste jeg godt av svaret til pragmatikerpappaen i barnehagen, av muslimsk bakgrunn, da jeg spurte om barnet hans skulle være med i kirken, det tar vel rundt 15-20 minutter å gå for små barnebein - eller om hun skulle bli igjen i barnehagen. «Tja... Er det 2-3 kuldegrader, kan hun fint være med - er det kaldere enn minus sju blir hun i barnehagen.» :humre:


#37

Polyanna sa for siden:

På ungdomsskolen (eller, det er 1-10 skole, var bare ungdomsskole før) har de nå nyinnført skolegudstjeneste, etter en invitasjon fra kirken. Jeg leste FAU-referatet fra da det ble diskutert, og det var kostelig å lese mellom linjene. :haha:

Fasiten ble en sms-invitasjon fra skolen som var totalt balansert og "med fokus på kirkens rolle som kulturbærer..." eller noe sånt, det var aktiv påmelding, og på skolen var det hyggelig opplegg knyttet til "juletradisjoner", uten at jeg vet helt hva det var. Begge deler var ca like populært, tror jeg. Den hadde ikke preg av avslutning, og det var i det hele taget håndtert riktig greit.

På barneskolen har de skiftet fra gudstjeneste siste dag til en dag siste uka, og avslutningen er i stedet grøt på skolen. Det tilbys to opplegg, men etter det jeg vet så velger alle kirken, inkludert barn med foreldre som er buddhister, hinduister, ateister, ortodokse, katolikker, muslimer, og hva vet jeg. Barna deltar med sang, både O helga natt og Vi tenner våre lykter, en håndfull frivillige leser opp sine egenmekkede "ønsker" i gata "jeg ønsker at alle barn skal ha et trygt og godt hjem" og "jeg ber om at alle barn skal ha noen å leke med" med lystenning. Mange foreldre kommer også.

Jeg syns disse to oppleggene fungerer helt fint, og gir en mulighet, uten press, til å oppleve en ganske stor del av norske juletradisjoner, på en veldig "low key" måte.


#38

Polyanna sa for siden:

Alle de tre hedenske barna mine valgte kirken, forresten.

Eldste fordi opplegget på skolen virket kjedelig, mellomste fordi alle de andre i klassen ville være på opplegget på skolen bortsett fra EN venninne "så da ble jeg med henne så hun ikke ble alene" og minste fordi han syns det er superkoselig.


#39

Einhyrningur sa for siden:

Vi er så enkeltpenkel, vi får en lapp som jeg skummer over. Ungene krysser. Jeg signerer.


#40

Daisy sa for siden:

Jepp, samme her. De valgte kirken, for alternativ var å gjøre matte.


#41

Maverick sa for siden:

:what:

Er det rart de muslimske innvandrerne blir skolevinnerne på medisin og juss sier nå jeg, med all den ekstra undervisningen de får? Hmpf. ALT BLIR LAGT RETT I HENDA PÅ'REM!


#42

Blånn sa for siden:

De to minste mine er på messe ca. en gang i måneden. Det er også skriftemål i skoletiden. :knegg:


#43

Agent Scully sa for siden:

Er vi de eneste som har passiv påmelding /stille aksept til skolegudstjeneste?


#44

Elise sa for siden:

Jeg har diskutert meg ferdig på det lukkede pedagog-underforumet. :nemlig:

Skolen til ungene mine har ikke tilbud om skolegudstjeneste. Hadde de, eller jeg, hatt et ønske om at de skulle behøve å gå i kirken, så hadde vi nok klart det selv. :jupp:


#45

Blånn sa for siden:

Mine har ikke fritaksmulighet i det hele tatt. :knegg:


#46

Isolde sa for siden:

Her er det obligatorisk kirke siste skole (privat). Min eldste hedningsønn fikk lov å ta fri med god jul fra administrasjonen.


