Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fairtrade - blir vi lurt?

#1

Nenne sa for siden:

I gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv var det en lang artikkel om Fairtrade som langt på vei konkluderer med at dette kun er en pengemaskin og at bøndene ser veldig lite av pengene vi tror at de mottar.

Artikkelen finnes dessverre ikke i nettutgaven kan det se ut til, men jeg oppfordrer alle til å prøve å få tak i den.


#2

Kirsebær sa for siden:

:gaah: ingenting er jo slik det skal være.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Jeg blir så utrolig skuffet og lei meg om dette stemmer. Jeg vil jo så gjerne at et slikt system skal fungere!


#4

Nenne sa for siden:

Ikke sant? Det er jo derfor vi er villige til å betale mer for varene, fordi vi tror på at pengene ikke bare havner i lomma til Rimi-Hagen eller Rema-Reitan og hva de nå heter alle sammen, men hos dem som har produsert varene. :sukk:


#5

Adrienne sa for siden:

Jeg er generelt skeptisk til DN-artikler, spesielt disse featureartiklene de har på lørdager. De har en egen evne til å ta et par fjær og koke det sammen til å bli en hel hønsegård.


#6

Harriet Vane sa for siden:

Men feks Starbucks er jo noen verstinger, også på arbeiderrettigheter, skift og lønn? Kan de komme i samme kategori som feks Coops rettferdige kaffe? Er det ikke en forskjell på å bare kalle det fairtrade og på å ha det faktiske Max Havelaarmerket? 7-11 har fairtradekaffe på automatene sine og jeg velger alltid den. Men det kan være rent humbug, ettersom den ikke er Max Havelaarmerket, bare kalles fairtrade uten noe dokumentasjon eller sertifisering.


#7

Sitron sa for siden:

Oi. En moderatortråd!


#8

Anuk sa for siden:

Det er sikket grunn til å være skeptisk og stille krav til dokumentasjon på at "fair" faktisk er "fair". Det er jo nok av eksempler på at ting ikke er som de utgir seg for - folk som tjener seg rike på "u-hjelp" og slikt.

Men samtidig er jeg litt skeptisk til DN i slike sammenhenger. Mulig jeg er full av fordommer, men jeg innbiller meg at DN og deres lesere fryder seg hvis slike ting som "Fairtrade" er like kapitialistisk som alt annet...


#9

safran sa for siden:

Hæ?


#10

Benmurphy sa for siden:

Men det er jo kapitalistisk. Hvis jeg kjøper fairtrade-kaffe, bruker jeg min kapitalmakt til å styrke dette produktet. Hvis de som selger det er svindlere, så er ikke det kapitalisme. Men det er jo vanlig blant røverbaroner å dekke seg bak kapitalismen da, og de fleste kapitalistiske samfunn har dessverre ikke gode nok systemer og kraftige nok sanksjoner mot brudd på spillereglene – og ofte mangler i reglene også.

I et sosialistisk samfunn ville vi jo ikke hatt konkurrerende kaffeprodusenter å velge mellom. :snill:

Ben "ingen kaffe var også ofte tilfelle mener jeg å huske" Murphy


#11

Elin sa for siden:

Tja, det er kanskje så, og det kan man kanskje si om ALLE medier, men jeg har også lest artikkelen, og for et par uker siden så jeg en dokumenter på nederlandsk tv om det samme temaet. Der kom det frem at det er svært mye grums i denne fairtrade-bransjen. Det er mange som bevisst bruker folks økende interesse for dette med rettferdig handel, til å på utspekulerte måter tjene store penger på det.


#12

Mams sa for siden:

Som i mange andre tilfeller vil det nok også være svarte får her.
De ser interressen ute i verden og benytter seg av det.
Men jeg regner med at i det store og hele er de felste opptatt av å gjøre det de lover, men at noen bare tenker penger til seg selv.

Får ta med at jeg ikke har lest artikkelen.


#13

Mandarin sa for siden:

Så skuffende!!


#14

Strå sa for siden:

Tror muligens du forveksler "sosialistisk" med "kommunistisk" her. Men det er vel ikke poenget i tråden.

