Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken urt er det som gjør italiensk tomatsaus magisk?

#1

Pelen sa for siden:

Jeg er oppvokst i Italia, eller er riktig, jeg bodde der i hvert fall i tre år når jeg var 11-14 og jeg er "oppvokst" på den maten. Skolan hentet lunch hver dag på en lokal trattoria.

I en del tomatsaus i Italia, spesielt med skalldyr så er det ofte en urt/krydder som for meg gjør den magisk. Jeg mener at den oftere er med om det er skalldyr i sausen, men jeg kan huske feil. Det er ikke så ofte jeg får det med i maten (i hvert fall ikke med nok mengde så at jeg kjenner det) utenfor Italia, sist gang på en genuin italiensk restaurant i Gøteborg der jeg spiste risotto al mare. Vi satt lenge og spiste og når vi endelig spurte om hva det var så hadde kokken gått hjem.

Hun jeg spiste med trodde kanskje at det var salvie, men jeg er usikker. Hva kan det være?


#2

Blånn sa for siden:

Bladpersille? Jeg ser at det brukes i en del oppskrifter.


#3

Pelen sa for siden:

:nikker: Ja, det er veldig godt, men den skulle jeg kjenne igjen smaken av. Jeg er sikker på at det er bladpersille i, men det er noe mer.

Det er ikke oregano, basilikum eller koriander.


#4

Niobe sa for siden:

Anis?


#5

Pelen sa for siden:

Den smaker vel litt lakris, gjør den ikke? Jeg klarer ikke helt å mimre frem smaken, men jeg har aldri tenkt lakris når jeg kjenner den. Jeg skal prøve alt dere foreslår som jeg ikke er sikker på at det ikke kan være. Jeg må finne ut av det her.

#6

Filifjonka sa for siden:

Du finner ikke ut av det ved å lukte på forskjellige krydder da?

Eller lese italienske skalldyroppskrifter? :)


#7

Candy Darling sa for siden:

Timian?

Ellers har jeg flere amatørkokkevenner som mener at ørlite ansjos er det som skiller en skikkelig tomatsaus fra vanlig saus.


#8

Guava sa for siden:

En italiensk venn kokte saus hjemme hos oss en gang og han brukte ganske mye stangselleri og gulrot i sausen. Stangselleri gir nydelig smak. Han kokte sausen i timesvis så alt ble til glatt saus.


#9

Candy Darling sa for siden:

Estragon er vel også ganske vanlig i det italienske kjøkken? Det er den som smaker mest distinkt i en ordentlig bearnaise-saus, er det samme retning?


#10

Pelen sa for siden:

Det kan muligens være estragon. :nikker: Det dumme er at jeg ikke klarer å få frem smaken av å tenke på hvordan den smaker. Jeg bare kjenner den om den er der.

Timian er i en del oppskrifter, men jeg føler meg usikker på den.

Jeg tror at jeg får samle på meg forslag her, kjøpe hjem urtene, gjøre en base, dele opp og så blande inn alternativene.


#11

Lavender sa for siden:

Ingen har nevnt rosmarin? Det står i noen tomatsaus oppskrifter. Hakket frisk rosmarin setter ganske markant smak på maten.


#12

Syrinx sa for siden:

Rosmarin ja. Det gjør susen.


#13

daffy sa for siden:

Jeg tror det må være estragon. Denne tråden fikk meg til å huske på Tina Nordstrøms italienske kjøttboller som var en favoritt på begynnelsen av dette årtusen. Helt fantastiske, og kjøttbolene smaker "italiensk" på en måte jeg ikke har kjent før. www.tronsiden.info/weboppskrifter/Italienske%20kjottboller%20med%20tomatsaus%20Trons%20variant.pdf

Ellers er salvie som får "smelte" inn i meierismør en fantastisk saus til pasta, men ikke det du spør om nå selvfølgelig!