#47

Blånn sa for siden:

Mine hedningesønner får ikke fritak. Vi har tross alt valgt en kristen skole og noen ulemper vil det være med det.


#48

Che sa for siden:

jeg har en som tydelig mener at Gud bare er tull og en som ikke helt vet. Førstnevnte er dog med i speideren - og ønsker å slutte fordi de "prater om gud HELE tiden" - Sistnevnte er som sagt usikker på hva han tror - de valgte hver sin markering- skole og kirke. De anser begge deler like kjedelig.

  • Hos oss var det slik at de måtte melde seg på om de skulle til kirka - det har vært en del ramaskrik rundt dette.

#49

zinatara sa for siden:

Vi må melde på ungene på det alternative opplegget, dersom man ikke gjør noe må de i kirka.


#50

Isolde sa for siden:

Sønn nr to fikk ikke god jul fra administrasjonen for å si det sånn. Eldste hedning har gått de 4 første årene. Ingen andre som får fri tror jeg. Det er vel det at de ikke vil ha han der ;)


#51

Anne C sa for siden:

Jeg klarer ikke å hisse meg opp over dette temaet i det hele tatt. På skolen vår har vi for første gang hatt skolegudstjeneste, man meldte seg på det ene eller det andre. Det var rundt 50 elever som valgte opplegget på skolen. De resterende drøye 400 elevene var med i kirken. Jeg vet ikke hvordan opplegget på skolen var, men det var ikke noe svada, oppgaver eller film eller noe sånt.

På skolen til minsten meldte vi på ett av alternativene, på skolen til eldste skal de visst går rundt juletreet og synge julesanger. Og så skal visst en ungdomsprest snakke om hvorfor vi feirer jul. De lurer seg litt unna med det opplegget der tror jeg.


#52

Snippa sa for siden:

Jeg må ha resignert. I år har jeg ikke engang giddet å ta opp med barnehagen at de strengt tatt ikke skal ha lesing fra juleevangeliet hver eneste morgen, legge all vekt på julekrybbe i formingsaktiviteter og rollespill osv. Skolen vet jeg ikke engang hva gjør i år. Tror ikke mine har vært i kirken.


#53

Kaija sa for siden:

Jeg hadde ansvar for det ikkereligiøse alternativet på skolen min. Det er snekret sammen etter boka, og er akkurat like stemningsfullt eller kjedelig, alt etter hvem som uttaler seg, som det kristelige opplegget. Etter at vi startet med skikkelige opplegg, med god informasjon og med påmelding til det ene eller andre opplegget, har vi fått ca 20% deltakelse på det ikkekristelige alternativet.

I jobbkommunen min har politikerne bestemt at det SKAL være gudstjeneste. Det vet jeg egentlig ikke om de har lov å bestemme, siden reglene sier at dette skal være avklart m foreldre og elever. Jeg vet skoler som hadde opplegget sitt helt på halv tolv, og absolutt ikke tok ansvar for å få til gode alternativer og god nok informasjon.

Mine unger velger selv, og vil ikke i kirken uansett hva som er av alternativer. Ene guttungen min sa at han skulle ta skolegudstjenestesaken m rektor selv i år. Og så parkerte han rektor i SU, og fortalte ham hva han hadde og ikke hadde lov til, siden han var helt på viddene i år også. Skolen er ikke i mål ennå, men opplegget er bedre enn i fjor.

På barneskolen hadde de påmelding til ett av to opplegg, men skolen feilinnformerte om det ikkereligiøse alternativet, og kalte det "ordinær undervisning på skolen". Vi ringte og sa fra at dette kunne de ikke gjøre, men de mente de var innafor, så da ble det skriftlig henvendelse om saken i stedet. Da viste det seg at det IKKE var ordinær undervisning de hadde tenkt ut likevel, men et koselig opplegg som guttungen syntes det var kjekt å være med på. Jeg tror de bare ikke ville informere om at det faktisk var et kjekt opplegg, for da kunne jo ungene ha lyst til å velge det framfor kirka. -Det har i hvert fall vært argumentasjonen før. .


#54

Anne C sa for siden:

Jeg hadde faktisk trodd at det var flere som ville melde seg på det opplegget på skolen. Men kirken står av en annen grunn ganske sterkt i området der skolen ligger, det er veldig mange fler som velger kirke fremfor HEF når de konfirmerer seg.


#55

Fløyel sa for siden:

:haha: Snakkes i 2027!


#56

Elise sa for siden:

What?? Det er jo helt på villspor. Trodde du jobbet i samme kommune som jeg bor i, men kanskje jeg blander deg med en annen. På skolen til mine er det iallfall ikke julegudstjeneste.


#57

Einhyrningur sa for siden:

Ja, det må jeg si! Ikke rart de blir leger og ingeniører hele gjengen! :snurt:


#58

Ru sa for siden:

Jeg har løst det hele med å sende familiens ateist på kristen privatskole. Ikke noe alternativ variant der, gitt. :moahaha:


#59

Fløyel sa for siden:

Hvis dere er i samme kirke som oss så skal det sies at presten der er "drit kul"/ref ungene. Hun er hippere og mer annerledes enn hva man tenker om vanlige prester. Hun var vel den første som slang regnbueflagget over prekestolen. Når hun har julegudstjenesten går også jeg i kirken, sist hun leste juleevangeliet anno 2000-tallet var ikke et øye tørt i kirken, folk lo så de grein, det var treffende bra i tiden.


#60

Anne C sa for siden:

Det var hun som var der ja. Elevene våre er godt kjent med henne, hun har hatt noe julegreier hos i mange år. I fjor troppet hun opp med regnbuestrikkegenser. Hun er kjempekul, og er rett på sak. Legger ikke noe mellom liksom.


#61

millact sa for siden:

Her er det kirke i morgen. Skolen tester visst ut nytt opplegg i år, for på skjema med kontaktinfo, allergier osv som de fikk med seg hjem etter skolestart i august var det kommet på avkrysning for om de kan delta på skolegudstjeneste. Begge mine skal, tror alle i klassene deres deltar og for mine to er det naturlig. Vi har to flotte prester.


#62

Kaija sa for siden:

Joda, du vet hvor jeg jobber. :) Dette ble bestemt i oktober/november en gang. Det var lov å ha kristelig advents/julesamling på skolen i stedet, siden noen skoler lå langt unna kjærka. På mannen min sin jobb måtte de ha gudstjeneste, selv om de aldri har hatt tradisjon for dette tidligere. To runder med dyr bussing, som skolen sikkert ikke har råd til, og omtrent null tid til planlegging av alternativer eller å gi god informasjon til foreldre og elever. Ikke kjenner brorparten av lærerne til hvilke regler de må følge heller, så da blir resultatet så som så.

Mulig det er lov å ha gudstjenedte i løpet av året, og ikke nødvendigvis til jul.


#63

Polyanna sa for siden:

Spurte eldstemann nå, og han sa det var sånn roughly likt mellom oppmøtet i kirka og på skolen. Flere på skolen jo lengre opp i klassene, kanskje.

På barneskolen tror jeg som sagt det er borti 100%, kanskje hele 100% i kirka. Det har vært noen på skolen noen år. Vi har et veldig hyggelig kjøkken og et enda hyggeligere bibliotek som er perfekt for kosestund på skolen for de som blir der, så det har vært et koselig opplegg for dem også.


#64

Hondacrv sa for siden:

Hm. Bur me i samme bygd?


#65

millact sa for siden:

Nei, bor i by helt i sør.


#66

Fløyel sa for siden:

Barn over 15 år skal ta standpunkt til dette selv. Det var skolrn veldig tydelige på når årets skjema kom i posten. Så Mini måtte krysse av og signere selv.


#67

Syrinx sa for siden:

Jeg var på skolen i dag og hadde en fin julesamling for de som valgte å ikke delta på julegudstjeneste. Heldigvis praktiserer vi aktiv påmelding og vi har et ordentlig opplegg på skolen. (Selv om drømmen min er at praktisering av religion skal bli fullt og helt hjemmets ansvar.)


#68

Magica sa for siden:

Jeg har ungdommer og er lite engasjert i dette, men ingen av mine er særlig begeistret for kirken (kjedelig...) men de ender som regel opp med å gå likevel (fordi andre skal). Her tror jeg ikke det er noe fristende fullgodt alternativ. Men på vgs kan de vel få fri.


#69

Fløyel sa for siden:

På vgs her er det samling i gymsalen med tale fra rektor og god jul.


#70

Luvi sa for siden:

Var påmelding til gudstjeneste eller alternativt opplegg på skolen. Jeg meldte jenta på det alternativet opplegget. Det var 2 av 29 på trinnet som ble igjen på skolen så det å dra i kirka er visst en ting de fleste her gjør.


#71

ingling sa for siden:

Vi har førsteklassing, og fikk informativt skriv om begge alternativer og påmelding til et av dem, helt etter boken såvidt jeg vet. Hun fikk velge, og valgte kirke. Hun er veldig nysgjerrig på religion for tiden, så hun ville se hva som skjedde der. Det er første gang hun er i en kirke uten at det er bisettelse/begravelse, så jeg tenker at det blir hyggelig og interessant for henne. Barnehagen var på besøk i kirken for et par uker siden, da var minsten syk, men hun hadde fått bli med hvis hun hadde vært i barnehagen. Vi er ikke medlem av statskirken, og ungene er ikke døpt, men vi er nok ganske avslappet til kirkegåing.


#72

Lykken sa for siden:

Begge to, 7 klasse og 10 klasse har hatt aktiv påmelding til enten julegudstjeneste eller alternativ feiring. Begge valgte gudstjeneste, men eldste var veldig usikker, der var alternativet foredrag fra Amnesty. Det var visst veldig få på sistnevnte.


#73

Høst sa for siden:

Enda en fin ting med internasjonal skole - det kunne vel ikke falle de inn i måneskinn å arrangere julegudstjeneste. Religionsutøvelse er en privatsak, å lære om forskjellige religioner er en skolesak.

På juniors skole var det skolegudstjeneste i går, men han hadde tannlegesjekk, så det ble ikke noe av. Han hadde valgt kirke (vi får mail og må svare på den for å velge), og det hadde selvsagt vært helt greit. Kun eldste er døpt av oss, men det å lære om religion, tradisjon etc er viktig, og selv om jeg tviler på at noen av våre vil bli religiøs på noe tidspunkt, er det jo noe de må velge selv på ett tidspunkt, og da må vi sørge for at de har nok info til å ta ett valg.

Skolen til Vesla er god på å (som del av ett slags samfunnsfag) å informerer om forskjellige religioner, mens skolen til Junior er preget av å ha mange lærere som åpenbart er kristne - det bes/synges matbønn, KRLE-timene har så langt (2 klasse) kun inneholdt info om Bibelhistorier, og Junior er overbevist om at Jesus kan bestemme alt fra julegaver til at han skal rydde rommet. Vi sørger for balanse i informasjonen på hjemmebane og benytter venner, bekjente og reising til å informere om og finne ut av andre religioner. Mannen min er dog noe bekymret for at Junior skal begynne å diskutere religion når han er på skolen, noe sier meg at læreren hans neppe ville likt det så godt. Dette er en helt vanlig offentlig skole altså, ikke noe privat kristent opplegg. Jeg trodde faktisk at det var slutt med matbønn og slikt, men det er det tydeligvis ikke...


