Da jeg for en del år siden ankom Bahnhof Zoo i Berlin hadde jeg levende bilder i hodet fra en av de bøkene og filmene som gjorde mest inntrykk på meg da jeg fikk på skolen. «Å være ung er for jævlig» het boka.
Bildet på 2000 tallet stemte ikke helt med bildene på netthinna som ble dannet da jeg på åttitallet leste boka.
Jeg husker at denne boka var «obligatorisk» og av dem skolen hadde som klassesett.
Var det sånn over alt?
Ja, vi hadde den. Var mye fokus på den på den tiden, og jeg husker også at det var foredrag, filmer osv. Gjorde sterkt inntrykk. Husker godt Farvel, Marita.
Jeg har lest boka, i skolesammenheng, men jeg husker ikke om det var på ungdomsskolen eller videregående. Jeg husker også at min far reagerte på at det ble bannet i boktittelen på ei skolebok. :knegg:
Jeg har lest den, men husker ikke om det var på norsk eller tysk. Har sett filmen og tror jeg. Antakelig gjennom skolen, men det husker jeg heller ikke.
Jeg tror vi så filmen i tysken, og at jeg leste boka sjøl etterpå, men det er typisk ei sånn bok som jeg konsumerte en om dagen av uansett på den tida.
Det jeg tror virket litt mot som hensikt hos oss var nok at boka var så fjern fra den rusvirkeligheten mange stod midt oppi. Dop-problematikk i norsk småby var veldig annerledes enn det som ble beskrevet der.
Det flommet over av ulike rusmidler og det ble brukt av alt for mange på ungdomsskolen. Det som skremte meg mest og som jeg kjapt fikk bekreftet rundt meg var ikke det å ligge prostituert på en jernbanestasjon, men mer det som gikk på psyke og reduserte kognitive ferdigheter blant dem som ruset seg.
Tror ikke det var obligatorisk, men vi var en jentegjeng som fråtset i de bøkene ("Kjør meg til Slottsparken", "Hard asfalt", "Å være ung er for jævlig" og "Men tankene mine får du aldri") på 80tallet.
Leste alle disse bøkene jeg også, men absolutt ikke på skolen. Vi leste i det hele tatt lite nyere populær litteratur på skolen. Tror det kunne vært positivt for mange av mine medelevers leseglede å bli presentert for noe nytt(og relativt lettlest), jeg var begeistret litterært altetende og leseglad i utgangspunktet og for meg var det derimot helt topp med f.eks Kielland og Vesaas.
Slutten? Det var vel på begynnelsen av 80-tallet. I hvert fall kom filmen Christiane F i 1981 og flere av de nevnte bøkene ble lest mens jeg gikk på ungdomskolen og VGS og jeg var russ i 1982.
Jeg husker ikke om jeg leste disse bøkene pga skolen eller bare fordi jeg slukte alt, men lest ble de. Christiane F (filmen) tror jeg at jeg så sammen med noen venner. Litt senere da jeg ble kjent med en del i det lokale rusmiljøet viste det seg at de var veldig opptatt av bøkene som var kommet til da og av filmen om Christiane F. og veldig opptatt av at jeg ikke skulle tilbys noe som helst. Rundt 20 av dem var døde før midten av 90-tallet.
Jeg nekter fortsatt (etter 27 år i Oslo) å sette mine ben på Scotsman. For der er det jo bare halliker. Øh, i alle fall ifølge Men tankene mine får du aldri ... :sparke:
Å være ung er for jævlig er den skjer første 18-årsfilmen jeg så på kino. Jeg var 12 (!) og hadde klart å overtale pappa til å være med meg. Jeg husket jeg sminket meg masse for å ikke bli stoppet i døra. Problemet var at jeg virkelig ikke kunne sminke meg, så jeg lurte nok ingen. Men jeg slapp inn.
Bare spør Alice, ja. Hah, den hadde jeg glemt. Leste den flere ganger på slutten av barneskolen. På privaten, altså. På skolen fikk vi ikke engang lese Narnia.
Signerer Candy, vi gikk på samme videregående. Jeg leste også
"Kjør meg til Slottsparken", "Hard asfalt", "Å være ung er for jævlig" og "Men tankene mine får du aldri", men ikke på skolen.
Jeg leste forresten denne tråden i går, og hvem dukket opp i "Hitlåtens historie" på NRK i går? Nena, og "99 Luftballons". Med innslag/intervju av Christiane F.
Tipp hvilen sang jeg har hatt på hjernen siste døgnet. :gal:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.