Ble ellers nysgjerrig på hvor i Italia du gikk på skole? Hvordan var lunsjen organisert? Jeg så akkurat Michael Moores dokumentar fra Europa, hvor skolelunsjen fra Frankrike ble dratt frem. Tre retter hjemmelaget og nydelig mat, dekket med porselen og glass, servert av kokkene. Sukk ... Slik er det ikke her. Matpakke hadde vært ok nok om det hadde vært mulig å ha dem i kjøleskapet.



#15

Polyanna sa for siden:

Jeg vet at det ikke er en urt, altså. :p


#16

Pelen sa for siden:

Jeg er ikke noe glad i ansjos (men spiser det) så det er det ikke.

Daffy, jeg gikk på svenska skolen i Milano som da lå sentralt i byen og var i en stor leilighet. 13-20 elever på hele skolen som var en var en barneskole. Siste året leste jeg mot en korrespondansskole i Sverige, men hadde hjelp av lærerne på skolen og jeg hadde noen timer med dem i uken og min arbeidsplass var i lærerværelset.

To elever gikk og hentet lunchen i neste kvartal. Mandager og torsdager var det pasta. Tirsdager suppe. Onsdager kjøtt eller fisk. Fredager var det pizza. Alltid med litt brød til (foruten fredager), som regel i form av panini. Alltid god mat foruten den ene gangen da jeg ikke klarte å spise. Da fikk vi kanin.



#18

Pesten sa for siden:

Så kjekt å få oppleve Italia i den alderen. Snakker du språket?


#19

Lavender sa for siden:

Kapers brukes også i sauser, men det ligner like lite på urt som ansjos. I hvertfall syltet.

Du kan ikke se for deg at de hadde en lokal urt, en som prydet matbutikker og som ble brukt i nærmest alt?


#20

Pelen sa for siden:

Nei, det er ikke capers. Jeg ser ikke for meg noen andre krydderplanter enn basilikum fra den tiden.

Jeg har masse italiensk inne i hodet mitt. Det må bare graves frem ganske godt. Hadde jeg fått noen måned i Italia så hadde det nok hjelpt. Dette er 35 år siden så språket har nok utviklet seg med nye ord siden da og i tillegg så visste jeg hva hoppetau het, men ikke isolering, dvs jeg hadde et språk tilpasset alderen.


#21

scilla sa for siden:

Italienerne bruker ofte salvie til fisk og skalldyr.
Og så ansjos-urter, da;)


#22

Pelle sa for siden:

Meriam brukes vel ofte med tomat?


#23

Karamell sa for siden:

Salvie ja?

Prezzemolo gir oversettelsen italiensk bladpersille. Er det en annen enn vanlig bladpersille? Jeg kikker på oppskrifter alle vongole.


#24

Karamell sa for siden:

Ser en med erba cipollina også (gressløk).

Jeg hadde 5 i italiensk på vgs. Moro å lese opprifter for det skjønner jeg litt av. :knegg:


#25

Pelen sa for siden:

Gressløk er det ikke, nå har jeg flere urter å prøve. :glis:


#26

Retz sa for siden:

Tomatsausen varierer noe i smak etter hvilken region man er i. Og helt sikkert personlig preferanse også. Den beste sausen jeg har smakt var den en venn fra Genoa-området laget. Han brukte revet gulrot og salvie.


#27

Eia sa for siden:

Jeg tipper estragon, timian eller salvie, i tillegg til bladpersille. Evt. alle. Muligens i kombo med litt hvitvin i sausen?


#28

Harriet Vane sa for siden:

Hva som er "magisk" urt/krydder i en italiensk saus kommer helt an på hva du skal lage og til hva.

I en skikkelig god ragu (bolognese) så er det noen som bruker selleristang, gulrot, løk, hvitløk, tomater, sukker, salt, oregano, litt stjerneanis, litt finhakket bacon, kjøttdeig. En dæsj rød eller hvit vin.

Noen vil bytte ut stjerneanis med laurbærblad. Andre bruker muskat eller timian. Atter andre bruker rosmaring. Noen dropper vinen. Noen har i kyllinglever. Andre bruker litt helmelk eller matfløte oppi for å runde av den litt syrlige tomatsmaken.

