Då eg var lita lagde av og til mamma ei hønsegryte på søndagane.
Eg trur ho hadde ei heil høne i trykkoker. Når den var ferdig blei kjøttet plukka av. Deretter blei kjøtt, ris, grønnsaker putta i ei gryte og blei ståande der og putre.
Dette er det eg trur. Eg har lyst til å lage det, for eg meiner å huske at dette var godt.
Er det nokon som vil hjelpe med ei oppskrift tilsvarende det eg prøver å beskrive? Eg meiner pifi krydder var involvert og, men det vil eg unngå. :knegg:
Du kan jo rett og slett bare gjøre som du skriver, koke risen sammen med resten. I stedet for piffi bruker du salt, pepper og eventuelle andre krydder du liker. Høns er ganske kraftig i smaken, så godt blir det nok uansett.
Jeg koker to høner i mnd. Ikke i trykkkoker, men i vanlig stor kjele. Jeg hiver oppi en frossen høne, dekker med vann, har i salt, vanlige suppegrønnsaker som gulrot, selleri, løk, og krydder som laurbærblad, pepperkorn osv. Så koker jeg langsomt opp og småkoker i 4-5 timer. Tar ut høna og plukker kjøttet mens jeg på svak varme reduserer kraften til det halve eller en tredjedel, og fryser ned. Perfekt til supper, sauser og gryter.
Jeg bruker det finhakkede kjøttet til wok, hønsefrikasse, indiske gryter, osv.
Mamma pleide å koke opp ei høne på morgenen, med salt, pepper og laurbærblad tror jeg, så sette gryta på 1 og la den stå hele dagen frem til middag. Så ble den servert som den var, mener jeg å huske.
Jeg og søsters kranglet om halsen. :nemlig:
Litt usikker på hvordan man får til den risen uten at den blir tørr? (Men så har jeg også mistet helt sansen for ris, enda jeg ELSKET det som barn. :gruble: )
No fekk eg barndomsminner. Mamma laga med høne, frossen grønnsaksblanding, rømme og tomatpurè. I min heim var vi ikkje så avanserte at vi dreiv med ris må vite så denne blei servert med poteter :knegg: