Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Reduksjon i grønnsaksavskjær- tips?

#1

Høns sa for siden:

Vi ønsker å redusere grønnsaksavskjær - men trenger inspirasjon. Hva bruker dere stammen til brokkoli og blomkål til? Og det grønne av purren?

Andre lure tips for å redusere grønnsaksavskjær?


#2

Hyacinth sa for siden:

Det grønne av purren er jo det aller beste! Kaster folk den? :undrer: Jeg elsker å spise den i ringer sammen med crabsticks...

Brokkolistilken skjæres i skiver eller biter og spises som brokkoli.

Blomkål har vi ikke like ofte, men stammen går jo også i puré og suppe.


#3

Myria sa for siden:

Det grønne av purren er jo den beste delen! Jeg synes den hvite er ganske uinteressant (men bruker den selvsagt). Brokkolistilken deles, tilberedes og spises sammen med resten av brokkolien, brukes til brokkolimos, i tynne skiver i wok e.l.


#4

M@M sa for siden:

Jeg bruker hele purren, bortsett fra hvis den er litt vissen øverst.
Brokkolistilken skjæres i skiver og kokes eller stekes. Mannen skjærer brokkolien på langs, med hode og lang stilkdel, og steker sammen med gulrotstaver og løk. Blomkål koker vi ofte hel og spiser alt.

Jeg ser for meg at stilker/stammer fint kan brukes i suppe.

Og ser nå at jeg svarte omtrent det samme som Hyacinth...


#5

Eia sa for siden:

Jeg sier som de over her. Stilken på brokkolien og blomkålen har like god smak som resten av grønnsaken. Jeg kutter de likt som for eksempel gulrot i wok og bruker de til puré. Jeg lager av og til fløtegratinert blomkål/brokkoli, da er også alt med.


#6

frukt sa for siden:

Det er jo sånt som er fint å ha i supper og gryteretter. Ikke at jeg er noe flink til det da.


#7

jolie sa for siden:

Du kan samle alt avskjær i en boks i fryseren og koke kraft på det når det er nok.


#8

Høns sa for siden:

Jeg koker også gjerne brokkoli og blomkålstilk - problemet er at det er kun jeg som spiser det. Steke det og ha i wok er en god ide, det bør jeg bli flinkere til.

Når det gjelder purre vet jeg ikke - vi har det type en gang hvert tiende år. Kanskje det er en grønnsak jeg skal bli flinkere til å spise :)


#9

Skilpadda sa for siden:

Det er bare jeg som spiser brokkolistilken her også, men det er jo ikke noe problem. :)


#10

Syrinx sa for siden:

Stilken er best på brokkolien synes jeg. Og ellers som de andre sier, bruker stilker og det grønne på nevnte grønnsaker.


#11

trøtt sa for siden:

Jeg er også den eneste som spiser stilken på broccolien her i huset. Skjærer bort det ytterste laget på den før den tilberedes med resten av broccolien.


#12

Novla sa for siden:

Brokkolistilktips: Skjær i små terninger, stek i litt smør sammen med et par ansjosfileter og hvitløk til mørt, bland med resten av brokkolien (som du har dampet for seg). :nam: Jeg bruker vanligvis dette til pasta, sammen med parmesan, men det er også godt som siderett til f.eks. stekt fisk.


#13

Novla sa for siden:

Og enig med de over her; det grønne er jo det beste på purren, så det bruker jeg sammen med resten. Har aldri skjønt hvorfor mange oppskrifter sier man bare skal bruke det hvite (eneste hvis det er snakk om veldig stor purre, da kan det ytterste grønne være litt seigt, så da prøver jeg å bruke det i kraft).


#14

Acino sa for siden:

Bruker alt på purren, elsker purre i Betasuppe feks. Selv om vi tar enkel løsning med frossen lapskausblanding bruker vi en ekstra purre oppi. Det er også veldig godt i omelett sammen med skinke.

Forslag til blomkålpure som du kan bruke hele i: Kutt opp og kok sammen med ett til to fedd hvitløk. Hell av vannet og mos med stavmikser. Tilsett en smørklatt, en liten skvett fløte/matfløte og smak til med salt og pepper. Kjempegodt til feks bakt laks.


#15

Charlie sa for siden:

Brokkolistilken får hunden å gnage på. :værsågod:


#16

Addison sa for siden:

Jeg tåler kun det grønne på både purre og vårløk (lav fodmap). Den hvite delen setter jeg i vann eller jord (i potte inne), da vokser det lynraskt opp mer grønt fra det hvite. :nikker:


#17

Retz sa for siden:

Bruker alt, selv bladene på blomkålen. Lar gjerne stilk-bitene få et lite forsprang i kokinga.


#18

tink sa for siden:

Det grønne i purren er bra for magen. Hjemme hos oss er det ofte bare det grønne som blir spist.

Stammen i broccoli og blomkål funker fint som fyll i supper og gryter. Det kan være greit å skrelle broccolistammen først, og i småbiter er den god i wok og annet.


#19

LilleLeo sa for siden:

Ikke dumt! Det må prøves, jeg har et par brokkolier etter julen som må brukes.

Å koke purren helt myk i tomatsuppe, enten ferdig eller hjemmelaget, gir en utrolig god smak!
Jeg er også oppvokst med en makaroni-og pølsegryte hvor det er masse, masse purre i.

Til fire personer sånn ca
Kok opp to oppskjærte purrer, når det har kokt en liten stund tilsetter du makaroni. Sil av vannet når makaronien er ferdig kokt. Tilsett middagspølse i terninger og ca to glass med tomatpuré. Tilsett også et par ss med sukker, bland alt godt. Nam!


#20

Niobe sa for siden:

Det grønne på purren er da ikke avskjær? Det smaker jo enda bedre enn den hvite delen, og ser finere ut også!

Stammen på brokkoli og blomkål liker jeg ikke rå, men i gryter/supper/etc så skjærer jeg det opp og har det i.


#21

Guava sa for siden:

Stamme på brokkoli og blomkål er sånt som sammen med gulrøtter kan kjøres med stavmikser inn i tomatsaus.

Rota på purre kan visst fint settes i jord og vokse opp igjen.
Det grønne er godt og brukes til alt mulig, bare ikke sånne visne topper.


#22

ming sa for siden:

Brokkoli- og blomkålstilken knasker jeg på mens jeg lager middag ...


#23

Tallulah sa for siden:

Brokkoli- og blomkålstilker kan fryses, og kokes opp til mos når du har mange nok.


#24

Nextlife sa for siden:

Rotstilk av purre, vårløk, salat som kommer med rotstilk kan settes i vann, så gror det opp nytt friskt "innhold".

Gulrotgresset kan lages pesto av, has i salat eller i grønnsakstuinger.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.