Jeg får muligens et religiøst besøk fra USA i påsken, og vedkommende har utrykt ønske om å få være med på en norsk påskegudstjeneste. Det kan vi selvsagt godt gå på, men jeg har aldri vært på en.
Hva foregår? Er det hipp som happ hvor vi går, eller er noen kirker (i Oslo) kjent for å ha litt mer spektakulære saker? Domkirken, for eksempel? Kapellene i marka tror jeg ikke vi kommer oss til, hun kan ikke gå på ski. Hun er baptist, så målet er vel å oppleve noe som er annerledes enn det.
Næææ, er det ikke bare som julegudstjeneste, men med påskebudskapet? Han kommer ridende inn på et esel, spiser et lammestykke og havner sammen med to andre på korset, begraves i berget og står opp igjen? Så synger man Påskemorgen slukker sorgen, i stedefor Deilig er jorden? :vetikke:
Da jeg bodde i Trondheim i yngre dager fikk jeg besøk av noen italienere som gjerne ville oppleve en protestantisk messe. Vi troppet opp i Nidarosdomen på søndagen, og var så heldig at vi fikk høymesse med presteordinasjon, gitt. De stakkars italienerne vred seg i stolene av kjedsomhet og et par av de gikk sogar ut av kirken før messen var ferdig.
Jeg regner med en vanlig påskegudstjeneste ikke varer fullt så lenge som messe med presteordinasjon, men det kan nok bli noe kjedelig for en som ikke skjønner språket.
Påskegudstjeneste er pr def påskedag. Det er andre gudstjenester også i den stille uke, men de har annerledes preg.
Palmesøndag med fokus på at Jesus ankommer Jerusalem, skjærtorsdag med fokus på nattverd, pasjonsgudstjeneste langfredag (hvor alter ofte dekkes med sort og det mangler alt av festelementer). Skillet skjer påskenatt hvor påskenattsmesse er første tegn på høytid, og så er det høytidsgudstjeneste påskedag som er selve festdager. Da er liturgisk farge endret fra lilla til hvitt, liturgisk festmusikk brukes og salmene som brukes er påskesalmer.
I Oslo hadde jeg valgt domkirken tror jeg.
Kapeller i marka vil nødvendigvis være lightversjon og tilpasset turfolk.
Jeg ser for meg at det kan finnes spesielle langfredagsgudstjenester også i Oslo hvor det brukes pasjonsmusikk, men er for lite kjent til å vite hva som finnes hvor.
Påskedag i domkirken er nok sikreste valg om det er ønske om å være tilstede på en gjennomført luthersk høytidsgudstjeneste påskedag.
Takk for tips, Guava!
Jeg funderte på om vi f.eks. skulle dra til Mortensrud eller noe sånt, siden kirkebygget er så utrolig vakkert. Men så kom jeg på at for amerikanere så er nok de gamle kirkene mye mer spennende å besøke, de har jo stort sett moderne kirkebygg selv.
Ellers er min lokale kirke også veldig flott, og popkulturelt kjent. Dog ikke blant amerikanere.
Er det mye sang og musikk? Kan det skje at det er dåp? Siden de er baptister er barnedåp noe de ikke har vært med på.
Program hvor det sannsynligvis står noe om dåp legges nok ut
på nett på forhånd.
I domkirka er det nok mye sang og musikk ser jeg for meg, men klassisk preg og helt sikkert kor.
I andre kirker kan man finne andre sjangre, men domkirkene bruker å være klassiske i høytidene. Noen av salmene finnes også i amerikanske salmebøker, men jeg er usikker på om baptistene bruker dem.
Om de er kirkevante så kjenner de nok mye av innholdet selv om de er baptister. Med litt oversettelse bruker mye å være fullt forståelig selv om stilen er uvant.
Det finnes jo amerikansk lutherske gudstjenester i Oslo også men det er vel poengløst om de vil se noe norsk?
Ja, de ville være med på en klassisk norsk gudstjeneste. Jeg tror det er helt ok at de ikke skjønner ordene om jeg bare sier i fra hvilken historie fra bibelen presten snakker om, og oversetter det presten sier utover det. Men tenker at det hadde vært kult med kor og orgel og litt stas.
Min erfaring er at det varierer veldig fra kirke til kirke. I den ene nabokirka vår er det vanlig med tradisjonell (gammeldags) høymesse, mens uttrykket er mer moderne i de andre kirkene i soknet.
Eg hadde valgt domkirka. Det er jo den største feiringa i kirka, med fokus på oppstandelsen, og i domkirka er det sikker utvida Gloria (vakkert), og kor som er med og løfter sangen. Og bra orgel. Og interiøret, med barokkutsmykkinga og takmaleria er jo nydelige der.
Mens jeg hadde valgt Sagene kirke, den er så fin. Innholdet i gudstjenesten aner jeg ikke noe om, men det går sikkert an å høre med kirken hva de gjør til påske.
Jeg tror jeg ville valgt (pluss for å være vakker i tillegg) nærkirka deres, framfor domkirka, og valgt å gå første påskedag, da det er glade salmer og fokus på oppstandelse og glede.
Nærkirka blir mer «folkelig» og domkirka blir mer høytidelig - tror jeg - all den tid jeg aldri har vært i domkirka. Jeg tror jeg sjøl hadde satt pris på å oppmeve gudstjenesten til «hvermansen» om jeg kom til et annet land og ville få med meg slikt.
Sånn som jeg husker gudstjenestene i baptistkirka til vertsfamilien min i Oklahoma på slutten av 80-tallet, så vil jeg tro at enhver gudstjeneste i DNK vil være eksotisk, ganske enkelt fordi alt er så annerledes enn de er vant til. Baptist-gudstjenestene jeg var på, var i hvert fall veldig løsslupne og frie, helt uten noen fast liturgi, med mye roping og høylydt tilbedelse, og generelt "moderne" med band og rockete musikk. Hos oss sang vi aldri tradisjonelle salmer, men musikk fra kristne band.