#74

Eia sa for siden:

Skolegudstjeneste? Nei, det har vi ikke sett noe til. Trur eg. :gruble:


#75

løve70 sa for siden:

Her er dette heldigvis ikke en sak i det hele tatt. Hverken barne- eller ungdomsskolen har hatt julegudstjeneste. Her er det felles avslutning for alle. Tror faktisk at det på ungdomsskolen avsluttes med innebandy turnering :)


#76

Ru sa for siden:

Idrett? Tvinger de ungene til å spille innebandy, lizzom? :dåne:


#77

My sa for siden:

De har felles avslutning for alle her også, gudstjenesten er tidligere i uka.


#78

zinatara sa for siden:

Ble ramaskrik her i kommunen for noen år siden når de ikke lenger fikk synge kristent bordvers. Argumentet var at når de sang før maten ble alle så rolige og fikk spise godt. Jeg forsto ikke helt hvorfor de ikke bare kunne synge et bordvers som ikke var religiøst, det var jo ikke forbud mot sang i skolen.

Jeg kommer jo fra vestlandet og heldigvis er skolehverdagen ganske annerledes i dag enn den var i min oppvekst. Vi måtte lære en ny salme utenat hver uke, kristendomstimene var sterkt preget av lærerens egen tro, på ungdomsskolen hadde vi en lærer i kristendom og engelsk og jeg opplevde at vi måtte be i engelsktimene. Han var også veldig glad i å fortelle oss at kvinner ikke skulle tale i forsamlinger dersom noen av jentene snakket i timen.


#79

Strå sa for siden:

Den gang jeg gikk på barneskolen, på 70-tallet, måtte vi be bordbønn. En gang nektet jeg å være med på det og lærere prøvde å nekte meg å spise matpakken min. Jeg argumenterte med at det fantes ikkereligiøse og folk med annen religion i klassen og at det var diskriminerende å tvinge alle til å be en kristen bønn. Jeg var selv troende kristen på den tiden. Det gikk så langt at læreren innkalte foreldrene mine til samtale. Han sa, og jeg tuller ikke, "Hun må jo være kristen for hun er å så snill til vanlig"! Det var starten på min vei til ateismen.


#80

Dali sa for siden:

I dag går 2 av 3 i kirka fordi vennene skal. Eldste har alltid gått sin egen vei på dette, og drar på alternativet. De siste to årene har det faktisk blitt informert godt om begge deler. Mye bedre enn de fleste årene da en fra SFO passet de få oppviglerne som nekter å følge strømmen.


#81

Dali sa for siden:

:eek:


#82

Blå sa for siden:

Hos oss er opplegget så forbilledlig som det kan være for en skole som fremdeles inviterer til skolegudstjeneste.

Et brev der det står veldig klart at det er kirken som inviterer til gudstjeneste i skoletiden og at det er lov for de elevene som ønsker det å gå. Aktiv påmelding og veldig klart at om det ikke er noen påmelding, så blir de på skolen.

Yngste hadde valgt skolen, men fikk så avspasere på grunn av noe annet hun hadde gjort, så jeg vet ikke hvordan det blir.



#84

Polyanna sa for siden:

Vi sang forresten bordvers hele min barndom, og jeg syns egentlig det var en fin måte å starte måltidet på, særlig da vi hadde små barn, for å "samle" oss litt. Så vi innførte det, men med et utvalg høyst sekulære bordvers. Det eneste jeg husker er

DET VAR MAT PÅ BORDET DA VI KOM
OLE BRUMM
DA VI GIKK
NASSE NØFF
VAR DET TOMT
TIGERGUTT

Eller noe sånt. :knegg:


#85

My sa for siden:

Vi sang "O du som metter liten fugl", eller "Gledens Herre vær vår gjest", i alle fall de første tre årene på skolen (tidlig 80-tall).


#86

Niobe sa for siden:

Vi spritet opp med "Thank you Lord for giving us food" på sent 80-tall/tidlig 90, selv om vår godt voksne lærer synes klappingen var på kanten.


