Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva slags basiskrydder trenger jeg?

#1

Hyacinth sa for siden:

Mannen lo litt da han lette i krydderskapet i dag. Han fant en kajennepepper som gikk ut i 2000! :rofl:

Vel, det trengtes en gjennomgang. Jeg skal bytte ut alt som har gått ut for flere år siden. Og det er mye. Mannen mener at det har blitt gammelt nettopp fordi det ikke brukes. Det er ikke helt sant, føler jeg. Det meste er jo ting jeg bruker av og til. Og noe brukes ofte. Jeg trenger sennepsfrø og rosepepper, selv om jeg sjelden bruker det...

Derfor vil jeg gjerne at du skal fortelle meg hva du mener er et must i
kryddersamlingen.

Det jeg umiddelbart kommer på at jeg vil ha, er følgende (har sikkert glemt en hel haug):

Kanel (pulver)
Kardemomme (pulver)
Chilipulver (men hvilke typer?)
Kajenne ( :knegg: )
Oregano
Rosmarin
Timian
Enebær
Svart pepper (men det kverner jeg selv, samme med salt)
Spisskummen (pulver)
Paprikapulver
Røkt paprikapulver (?)
Muskat (pulver, selv om jeg oftest rasper fra nøtt)
Kardemommekapsler
Korianderfrø
Stjerneanis
Nellikspiker
Kanelstang
Stjerneanispulver (brukes egentlig kun til kringler)
Karri (?), brukes sjelden
Gurkemeie, ikke så ofte det heller
Maldonsalt

Ting jeg er usikker på:

Sennepsfrø
Rosepepper (hel)
Grønn pepper (hel)
Diverse tandoorigreier og garam masala og sånt. Hva trengs?
Hvitløkspulver
Løkpulver
Safrantråder (gamle!)
Merian
Estragon
Malt sitrongress...
Anispulver
Cumin seeds (er det spisskummen? Brukes knapt)
Hel, tørket chili
Fennikelfrø
Malt ingefær
Allehånde (hel)


#2

Hyacinth sa for siden:

Trådtittelen er vel forresten feil. Det er jo ikke basiskrydder, akkurat. Mer krydder generelt.

Og trenger jeg egentlig kardemommekapsler? Jeg bruker det i chutney. Én gang i året.. Dette gjelder nok flere av krydderne.


#3

frukt sa for siden:

Basilikum og herbes de Provence må jeg ha i skapet.
Indiske krydderblandinger er jo kjekke å ha om man liker indisk mat.


#4

Hyacinth sa for siden:

Takk! Basilikum foretrekker jeg fersk.

Når det gjelder indisk krydder, så er jeg jo glad i indisk mat, men jeg vet liksom aldri helt når jeg skal bruke kyllingtandoorikrydder eller garam masala.. :knegg:



#6

løve70 sa for siden:

Chiliflak, samt chipotle chili(pulver) er de to chilikrydderne jeg bruker jevnlig. Dill bruker jeg også en del av, samt koriander(pulver).


#7

Hyacinth sa for siden:

Hehe. Det har vi aldri hatt. Verken i oppveksten min eller hjemme hos meg.


#8

Hyacinth sa for siden:

Fortell gjerne hva du bruker det til. :)

Ang chili, så synes jeg det er vanskelig å vite hvilken til hva. Bruker vanlig chilipulver, men mest fersk chili. Har hele, tørkede chilidryss men de blir bare liggende. De er veldig sterke, synes jeg.

Chipotle har jeg også, men den er røkt, er den ikke? Vet ikke helt hva jeg skal bruke den til.


#9

Fintdethei! sa for siden:

Det reddet mine ostesmørbrød i studentdagene..


#10

Hyacinth sa for siden:

Ja, det hører jo med i den stavangerske nasjonalretten "Halvt horn med ost og skinke, piffi og varmt"...


#11

Malama sa for siden:

Jeg har malt inefær og allehånde og nellik utelukkende for å bruke en gang i året, når jeg lager pålegg til jul. Laubærblad også. At det bare brukes en gang i året er ikke grunn til å ikke ha det, det BRUKES jo en gang i året. det TRENGS den ene gangen i året. Hvert år.

Hvilket er mer enn hva man kan si om enkelte av de andre krydderene vi har langt inni skape et sted.

Opprydding skulle burde behøves her også ja.


#12

Nima sa for siden:

Kardemomme er det ingen som har behov for. Okei da, JEG bruker det ikke


#13

Tjorven sa for siden:

Jeg bruker kajennepepper istedenfor chilipulver. Og derfor går det mye kayenne hos oss.

Ellers må jeg også ha:
Svart pepper
Oregano
Spisskummen
Paprikapulver
Einebær
Timian
Rosmarin
Basilikum
Kanel
Muskatnøtt

Disse bruker jeg jevnlig. Særlig går det mye av de krydderne jeg bruker til å lage tacopulver.

Alt annet kan fylles på ved behov.


#14

løve70 sa for siden:

Chil flak bruker jeg på pizza, ostesmørbrød og i enkelte gryteretter. Chipotle chili (den er røkt ja), bruker jeg typisk i taco krydder, samt i gryteretter.
Jeg bruker også gjerne kayennepepper og/eller chipotle istedetfor annet chilipulver.


#15

veobra sa for siden:

En som ikke bruker tørket basilikum trenger ikke hvitløk- og løkpulver. :knegg: Det er enklere å bruke ferskt.

Jeg har brukt kardemommefrø til boller ol. Støter dem selv når jeg baker, det er veldig godt.


#16

Strå sa for siden:

Jeg må ha tandoori masala, det brukes som grillkrydder og i nesten alt av tomatsauser og gryter og pizza. Koriander og jeera må jeg ha og ev grovmaler det før bruk. Gurkemeje, malt ingefær, kanel, kardemomme, nellik, allehånde, enebær og paprikapulver samt chilipulver e.l. hadde jeg nok ikke klart meg uten. Hvitløk, rosmarin og basilikum brukes bare ferskt. Vi har mye annet også, jeg ser av og til over om det er noe jeg kan kutte ut og feiler på oppløpsiden hver gang.


#17

Hyacinth sa for siden:

:knegg: Det eneste jeg bruker løk- og hvitløkspulver til er hjemmelaget tacopulver. Men egentlig er det enklere å bare steke hvitløk med kjøttdeig og så pøse på med spisskummen..


#18

Hyacinth sa for siden:

Fortell hva du bruker det til!

Einebær bruker jeg kun i viltsaus og viltgryter.


#19

Strå sa for siden:

Hva "det" mener du?
Tandoori masala: Alt med lam, med unntak av lammestek, taco, curryretter av ymse slag. Ikke så mye til wok. Viktig i kryddernøttene jeg lager.
Enebær: Vilt selvsagt, og lam og sist i skyen svinekammen sto i på nyttårsaften.
Gurkemeje: Alt som stekes med løk og nesten alt med kylling og kikerter.
Kryddernøtter får vanligvis en dæsj av tandoori masala, chilipulver, nellik, bittelitt gult karripulver, kardemomme, litt kanel og annet jeg føler for der og da, i tillegg til smør/margarin og litt brunt sukker.

Noe spesifikt du lurte på?

Problemet er at jeg ofte lager mat etter innfallsmetoden og husker ikke så godt etterpå hva jeg gjorde, til stor frustrasjon for eldste og yngste som begge gjerne vil lage yndlingsrettene sine selv.


#20

Tjorven sa for siden:

Jaggu meg. Den frustrasjonen kjenner jeg igjen. Mamma ga meg beskjed om å bruke «en dusj» av ditt og «litt» datt ... eller kanskje dett? Og jeg ble skikkelig sur over å ikke kunne få skikkelig beskjed.

... og nå har jeg blitt helt lik mora mi.


#21

veobra sa for siden:

Jeg må si meg enig i det. Jeg har alltid lært at hvitløkspulver gir hvitløksånde så jeg har aldri brukt det. Aner ikke om det stemmer.


#22

Hyacinth sa for siden:

Hvitløkspulver smaker drit. Men siden flere kokker bruker det i tacopulver, så tenkte jeg at det muligens var essensielt. :knegg:


#23

Hyacinth sa for siden:

Takk Strå! :) Mente ikke noe spesifikt. Bare lurte.


#24

Strå sa for siden:

Morra mi har aldri vært der, til gjengjeld er det lite jeg har snappet fra henne, hun er ikke spesielt glad i hverken å lage eller spise mat. Tanter og onkler har betydd mye for å lære "og så tar vi litt av dette, tro om det blir godt"-metoden. :D


#25

Anikka sa for siden:

Jeg er enig i så og si hele "må ha"-lista di, selv om jeg også undrer meg litt over hva jeg bruker gurkemeie til, annet enn når jeg får lyst til å gulfarge ris. Stjerneanis er faktisk godt i wok med svin eller kylling, synes jeg. Gressløk har jeg også, til bruk i eggerøre. Korianderfrø bruker jeg sjelden.

Estragon bruker jeg en god del av (på ovnsbakt laks) og malt ingefær bruker jeg i wok når jeg ikke har vanlig ingefær i hus. Løkpulver og hvitløkspulver synes jeg er fæle greier.


#26

Hyacinth sa for siden:

Stjerneanis (evt stjerneanus, som telefonen kaller det) er et must i tomat- og kjøttsaus, synes jeg. Alltid i bolognese.

I dag skal jeg pannesteke torsk. Er det noe på listen min som kan brukes? Pleier bare å salte og pepre..


#27

him sa for siden:

Har ryddet litt i krydderhyllen selv i fjor - det jeg begynte å gjøre var: male krydder selv (morter), da holder det feks med kardemomme som frø/kapsler. Litt tungvindt er det selvfølgelig, men jeg synes ikke det er for ille. Jeg tørker også litt selv, feks ingefær, sitronskall, hvitløk og chili. Det siste er på innfallsmetoden og ikke noe systematisert, men man får nok krydder av et par ingegærbiter, det er i alle fall sikkert.


#28

Bergensis sa for siden:

Frå 2000? Me lagde mat på hytta, og brukte krydder som kosta 3 kroner og 25 øre til å lage lasagne med. Når slutta me med 5-øringar? Det smakte iallfall ingenting. :knegg:


#29

Strå sa for siden:

Jeg maler eller moser egentlig det jeg kan som jeera, kardemomme, pepper, koriander, nellik, allehånde og sikkert mer jeg ikke husker nå. Jeg tørker og maler chili veldig sjeldent, men det hender.

Gurkemeie bruker jeg i alle sterke retter som stekes. Det gir en litt rund smak som tar litt av stinget uten å redusere styrken på retten syns jeg.


#30

arrow sa for siden:

Sånn helt fast på hyllen klarer jeg meg ganske bra med svart pepper, oregano, kanel og et urtesalt. Jeg vet jeg bruker et stort glass med kardemomme i året, men jeg kjøper oftest etter behov (Noen ganger støter jeg hele frø om jeg har tid og ork). Jeg har som oftest tørket timian ob rosmarin i litt større poser og bruker det til te innimellom. Malt nellik og hel muskattnøtt kjøper jeg som oftest en pose av i året også. Laubærblad til kraft og avkokt fisk og slikt. Vaniljestang har jeg ofte liggende, men det kjøpes stort sett inn til noe spesielt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.