Jeg lærte denne uken her inne at kaffe er kilde til farlig kolesterol, og nå har jeg googlet temaet vidt og bredt, og ser at dette jo faktisk må gjøres noe med.
Jeg bruker kapsler fra Nespresso, og får da altså i meg dette kaffefettet. Jeg har ikke klart å finne minikaffefilter som jeg kan legge oppi kaffen før jeg brygger. Vil tefilter i papir gjøre samme nytten? Eller er det for lite «finmasket»?
Har dere gode tips og triks til what to do?
Eventuelt må jeg gå over til filterkaffe. (Pulverkaffe utgår. :skremt: ) Hva bruker man da? Moccamaster, sånn stygg nittitallsmaskin? :leppe:
Det går an å bruke noe som heter aeropress også, men den lager man bare en kopp om gangen med, så vidt jeg har forstått. Litt upraktisk når man har besøk, så den bruker han bare på jobb. Tar med seg kvernede bønner.
Det aller letteste og billigeste frå håndbrygge. Da kan du kjøpe så eksklusive bønner du vil, og brygge til akkurat én kopp. www.youtube.com/watch?v=_-QoJ3SYTrI
Du trenger ikke gjøre det så omfattende som han duden her, alt du trenger er en filterholder (det får du bl.a på Kaffebrenneriet og Stockfleths) og filtre til dem (samme sted). Så måler du opp riktig mengde, setter holdere oppå koppen din og heller på vann. Voila!
Om du skal ha mange kopper kan du selvfølgelig bruke en kaffetrakter. Med gode bønner og hyppig rens blir det minst like godt som kapslene.
Jeg fant en gang en oversikt over hvilke bryggemetoder som ga mest og minst av det kolesterolcholdige kaffefettet, og mener at aeropress ikke kom helt heldig ut fordi det blir presset gjennom filteret med så stor kraft, men nå finner jeg det ikke igjen, og det er godt mulig jeg husker feil.
Det vil variere fra person til person, og også basert på resten av kostholdet går jeg ut i fra. Jeg har drukket én espresso om dagen og har fått påvist forhøyet kolesterol nå, men om det er kaffen som er eneste synder aner jeg jo ikke.
Espresso er jo noe temmelig annet enn filterkaffe og dryppkaffe, så er det dét man er ute etter skjønner jeg at man vil filtrere espressoen (det blir dessverre ikke helt likt, cremaen forsvinner jo :sukk: ). Presskanne og stor kopp med svart kaffe fra podmaskin utgjør ikke så stor forskjell, så da hadde jeg nok droppet ene leddet og kjørt på med filterkaffe fra moccamaster eller dryppfilter fra starten av.
Ja, jeg synes moccamaster lager mye bedre kaffe en kapsler og har du kvern så har du fersk god kaffe med de bønnene du vil. Espressomaskineb brukes til lattelaging til meg og espresso til mannen.
Jeg håndbrygger. Det er ingen stor jobb, og man kan lage både til én og til flere. For å finne riktig mengde kaffe og vann bruker jeg vekt. Syns det blir supergod kaffe, det skyldes selvsagt til dels at jeg har gode bønner og ferskkvernet kaffe, og dels at man kan brygge fort nok til ikke å få noe surhet og bitterhet i kaffen.
Av filtermaskiner er det Moccamaster som er raskest.
For meg er dette gammalt nytt. Vi bruker bare Moccamaster eller Aeropress med papirfilter. Poenget er at fettet frå kaffebønnene ikkje blir filtrert bort i metallfilter eller liknande. Eg synest dette blir tydeligst når eg lager presskannekaffe, då ser ein ofte den oljete regnbuefarga hinna på kaffen. Det er to årsidan eg gjekk over til trakter i staden for kapsler og eg synest både det er betre og meir miljøvennlig.
Men det handler jo også om smak. Hadde jeg ikke hatt forhøyet kolesterol hadde jeg aldri i verden drevet og silt espressoen min, eller drukket dryppkaffe.
Jeg prøvde for moro skyld å filtrere en nespressokaffe (espressostørrelse) gjennom filter for Moccamaster, og det gikk ikke. Men det finnes kanskje produkter som passer til dette formålet?
Det går (om du tenker på den ferdige, flytende kaffen), men du må hjelpe den litt. Hjelper også å bløte filteret først. Det går hvertfall med en espresso fra espressomaskin.
Jeg har bare Nespressomaskin og har ikke tenkt å kjøpe Moccamaster med det første, så jeg tenkte å prøve å filtrere kaffen selv over i en annen kopp. Finnes det kaffefilterholdere som passer i Mummikopper? :humre:
Hario bruker spisse filtre, men du får også kjøpt holdere som bruker standard kaffefiltre.
Jeg har denne. :stolt:
(Litt dum, siden den bruker filtre som er flate i bunn, men ikke standard størrelse. Litt hassle å få tak i. Også tror jeg kaffen renner lettere gjennom de spisse, når man bare skal sile)
Men altså, hvis man ikke har problemer med kolesterolet, så er det jo ikke nødvendig å bli helt katolsk, heller? På samme måte som at det ikke er farlig å spise litt fett, så lenge man ikke legger på seg?
Hadde høyt kolesterol pga kaffe, og har kaffemaskin som kverner hele bønner. Løsningen ble tesil i stål (fra Søstrene Grene) oppi en kopp, og vanlig kaffefilter for kaffetraktere, oppi tesilen. Passer ikke perfekt, men gjør jobben. Hvert kaffefilter holder til en kopp eller to.
Noen som har erfaring med Kitchen Aid sin 1-kopp kaffetrakter?
Jeg prøver å finne ut hvor lang tid den bruker på å trakte en kopp, jeg ser MoccaMaster har en som bruker 4 minutter pr kopp, det er for lang tid!