Jeg mener sel jeg lager en virkelig god bolognese, og den aller beste blir med mine egne hermetiserte tomater (henkokte tomater, et fullstappet glass med tomater, litt salt og olivenolje, kokt i vannbad). Jeg bruner kjøttet, har i ørsmå terninger (0,5 mm x 0,5 mm) gulrot og selleristang, løk og hvitløk. Har jeg litt bacon bruker jeg det. Når løken er blank har jeg i tomater, et halvt glass vin, ikke så nøye på fargen, tar det jeg har eller bruker frosne vinrester fra frysen. Litt sukker, litt salt, mye oregano.

Man må BRUNE kjøttet. Man må KOKE det lenge nok til at all syrlighet blir vekk og grønnsakene blir møre. Det må være litt fett, litt syre, litt sødme og litt salt for at det skal bli godt.

Hvis du søker på "perfect bolognese" på pinterest eller tradisjonelt internett får du tusen varianter av krydder og kjøttyper. Prøv deg frem.


#29

Pelen sa for siden:

Takk Harriet for gode forslag. Det er ikke sammen med kjøttdeig jeg har fått dette servert, det er mer sammen med skalldyr.


#30

Maverick sa for siden:

Harriet, kan jeg få en teskjeforklaring på hvordan du lager de hjemmehermetiserte tomatene? Og hvordan de kan oppbevares? Går det for eksempel an å bruke tomater som har sett sine bedre dager til slikt?


#31

Eia sa for siden:

Ja, det hadde vært fint om du kunne dele, Harriet. :jupp:


#32

Harriet Vane sa for siden:

Henkokte tomater

Rene og kokte glass fylles med så mange tomater det er plass til. Del de store tomatene i minst fire og de små tomatene i to. Stapp glasset helt fullt.

Hell på så mye olivenolje det er plass til.

Ha i salt, pepper og sukker. Til et 3 dl glass: 1 ss salt, 1 ts sukker og litt pepper.

Urter, chili og hvitløk er godt i.

Skru lokket løst på, sett glasset i en ildfast form eller dyp panne fylt med varmt vann. Sett i ovnen på 110 C og la dem stå der i 1,5 -2, 5 timer. Tomatene må falle sammen og se ferdige ut. Ta glassene forsiktig ut og skru ordentlig igjen. Skru av ovnen og la glassene stå i ovnen til de er avkjølt. Vask eventuelt av glassene og sett dem kjølig. De holder et år.

Henkokte tomater kan brukes om pastasaus eller pizzasaus i seg selv, eller som basis eller smakstilsetning i pizza- eller pastasaus. Dryppe noen skjeer med henkokte tomater på ferskt brød sammen med et glass vin og litt hard ost, som manchego, pecorino eller parmesan, eller myk ost, som fersk mozzarella.


#33

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lager gjerne av egne tomater, særlig de som er litt sure fordi de har modnet i vinduskarmen om høsten. Restetomater, litt myke og overmodne tomater fungerer helt fint. Ved denne metoden blir de kjipeste butikktomater skikkelig gode.


#34

Harriet Vane sa for siden:

Har du google Pasta Pescatore?Marinara?
Persille (flatpersille), hvitløk, hvitvin og skalldyrkraft går igjen. Timian, chili, sitronsaft, oregano. Sukker og salt gjelder her også.



#36

Eia sa for siden:

Tusen takk, Harriet!


#37

Candy Darling sa for siden:

Kult! Så tomater som har blitt rynkete i skinnet, men ikke enda fått muggpels, egner seg? Jeg bruker mye hermetiserte tomater, og kaster kilovis med (ikke-lenger-så) ferske, så det hadde vært gull å få brukt. Utfordringen er så klart at man lager jo ikke ETT glass når man først er i gang. :knegg:



#39

Candy Darling sa for siden:

Opp med hånden alle som googlet cockles med et litt skeptisk uttrykk. :knegg:


#40

Charlie sa for siden:

Vi som sang Molly Malone i engelsken, vet hva cockles er. #gloseprøve. :knegg:

Cockles and mussles - alive, alive, Oh!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.