Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

AP slutter å spandere alkohol. Er det vanlig å spandere?

#1

Guava sa for siden:

Nyhetene forteller i kveld at AP skal slutte å spandere alkohol på sine arrangementer.
Det synes jeg virker som en klok avgjørelse.

Det jeg kom til å lure på er om det virkelig er vanlig i organisasjonsliv å bli påspandert alkohol av organisasjonen?

Jeg har vært med i mange organisasjoner gjennom årene, men aldri opplevd at det blir spandert alkohol. Alkohol har blitt drukket ja, men da for egen regning.


#2

meisje sa for siden:

Fantastisk bra avgjørelse, og jeg tror det vanlig med vin til maten og enda verre avec til kaffen på middager.


#3

Ru sa for siden:

Det har vært relativt vanlig med alkohol til maten, men ikke mer, i en del av organisasjonene jeg har vært del i. Ikke alltid og hele tiden, men til festmiddager helt klart.


#4

Katta sa for siden:

Ja det er vanlig tror jeg. Har vært vanlig der jeg har vært med. Ikke at det nødvendigvis hjelper st folk kjøper selv heller, det bremser ikke mye.


#5

Guava sa for siden:

Kanskje ikke? Jeg er vant til at sånt betyr noe for totalen i andre sammenhenger.


#6

Katta sa for siden:

Det gjør kanskje det. Jeg er nok vant til at kulturen rundt hvor mye som drikkes betyr mer enn finansieringa av det. På steder med lite gratis, men kultur for at det flyter er det ofte mer kreative løsninger på drikkinga. Om de kommer rundt med alkobestilling per default eller man aktivt må tilkalle det for eksempel. Og om samling i bar er det man gjør etterpå eller om det er noe annet.


#7

polarjenta sa for siden:

Det var ikke vanlig i den fagforeningen jeg var hovedtillitsvalgt i, og det syns jeg har helt greit.


#8

Guava sa for siden:

Jeg har vært på valgvaker i politisk parti mange ganger også på utesteder. Jeg tror det hadde utgjort stor forskjell om vi ble påspandert noen enheter alkohol. Fokuset hadde også blitt mer dratt mot alkohol om dette var noe partiet prioriterte å bruke penger på.


#9

Floksa sa for siden:

Jeg tror aldri jeg har vært på et organisasjons arrangement med middag der det IKKE har vært 1-2 enheter til maten.
Drømmen er alkoholfritt arrangement. Så kunne kanskje slike som meg fått drevet litt nettverksbygging også.


#10

Blondie sa for siden:

Det var helt vanlig når jeg var aktiv i politikk og senere fagforening, hvertfall. Jeg tror kanskje den kulturen har endret seg i det siste, men det ble aldri hevet et øyebryn som jeg kan huske. Blant annet hadde vi turer til utlandet som var ganske påkostet.


#11

Polyanna sa for siden:

Jeg har ingen nylig organisasjonserfaring, så jeg vet ikke hva som er vanlig, men bidrar med at jeg er sikker på at det bidrar til konsum, om det er påspandert. En sjef for en mellomstor bedrift jeg snakket med en gang, fortalte at etter en del års eksperimentering på sommerfester og julebord og sånt, så hadde de landet på en modell der de spanderte til maten, og ikke etter et visst antall glass, men etter hva folk hadde lyst på da, men etter maten måtte folk betale selv. Det oppfattet folk som raust (det kan virke litt knipent å måtte frem med lommeboka for å få et glass til å kunne skåle midt i hovedretten), men det reduserte fylla dramatisk i forhold til andre modeller. De fleste følte seg "ferdige" når de gikk fra bords.


#12

Pasta sa for siden:

Jeg var på en stor idrettskonferanse i høst. Under velkomsttalen på festmiddagen sier representanten for NIF at det er vedtatt at idretten har sluttet å spandere alkohol i sosiale lag.
Etter talen komme en delegasjon fra fotballforbundet inn i spisesalen, ganske påseilet. De begynte å rope etter alkohol og dro frem et felles kort.
Ble lattermild stemning blant oss øvrige deltakere.


#13

Harriet Vane sa for siden:

I organisasjonslivet jeg kjenner har det variert veldig. I partiorganisasjonen jegkjenner har det vært vanlig med to-tre glass til type festmiddager på landsmøte ol. Andre ting har gjerne vært til selvkost. I studentpolitikken kunne det variere mellom veldig lite penger til et arrangement og selvkost, til litt vel mye fri flyt. I studentkulturen var fri flyt regelen.

Jeg jobber i høyskolesektoren i staten og her er det vanlig å få aperitiff, to glass vin og noen ganger avec. Jeg drikker aldri konjakk eller andre ting til kaffen, så jeg ville foretrukket et glass vin til i det som noen ganger blir lange bordseter. I det siste har jeg drukket mye alkoholfritt på tilstelninger på jobben. Times are achanging og jeg må være sharp.

Da jeg var studentrepresentant på festmiddager og konferanser for tjue år siden var det helt fri flyt av alt. Det samme gjaldt forvaret, der jeg var marinefrue i noen år på midten av nittitallet. Fri bar og brede seil over Nordsjøen. Det har endret seg.


#14

Strå sa for siden:

Unntatt i AUF så har det vært vanlig å bli påspandert noe drikke til maten. Ikke over alt. På åttitallet og tidlig nittitall var det flere ganger fri flyt etter maten også. Personlig og ikke forskningsmessig begrunnet, vil jeg hevde at det utover nittitallet ble mer akseptert å stille spørsmål ved om alkohol i det hele tatt skulle spanderes. I lokallaget (Ap) jeg var med i har alkohol aldri vært spandert. Til jubileumsfeiringen for noen få år siden spanderte vi en flaske lettøl, vørterøl eller annet alkoholfritt.


#15

-ea- sa for siden:

Vi får ikke påspandert noe alkohol i den forholdsvis store (alt er relativt) organisasjonen jeg er med i. Men på landsmøtemiddagene er det mulig å kjøpe selv. Vi har forresten hatt fokus på trygg organisasjon de siste årene, og det syns jeg er bra.


#16

vixen sa for siden:

De gangene vi har fått alkohol har det vært typisk et glass eller to til maten. Resten selvkost. Valgvaker er selvkost og alle arrangement i AUF var alkofrie. Men det hendte styret festet sammen etter møteslutt. Det samme når vi var i oslo på landsstyremøte. Vi gikk ut, men det var på egen hånd og ikke organisert.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.