Det kan være slik at vi blir lurt på noen av fair-produktene. Men er det slik på alle? Og hva skjer hvis vi aldri prøver å gjøre det riktige i tilfelle feil mennesker skor seg? Da treffer vi heller ikke de som har ekte fair-produkter. Jeg syns det er viktig at vi gjør så godt vi kan. Og jeg velger Max Havelaar der det er mulig. Untatt på kokekaffe, siden det ikke er å få tak i.


#15

Candy Darling sa for siden:

Her står det en ganske god artikkel om blant annet dette. Den tar for seg både Fairtrade og den økologiske bølgen, og har satt mange tanker i sving for meg.


#16

Benmurphy sa for siden:

God artikkel. Nyttig påminnelse. Jeg visste vel det meste fra før, men det med at bare co-ops blir fairtradesertifisert var nytt for meg, og skremmende dumt. (Nå kjøper ikke jeg slik kaffe da, selv om jeg er arvelig belastet med foreldre som drakk "Afrikaffe" på 70-tallet (eller kanskje noe senere – finner ingen referanse), den jeg har prøvd har rett og slett ikke god nok kvalitet).

Jeg kjøper økologisk frukt og grønnsaker, men ikke fordi jeg tror at det er sunnere eller bedre for miljøet, fordi det tror jeg ikke. Min erfaring er imidleritd at den smaker godt, og det sier meg at de som dyrker den gjør en ordentlig jobb – det setter jeg pris på, men jeg ville jo egentlig foretrekke at det ble gjort en ordentlig jobb inenfor fornuftig jordbruk (dvs. industrielt og med kunstgjødsel og sprøytemidler) – men det ser stort sett ikke ut til at viljen og evnen er til stede.

Problemet med alle denne rasjonelle tvilen og motforestillingene mot det som virker så åpenbart fint og politisk korrekt, er jo at man begynner å se ting fra flere sider, og ender opp med å stemme Venstre, og det vet vi jo at ikke er særlig populært.

Ben "Dear Lord: Grant me ignorance" Murphy


#17

Bequita sa for siden:

Hehe, nei det kan vi jo ikke ha noe av! :hehehe:

Til hovedinnlegget: Jeg leste også artikkelen og kjente nok at jeg ble litt skuffet på en måte. Men det var vel ikke annet å vente, det hele er jo på kapitalens premisser, og har vært det fra starten. Men, det er jo forsåvidt bra at Fairtrade er blitt en slager. Målet må jo være at alt blir fairtrade, inkludert fairtrade selv? For sånn som det er i dag, er jo slaveri faktisk større enn noensinne i verden, det er bare det at slavene er i et annet land enn de som tjener på dem.


#18

Sitron sa for siden:

Fairtradeappelsinjuicen er ikke særlig god.


#19

Benmurphy sa for siden:

Morgenbladet har en veldig god leder om akkurat dette denne uken, som handler om hvorfor man ikke skal gi opp tankene bak Fairtrade-konseptet til tross for problemene og manglene Dagens Næringsliv påpeker.

Det ser jo for meg faktisk ut til at svært mange faktisk ikke syns det er greit at kaffe, klær og leker produseres under forhold som vanskelig kan skilles fra slaveri, og at akseptable arbeidsforhold for de som arbeider i produksjon faktisk er en etterspurt kvalitet hos en vare.

Og jeg leser jo dette som en oppfordring til å la kapitalismen virke slik den kan og bør, i stedet for å la røverbaronene herje vilt slik Dagens Næringsliv later til å foretrekke. Som forbruker etterspør jeg informasjon om hvordan varer jeg kjøper er produsert, og veksten i Fartrade-handel viser jo at det er mange som etterspør det samme. Når informasjonen ikke er god nok, slik Dagens Næringsliv påpeker for Fairtrade-produkter, så er jo ikke løsningen å gi opp. Løsningen er jo å sikre kvaliteten på denne informasjonen gjennom de internasjonale handelsavtalene vi opererer under.

Ben "¡Viva la revolución!" Murphy


#20

Harriet Vane sa for siden:

:riktig: Nettopp!


#21

MissS sa for siden:

:knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.