Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor lang tid fra man ber om innsyn til man får det?

#1

-ea- sa for siden:

Når man ber om å få saksdokumenter via postjournalen til en offentlig etat, hvor lang tid bør det gå før man får dem?

Dokumentene er ikke hemmelig eller noe, de var bare ikke nedlastbar i journalen - trolig pga de er fra tre-fire år tilbake.

Så jeg trykte på "bestill dokument" og fylte ut skjemaet og fikk bekreftelse på epost. Hvor lang tid kan det gå? Når bør jeg purre? Etter en uke? To?

Regner med noen av dere har greie på dette.


#2

Fersken sa for siden:

Innsynsforespørsler skal behandles og besvares innen rimelig tid, som regel er det en intern frist på ei arbeidsuke. Om dokumentene sendes fysisk så kan det ta enda noen dager.


#3

Pegasus sa for siden:

Ba om noen papirer fra sykehus, etter et dødsfall. Det tok 3-4 uker, hvis jeg ikke husker feil. Og fra helsesøster, det gikk raskere.
Fikk papirene i posten begge gangene.


#4

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes å huske at man skal ha svar i løpet av, hm, en uke? Men om man får det man har bedt om innsyn i på den tiden, det kommer an på hvor lang tid det tar å fremskaffe de aktuelle dokumentene, og hvor mange andre innsynssaker de har for øyeblikket. Innsynssaker blir prioritert (det ble de i alle fall der jeg jobbet før), men det er jo likevel ikke alltid folk sitter klar til å håndtere dem.


#5

-ea- sa for siden:

Jeg krysset av for å få dem på epost, men det burde ikke ta lengre tid enn om de kopierer dem og sender i post.

Så det er ikke noen regel eller lov som sier noe om behandlingstid?


#6

ingling sa for siden:

Jo, dette er regulert i offentleglova og forvaltningsloven, og ordlyden er "uten ubegrunnet opphold", som i de fleste offentlige virksomheter skal bety omtrent 3 arbeidsdager, i praksis kanskje en uke for mange. Det vil si at de skal sende det ut så fort som mulig, og hvis de har en grunn for at det ikke kan gjøres enkelt, skal de svare deg og opplyse om når du kan forvente å få svar. Jeg ville purret etter tre dager. :vanskelig:


#7

Fersken sa for siden:

Det skal kanskje være 3 dager, men min erfaring og kjennskap til flere offentlig etater så er det i praksis 5 virkedager som er mer regelen enn unntaket som er behandlingstiden.


#8

Pelle sa for siden:

Man skal få det innen 3 dager. Står i offentleglova. Kan ellers klages på.


#9

Fersken sa for siden:

Står ikke noe om 3 dager i offentleglova.
§ 29

Dersom avslag på innsyn, så skal organet gi skriftlig beskjed om hvorfor så snart som mulig og senest innen 10 dager etter at kravet er mottatt jmf § 31 andre ledd.


#10

Gaia sa for siden:

Sivilombudsmannen har uttalt at "utan ugrunna opphald" er innen tre virkedager. Det er sikker praksis. Sånn til orientering. Poenget er at innsynsbegjæringer skal prioriteres. Jeg ville purret ganske raskt. Gjerne når det har gått en uke fra innsynsbegjæringen ble sendt.


#11

-ea- sa for siden:

Takk for svar, alle. Da har jeg purret dem og venter i spenning.
De kan jo ikke gi avslag på dette, når det står at det er offentlige dokumenter. Men de må jo sikkert ta seg en tur i arkivet og leite litt...


#12

Strå sa for siden:

Husk at du får klagerett som om du har fått avslag etter fem virkedager. Det står i andre avsnitt i paragraf 32. Det er derfor de fleste offentlige virksomheter har en intern svarfrist på tre virkedager. Ellers det ingling sa.


#13

Strå sa for siden:

Står det virkelig at det er et offentlig dokument -ea-? Vanlig praksis er at forhåndsvurdering kun skjer om det er taushetsPLIKT, mens andre former for unntak vurderes først ved innsynsforespørsel. (Noen opplagte unntak forhåndsvurderes også).


#14

-ea- sa for siden:

Ja, det står det jeg siterte i første innlegg. Det er ingen hemmelig sak, eller om privatpersoner, så jeg tror bare det er pga alder. Mulig de har bytta journal-/datasystem siden dengang.


#15

Strå sa for siden:

Aha, jeg så ikke det ordentlig.

Svar og dokument innen femte virkedag da.


#16

-ea- sa for siden:

Tror de leser her, for nå rausa det inn her... :skeptisk: Purra tidligere idag. Noen jobber seint, tydeligvis.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.