#87

My sa for siden:

Den har jeg også vært borti, men det var ikke på barneskolen. Hvor kan det ha vært da? :gruble: Speidern?

#88

Pelle sa for siden:

Når man leser en del av skrekkhistoriene her, så er det jo ikke rart at diverse regler er blitt strammet inn... Og burde strammes ytterligere hos de skolene som ikke kan forholde seg til dagens regler og samfunn. Makan.


#89

Pelle sa for siden:

vi sang den i speidern. Med dunking i bordet. Herlige minner.


#90

zinatara sa for siden:

Vi sang alltid "Herre din jord bærer mat nok for alle" i speideren og syns vi var fryktelig rampete når vi i stedet sang "Herre ditt jordbær er mat nok for alle". :knegg:


#91

zinatara sa for siden:

Jeg sang i ten-sing på midten av 90-tallet og det ble leserinnlegg i avisen når vi hadde sunget i kirken. For vi hadde brukt elektriske gitarer og folk hadde klappet når vi var ferdige. Og sånt gikk jo ikke an.


#92

My sa for siden:

Ja, heldigvis har verden gått framover, også i kirka. Jeg husker faktisk :megaknirk: at presten hadde svart prestekjole og hvit pipekrage. Da var det ikke snakk om å klappe akkurat.

#93

Isolde sa for siden:

På jobb synger vi:

Det vi mat på bordet da vi kom.
Bomilibom
Det var mat på bordet da vi kom.
Bomilibom
Da vi gikk
Bomilibom
Var det tomt
Bomilibom
Det var mat på bordet da vi kom
Bomilibom.

Mens vi slår i bordet.

Har hørt at den kommer fra Sverige og at mat fint kan byttes ut med øl. Ungene elsker den.


#94

My sa for siden:

Jeg har også hørt denne med "Det var øl i kagga ... ".

I studentsammenheng altså, ikke på skolen. :knegg:


#95

Einhyrningur sa for siden:

Ja, og det er dritgøy! Finalen her er mot lærerne. Kidsa gleder seg hele året til dette. Ja, til mer idrett og matte, nei til religionsutøvelse.


#96

Lavender sa for siden:

På slutten av 70 tallet sang vi kristen sang når vi kom, før lunsj og før vi gikk for dagen. Vi hadde svært kristen lærer, som ble flyttet etterpå.

Mine barn er ikke døpt, og de har selv fått velge julegudstjeneste eller alternativet. Lillesøster følger flokken, de aller fleste skal i kirken. Eldste har valgt alternativet tre ganger. Det har vært hyggelig, men bare 5 til 7 unger av 350. De deles 1-4 trinn og 5 til 7 trinn.

I går fulgte jeg begge barna til kirken.



#98

Vianne Rocher sa for siden:

Disse pluss et par til synger vi i barnehagen jeg jobber i :knegg:. Vi har utvidet kristen formålsparagraf og selv om vi kanskje ikke praktiserer formidling av kristne verdier og tro så ofte til vanlig er religiøse bordvers en absolutt. Ungens favoritt er «Thank you Lord» :humre:


#99

My sa for siden:

Dessverre er det skoler som denne som gir vann på mølla til hele Storhaug-mafiaen. Det hjelper heller ikke om saken dementeres og forklares oppad vegger og nedad stolper i etterkant, skaden er allerede skjedd, og det deles og debatteres for alt det er verdt i mange år etterpå. "Er det slik vi vil ha det, lik og del". :gal:

#100

Blå sa for siden:

Bordvers er jo hyggelig og jeg ser at det er en god måte å samle seg til maten.

Bordverset fra barneskolen sitter fremdeles sånn noenlunde i hodet:

Jorden nærer lite frø
Solen varmer korn, gir brød
Kjære sol, kjære jord
Takk for maten på vårt bord.

Kanskje et problem for lavkarbofolket, men jeg synes at det er fint.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.